Takımın Gam Yapmaması İçin.

Konu, 'Misinalar' kısmında ganyeto tarafından paylaşıldı.

1. ganyeto

ganyeto Ufuk

Favori Kamış:
    Surf Kamış ve Makinalar.
    En İyi Avı:
    Zıpkınla Rus Kefali. Kolum kadar Birşeydi :)
    Değerli Dostlar;

Ben her yeni yaptığım yemli takım veya çapariyi sarmadan evvel eskiden evlerimizde kullandığımız ve yuvarlak kutular içinde satılan genelde yeşil renk ağırlıklı bulaşık deterjanı ile silerim.

Bu işlemi şöyle yaparım:

Önce sadece bu işte kullandığım bir bulaşık süngerine deterjandan bir parmak alırım ve bu süngerle ğğneden başlayarak tüm kösteği ve tüm bedeni silerim. Bundan sonrada takımı o vaziyette strafora sararım.

Bu sistemle misinamın neredeyse sıfır gam yaptığını gördüm. Bu işlemi her balığa çıkacağım zaman en az takımı kullanmadan 1 saat evvel gerçekleştiririm.

Belki sitede vardır bu bilgi ama bende saklı kalacağına paylaşayım dedim :)) Başka metodlar bilen ustalardan paylaşımlarını bekliyorum :)

Sevgilerle. Rastgele...

2. ganyeto

ganyeto Ufuk

Favori Kamış:
    Surf Kamış ve Makinalar.
    En İyi Avı:
    Unutmadan ekleyeyim. Ben takım yaparken çok kaliteli misinalar kullanmıyorum (Bu sizde kalitesiz misina kullanın anlamına gelmiyor:))) Ama bu yöntemle misina çok nadir gam yapıyor.

3. steelrock

steelrock Burak

Favori Kamış:
    olta
    En İyi Avı:
    Mercan-Ağırlığı mühim değil,ben onun gelişini sevdim...
    Ufuk arkadaşım,peki misinadaki bu deterjan kokusu balıklara itici gelmiyor mudur ?

4. ganyeto

ganyeto Ufuk

Favori Kamış:
    Surf Kamış ve Makinalar.
    En İyi Avı:
    Valla hocam bilmiyorum ama bazen arkadaşlarla gittiğimden hazırlıksız geldikleri için onlarada takım yapıyorum avlakta pek bir değişiklik olduğu söylenemez. Ama ben genelde Galata köprüsündeyim. Avlak avlak farkeder mi bilmem. Denemekte fayda var. Eğer arkadaşlardan biri özellikle bırakma takımlardan birisini dediğim sistemle diğerinide normal şekilde yaparlarda rapor verirlerse sistemi denemiş oluruz. Yalnız ince bir nokta var denizi nekadar kirlettiğimiz muamma :((

Yalnız gam yapmadığı bir gerçek.

Son düzenleme: 9 Ağustos 2008
  5. steelrock

steelrock Burak

Favori Kamış:
    olta
    En İyi Avı:
    Mercan-Ağırlığı mühim değil,ben onun gelişini sevdim...
    Etkisi olursa çaparide değilde, daha ziyade yemli takımlarda olur diye düşünüyorum. Çünkü bazı arkadaşlarımdan, yem takılırken bile eldeki kalıcı yabancı kokulara dikkat etmek gerektiğini duymuştum. Sen deterjan deyince aklıma bu geldi :)

6. ganyeto

ganyeto Ufuk

Favori Kamış:
    Surf Kamış ve Makinalar.
    En İyi Avı:
    Ben çaparidede kullanıyorum pek sorun olmuyor. İstanbul'da Galata'ya takılan tüm balıkçıların tanıdığından emin olduğum Hüsnü isimli balıkçı üstadımızın metodudur.

7. onder1905

onder1905 Önder

Favori Kamış:
    El Oltası
    En İyi Avı:
    Lüfer
    takımın gam yapmaması için; takımı hazırlarken kostek ve beden olarak kullanacagınız misinayı bir yere baglayıp kopma noktasına kadar gerebildiginiz kadar gerin bunu birkac kez tekrarlayın sonra takımınızı hazırlayın...

8. 56561

56561 Yücel

Favori Kamış:
    Daiwa Sensor Red Surf 4.00, Daiwa Procaster Samfish 2.10
    Favori Makine:
    Shimano Catana 4000FA, Ryobi Ecuisma 8000vi
    En İyi Avı:
    10.5 kg rus kefali, 5.250 Levrek, 1573gr kofana
    Benden size daha güzel bir fikir, misinayı önce sıcak suya sokun ama oldukça sıcak olmalı, hemen arkasından çıkarıp buz gibi suya koyun. Bu şekilde de gam yapmasını azaltabilirsiniz. Deterjan yöntemi genellikle birbirini beğenmeyen farklı tip misinalar vardır, bedene kösteği bağlarsınız daha kullanmadan birbirine sarılmaya başlar. Bu tip misinalarda deterjan yöntemi kullanılabilir. Ancak en iyi yöntem sıcak sudan soğuk suya sokma yöntemidir.

9. themad2

themad2 Serdar

Önce gererim,sonra sıcak sudan soğuda atıp şıok yaparım sonrada deterjanla silerim :D

10. ganyeto

ganyeto Ufuk

Favori Kamış:
    Surf Kamış ve Makinalar.
    En İyi Avı:
    Ondan sonrada gider kendine yeni misina alırsın :D

11. themad2

themad2 Serdar

İşin esprisi bir yanada cahilliğimi mazur görün gam yapması ne demek yani ? :eek:

12. moti

moti Tuncay

Favori Kamış:
    Favorim el oltası
    En İyi Avı:
    Torik-Kofana desem kim inanır ..? Ancak Kadir İnanır :D :D
    Bu soruyu ciddi anlamda sorduğunu düşünüyorum :)

GAM=Keder (Kederlenmiş vasfını yitirmiş misina demek)
    Balıkçılık deyimlerinin genelde en eskilerinden ve özellikle misinalarda kullanılan bir söyleniş tarzı.
    Misinalar çoğunlukla üzerine sardığımız nesnenin zaman içinde şeklini alır,heleki misinamız kalitesiz ise yada üzerine sardığımız nesne köşeli, küçük hacimli ise veya çok gergin sardıysak misinamızı bir nedenle çok açtığımızda kıvır kıvır bir hal alır balık avında kullanmamaız güçleşir veya düğümlenir.El oltası olarak genellikle sandalda gamlanmış misina kullanmak neredeyse imkansızdır.
    Ben genelde El oltası misinalarımı geniş ve kavis çapı nispeten kalın sert doğal mantara sarmayı tercih ederim. diğerleride makinalarda sarılı zaten.
    :D Zırt pırt misinamı sıcak suya sokmak :D ardından ardından buzlu soğuksu banyosu:D sonra gerim gerim gererek :D misinaya çin işkencesi yapmayı :D misanalarıma reva göremem onları seviyorum :p onlar benim en iyi arkadaş ve yoldaşlarım :p sadece iyi ve temiz bakmam benim için yeterde artar bile;) :p :D :D