Teblig 2/2 icerisinde bir madde hakkinda bilgi istiyorum

Konu, 'Tebliğler' kısmında unique tarafından paylaşıldı.

1. unique

unique Cüneyt Eşsiz

Merhabalar,

Az once teblig 2/2 de okudugum bir madde hakkinda bilgisi olan arkadaslardan yardim rica ederim.

(4) Bir amatör balıkçı en fazla 4 olta takımı ile avlanabilir. Olta başına iğne sayısı 3 adedi geçemez.

Simdi bu maddede toplam olta ve igne sayisindan bahsediliyor ama benim anlayamadigim ise 2 olta atarsam ve lufer icin hirsiz igneli takim yaparsam ve bu takimda 3 igne olur 2 oltadaki toplam igne sayim 6 mi olur?

Yoksa igneler takim halinde tek bir ignemi sayilir ?? yada tek oltadaki 3 igne sayisina gore 4 oltadaki toplam igne 12 den fazlami olamaz?

Capari bunlarin disindami kaliyor birde?

Tesekkurler

2. korni

korni koral

Favori Kamış:
    olta
    En İyi Avı:
    55 kg trakya kıvırcığı
    bir takımda çaparide dağil olmak üzere en fazla 3 iğne olması gerekiyor:) bildiğim ve anladığım kadarı ile:)

3. Aslında bazı kurallar ana kurallardır ve yorum getirilmesi gereken sorulara sebep olabilir..Sorduğunuz Yukarıdaki güzel örnekte olduğu gibi..:)

Şahsen Tebliğlerdeki iğne kısıtlamasının her biri bir balık tutacak yeteneğe sahip kanca yada kanca grubu denildiğini düşünüyorum..Yani Lüfer oltasında 3 iğne olabilir ancak bu üç iğne aynı yem içinde ve tek balığın tutulmasına yönelik bir düzenek olup 1 iğne gibi değerlendirilmesinin uygun olacağını düşünüyorum..Zaten İğne olta düzeneğinin bir parçası,Birazdaha açarsak Bu olta 1 mantar+1veya 2 kancadan oluşur..Ve bir anabedene 1 tane bağlanılabilir..
    Şahsi görüşüm 4 makine ile 4 adet mantarlı takım atılabilir..Her mantardada iğne sayısı 3 olabilir..Sonuçta 4 mantarlı takımın kapasitesi 4 balıkla sınırlıdır..İğne sayısı burada ikincil önem taşır..
    Bunlar benim şahsi görüşümdür..Farklı düşünen arkadaşlarımızda mutlaka olacaktır:)

4. mcelikkaya

mcelikkaya murat çelikkaya

Favori Kamış:
    olta
    En İyi Avı:
    arkadaki çalılar
    İçsularda amatör avcılık

MADDE 15 –
    (4) Bir amatör balıkçı en fazla 4 olta takımı ile avlanabilir. Olta başına iğne sayısı 3 adedi geçemez. Ancak, alabalık avında iki olta takımından daha fazla olta takımı kullanılamaz ve her olta takımında iki iğne bulunabilir.

Denizlerde amatör avcılık
    MADDE 17 –
    (3) Bir amatör avcı en fazla 4 olta takımı kullanabilir. Olta takımındaki iğne sayısı, çapari hariç 6 adedi geçemez.

o madde tatlı su için. bu madde deniz için.
    denizde kullanacağınız takımlarınızın da sayısı 4 le sınırlı ancak çapari hariç 6 adedi geçemez ibaresi var yani çapariniz daha çok iğneli olabilir.
    bahsettiğiniz takımda eğer 3 iğne kullanıyorsanız bir sorun yok zira üst sınır 6.
    ve bu takımdan en çok 4 tanesini birarada kullanabilirsiniz.
    benim anladığım da bu :)

5. korni

korni koral

Favori Kamış:
    olta
    En İyi Avı:
    55 kg trakya kıvırcığı

bende sadece tatlı su içi söylemiştim :D:D:D

6. unique

unique Cüneyt Eşsiz

tesekkur ederim Erdal abi :cool:

7. unique

unique Cüneyt Eşsiz

Tesekkurler..
    İc sular ve deniz olarak ayrimi bende simdi farkettim yinede aciklamalariniz icin tesekkur ederim.

8. simendifer

simendifer Sennur

Cüneyt, Erdal'ın bahsettiği şekil doğru olanıdır. Daha doğrusu şöyle diyeyim, bu kısıtlamalar bu mantıkla geliştirilmiştir. Eğer tek bir balık yakalamaya yönelik bir düzenekte 3'ten fazla iğne bulunuyorsa, bu tek iğne olarak kabul edilir. Mesela kullanılan sahtelerde bazen 6 bazen 9 iğne olur ama o sahte ile yalnızca bir balık avlayabilirsin. Bu nedenle sahte üzerindeki iğneler tek iğne olarak değerlendirilir. Verilen bu rakamlar, (iç sularda 3, denizde 6 iğne dedikleri) köstekli takımlar için geçerli rakamlardır. Sadece çapari, bunların dışında tutulmuştur. ("Peki ya parakete?" Diyecek olan çıkarsa alnının çatağına silgiyi fırlatırım ona göre. :))

9. ACARALPER

ACARALPER ALPER ACAR

Favori Kamış:
    KASNAK OLTA
    En İyi Avı:
    500 gr ÇİPURA
    Sennur açıklama için çok teşekkürler. Gerçekten verdiğin bilgi çok net ve temiz. Ama en çok parantez içndeki son cümle acayip hoşuma gitti...:D :D :D :D :D

10. yaşar kaptan

yaşar kaptan yaşar şengül

En İyi Avı:
    mordoğanda sırtı ile 4,7 kilo levrek
    peki ya parakete??????

11. unique

unique Cüneyt Eşsiz

Cok tesekkur ederim aciklayici bilgileriniz ve paylasimlariniz icin..

Ben sormadim ama soran cikti paraketeyi :D

12. yaşar kaptan

En İyi Avı:
    aslında sadece şaka yapmaya çalışıyordum..yoksa silgi yemeye hiç niyetim yok.....elbette paragat..profesyonel balıkçılıga ait çok igneli bir aparattır...hazır konuya dahil olmuşken sözü edilen teblige ait nacizane fikrimide belirtmek isterim...igne sayısı..3 yada 6 olması nekadar farkederki...sonuçta tutulacak balık miktarı önemli degilmi...zaten her oltaya 3 yada 5 balık gelsebile 5 kg ile sınırlı degilmi...

13. unique

unique Cüneyt Eşsiz

Saka yapiliyor zaten :)

Yalniz tebliglerde gecen deniz ve tatli su avlarinda kullanilan takimlarin ve igne duzeneklerinde bir kanuni limitleri var.. Sizin deginiz gibi kg ile sinirlandirilmis avlarinda..

14. moti

moti Tuncay

Favori Kamış:
    Favorim el oltası
    En İyi Avı:
    Torik-Kofana desem kim inanır ..? Ancak Kadir İnanır :D :D
    Sennur kardeşim Çok iyisin çok hoşsun :)Gecenin bu saatinde hâlâ gülme krizindeyim:):) Gözümün önünden gitmiyor :)Mizansen şu "" Peki ya pareketedeki iğneler ne olacak...??Çıtoonnggg....ardından Ahhhh kafammmmm....:):):):)))

15. yaşar kaptan

En İyi Avı:
    Bu konuyu..önceki tarihlerde arkadaşlar çokgüzel izah edip anlattılar...hatta paragat konusunda şakalaştık bile....ama geçengün öyle birşeyle karşılaştımki..söyleyecek söz bulamadım...olayı bi anlatayım bakalım siz neler diyeceksiniz...birkaçgün önce arkadaşımla birlikte sırtı yapıyoruz ...acaba birşeyler tutabilirmiyiz diye dolaşıyoruz..az ileride dikkatimi çeken bi tekne ..yanaştım..baktım paragat gibi bişey bırakıyor denize...teknenin plakası yok..yani amatör bir tekne...sordum tekne sahibine..amatör tekneyle paragat yasak degilmi diye..aldıgım cevap..ben paragat atmıyorumki....denizde 6 igneli takım yapıp kullanma hakkımvar deyince ..bir an durakladım...adam haklıydı...takımı 6 igneliydi..ama 100 mt re bedene 20 mt re ara ile..kalın paragat ignesi baglamış..böyle bir takımı denize bırakıyordu....birşey diyemeden uzaklaştım oradan...şimdi bu adm haklımı....

16. denizci_kaptan

denizci_kaptan Sami

Tebliği uygularken öncelikli dikkat edilmesi gereken nokta kişinin niyetidir. Kişi tamamen amatör bir ruhla hareket ederek sportif balık yakalamak ve bu doğrultuda denemeler yapmaktaysa ve en önemlisi yakaladığı balıkları ticari olarak satmıyor, kendisi ve etrafı ile tüketiyor ise; kesinlikle haklıdır. Ancak Bilindiği üzere DEVAMLI SURETTE kaıyıdan yada özel teknelerle amatör balıkçıymış gibi hareket eden ve gerçekte yakaladığı avlardan gelir elde etmeye çalışan kişilerin hiç bir şekilde tebliğ kapsamında değerlendirilmesi doğru değildir. Zaten tebliğ de Bu amaçla profesyonel ve amatör balıkçılık sınırlarını ayırt etmek için getirilmiş bir düzenlemedir.

Daha anlaşılır bir ifadeyle kişinin gerçek niyeti avlarından gelir elde etmek ise bu durumda tebliğ hükümlerine uygunluk yada uygunsuzluk bir hüküm ifade etmez. Kiş zaten Vergi mevzuatına ve ticari düzenlemelere göre kaçak çalışan yasalara aykırı faaliyet gösteren bir kişdir. Bu durumların Vergi memurlarına bildirilmesi durumunda gereken işlem yapılır. Tabiki bu çok gerekli bir durumda değil bence

17. yaşar kaptan

En İyi Avı:
    yani..kişi iyi niyetliise bu takımın yasal oldugunumu söylüyorsunuz....( yanılmıyorsam balıkçılık vergiye tabi olmayan tek meslek)

18. denizci_kaptan

denizci_kaptan Sami

Vergiye tabi olmayan bir meslek türü yoktur. Götürü vergi vs türler vardır. Vergi uzmanı arkadaşlar daha iyi bilgi verebilirler. Herkes elde ettiği kazanç üzerinden devlete yıllık gelir veya sattığı ürün başına doğrudan yada dolaylı bir vergi ödemekle yükümlüdür

Kişi 6 iğneyi geçmiyorsa parekete bile atsa amatör balıkçıysa bence bir sorun yok. Ancak kkişi ticari niyetliyse 6 iğnein altında bile olsa sorumludur.

19. esabi

esabi SENIOR MEMBER

Favori Kamış:
    reklama gerek yok
    Favori Makine:
    favori kamışım bölümünde yazıyor
    En İyi Avı:
    pulu imzamda
    vatandaş şayet amatör ise 6 iğneli bırakma yapıyor ise gayet doğal kanunlara uygundur ;)
    6 iğneli bir takımı parakete olarak değerlendiremeyiz:(
    ve bu takımlardan 4 adet bırakabilir:( :(

20. RainboW

RainboW Sertan

Teknede 4 kişi var ise; kişi başına her bir bahsedilen takımlardan 4 tane 6 şar iğneli takım bırakma hakkı var. Toplam 16 takım, 96 iğne, 1600 mt misina :) Seyreltilmiş parakete....