Tebliğ ve Sirküler Paralelinde Doğayı Koruma Konuları

Konu, 'Tebliğler' kısmında Chevalier tarafından paylaşıldı.

1. Chevalier

Chevalier M.Erhan Çelebi

İyi günler.
    Bir çok yerde olduğu gibi tebliğ ve sirkülerin gerek amatör gerekse de ticari balıkçılar tarafından ihlal edildiğini defalarca hem gözlemliyoruz, hem de duyuyoruz. Burdaki çözümün gene eğitimten geçtiği ise bir gerçektir. İnsan devamlı olarak sadece kazanma ve çıkar odaklı yetişebiliyor ister istemez. Okulda, iş hayatında vs. menfaati yönünde hareket etmeyi tercih edebiliyor. Tebliğ ve sirkülere uyulmaması da sanırım böyle bir düşüncenin ürünü. Balık boy limitlerinin altında kalmak, ya da mikar olarak kilogram veya adet limitini aşmak vs.

"valla 3 müç anlamam. kısmetimde ne varsa onu affetmem.
    o da gelip takılmasın."

Malesef yukarda koyu olarak alıntıladığım söz, balıkçılık olmasa da, bulunduğum ve bazen de konuların denk gelmesi ile balıkçılık üzerine yazdığım bir ortamdan alınmıştır. İşin daha da üzücü tarafı, bu düşüncede olan ve sözlerin sahibi bir öğretmen. Yani çocukların eğitiminden sorumlu ve memlekete doğru insanlar yetiştirilmesi gibi kutsal bir görevi olan bir insan.

Benim de sorum tam olarak burda başlıyor. Bizler nasıl ilkokul sıralarında aldığımız bazı eğitimlerle, öğretilerle bazı değerleri kazandıysak, her ne kadar çevre ile ilgili dersler hâlâ mevcut mu bilmiyorum, üstüne basa basa hayat bilsgisi derslerinde mi olur, daha detaylı çevre ve doğa derslerinde mi olur, çocuklarımıza bu doğanın sonsuz olmadığını, çevreye, doğaya ve içindekilere saygı göstererek, belli kurallara uyarak sürdürebilirliğini sağlayabileceğimizi anlatmamız gerek miyor mu? Bunun peşine milli eğitim bakanlığı mı düşer, çevre ve orman bakanlığı mı, ya da ilgili genel müdürlükler mi, şu an için bilemiyorum.

Ama üzülerek söylüyorum ki, tebliğ ve sirkülere bildiği halde ya da bilmeeyerek, uymayıp doğaya ihanet içinde olanların sayısı, bu kurallara isteyerek ve gönülden uyanların sayısından oldukça fazla olması daha muhtemel bir sonuçtur.

Ne zamanki bir esnaf, "Para kazandırsa da da tırıvırı satmıyorum..." ya da en genç insanımız bile ne zaman "Tırıvırı ile daha kolay balık tutarsın..." teklifini reddederse işte o zaman, bu yolda ilerlemeye başlamışız demektir.

Bu konuda da, her konuda olduğu gibi eğitim şart.

Son düzenleme: 9 Eylül 2009
  2. 0utlaw

0utlaw Bahadır köse

Favori Kamış:
    Shakespeare E Series Supraglass 10-20
    Favori Makine:
    D.A.M. Quick 220,D.A.M. Quick 89
    En İyi Avı:
    Levrek, alabalık
    Evet evet kesinlikle insanlarımızda üst bilinç olması lazım bir tek bu konuda değil her konuda üst bilinç şart,eğitim de şart ama adamı ülkenin geleceği olacak gençleri eğitsin diye eğitmişler,üç müç anlamam diyor...