cumartesi (30.05.2009)akşamüzeri 7 gibi taşucu seka mendireğinde sırtı yapmaya karar verdim. önce sarı-siyah rapala ile sonuç alamayıp beyaza döndüm, tam fenerin önünde orta boy bir baraküda oltaya atladı. Çekip tekneye aldığım sırada ters bir hareket yapan balık iğnenin bacağıma girmesine neden oldu. Bu küçük kaza sonucu denizden çıkmak zorunda kaldım ama o gün hafif çırpıntılı denizin baraküda yapacağı belli idi. Hemen tersinden kestiğim iğneyi çıkartıp acile koşturdum ve gerekli aşıyı yaptırdım. Bu yüzden herhangi bir fotoğraf sunamıyorum ve arkadaşların daha dikkatli olmasını hele hele devamlı iğnelerle uğraşan biz amatör balıkçıların önlem mahiyetinde gerekli aşıyı yaptırmasını şiddetle öneriyorum...
Bende geçmiş olsun diyorum. Banada benzer şeyler oldu zamanında, paslı iğnemi batmadı, balığı sudan çıkarırken düşüp, paslı teneke bacağımı mı kesmedi, tel livara balığı koyarken çırpınıp elim mi parçalanmadı, neler var neler Buna rağmen hiçbirşey olmadı, çünkü tetanoz sporlu bakterisi sadece ve sadece oksijen olmayan ve güneş görmemiş ortamda ürer. Yani deniz suyuna girmiş, güneş görmüş, oksijen olan bir ortamda paslı birşey keserse panik yapmaya gerek yoktur. Bizzat doktor tavsiyesi ve onayıdır.
valla önce ben balık ısırıyor sandım ama iğne yeni ve kaliteli olunca anında bacağa girivermiş. balığın ağzında diğer iki kanca olduğu için ısıramamış. Teşekkür ederim, en kısa zamanda ben balığı yakalayacağım
Ben biraz fazla evhamlanmış olabilirim, iğne paslı değildi ama iğneyi kestiğim kargaburnu çok paslı ve uzun süredir kullanılmıyordu. Yine de o gece rahat uyudum, bir iğne daha yaptırırsam 1 ay sonra 10 yıl güvende olacakmışım, ben de yaptırmayı düşünüyorum ilki boşa gitmesin diye. Teşekkürler...
Aslında siz bilinçli biri olarak yapılması gerekeni yapmışsınız. Hayatınızla kumar oynamamayı tercih etmişsiniz, emin olamadığınız durumlarda en doğrusu budur. Bu bakteri artık neredeyse ülkemizde yok denecek kadar azalmıştır, bu tür vakkalar da görülmüyor son yıllarda, tabiki yinede dikkatli ve temkinli olmakta fayda vardır her zaman. Geçmişte benzer bi olayda, bende hemen aile dokturumuzu aramıştım, o zamanlar yazlıktayız, yakınlarda ne hastane var nede sağlık ocağı. Mecburen garantiye almak için işi doktorumuzu aradım ve aynen diyalog şöyle geçti; Ben: Doktorum, elime eski ve paslı bir iğne battı, ne yapmam gerekir aşı olayım mı? Doktor: Nereden çıktı bu iğne? gün ışığı olan biyerden mi yoksa kapalı, oksijen görmemiş bir ortam da mı? Ben: Doktorum bildiğin balık oltası iğnesi, paslanmış, gamit takarken parmağıma geçti ucu.. Doktor: Yani denizde kullandığın balık iğnesi? Ben: Evet Doktor: Oğlum, tetanoz oksijen olmayan, toprak altında güneş görmemiş yerde ürer, deniz suyuna girmiş ve oksijen olan yerde bu bakteri üremez. Aşı yaptırmana gerek yok, iğnenin battığı yeri sabunlu suyla iyice temizle ve pansuman yap bu yeterli. Hepimizin böyle anıları vardır Kendinize dikkat edin, raporlarınızı yakından takip eden biri olarak tekrardan geçmiş olsun diyorum, siz baracudaların arasından en irisini alarak bunun intikamını alırsınız artık
Doktorunun bilgileri içinde doğrularıda var yanlışlarıda... Öncelikle Doktorun haklı tetanoz yapan bakteri Clostridium Tetani... Oksijensiz ortamda ürer. Ama bir Tıp Öğrencisi olarak doktorunun hataları olduğunu söylemem gerekiyor Öncelikle Bu bakterinin bazı türleri kısıtlı süre oksijenli ortamda yaşayabilir.(aerotoleran lardır ) Diğer bir taraftan mikrobiyoloji kitaplarında da belirtilir dezenfektanlara karşı duyarlı diye yani ellerimizi sabunla yıkasak bile bu bakteriyi öldürür ama ortada farklı bir sorun var... doğada aklına gelebilecek birçok yerde bu bakterinin sporları bulunmaktadır. Sporlar bakterinin kendini dış şartlardan korumak için oluşturduğu bir kılıf. Uygun şartlar sağlandığında bu sporlar açılır bakteri ortaya çıkar... Bu sporlar dezenfektanlara karşı oldukça dirençli... Normalde sağlam dokuda üreyemezler ve hastalık yapamaz ama deri bütünlüğünün bozulduğu yaralanmalarda buna iğne gibi batabilecek cisimler dahil bu bakterinin sporları vücut içine girebilir ve hastalık oluşturabilir... Yazdığım gibi oluşturur demedim oluşturabilir yani senin aşı yaptırmadan hastalanmamış olman durumu olabilir... Ayrıca bu yapılan aşılar genellikle 10 yıl etkilidir. o sebeple 1 kez aşı yaptırdığın zaman 10 yıla kadar koruyuculuğu vardır. Genede ben 5-6 yıl geçti ise tekrar aşı yaptırmanızı öneririm. Bu bakteriler vücutta beyine yerleşir ise öldürücü olabilir. Çok görülmemesinin sebebi insan vücudunun direnci vede birçok bireyin küçüklükten itibaren aşılanmasıdır. Eğerki böyle bir durum ile karşılaştınız yani bir iğne, çivi gibi birşeyler battı yada başka şekillerde yaralandınız. Eğerki yaranız çok büyük değil küçük bir yara ise sabunlu su ile bile temizlemeniz faydalı olabilir. ayrıca uygun yara bakımı yaptırmanız gerekir. bunun için bir sağlık kuruluşuna başvurmalısınız. Tetanoz aşınız olup olmadığını bilmiyorsanız böyle bir durumda yaptırın zararı olmaz yararı olur Ayrıca diyelim ki yaralandınız, aşınız olup olmadığını bilmiyorsunuz vede tedavi olmadınız. 8-15 gün içinde yara yerinde şiddetli ağrı ve uyuşukluk olursa... ensenizde çenenizde kilitlenmeler olursa yada kol ve bacaklarınızda kasılmalar yada kilitlenmeler olursa acilen doktora başvurunuz..
Bu bilgileri internet üzerinden de kolaylıkla bulabilirsiniz ayrıca derimiz üzerinde de barsaklarımızda da tetanoz bakterisi bulunabilir. o sebeple yaralanmalarımızda uygun bakımı yaptırmalıyız ki illa batan yada yaralayan cisim kirli olmayabilir kendi tenimizde bile bir sürü bakteri yaşamaktadır onların bir kısmına fırsatçı patojen denirki uygun anı bekleyen düşman gibidirler
Abi bizleri balığa davet etmiyorsun sonra bak başına neler geliyor sen en iyisi mi beni de çağır avlara en azından doktor kontrolünde ava çıkmış olursun
Valla istediğin bir zaman hatta yanında bir kişi ile daha misafir edebilirim, kalacak yer sorunu da yok, bir hafta sonu haberleşip mini bir organizasyon yapabiliriz Taşucu'nda.
slm özer abicim geçmiş olsun her balıkçının başına gelecek bi hadise balığa çıkan arkadaşlar yanında muhakkak ilkyarım malzemesi bulundurması lazım aklımızda vede yanımızda olsun inşallah