Tecrübeli arkadaşlardan yardım!

Konu, 'Tekneden Balık Avcılığı' kısmında drmehmetkoo74 tarafından paylaşıldı.

1. drmehmetkoo74

drmehmetkoo74

Favori Kamış:
    Yalnızca ve yalnızca olta
    En İyi Avı:
    Mercan, Çupra, Lüfer, Baracüda ve Azman istavrit (ortaya karışık) Miktardan ziyede çeşit önemli
    Herkese selam. Hafta sonu tekne ile 3 iğneli klasik dip oltası kullanarak yaklaşık 55 m derinlikte avlandık. Av boyunca balık vuruşlarını çok hafif hissediyordum. Hatta bazen yemi kontrol etmek için oltayı tekneye aldığımda ucunda balık olduğunu anlıyordum. Kullandığım misina 0.35 mm, kurşun ise 100 gr ağırlığındaydı. Tecrübesi olan arkadaşlardan öğrenmek istediğim şudur; Özellikle derin mesafelerde avlanırken balık vuruşlarını kolaylıkla hissedebilmek için, kullandığımız kamış, misina ve kurşunun özellikleri nasıl olmalıdır. Bu konuda önerebileceğiniz marka ve model var mı? Teşekkürler. Rastgele...

2. hauki

hauki mustafa cecen

Favori Kamış:
    olta ve zipkin
    En İyi Avı:
    görup de tutamadigim balikti
    derin sularda en iyi kamis parmaklardir...zaten tik tik diye vurus cok az hissedilir sadece agirlik cöker ve asilma olur...balik olup olmadigini anlamak icin oltayi dipten 10-15cm kaldirir indirirsiniz eger balikvarsa agirligi hissedersiniz..yada 50-75 gr kursun kullanin balik yakalanirsa direkt asilir..ama akinti varsa 100gr alti iyi olmaz..

3. OrhanCinoglu

OrhanCinoglu

Favori Kamış:
    kamış
    En İyi Avı:
    57 cm kefal 1,5-2kg arası
    mantara saracağın misina örgü misina olurswa eğer normal misina gibi esneme yapmayacağından balığın vuruşlarını daha net hissedebilirsin arkadaşım

4. ozan

ozan Ozan

derin suda akıntı varsa vuruşu neredeyse hiç alamazsın ama akıntı yoksa azda olsa hissedebilirsin. kamışın ucunun hareketlerini çok iyi takip et zamanla yavaş ama net bir hareket olduğunu göreceksin sonrası kolay. ayrıca 50-55 metre derin su sayılmaz vuruşu hissetmek oldukça rahat olur bu mesafede. biraz daha dikkatli bakman lazım okadar

5. 56561

56561 Yücel

Favori Kamış:
    Daiwa Sensor Red Surf 4.00, Daiwa Procaster Samfish 2.10
    Favori Makine:
    Shimano Catana 4000FA, Ryobi Ecuisma 8000vi
    En İyi Avı:
    10.5 kg rus kefali, 5.250 Levrek, 1573gr kofana
    derin suda vuruşu hissetmenin en iyi yolu kurşunu dibe yatırıp gövdeyi gergin tutmaktır, + bir tüyo size, dip balıkları sese çok duyarlıdır, oltanızı salladınız ve hala balık vurmuyor, kurşunu kaldırıp kısa aralıklarla dibe çarptırın, birkaç defa tekrar edip bekleyin, bir süre sonra oltanızın etrafı balık dolacaktır

6. Tuna Hunter

Tuna Hunter Deniz

En İyi Avı:
    Hannos
    Iste cevap ! ;)

Hatta söyle abartiyim.... 200-300-500 metreye normal misina ile salladigimiz takimdan hic his gelmez..... ama örgüyle is baskadir ;)

Son düzenleme: 23 Ekim 2007
  7. mallaca

mallaca Halil Barış Şengül

Favori Kamış:
    Makinalı kamış olta,her türlü el oltası,rapala
    En İyi Avı:
    Kiloluk mırmır,Kiloluk iskorpit
    50-55 metre derin sayılmaz eğer kamışın 3mt ve esnek değilse vuruşları alamaman normaldir.Tecrübe ile daha iyi anlamaya başlarsın.Ama tekneden en fazla 1.65-1.80 arası kamış kullanırsan onlar daha fazla esnek olurlar.Vuruşu iyi alırsın.Kurşun ağırlığı akıntıya göre değişebilir.

8. erol hoca

erol hoca Erol

Favori Kamış:
    Olta
    En İyi Avı:
    :(
    Zil olmaz mı? Ben anlamam öyle derinlerden ama. zil yardımcı olur sanırım.

Son düzenleme: 23 Ekim 2007
  9. Huseyin Alp Arslan

Huseyin Alp Arslan Huseyin Alp Arslan

Favori Kamış:
    olta ve oltadan baska hic bir sey
    En İyi Avı:
    22 kg Kingfish
    Derinlik artikca baligin vurusunu alamamanin nedenleri
    1-Monoflament misinanin esnemesi(20% esneyebilir)
    2-Monoflament misinanin su tutarak akintiya gobek vermesi.
    3-Misinanin tekneye yaslanmasi.

Orgu ve super misinalarin neredeyse 0 yakin esneme katsayilari vardir.Bunun yaninda ceker degerleri ile karsilastirildiginda monoflamente gore cok daha incedirler.Boylelikle daha az su tutar, esnemez ve vuruslari oldukca derinden almaniz mumkun olur.Oltayi birakirken dibi bulana kadar gerdirmeden koy vermekte alt ve ust akintilarin bir birine ters olmasi sonucunda oldukca onemli sismeler yaratir misinada.Bu yuzden oltayi diplerken arada kursunun agirligini hissedecek sekilde gerdirerek birakmak, misinanin tekneye yaslanmasini onlemek icin teknenin daha uygun acilar verecek tarafindan oltayi kullanmak, mumkunse akista kurek tutmak, teknedeki her oltacinin ayni agirliklarla, benzeri takimlarla calismasi oltanin problemsiz ve duzenli kullanimini sagliyarak vuruslari daha net algilamaniza izin verir.

Orgu ve super misinalar bunun yaninda monoflamentle karsilastirildiginda avantajlari oldugu kadar dezavantajlari da sahiptir. Orgu misinalarin esnememesi ve inceligi el oltasi kullanimina izin vermez. Misina parmaginizi bicak gibi kesebilir. Cikrikli makinalarda ozellikle makinayla yapacaginiz en ufak teknik hata oldukca onemli karisikliklara neden olabilir.Orgu misinalarla kullanilacak kamis ve makinalarin oldukca iyi kalitede olmasi ozellikle kamisin yuzuklerinin orgu misinanin kesemiyecegi kaliteli porselenle donanmis olmasi gerekir. Orgu misinalar dugum tutma konusunda problemli olup, oltayi baglarken orgu misinalara ozgu dugumler kullanilmalidir. Orgu misinalarla, monoflament eklentilerini iceren oltalardaysa gene bu iki farkli urunu birlestirebilecek ozel dugumler oldugunu bilmeli ve bunlari kullanmaliyiz.

Faydali olmasi dilegiyle.

10. diren

diren Diren

Favori Kamış:
    şeker kamışı
    En İyi Avı:
    Hayallerim, aşkım ve çipuram.
    Ah bu benim bitmez tükenmez merakım...:rolleyes:

Bir gün örgü misina kullanmam gereken bir ava çıkacak mıyım bilinmez ama bu düğümlerden biraz daha söz edebilir misiniz? Bunların bağlanma teknikleri forumumuzdaki düğümler başlığı altında var mı? Varsa hangileri? Yoksa bunlar oradakilerden farklı mı? Farklı ise şekil ile gösterme şansınız var mı?

Yanıtlarınız için şimdiden teşekkür ederim :)

11. mufi

mufi Muvaffak İŞMEN

Favori Kamış:
    kıyı balıkçılıgı standart malzeme oltakamışı ve makine
    Favori Makine:
    Daiwa GS 9
    En İyi Avı:
    her av iyidir yeterki usule uygun olsun
    Namık kardeş yukarıdaki mesajın ilgimi çekti.. merak mucibi bu bahsettiiğin 700 m lik derinlikler akdeniz kıyılarında ki batı akdeniz ise yanlış hesaplamadıysam kıyıdan 3/4 km açıga gitmek gerekiyor (kaş kalkan civarı) bilmem öylemi?

700 m derinlik olan(avlandığın) yerler hangi sahiller/bölgelerin açıklarına denk geliyor ?mesela ,bu mesafeye ne kadar zamanda gidiyorsunuz?
    avladıgınız balık nedir? takım /yem vs anlatırsan sevinirim..
    kolay gelsin..

12. Asant07

Asant07 Osman

Favori Makine:
    Banax
    Namık Üstadım verdiğin bilgiler için teşekkür ederim. Benimde bir sorum olacak. Derinlik konusunda vermiş olduğun haritayı nasıl okumamız gerekiyor. Örneğin haritadaki büyük limanın güney doğusundaki 759 metre derinliğe ulaşmak için kıyıdan mesafe ne kadar. Elimize bir harita aldığımız da hesaplamayı nasıl yapmamız gerekiyor. Bir de bu haritanın Manavgat taraflarını gösteren kısmını nerden bulabilirim. Şimdiden teşekkür ederim üstadım. Saygılarımla.

13. muratsadioglu

muratsadioglu

Favori Kamış:
    Olta..
    En İyi Avı:
    5 kilo İstavrit.
    Sevgili N@mık merhaba,

Kutlarım..Bakıyorum,bilimsel takılmışsın..Haritalar filan.:cool:
    Ama en çok alıntı'daki sözüne bittim:balık "yok ben bunu almam diyetteyim" demez sanırım
    Şimdi anladım,Boğaz'da neden balık bulamadığımızı..demek ki Boğaz'daki balıklar diyette..;)
    Teşekkür ederim.

14. Tuna Hunter

Tuna Hunter Deniz

En İyi Avı:
    Hannos
    Ilk resimde enlem/boylam olarak gösteriliyor.
    En kolayi GPS'e koordinatlara yükleyip sana yol göstermesi.... ;)

Bu arada o 759 metrelik bölgeye gitmeni hiccc tavsiye etmem :D
    Mesafa Google Earth'e göre yaklasik 8-9 kilometre acikta...
    Dip alabiligin kadar camur....
    Kücük köpekten baska bir sey cikmiyor oradan.:D

Isin sporu, cok dikey yamaclari bulup, oraya oltani salmak.
    Örnek: Ates adasininda 50-200-216-620 gibi noktalar var ;)

Son düzenleme: 1 Kasım 2007
  15. Asant07

Asant07 Osman

Favori Makine:
    Banax
    Teşekkür ederim Deniz kardeş. Ben teknolojinin nimetlerinden faydalanamadığım için ( GPS, Balık bulucu vb.. gibi ) haritanın faydası olur diye düşündüm. Ama nasıl hesaplama yapacağımı bilmiyorum.Yer konusunda ancak kıyıdan bir nokta belirleyerek onu hizalayıp ona göre denize çıkıyoruz. Henüz derin denizde avlanmadım. Eğer gidersem bu kıyıdan hizalama işinin bana yararı olmayacak.

16. mufi

mufi Muvaffak İŞMEN

Favori Kamış:
    kıyı balıkçılıgı standart malzeme oltakamışı ve makine
    Favori Makine:
    Daiwa GS 9
    En İyi Avı:
    her av iyidir yeterki usule uygun olsun
    Deniz in fikrine katılıyorum bende marmariste yaşadıgım yıllarda o kadar derin olmasada deniz dik inen kayalık sahillerin açıklarında birden derinleşen dip yamaçları olurdu..ufki su üstü 50 m gitsen vardıgın yer bir önceki noktaya göre 40/50 m. daha derin olurdu... bu tip yamaçlar balık yapardı

17. Tuna Hunter

Tuna Hunter Deniz

En İyi Avı:
    Hannos
    Gittt basimdan beee...... :D :D
    Senden kurtuldum zannettim bide... uffffff........
    Geri yolla malzemeyi.... kac para ??? :D ;)

18. muratsadioglu

muratsadioglu

Favori Kamış:
    Olta..
    En İyi Avı:
    5 kilo İstavrit.
    Sevgili N@mık,

Hiç anlamam ben.Balık balıktır.
    İstanbul balıklarının diyet yapma hakkı yok mu?
    Baksana Lüferler,zayıflaya zayıflaya Çinekop'a döndü İstanbulda..:)
    Onlar da bulunmuyor ya..
    Rast gelsin.

19. Asant07

Asant07 Osman

Favori Makine:
    Banax
    Harita için teşekkür ederim üstad. Yalnız yüzmeye kalkarsam çayın akıntısı ile Kıbrıs'ı bulurum herhalde.:)