Tavsiyelerinize ihtiyacım var.

Konu, 'Motorlar' kısmında mallaca tarafından paylaşıldı.

1. mallaca

mallaca Halil Barış Şengül

Favori Kamış:
    Makinalı kamış olta,her türlü el oltası,rapala
    En İyi Avı:
    Kiloluk mırmır,Kiloluk iskorpit
    Yamaha 4 Hp Kısa şaft motorumu satmak üzereyim.Motordan hiç bir sıkıntım yok.Çok seri bir motor.Amacım 6-9,9 Hp arası motor alıp beygir gücünü büyütmek.

1) Öncelikle ayni HP gücüne sahip 2 ve 4 zamanlı motor arasında güç,serilik vs.ne fark var.
    2) Botum olduğu için kısa şaft arıyorum.Fakat botu olupta uzun şaft kullanan var mı?.Uzun şaft botta kullanıldığında motoru zorladığını biliyorum.
    3) 4 Hp ile 5 Hp arasındaki fark hissedilebilir mi? Yani bir arkadaşta 2008 model 5 Hp Yamaha var takasa girerim dedi.Yanlız değer mi diye düşünüyorum.
    4) Sahiplik belgesi olan bir motor almaya kalksam bana devri nasıl olur? Noter şart mı yoksa aramızdaki bir sözleşme ile mi?
    5) Trim ayarı konusunda kısa bir bilgi alabilir miyim?
    Teşekkürler.

2. Süheyl Başak

Süheyl Başak Süheyl Başak

En İyi Avı:
    Torik 3-4 kilo
    Barış Bey Kardeşim,
    Ben bot kullanmadım, ayrıca botunun büyüklüğünü ve tipini de belirtmemişsin. Botun özelliklerine göre motor seçmek lazımdır. 4 zamanlı motorun 2 zamanlı motora göre en belirgin avantajları şunlardır:
    1-Çok daha sessiz çalışıyor,
    2-Çok daha az benzin tüketiyor,
    3-Stop etmeden uzun zaman çalışabiliyor. Halbuki 2 zamanlı motorlarda bujiler daha çabuk yağlandığı için sık sık bujilerin temizleme ihtiyacı meydana çıkıyor, 4 zamanlı motorlar 8-10 saat devamlı çalışsa bile bir sorun çıkmıyor.
    4-2 zamanlı motorlar Avrupa birliği ülkelerinde kullanılmaları yasaklandı çünki benzine yağ karıştırılıyor ve bu yağın birkısmı eksoz ile dışarı atılıyor ve deniz suyuna karışıyor. Dolayısıyla deniz suyu kirleniyor.
    Bildiğim kadarı ile botlarda kısa şaft motor kullanılıyor. Kısa veya uzun şaft motor kullanmak motorun bağlanacağı
    teknenik yüksekliği ile ilgilidir. Motor tekneye bağlanınca pernanesi teknenin en alt kısmından belirli bir miktar daha aşağıda olmalıdır.
    Size bildiklerimi kısaca bahsettim. Bence kısa mesafelerde ve az kullanacaksanız 2 zamanlı motor, eğer uzun saatler ve çok kullanacaksanız 4 zamanlı motoru tercih edin.
    Yardımcı olabildimse ne mutlu bana. Sormak istediğin başka hususlar olursa yardımcı olmaya çalışırım.
    Vereceğin kararın senin için en doğrusu olacaktır.
    Selamlar,
    Süheyl Başak

3. alpargun35

alpargun35 c.alp argun

Barış bey, bildiğim kadarı ile yardıncı olmaya çalışayım ,eksik bir şey olursa bağişlayın.

1.) Bir çevrimin elde edilmesini ,, birisi dört,diğeri iki zamanda yaptığı için ,iki zamanlılar daha seridir,daha hafiftir,daha kolay çalışır.Dört zamanlılar,daha ağırdır,daha az yakar,daha sessiz ve çevrecidir. ( iki zamanlı enjeksiyonlu motorlar daha az yakar ve daha çevrecidir)

2.Aynası, uzun şafta uyarlı botlar, bildiğiniz gibi orjinal olarak satılmakta.Benim botum uzun şafta uyarlıydı, burada önemli olan pervanenin üstündeki, anti kavitasyon levhasının,bot aynasının, alt noktasıyla uyumlu olmasıdır (25mm),uzun saft yorar diye bir şey ben duymadım.
    Biz yamahalarda, kısa şaft botların aynalarına, Amerikan suntasını 2-3mm paslanmaz levhayla kaplayarak 12-13 cm yükseklik verip, uzun şaft motor takıyoruz.Önemli olan 2. cevaplamada verdiğim ölçüleri tutturmak !!

3.) 4-5 hp arasında sürat olarak önemli bir fark yok, bence takasa değmez,karar sizin.

4.) Sahiplik belgesi ile motor, bence almayın ,çünkü bu belgeyle, yarın bir kayığa takıp, bağlama kütüğüne kayıt ettiremessiniz,devir işlemleride bildiğim kadarı ile liman başkanlığında oluyor.

5.)

Son düzenleme: 17 Nisan 2010
  4. ogrtmn11

ogrtmn11 emrah

Barış abi serilik ve hız istiyorsan 2 zamanlı derim. Fakat 2 zamanlılar Yavaş yavaş herkes tarafından terkediliyor. Bu sene fuardan 4 zamanlı 20 hp honda aldım, fuarda gezerken yamaha standında hız ve serilik istiyorsan mutlaka 2 zamanlı tercih etmelisin diye uyarılar aldım ama ben yinede 4 zamanlı bir motor tercih ettim, çünkü zaman 4 zamanlıların devri.

5. adventurer

adventurer umut yetişken

En İyi Avı:
    iki torba midye:)
    ben 4 zamanli aldigima milyonlarca kez pismanim....40bg lik cüsseden 15bg aliyorum ayriyeten performansi 2 zamanlidan az. yakit tüketimi açisindanda gözle görülür bir fark hissetmedim ancak mid-range ve üzeri bg lerde bu fark hissesilmeye baslaniyor.
    2 zamanli 4 bg in pratikligine alistiktan sonra 4 zamanli 9.9 sizi çok üzer. evde bas köseye yerlesir, motor size siz ona bakar, su an denizde olmak vardi diye içgeçirirsiniz.
    size ilaç gibi tavsiyem, 2 zamanli 9.8 tohatsudur. hem alirken hesapli, hem seri, hem hafif hemde ekonomik.

6. Kuleli

Kuleli Bilal

Favori Kamış:
    Lineaeffe ım casting 420 - Omer Excalibur 82
    Favori Makine:
    Effe Titanic TT65
    En İyi Avı:
    Levrek
    Bende kıçtan takma 2 zamanlı kullandım tavsiye etmem 2 zamanlı motoru çok stop ediyo %100 gücünü kullanmıyo yaklaşık %60 ını kullanıyo Kullandığım motor yamaha 55 hp lik ona rağmen tatmin etmedi beni çok sıkıntı çıkarıyor. yakıt tüketimide su gibi içiyor benzini

4 zamanlık hiç kullanmadım ama ben 2 zamanlıya bakarak konuşuyorum

7. Feridun

Feridun feridun

Favori Kamış:
    El oltası
    En İyi Avı:
    Kaya balığı
    Sevgili Barış senin için en doğru seçim Umut'un da söylediği gibi 9.8 2 zamanlı tohatsu..3.30 bot a idal olur..;)

8. mallaca

mallaca Halil Barış Şengül

Favori Kamış:
    Makinalı kamış olta,her türlü el oltası,rapala
    En İyi Avı:
    Kiloluk mırmır,Kiloluk iskorpit
    Süheyl amca,Alp abi ve dostlarım.GErçketen çok faydalı olacak bilgilendirmeleriniz için çok teşekkür ederim.

İkinci el satış sitesinde bu motorlar üzerinde duruyorum.Özellikle 8 Hp Johnson dikkatimi çekiyor.Siz olsaydınız hangisini tercih ederdiniz?

http://www.sahibinden.com/1992_mode...yat_dustu-96WQQaXQQ15607286WQQpXQQdisplayitem

http://www.sahibinden.com/bakmadan_alma_johnson_6_hp-32WQQaXQQ23682550WQQpXQQdisplayitem

http://www.sahibinden.com/10_bg_mercury-68WQQaXQQ22780888WQQpXQQdisplayitem

http://www.sahibinden.com/8_hp_johnson-69WQQaXQQ23693865WQQpXQQdisplayitem
    http://www.sahibinden.com/cok_cok_temiz_mercury_5hp-54WQQaXQQ23580059WQQpXQQdisplayitem

9. alpargun35

alpargun35 c.alp argun

Barış bey yazışmalarınızdan anladığım kadarı ile belli bilgi düzeyinin üzerindesiniz.
    Bildiğiniz gibi her motor parçasının,belli bir bakım ve kullanım saati vardır ,Bir motor alınırken buna çok dikkat edilmesi gerekir .
    Servis garantili ,muayyer ve faturalı bir motoru seçmek bence en akıllıcası olur,ve tabiyki az saatte olan.
    Ben denizlerin Mercedes'i Honda,BMW' si Yamaha diye bilirim ,elinizdeki 4 hp Yamaha'yı ,bu göstermiş olduğunuz motorların hiç birinle değiştirmeyi düşünmem.

Son düzenleme: 18 Nisan 2010
  10. ogrtmn11

ogrtmn11 emrah

Benimde 5 hp yamaham vardı, Çok hor kullanmama rağmen yaklaşık 13 yıl içerisinde beni hiç bir zaman yarı yolda bırakmadı. Alp beyin dediği gibi karada; Mercedes - BMW, Denizde ; Honda - Yamaha' dan başkasına bakmam bile. Denizde her zaman güvenebileceğiniz bir motorunuz olmalı. Hava bozduğunda yarım saat motor çalıştırmakla uğraşmakta var. Ayrıca 2. el motor alırken 2 değil 3-5 defa düşünüp, yutkunmak gerekir. motorunuzun hızı size az gelmiyorsa değiştirmeyin derim ben.

Son düzenleme: 18 Nisan 2010