Arkadaşlar alabalık avında kullanacağım hafif birmakina ararken avmarketi sitesinde rastladığım tatlı su için çıkrık makinayı gördüm.Fakat makina hakkında hiç bir ayrıntılı bilgi yazılmamış.Klasik kullandığımız makinalara göre bu makinanın ne tür artı ve eksileri mevcuttur.Bilgi sahibi olan arkadaşların yardımını bekliyorum. http://www.avmarketi.com/asp/show_stock.asp?product=1-91610078
bildigim kadariyla bu makina alabalik avi icin at-cek teknigiyle avlarda kullaniliyor,fiati pahali bence.oltayi fazla uzaga atamassiniz,cunku cikrik,
Arkadaşlar o resimdeki bir çıkrık değil,fly fishing makarası.Fly fishing yazıp taratırsanız ayrıntılı bilgi sahibi olursunuz.
cikrikda makara degilmidir forumdaslar,ayni prensiple calismiyormu,zaten fly fishing yaziyor linkde,alabalik icin kullanilir.makara,mini cikrik olsa gerek
Çıkrık, şöyle bir şey: Çıkrıklar, gerek uzak atış için, gerekse nokta atışı için daha iyi, daha yönetilebilir ve daha mesafeli olmayı sağlarlar. Her durumda, klasik açık yüzlü makinelerden daha iyi iş çıkarırlar. Fakat, kullanımları nispeten daha zordur. Ve dahası, temel olarak nispeten ağır yemler ile kullanılırlar. Küçük bir silikon kurdu, hafif kaşığı vs. bunlarla kullanmak zordur. Basitçe, yem 15gr'dan hafifse, bu aletler marifetlerini pek gösteremezler. Daha hafif yemler için yapılmış özel çıkrıklarda vardır elbette. Ama onlardan uzak atış değil, başka şeyler beklenir.
Arkadaşlar bilgilerinizi paylaştığınız için hepinize teşekkür ederim.Ben mantık olarak çıkrıklara benzediği için çıkrık olduğunu düşündüm.Yanlış söylemiş olabilirim.Benim asıl amacım Erzincanda alabalık avında kullanabileceğim hafif bir makina ve kamış almak.Araştırırken o makinayıda gördüm,yaban tv de yurt dışı alabalık ve somon avlarında ziyade bu makinanın kullanıldığını gördüm,hem makina ile alakalı teknik anlamda yardım istiyorum,hemde ne tip misinalar kullanılıyor ,özel tip kamışları varmı gibi konularda meraklarım var.Bilgilerini paylaştığınız için tekrar teşekkür ederim.
cikriklaerin acik yuzlu makinalar gibi telini acip misinayi serbest birakip uzaga atabiliyormuyuz.cikriklar genelde buyuk baliklar icin(10kg-300kg)kullanilyor diye biliyorum.
Çıkrıkların teli olmadığı için açamazsın elbette. Çıkrıklar bir kaç kategoride değerlendirilir. Bu ayrım açık yüzlü makinalardan daha belirgindir. Temel, en temel olarak üç gruba ayrılırlar. Hedefleme çıkrıkları. Dönüşleri vs. son derece dengelidir. Misinayı çok dengeli boşaltırlar. Küçük ve hafiftirler, frenlemeye vs. tepkileri çok hızlıdır. Bu çıkrıklar, uzak atış için tercih edilmez. Makul mesafeli atışlarda, istenen noktaya yemi düşürmek için tercih edilirler. Genelde tatlı suda sert sahte, jig vs. için kullanılırlar. Yem atan çıkrıklar. Bunların asıl özelliği, ağır makara ile güçlü volan etkisi sağlamalarıdır. Ağrı, 15'gr dan daha ağır, 250-300gr'a kadar hatta daha fazla yemler ve/veya kurşun vs. ile ağırlaştırılmış takımlarla kullanılır. Atış yaparken, makara ilk hareketle çok hızlı olarak dönmeye başlar ve misinayı sürekli boşaltır. Böylece kurşun misinayı makaradan boşaltmak için ek bir sürtünme yaratmaz, geri çekiş tepki kuvvetiyle zorlanmaz. Bu sayede, çok uzaklara atışlar mümkündür. Ama makara biraz fazla hızlanır, kurşun onun boşalttığı hızda ilerleyemez, sonuçta misinayı geri sarar, öyle doğru dürüstte sarmaz. Netice, kuş yuvası gibi olmuş, karman çorman bir makara olur. Ayıklaması çok, ama cidden çok zor olur. Bunu önlemek için teknoloji harikası frenleme mekanizmaları kullanılır. Bazı modeller, bilgisayarlı fren tertibatına dahi sahiptir. Kullanımı belli bir tecrübe, ustalık gerektirir, ama bu tecrübeyi edinice uzak atış yapmak çok kolaylaşır. Açık yüzlü makine ile o mesafelere erişebilmek pek kolay değildir. Çoklayıcılar, multiplier'ler: Bunlar, bilhassa açık denizde, büyük balık avı için geliştirilmiş çıkrıklardır. Temel özellikleri, büyük makaraları olmasıdır. Böylece kalın misinaları bolca sarabilirsiniz. Aynı zamanda, balığı yormak için sağlam, güçlü debriyaj/kalama mekanizmaları bulunur. Yapı olarak, ağırlıkları vs. den ziyade, sağlamlıklarına önem verilir. Büyük bir kısmı, vitesli olur. Böylece balık büyükse, devrini azaltıp daha kolay sarma imkanı sağlar.
Verdiğiniz bilgiler için hepinize teşekkür ederim.Hafif ve tatlı suda kullanabileceğim bir makina arıyordum.Muhtemelen sı 600 banax makina alacağım.Fly olta düzeneğini ilerleyen zamanlara bırakıyorum.Sağolun.