Herkese merhaba. İsmim Erol. İstanbul'da yaşıyorum,aranızda olmaktan çok mutluyum.Yeni bir konu açmamak için forumları okudum ama sanırım herkesinki gibi benim ki de özel olacak.Bilgisi ve önerisi olacak arkadaşlara şimdiden çok teşekkür ederim. Bir hafta evvel (sıfır)Quicksilver 3.40 airdeck bot satın aldım.Sıkıntı ise motor seçimi esnasında hasıl oldu.Aslında botu da 3.10 istemiştim ama kalmadığı için 3.40 aldım.Belki daha da iyi oldu.Bot ve motoru Allah izin verirse yazın İst. adalarda ve Bodrum'da kullanacağım,akşamları motoru ve botu eve taşıyacağım için taşınabilecek en uygun ağırlıkları seçmeye çalışıyorum.Genelde eşim ve 1 çocuğumuzla kullanacağız. Motor olarak yine sıfır Yamaha 6 hp. 4 zamanlı ve Yamaha 8 hp. 2 zamanlı arasında kaldım.İki motorda 25 kg. civarında ve fiyatları da çok yakın.6 hp. 4zamanlı olduğu için 100 TL. kadar fazla.Aslında gönlüm 8hp. 2 zamanlıdan yana ancak problem de tam burada başladı.Şöyle ki nasıl botun 3.10 unu bulamadıysam 8 hp.motorun da kısa şaftlısını bulamadım.İthali artık durdurulmuş.Ancak bayinin elinde 8 hp. sıfır Yamahanın uzun şaftlısı var.Krom ayna yükseltme aparatı olmadan kullanamayacağımı söylediler. Arkadaşlar siz olsanız ne yapardınız.6 hp.4 zamanlıyı mı alırsınız,krom şaft yükseltme aparatı(200 TL.civarındaymış) alarak 8 hp.2 zamanlıyı mı alırsınız.Tabi gönlüm botun orijinalliğini de bozmak istemiyor.4 zamanlının ekonomikliği(saatte 2.5 litre tüketim),sessizliği,çevre dostu oluşu,ciğerli oluşu,benzine yağ ekleme derdi olmayışı,uzun ömürlülüğünün yanı sıra 8 hp. 2 zamanlının da seriliği,2 silindirli oluşu,daha güçlü oluşu(saatte 4.5 litre tüketim),acil durumda daha hızlı oluşu,arabada rahatça yatırıp taşıma kolaylığı arasında sıkışıp kaldım.Önerileriniz benim için çok değerli.Herkese teşekkür ederim.Selam ve sevgilerimle.
Erol bey merhaba Özellikle motoru eve taşımada çok zorlanmayacak formuller üretirseniz şayet benim tavsiyem 9.9 hp kısa şaftlı 4 zamanlı bir motordur.Bu tür ürünler bir kere alındığı için sonrada üzülmenizi istemem.6 HP ile quıck silvere 2 kişi Playning kalkışı yaptıramassınız 8 hp uygun lakin onunda kısa şaftlısı yokmuş bu durumda 9.9 hp kısa şaft 4 zamanlı daha uygun gibi gözüküyor en azından denizde acil durumlarda sizi üzmez.
2 zamanlı motorların yasaklandığını duymuştum. Yanlış biliyorsam şimdiden özür dilerim. Eğer böyle bir durum söz konusu ise ilerde doğabilecek sorunlar adına uzak durmanız yararınıza olacaktır.
9,9 2 zamanlı mercury bakın bence fiyatı da bahsettiğin motorlardan az fazla. 4 zamanlı yamaha 6 mevcut bende 3.20 için onu seçtim onun da önerileni 9.9 max.15.
2 zamanlı motorların satışı ve kullanımının yasaklanması sözkonusu olamaz. 31 aralık itibariyle ithalatı durdurulmuştur. İthalatçıların elinde bulunan 2 zamanlı sıfır motor stokları tükenene kadar satışı devam edecektir. Mevcut kullanıcıların ellerindeki 2 zamanlı motorları hurdaya çıkana kadar kullanmalarının ardından (ki bu 15-20 yıllık bir süreye tekabül eder.) 2 zamanlı motorların varlığı sona erecektir. Buradan çıkarılacak sonuç şudur: 2 zamanlı sıfır motor bulmak zorlaşacak, zamanla imkansız hale gelecektir. Bu durumda bu motorların değerlenmesi ve prim yapmaları kaçınılmazdır.
Haklısınız ithalatı durdurulmuş. Bir başka yerden okuduğumu söylemiştim onu araştırıp buldum arkadaşımız yazısından başka sorunlara değinmiş. Onu aktarıyorum. 31.12.2011 Tarihli ilgili kanun hükmünce ( Gezi Tekneleri Yönetmeliği RG-9/6/2009-27253) 31/12/2011 ) 2 zamanlı deniz motorlarının T.C. Gümrüklerinden geçişi yasaklanmış bulunmaktadır. Bir sonraki hedef 2 zamanlı deniz motorlarının denizlerimizde kullanılmasını kısıtlama yönünde olacaktır. Hidea Türkiye olarak 2 zamanlı satışını ilgili tarihten sonra yapmıyoruz ve her platformda deniz sevdalılarını bilgilendiriyoruz. Garanti süreleri zarfınca yedek parça sıkıntısı olmayacaktır ama garanti bitiş süreleri sonrasında yedek parça problemleri başlayacaktır,yedek parça fiyatları katlanacaktır. her ne olursa olsun yinede 2 zamanlı dıştan takma deniz motoru almak isteyen dostlarımız bölgesindeki liman başkanlığından mutlaka detaylı bilgi alsınlar.Bayilerin Stoklarında şişen Hidea( Hemen hemen hiç bir bayimizde bulunmuyor) veya x markaların cazip fiyatlarına aldanıp 2 zamanlı deniz motorunu alırken lütfen bir kez daha düşünün. tercihiniz her ne olursa olsun alacağınız marka ve motorun sizin için hayırlı olmasını diliyoruz. daha detaylı bilgi için bize iletişim bilgilerimizden ulaşabilirsiniz.
Tavsiyeleriyle yardımcı olan tüm dostlara çok teşekkür ederim.Bu arada Quicksilver hava tabanlı bot 40 kg. ağırlığında.Bir de Yamaha dan başka motor düşünmüyorum. Aslında ağırlığından dolayı sormadım ama belki +1000 Tl. farkla 9.9 Yamaha 2 zamanlı da kaldıysa sorabilirim ama ağırlık 36 kiloya çıkıyor,evim 3.kat ve asansör yok,+ 12 litrelik benzin deposu. 6 hp. 4 zamanlının deposu üzerinde.4 zamanlı 9.9 yamaha ise sanırım 45 kilo civarında.Her gün taşımam imkansız. Hatta uzun şaft motor kısasından 2 kg.fazla, krom uzatma aparatı da eklenince bu bile +5 kg. ek yük demek. Palet,şnorkel,su,yiyecek,zincir,ip,çapa,havlu,şemsiye,oltalar derken ızdıraba da dönsün istemiyorum.8 hp.nin kısa şaftlısı kalmış olsaydı sanırım daha iyi bir alternatifti, ancak gelen tavsiyeler için de aynayı yükselt diyen de çıkmadı. Ki ben sırf aynayı delip tekerlek takmamak için daha fazla bir bedel ödeyerek şişme taban bot aldım. Bu durumda aynayı garip bir biçimde yükseltmek için aparat taktırmak ta biraz abesle iştigal gibi duruyor.Belki bazı arkadaşlarım 25 kiloyu taşıyan 36 da taşır diyecekler ama,bunu bir kez değil her denize çıktığımda yapmak,evden denize,denizden eve taşımak kolay değil ,söküp takarken düşürme riski de var. Yine de konu yeni olduğu için gelecek önerileri dinlemek isterim.Benzer durumda olan arkadaşlarımıza da yol gösterici olacaktır.Tekrar herkese teşekkür ediyor ve rast gele diyorum.
Gökhan Tunalı arkadaşım 6 hp.4 zamanlı yamahanız olduğunu söylemişsiniz.6 hp.nin 3.40 şişme tabanla harikalar yaratmayacağını biliyorum.Ama bu motoru kullanan bir kişi olarak yolcu,motor ve malzemelerle birlikte genellikle ortalama toplam 250 kg. nadiren (+ 1 kişi ile) 350 kg.bir yükle denizde çok zor anlar yaşatacağını söyleyebilirmisiniz? Taşıma ve bir limanda barınma imkanım olsaydı kesinlikle 9.9 yamaha ile kullanırdım.Ama şartlarım bu, evim 3.kat, asansör yok.Selam ve sevgilerimle.
Herkese tekrar merhaba. İlk mesajımda yazdığım 2 zamanlı motorların artılarına araç bagajında dilediğiniz şekilde yatırarak taşıma kolaylığını,benzin yağ oranını yanlış ayarlamakla bujilerin kirlenme ve uzun çalışmalarda makinayı dinlendirme veya hızı düşürme gerekliliği eksilerini de ekleyerek eğer mesajıma ulaşırlarsa forumlarda mesajlarından pek çok konuda bilgilendiğim Sn.Ramazan Usta, Bahadır Sarıca, adventurer Umut bey,mallaca Halil bey arkadaşların da durumumla ilgili fikirlerini almak isterim. Bana hep 25 kilo motorda indir,bindir de taşınabilecek sınır gibi geliyor,bir de daha önceki başka bir alışverişimden kalan bir alacağımla ilgili olarak (iade ettiğim bir üründen dolayı) Yamaha dan başka motor alma şansım yok.Bu bayi sadece yamaha satıyor ve böyle olmasa da zaten başka marka düşünmüyorum.Sadece 2 zamanlı 8 hp. bulamadığım için 36 kg.lık 9.9 2 zamanlı yamahayı varsa alayım mı diye düşünüyorum. Ama 6 hp. 4 zamanlı 25 kg.yamahayı bir ağaç kesme makinası gibi tutup kaldırırken 36 kilo için bu pek mümkün değil. Bu arada 2 zamanlı 9.9 unda bayilerde olmadığını öğrendim.Sadece 8 hp. 4 zaman uzun şaft var.Onu da bota tadilat yapıp orjinalliğini bozmadan kullanmak mümkün değil.Bir de 4 zamanlı motorların çektiği yükün artmasıyla birlikte sürat kaybının da 2 zamanlılar kadar fazla olmadığını,güçlerinden çok kaybetmediklerini öğrendim.Bu da bir avantaj olur sanırım.1 kişi ile yüksüz sanırım plane olacak ama 2 kişiyle çok zor.Ama 4 kişide olsak sanırım çok da fena olmayan bir seyir hızı elde edebileceğiz.Bu da bize yeter. 2.40 bot ve 2.5 yamaha motor hayalinden yola çıkmışken çok şükür Allah bana çok daha iyisini nasip etti.Fazlasını istemek benim için şımarıklık olur. Allah'ı da gücendirmekten yine Allah'a sığınırım. Vakit ayıran tüm dostlara tekrar teşekkür ederim.Allah herkese, herşeyin en hayırlısını nasip etsin.
Erol bey 5hp 2 zamanlı mercury de götürür ama boğazdan bahsediyorsak 9.9 2t seçmelisiniz. Eskişehir'de yamaha servisi olmadığından garanti için daha tecrübe edemedim 6hp 4t'yi.Ama botlarımız yaklaşık eşit performans gösterir bendeki adventure T-320k en 145cm boy 3.20 47 kilogram ,6 Hp motorla yol alışta fark yaratmaz.Videodaki 5Hp 4t silindir hacmi de düşük http://www.youtube.com/watch?v=UrDLto8hAMo
Arkadaşım bendede aynı bot var 15 hp ile kullanıyorum genelde toplam ağırlık 260 kğ kullanıyoruz 15 hp fazla geliyor tam gazda hakimiyet zorlaşıyor fakat 3/4 gazda şahane yolculuk oluyor bence uygunu 9.9 en az o ağırlığa 8 hp olması lazım diye düşünüyorum 6 hp 4 zamanlı hem sizi çok yorar unutmayın cocuğunuz büyüyecek bunlarıda düşünün. Hem niye illada yamaha ben anlayamıyorum avrupa ülkelerinde hala 2 zamanlı mercury motorlar şiddetle aranılıyor alın 2 zamanlı kısa şaft derim. Buji yağlanmasından korkmayın marin yağ kullanın motoru son 2 dakika tam gaz kullanınca yağdan eser kalmaz ben 1:50 yağ kullanıyorum bujileride kontrol ediyorum problem yok. Aslında en güzeli almak istediğiniz motordan bir arkadaştan bulup deneme yapmak ama oda çok zor ..
8Hp 4t kısa şaft mevcut şu an botunuza da tam uyum sağlar amma velakin fiyatı az tuzlu. http://shop.yatmar.com.tr/tr/p/urun.../yamaha-4-zamanli-deniz-motoru-8-hp-kisa-saft
Sevgili Ufuk ve Gökhan.Önerileriniz için çok teşekkür ederim.Özellikle video gösterisi içimi biraz daha rahatlattı.6 hp ile 5hp arasında kilowatt olarak 4 de 1 oranında güç farkı var.Biraz daha iyi bir seyir hızı yakalayabileceğim.Tabii ki bulabilseydim 2 zamanlı 8 hp.yi tercih edecektim.Ama olmadığı için bu alternatif kaldı.Belki ilerde çok temiz bir 2 zamanlı 9.9 yamaha veya mercury bulursam (artık ithalleri durdurulduğu için sıfır bulma imkanı yok) denize kalabalık çıkışlarda bizim motoru karada kolay taşımamız,denizde motorun botu ve bizi süratli taşıması için düşünebilirim.Eşimle olduğumda 6 hp,kalabalık olduğunda 9.9. Her şey için teşekkürler.
Şimdiden hayırlı olsun 6 hp,de az değil. Benim bildiğim halde hala yaptığım hataları yazayım belki faydası olur. Tabanı ve omurgayı şişirirken sibop kapağı devamlı tüp ile taban arasına kayıyor sıkışıyor aynı şekilde omurganın kapağıda taban arasında kalıyor farkedildiğinde bot komple şişmiş olduğundan tekrar havasını indirip şişirmek resmen öldürüyo. Pompa biraz dandik ben 2 seferinde omurgayı şişirirken ( 0.8 bar ) sağ tarafı kopardım şimdiden pompaya takviye yapmanda fayda var. Deneyimlerini inşallah burayı (bizleri) unutmadan yazarsan iyi olur..
Önerileriyle yardımcı olmaya çalışan tüm arkadaşlarıma çok teşekkür ederim.Hakkınızı helal edin.Kesinlikle alınabilecek en yüksek hp.motoru almak en doğrusu.Ben de buna çalışıyorum.
şimdi anladığım kadarıyla eviniz 3 uncu katta olması dolayıısyla motorunuzu en fazla 24-25 kilo şeklinde alabilirsiniz inanın 25 kg bi motoru tasımak bile baslı basına bi sorun bendede 5hp parsun dıstan takma 4 zamnlı var.yani sizde enfazla ağırlık dolayısıyla 5-6 hp bi motor alırsınız.340 bot bence 3 kişi için gereksiz.290 yeterli olurdu size.cunku eşiniz ve cocuğunuzla binceğinizi solemişşiniz evet size katılıyorum bende de 320 bot var balık tutmakla uğrasıyom.ve 320 botu her gun kurmak şişirmek kaldırmak ole kolay bişi deil.ben botumu denizde bıraktım.buna mecbur kaldım.cunku onu katla şişir indir tekrar katla şişir indir ona denizin verceği zarardan daha fazla zarar vereceğimi dusunuyorum.hatta kendimede bu arada fıtık olabilirim her an.bence gittiğiniz yerlerde botunuzu denize bağlayın.zaten her gun şişir indir olucak iş deil tatilinizde zehir olur.botlar her ne kadar teknelerden daha guvenli olsalarda çok yalpa yapabilirler ama batarlar demiyom dikkat edin bu yuzden bi yere acılırken her ne kadar iyi yuzme bilirseniz bilin can yeleğinizi mutlaka takın.motorunuzu aynaya bi iple bağlamayı unutmayın.botta mumkun olduğunca ayağa kalkmayın her an denize dusebilirsiniz.iyi gunlerde kullanın gercekten botu istediğiniz yere goturebilirisniz ama bi fiber tekneyi ole kolay kolay tasıyamazssınız.ama istediğiniz yere goturebilmek demek botun hergun şişirip indirmek demek deil.saygılar.
ufuk abi selamlar. sana özelden mesaj atacaktım fakat mesaj kabul etmiyor diyor..neler yapıyorsun? nasıl bir bot motor kombinasyonu aldın? orca'daki o quicksilver'ı aldın mı? motor nedir? 15 beygir aldın sanırım? özel mesajını açarsan oradan haberleşiriz.