Merhaba, herkesin kendine göre bir nedeni olabilir ama ben limit üstü de olsa göllerden tuttuğum balıkları kesinlikle yemiyorum. En büyük nedeni ise parazit tehlikesi. Bununla ilgili internette araştırma yaptım, bilimsel makalelere ulaştım ve kendi çıkardığım sonuç, özellikle yaz aylarında artan bir sıklıkta olmakla beraber iç sulardaki enfekte balık oranı 2/3. "Sazan parazit" kelimesi ile Google araması yaparsanız pdf lerden epey bir makaleye ulaşabilirsiniz. Bir tarihte iyi geçen bir avın ardından tabiri cazise arkadaşımın gazına gelerek besberrak sulara sahip gölden çektiğimiz çok sağlıklı gözüken aynalı sazanı temizlerken gördüğüm ve an az bir toprak solucanı kadar hareketli olan "Ligula intestinalis" parazitinden sonra kendi tarafımda konuyu kapattım. Ben o noktada gözümle gördüğüm için şanslı olabilirim ama sadece sazanda yaşayabilen 30' a yakın parazit var ve birçoğunu görsel olarak tespit etmek çok zor. Trişin gibi kasa yerleşenler olduğu gibi bakteriyel boyutta olanları da mevcut. Maalesef özellikle de kurtlar hakkında araştırmalar ülkemizde kısıtlı olduğu için tam olarak hangilerinin insana bulaşabileceği bilinemiyor. Parazitin kendisinden ziyade yumurtası ile enfekte olmak daha olası ve tabiat bu yumurtaları canlının kendisinden çok daha dayanıklı geliştirmiş. Tuttuğun balığı yemek keyifli olabilir, istavrit yakaladığımda afiyetle yemiştim, çok güzeldi. Deniz balıklarında da nispi olarak çok çok düşük tehlike mevcut, sıfır değil elbet ama o denizin güldür güldür sularındaki balıkla, kapalı sistem ve kirlilikle mücadele eden göllerimizdeki balık bir değil tabi ki. Sazanı örnek alırsak kendim akvaryum hobisiyle epey uğraştım, sazanın bir türü olan Koi de besledim dev gibi olana kadar ve Koi' lere renkli sazan denebilir. Bu canlılar gerçekten açlık, az oksijen, kirli su gibi olumsuz şartlara çok dayanıklı. Bu durum parazitik olmalarını büyük ölçüde destekliyor çünkü tabiri caizse vücutlarını parazit de sarsa yaşamaya devam edebiliyorlar. Bunlardan hareketle kendi görüşüm, iç sularımızda avcılık tamamen sportif yönde olmalıdır ve asla tüketim yönünde olmamalıdır.
Erdem forumumuzda uzmanlık alanı parazitler olan ve üstelik "hoca" sınıfında olan bir veteriner hekimimiz var. O bile tuttuğumuz balıkları tüketmede bir sakınca görmüyorsa ben hayli hayli tüketirim Gerçi hedef balığımız asla sazan olmadı ama diğer tüm türleri avladığımızı söyleyebilirim...
Arkadaşlar balıkları misur unu ile unlayıp, iyiyi kızartınız... Parazitlere kesin çözüm ... Birde iç sularımızın neden kirlendiğini ve nasıl önüne geçileceğini araştırınız...