Arkadaşlar herkeze merhabalar... Bu fotoğrafı ben çok beyendim ve sizlerle paylaşmak istedim... (Ozamanlardamı yaşasaydık acaba )
Bu resmin bir hikayesi var. Sanırım 1930 yıllarında boğazın donmasıyla birlikte oluşan sıcak-soğuk ters akıntı ile Toriklerin şoka girerek kıyılara vurması sonucu herkes ellrindeki kepçe,çengel v.b. malzemeler , hatta elleri ile kovaları doldurmuşlar. Sirküler falan hak getire ozamanlar. Rahmetli dedem de o sırada boğazda bayağı bir Torik aldığını söyler dururdu yıllarca. Nur içinde yatsın. Sürekli bu anısını anlattırırdım dedeme. Hatta birkeresinde boğazı karşıdan karşıya buz üzerinde yürüyerek geçtiklerini bile anlatmıştı.
Arkadaşlar bu fotoğraf daha önce sitemizde “böyle balık tutmak imkansız” başlığı ile yayımlanmıştı. Fotoğrafın kırgın zamanına ait olduğu ve bu zamanın safhaları, nasıl oluştuğu, nelere sebep olduğu ve ayrıca eski İstanbul’da kullanılan kepçelerin tarihi serüvenini değerli üstad Hüseyin Alp Arslan’ın o nefis kaleminden tekrar okuyabilirsiniz.
Selamlar ; Bu fotoğrafta görülenin çok ama çok benzerini ben kendi dayılarımın ağzından dinledim.Akıntıburnu'nda ( Arnavutköy'lü olanlar bilir ) bir kış günü palamutların kulağına kar suyu kaçması sonucu kasalarca palamut toplamışlar su yüzünden.Zannederim burada da aynı durum söz konusu. Saygılarımla.
İstanbul'da yaşanan bu ve benzeri olayları büyüklerimizden hep dinlemişizdir. Sebepleri konusunda farklı rivayetler var ama ben kendi yaşadığım ve her sene olmasada bazı seneler tekrar eden ve bizim o taraflarda deniz soğuğu olarak anılan olaya benzetiyorum bu olayı ve bildiğim kadarı ile denizdeki farklı akıntı ve derinliklerinde oluşan ani ısı değişiklikleri, soğuma ile balıkların bir şekilde vurgun yemesi yada şoka girmesi gibi bir olay (elbette bu konuda akademik bilgi ve tecrübesi olan arkadaşlarımız ve büyüklerimiz bizi bilimsel olarak aydınlatacaklardır mutlaka) ve bu zamanlarda kepçe ve ellerimizle bölgede yaşayan bir çok balığı kıyıdan topladığımız olmuştur balıkların çoğu yaşıyor ama hiç tepki veremeyecek kadar sersemlemiş durumda oluyor.Ayrıca bu gibi zamanlarda su dayanılamayacak kadar soğuk oluyor.
Sevgili Serkan “eklenti ekleme yetkim” aktif olmadığından link veremeyeceğim ancak, adres tarifi yaparsam konuyu bulabileceğini sanıyorum. Balık avı/Forum/Güncel/Genel Konular içerisinde 4. sayfada 10. konu. Konu başlığı “Böyle balık tutmak imkansız” şeklinde. Selamlar…
Paylaşım için teşekkürler kardeşim. Şimdi tek tük balık tuttuğumuz yerlerde bizim çocuklarımız ne yapacaklar acaba merak ediyorum.
yanılmıyorsam 1954-55 yıllarından bir "kırgın" fotoğrafı. aslında bir deniz felaketi, balıklar için üzücü bir durumdur. 0 dereceye yakın olan üst akıntının bir şekilde 14 derecede sabit olan kanal suyuna geçiş yapmasıyla ara zonda bulunan ve altına yemlik sürü balığını alıp yatmış olan torikleri kırmasıyla oluşan bir manzara. ali pasiner'in "iki boğazın suları" adlı anı kitabında okumuş olmalıyım...