Tatlı Su Avcılığı Hakkında...

Konu, 'Tatlı SU Balık Avcılığı' kısmında beyazcennet tarafından paylaşıldı.

  1. beyazcennet

    beyazcennet Gökhan

    Yaş:
    45
    Mesajlar:
    19
    Şehir:
    Bursa
    En İyi Avı:
    Sazan 8,5 Kg
    Biliyorsunuz amatör avcılar için tebliğ var ctesi pazar dışında av yapılamıyor ve ctesi pazarda 3 kancalı tek olta izni var,bölgemiz ticari avlak bölgesi iznik gölü,gölde oltaya hafta içi şu aralar izin vermiyolar,Jandarmanın sorun çıkarmayacağı tür belgeyi nasıl alabilirim,bölgemizde su ürünleri kooperatifi var ve şu aylarda da bir işim yok, ben hafta içi ve hafta sonu sorunsuz bir şekilde kıyıdan veya bot ile balık avcılığı yapmak istiyorum,mutlaka kooperatif üyeliği gereiyor mu bu sarı belgeyi alabilmek için,Gerçek Kişiler için Su Ürünleri Tezkeresi(şahıs) almak hafta içi bot ile olta bırakmak ve sadece kıyıdan avcılı yapmama yeter li olur mu , kooperatife herhangi bir ücret ödeniyor mu , bu konuda lütfen açıklayıcı ve anlaşılır cevap veebilirseniz sevinirim.Bi balık tutma keyfimiz vardı o da şu an kaçmış durumda iznik gölünde.
    Göl İznik Gölü , 113 km2 , Bot kullanarak en az 150 metre uzağa, 3-5 olta götürmek amacım çünkü gölde balık neredeyse kalmadığı için tek olta ile balık tutmak imkansız.Bunun yasal yolu nedir acaba , lütfen acil cevap , teşekkür eder bol şanslı avlar dilerim herkese...
     
  2. Tarık ERSAL

    Tarık ERSAL Tarık ERSAL

    Yaş:
    64
    Mesajlar:
    624
    Şehir:
    ANKARA
    En İyi Avı:
    YANGELE BALIKÇI MODU :-))
    Hasan bey,

    Öyle şeyler yazmışsınız ki her sorunuza tek tek cevap vermek çokca zorlaşmış.
    Bu durumda ben yürürlükte olan balık avcılığı kurallarını iyice okumanızı önereceğim.

    http://www.kkgm.gov.tr/teblig/2008-49.html linki altında yer alan 2/2 tebliği okuyun.
    (Özellikle madde 4 ve madde 15)

    Sorularınızın tamamına cevap bulacaksınız.

    RASTGELSİN.
     
  3. beyazcennet

    beyazcennet Gökhan

    Yaş:
    45
    Mesajlar:
    19
    Şehir:
    Bursa
    En İyi Avı:
    Sazan 8,5 Kg
    Tarık Abi Cevabın için teşekkür ederim ama bu tebliğin dilinden pek bişi anlayamadığım için zaten buraya yazmak zorunda kaldım,çok açık bir dille yazılmamış olduğunu düşünüyorum.
    1-) Bot kullanma durumu mesela 1 km2 den küçük yerlerde yasak deniliyor ama iznik gölünde jandarma tarafından amatör balıkçıya bot kullandırılmıyor,yasak denilerek geçiliyor.İznik gölü 113km2 , bot yasak mıdır sizin görüşünüz değil midir ?
    2-)Bu tebliğde Sarı belge Yani Gerçek Kişiler için Su Ürünleri Tezkeresi ile alakalı bir bilgi yok.Bu tezkere zaten amatör anlamında değil geçimini kıyıdan balık tutarak sağlayan kişilere verilen profesyonel Balıkçı belgesi olarak anladım ben.Bunun için bazı Su Ürünleri Kooperatifinden belge istenebiliyormuş.Bu Blegeyi alırsak olta sayısında herhangi bi sınırlama var mıdır ? bu İlçe Tarım'dan alınıyor sanırım,bu belgeyi aldıktan sonra sanırım hafta içi bot veya kıyıdan en az 3-5 olta atabilir miyim ?

    sizlerin görüşlerini ve Cevap almak istediğim sadece bu 2 sorum var tarık Abi.

    verdiğin cevap için tşk ederim.
     
  4. mufi

    mufi Muvaffak İŞMEN

    Mesajlar:
    3.332
    Şehir:
    İzmir
    Favori Kamış:
    kıyı balıkçılıgı standart malzeme oltakamışı ve makine
    Favori Makine:
    Daiwa GS 9
    En İyi Avı:
    her av iyidir yeterki usule uygun olsun
    Madde 13 te .

    (13) a) Kiraya verilen istihsal sahalarında amatör avcılık yapılabilecek alanlar Bakanlık il müdürlüklerince belirlenir. Kiraya verilen istihsal sahası baraj gölü ise amatör balıkçılığa ayrılacak alan için DSİ Genel Müdürlüğü mahalli kuruluşundan da görüş alınır.

    b) Kiraya verilen istihsal sahalarına, kiracı tarafından; kiralama yapanı, kira süresini ve amatör avcılık için belirlenen alanları gösterir bilgilendirme levhaları konulur.

    c) Projeli olarak kiraya verilmiş göletlerde amatör avcılık yapılması yasaktır.

    d) Kiraya verilen istihsal sahalarında avcılığın serbest olduğu dönemlerde, resmi tatil günlerinde kişi başına en fazla 3 iğneli bir olta takımı ile amatör avcılık yapılması serbesttir.


    Herşeyden önce bu maddeler konusunda il veya ilçe tarım müdürlüğünden o gölün tam statüsü nedir , son durumu nedir onu öğren ...

    ayrıca bot konusu bence insiyatif meselesidir açık bir konudur net bir şey şöylemek mümkün değildir.. adamların insafına kalmıştır bence..
     
  5. Tarık ERSAL

    Tarık ERSAL Tarık ERSAL

    Yaş:
    64
    Mesajlar:
    624
    Şehir:
    ANKARA
    En İyi Avı:
    YANGELE BALIKÇI MODU :-))


    Gökhan kardeş,
    (Önceki mesajımda ismini yanlış yazmışım. Kusuruma bakma)

    İki soruna bildiğim kadarı ile cevap vereyim.

    1-) Bot kullanma durumu mesela 1 km2 den küçük yerlerde yasak deniliyor ama iznik gölünde jandarma tarafından amatör balıkçıya bot kullandırılmıyor,yasak denilerek geçiliyor.İznik gölü 113km2 , bot yasak mıdır sizin görüşünüz değil midir ?
    1 km² den daha küçük göl ve göletlerde motorlu, motorsuz her türlü tekne ve botla avlanmak yasaktır. Bunun nedeni o boyuttaki göl ya da gölette yaşayan su ürünlerini korumak, üzerlerinde büyük bir baskı oluşumunu engellemektir.
    Senin verdiğin örnekte ise anladığım kadar Jandarma bot ile avcılık konusunda can güvenliğini gerekçe olarak gösterip, engel oluyor sanırım.
    Tabii ki İznik Gölüne özel bir karar yoksa.

    2/1-)Bu tebliğde Sarı belge Yani Gerçek Kişiler için Su Ürünleri Tezkeresi ile alakalı bir bilgi yok.Bu tezkere zaten amatör anlamında değil geçimini kıyıdan balık tutarak sağlayan kişilere verilen profesyonel Balıkçı belgesi olarak anladım ben.Bunun için bazı Su Ürünleri Kooperatifinden belge istenebiliyormuş.......

    Kardeş, ticari amaçlı faaliyetler için ticari tebliğe başvuracaksın. Ona da http://www.kkgm.gov.tr/teblig/2008-48.html linki tıklarsan ulaşırsın.
    Ticari tebliğde de göreceğin gibi ticari av vasıtalarına ayrı, kıyıdan veya teknelerden ticari av yapanlara ve bu teknelerinde çalışanlara ayrı teskere (ruhsat) veriliyor. Kişilere verilen bu belgenin rengi de sarı. Ve bu belge balık avcılığı ile geçimini sağlayan kişilere verilmekte.

    Sorunun devamında;
    2/2-)Bu Belgeyi alırsak olta sayısında herhangi bi sınırlama var mıdır ? bu İlçe Tarım'dan alınıyor sanırım,bu belgeyi aldıktan sonra sanırım hafta içi bot veya kıyıdan en az 3-5 olta atabilir miyim ?
    demektesin ki, bu soruna şu anda detaylı cevap vermek istemem.

    Çünkü bu düşünce amatör balıkçılığın özüne aykırıdır. Bana ters gelen bir eylem hazırlığının doğurduğu sorulardır.
    Alınacak sarı belge ile Ticari balıkçı kılığına bürünüp, olta sayısını artırarak, fazla balık avlamak arzusu bana ters geliyor. O belgeyi gerçek ticari balıkçılara bırakalım diyorum.

    Ayrıca bu konuyu tartışalım dersen, tabii ki düşüncelerimi yazarım.

    Kardeş, yukarıya yazdıklarım sadece benim düşüncelerim olup, ben bir otorite ya da bilirkişi değilim. Sadece mevzuatla kendi çapında ilgili bir amatör oltacıyım.

    Aman ha bir yanlış anlaşılma olup, farklı algılanmasın. ;)

    RASTGELSİN.
     
  6. beyazcennet

    beyazcennet Gökhan

    Yaş:
    45
    Mesajlar:
    19
    Şehir:
    Bursa
    En İyi Avı:
    Sazan 8,5 Kg
    tarık abi verdiğin bilgiler için teşekkür ederim.Amaç 3-5 oltada fazla balık almak değil,iznik gölünde zaten neredeyse olta ile balık alınamayacak kadar az sazan popülasyonu mevcut,inanın suya 3 olta atın ve bi hafta bekleyin belki 1 tane alırsınız belkide alamazsınız.32 yıldır iznik gölünü bilirim ama bu dereceye hiç gelmemişti.Amacımız bol balık almak değil tek balık bile alabilse dua etmek.Balık tutma zevkini yaşamak amacımız,5-6 kg lık sazan balığını tutma kıyıya almanın zevkini yaşadı iseniz bu zevki tekrar yaşamak için acaba nler yapardınız :) , tekrar ediyorum amacımız katliam yapmak değil sadece ve sadece tek bir balık alabilmek emeğimize değmesini sağlamak.