Üstadlar 2 gün önce Tarabya'ya istavrit için gittiğimde çok kalabalık ve iri kefaller gördüm.Arkadaşımla yarın bu kefaller için gideceğiz.Benim aklımdaki sistem şamandralı ve kıbrıs.Şamandralıda şamandranın altına 1-1.5mt beden.25-30 cm lik 3 adet köstek ve 100gr kurşun.Yem olarakda tavuk ciğerini duydum.Kıbrıslada üsten küçük kefaller geliyormuş.Kubrısa kurşun takıp dibe indirmeyi düşünüyorum ama tarabya kumlukmu taşlıkmı onu tam bilemiyorum.Sizde öneride bulunursanız çok sevinicem.
Merhaba , bende bu aralar kefale sarmış durumdayım. Ancak 100 gr. kurşun ile kıbrıs takımı nasıl olur bilemedim . şamandıralı , Kıstırma kurşunlu ve 2 köstekli takm yapıp yem olarak ekmek taksan kancalara bu şekilde de verimli olabilir diye tahmin ediyorum. Tecrübelerini paylaşırsan memnun olurum. Bol şans.
avlandıgınız nokta yı bilmediğimden izninizle bir kaç tercube mi paylaşayım. yem konusun da kefalın zaman zaman ,yer yer, yem farklılıgı gösterdıgını billirim. en güzeli avlanacagınız bölgede avlanan avcıları gözlemlemek. bir kacını gözlemledikden sonra saten kafanız da bir şeyler oluşur. kıbrıs sarması yuzeyden % 90 küçük gelir (gerçi küçük büyük kavramı kişiden kişiye görecelidir.) dipden orta ve büyük gelir genelde. ama dıbı bılmedıgım için bir şey demem. kıprıs sarmasında tavsıyem. ekmek bayat olmasın . şitdetle.. taze... ekmege iğneleri sardikdan sonra tavsıye iğnelerin sap kısmını ekmege batırın. iğneleriniz kuçükse son iğneyi serbes birakın. hırsız iğne ... tavsıyem büyük iğne kullanmanızdır. ha burada ben olsam, dıbını bilmedigim bir suda yuzeyden kıbrıs kullancagıma , hassas şamandıra tek iğne kullanırım. tabi ben olsam... yuzeyden kıbrıs atan varsa ne ala yoksa. teksem ,ilk once yanımda getırdıgım bayat ekmekleri su ya sacarım. dikkat etmeklazım ordabir ince ayar lazım. ekmek dalgadan ve ya ruzgardan ilerlemesın. küçük diye adlandırdıgımız balıklar su yuzeyındekı ekmeklerı acele yerken daha BÜYÜKLER aşagıda temkınlı yaklasıyo olacaklar. tam bu noktada hassas şamandıra tek iğne... iğnenizin ucuna tek lokmalık ekmek takın büyük olmasın küçükde olmasın. zaman ve tercube. iğnenizin ucuna ekmegı takar iken. ekmegi hamur halıne getırmeyın. taze ekmeğinizden yeteri kadar nazikce kopartın ve şeklini bozmadan iğnenize gecirin. iğneyı tamamen saklayın, ardından iğnenizle misinenizin birleştigi noktadan iğnenize gecirdiginiz ekmegi belirtilen noktadan sıkıştırın. iğnenin uç kısmı keskın olan bolgesınde ekmegin şeklı bozulmasın. şamandıra derinlik mesafesi.. derinlik ayarını munkun oldugu kadar derin olsun . kefal avinda sessizlik çok önemlidir. ha ses yapıp 10 15 cm balık tutarsın sorun yok am büyük diyorsan... su ya duşen goruntunde onemlli, kendini ne kadar gizledin o kadar iyi. oltanızı atar iken suyun 3-4 adım gerısınden atın ve takıp edin. yaklaşmayın.yanınızda bu duruma uymayan var sa aşaği yokarı on adım uzaklaşın. tavsıyem. bi mola vereyım ufakdan bir şeyler deyıp balayayım...
küçük balıklar yuzeydekı ekmeklerle ugraşırken. siz oltanızı dikkatli bir şekilde atın. büyük balık temkınlıdır. küçük balık gibi şamandırayı hemen suyun içine çekmez.( bun u bilen ustadlarımın içi gitmiştir şimdi) ilk önce şoyle bir içer,i çemmeden suyun ustunde şamandırayı hafıf gezdırırler. onu görun ce sarı yandı demek temkınlı olun. ardında n dırek içeri cekerler şamandırayı.hooked reeling vay be...:thumb: heycana bak. tek iğneli hassaas şamandıra lı olta biraz ugraştırır ama zevkıne dicek yokdur. teori de nekedarbilir seniz bilin pıratık olmasa olmaz arkadaş... ben ne anlatırsam anlatım . boş. önemli olan avlanacagınız bölge. balıkgın alışkanlıkları. bunu da ne güzel ögrenme şekli ordakıleri avcıları gözlemlemek. işin özü budur. rasgele...
Burada (Haliç Tersanesi) tersane havuz kapaklarının yanında yuvalanmış bacağım kalınlığında kefaller var. Avlanma tehlikesi olmadan korkusuzca geziniyorlar. Onlara bir yakala bırak operasyonu yapacağım yakında. Haliçte büyümüş kefalin yenilebilir olmadığını düşünüyorum. Yaşları da ilerlemiş bu balıklarda ağır metal oranı herhalde sınırların üzerindedir.
Kendi hesabıma , çok faydalı bilgiler bunlar , teşekkürler paylaşımlarınız için. sormnak istediğim , şamdıralı takımda kurşunu nereye nasıl takıyorsunuz ? birde şamdıranın çeşidi farkedermi ? Büyük , küçük , renk , kalem , zargana topu vs.
Özkan abi, büyük kefal yakalamk istiyorsan nacizane önerim yemi su üstünde tutma, çünkü büyük kefaller bahsedildiği temkinlidir ve genelde dibe yakın bölgelerde dolaşırlar, çok rahat ortam olduğunda su üstüne çıkarlar yemlenmek için ki onda da temkinlilerdir en ufak bir hareket tehlike sezdim mi hemen dibe yol alırlar giderler. Bu nedenle bizim sahilde kullanmak üzere orta boy şamandıranın altına 1 metrelik bir bedene 1 veya 2 iğneli, kıstırma kuşunla veya takımın en dibine 15-20 gr lık bir kurşun takarak bir takım yapıp avlanabilirsin. yemler su üstünden daha derine inceğin için büyük kefal tutma şansın daha çok çünkü, ileryalar su üstünde pirhana gibiler büyük kefallere yem bırakmıyorlar, ama dipten büyük kefal gelirse yeme hepsi dağılır sağa sola :thumb:
estafurullah ustadım... ustadım nerde avlanacaksın... onemli... benim anlattıgım metot derin yerlerde iskele veya liman gibi yerler için daha musait. kefal urkek; dolayısı ile geç fark edilcek malzeme. tabi bence... küçük ve orta boy şamanrıra 1.5 luk 3 gr lık gibi . kurşun ,sıkıştırmalı kursun. iğnenin 20 25 cm ustune. yıne bence. sıkıştırmalı kurşunda genel de şu hata yapılır. kurşunu takar iken - iyi sıkıştırayımda düşmesin denir. kurşunu takar iken ortayı bulmak lazım hem düşmeyecek hem misineye zarar vermiyecek. şunu atlamamak lazım yıne bence olta atacagımız yere alzemelerinizi hazırlamadan yemlerseniz daha verimli olur. ve olta attıgınız surece küçük balıkları oyalamak için yemlemek lazım. bir ip ucu daha vereyım. arada su ya igneye takdıgınız boyutta yem atın atıyorum 10 dk bir 10 tane 5 er 10 sn farkla atın . akabınde oltanızı aynı noktaya atın. balık geldıgındekı sevınc de fark eder ... ne kadar dikkatlı olur san okadar verimli olur. rasgele...
bak anlattımı yaparsan bogazda kefal bırakmassın eminonunden canlı kaya kurdu alcan bildigin zargana topu agır olandan altına 0.20 2 metre misina tek igne ignenin 25 santım ostune 1gr kıstırma kursun 30 metre fırlat hafif hafif sar deniz dalgalı olursa daha avntajlı olursun bu sekilde bogazda cok iyi kefaller aldım yuzde yuz kendi deneyimimdir ve basarılıdır
Teşekkürler Levent . Boğaza gitme zamanım yok ama Kartal - Maltepe sahil kesiminde uygun yerlerde mutlaka tavsiyelerini dinleyip deneyeceğim.
özkan abi mademki konu kefal bende bir şeyler söylemezsem içim rahat etmez. kefal için şamandıralı sistem iyi hoş ama balığın takla bile atsan su üstü yapmadığı zamanlar var. ve aynı şekilde bir anda su üstüne çıkıp dip takımına vurmadığı anlarda var. bu gibi süprizler için mümkünse iki kamışla gitmeni biri su üstündeyken diğerini dibe yollamanı tavsiye ederim. benim dip için kullandığım takım 0,26 beden 40 cm 0,18 köstek 6 numara beyaz çapraz iğne. kösteklerde beyaz mantarda var tabi yüzdürmesi için. yem olarak dilersen ekmek, lavaş yada kurt kullanabilirsin. ve bana sorarsan su üstünde koca kefallerin yüzdüğünden emin olmadan su üstü takım kullanma yada kullanacağım dersen atabildiğin kadar açığa at 60 mt atarsan iri kefaller alabilirsin. çünkü su üstüne çok ama çok büyük olasılıkla ileryalar gelecektir. iri kefaller açıkta olur genelde. kıbrısı daha öncede çok dile getirdim burada da söylemek istiyorum kesinlikle ama kesinlikle tavsiye etmiyorum. çarpmadan tek farkı balığın kendi rızasıyla gelip orasından burasından takılması. köstekli takım her zaman daha iyidir.
Raporum biraz geç oldu ksra bakmayın.Tarabya'ya gittiğimde kefaller yoktu malesef.Hepsi başka biyere gitmiş.Bende aşiyana gittim.Su üstü ve şamandralı sistemle pek verim alamadım.Bu sefer su üstü kıbrısın arkasına 40-50 cm misinayı oltanın klipsine taktım.100gr kurşunuda klipse taktım.Tipik rapala tekniği gibi.Fazla uzağa yatıramadım ne kadar uzağa atsamda aşiyan çok akıntılı olduğu için kıyıya 4-5mt ye kadar kurşunu sürüklüyor.Çok iri kefaller alamasamda genede verimli bir avoldu diye bilirim.
Mantarli olta yapin,(lufere yaptiginiz gibi ancak mantarli kostek tarafini kibrisa donusturun) mantarin uzerine hamur sarin.Kibris duzenegini bu hamura yerlestirin. Butun sabah kucuk aglara dolduracaginiz ozellikle peynir veya yogurt suyuna banilmis hamurla, garosla bu aglari doldurun.Birisinin icine tas koyup agzini baglayin , kopmayacak bir iple oyle gurultu yapmadan dobe birakin.Ipin ucunu bir yere baglayin ki is bitince agi dipten alabilesiniz.Ayni seyi bu sefer baska bir agda tas baglamadan yapin.Bunu da 2ltlik(varsa) plastik sut bidonunu (agzi kapali olacak) derinlige gore pay birakarak baglayin.Plastik sut bidonu samandira gorevi yapacak. Boylece bir dipte bir de orta suda mazmozunuz oldu. Kefal cildirir.Etrafta ne varsa altiniza gelir. Kibrisla hic ugrasmayin.Ama kibris takimi gibi uzerine iri hamur saracaginiz bir duzenegin altina hamurla, igne arasinda 20cm pay olacak sekilde tek igneli bir kostek yapin.Hamuru bagladiginiz yerin uzerine bir firdondu atin.Ana bedene akintiya gore bir kistirma kursunu atin.Takimi ana bedene baglayip bu kefal obeklerinin uzerine gonderin.Boyle bir duzenek kullanirken sessizlik ve balik kacirmamak cok onemlidir.Sakin bu mizansende mantarli kibris kullanmayin.Onu atarken kursunun gurultusu baligi bozar. Neyse bu mazmoza kabaran, dipte mazmoza yatan kefallere indireceginiz bu olta onlara sanki mazmozdan kopmus yem goruntusu cizecektir.Bir anda onun uzerine gelirler.Balik agzina assagida kostekteki yemi aldimi calinin.Cok nazikce, oyle abanarak kaldirmadan, baligi kiyilayin, kepceyi gene vurmadan, suzdurerek baligi icine alin. Boyle kefalciligi yillarca yaptim.Sitede kefalle ilgili oltacilik bolumunde deginilmistir.Gene cevaben...