Çanakkale'de "Parion" isimli balıkçı teknesi 37,5 ton sardalya avladı. Kaptan Hüseyin Bakan, "Denizin bereketi yerinde. Kuzey Ege'de sardalya suları terk etmiyor dedi. Son üç haftada ilkinde 15, ikincisinde 35 ton sardalya avlayan balıkçılar, rekora doğru koşuyor. Çanakkale limanından kumanya ikmali yaparak dün saat 16.00'da "rasgeleö diyerek açılan Parion isimli balıkçı teknesi, bütün gece avlandıktan sonra 37,5 ton sardalya ile limana döndü. 371 grostonluk, 40 metre boyundaki gır-gır teknesi Parion'un 39 yaşındaki kaptanı Hüseyin Bakan, "Denizin bereketi yerinde. Kuzey Ege denizinde gün batımı ile attığımız ağlar, yine yüzümüzü güldürdü. Bir anda gümüş rengine bürünen ağları üç saatte temizledik. Güvertemiz doldu taştı. 2 bin 500 kasa balık avladık. Kasaların her biri 15-18 kilogram balık alıyorö dedi. Kuzey Ege'nin balık kaynadığını kaydeden Bakan, "Yunan balıkçılar sardalya bekliyor. Sardalya sürüleri ise Kuzey Ege'yi terk etmiyorö diye konuştu. Yapılan bu bereketli avlar nedeniyle sardalya fiyatını yedi liradan üç liraya çekmeyi başardıklarını ifade eden Bakan, "Dar gelirli vatandaşlarımıza bir katkımız olduysa ne mutlu bizeö dedi.Parion, yükünü boşaltmak için Çanakkale şehir iskelesine yanaştı. Balıkçılar üç kamyona doldurdukları kasa kasa sardalyaları balık haline ve İstanbul'a gönderdi. haberin linki... http://www.milliyet.com.tr/gecenin-...kiye/sondakika/06.01.2011/1335631/default.htm
Avlasınlar bakalım daha ne kadar av yapacaklar. Birkaç yıl sonra nereden bulacaklar balığı. 37.5 ton bunun denetimi kontrolü olmaz mı? Sonra denize dökerler hayvanları satılmıyor yenmiyor diye. Satılmıyorsa tutma be şerefsiz. Bursa Kumla'da bazı bölgelerde denizin dibi sardalya dolu satılmıyor diye dökmüş kansızlar.
cumartesi beşiktaşta kilosu 2 liraydı. 2.5 kilo aldım başıma bela oldu valla şu sıralarda da çok yağlı ve lezzetli sardalye. mangalda pöfür pöfür koktu valla. etin kilosunun 35-40 lira olduğu düşünülürse (balığı da mundar etmemek şartıyla) aslında bol avlanması son derece iyi bir şey bence.
Bu haberi mynet haberdede okudum. Çok çelişkili haberler bunlar. Kaptanın söylediğine göre sardalyanın kilosunu 7 liradan 3 liraya indirmişler. 1 ay önce Çanakkalenin ilçelerinde ve beldelerinde sardalyanın kilosu 5 liradan satılıyordu. Dün akşamki haberlerde ise hamsinin fiyatı 10 lira olmuş. Hamsi, sardalya, kolyoz bunlar aynı ağın balıkları. Gırgır gemisi gidip sardığında oradaki yemlik balığın tamımını topladığında ağın içinde genelde bu şekilde çeşitleniyor. Ayrıca avcılıkları kosunda gündüzleri balık neden yürümüyor bilmem. Ama akşamın ilk saatlerinden sabaha kadar kıyıdan baktığında ufukda yangın varmış gibi parlayan lamba kayığından, balık zaten bir yere kıpırdayamıyor. Gırgırcılarda dedikleri gibi yakıt ve ihtiyaçları için balığı kasaladıkları limana giderler 1 saat 1,5 saat mola veriler bu süre içerisinde kasalar buzhane arabalarına yüklenir, güverte ve liman temizliği yapılıp isteyen 1 saat uyur yada gider çayını kahvesini içer. Sonra balıkları bıraktıkları yerden toplamaya devam ederler gündüzleri ise gemileri limanda göremezsiniz. Sonarları ile sürüleri bıraktığı yerden gittiği yere kadar takip edip akşama nokta belirleyip o noktanın kordinatlarını lamba kayığına verirler. Akşam da lamba kayığı belirtilen yere gidip, lambasını yakar. Toplanan balıkları tekrar gırgır gelip alıp gider. Bunu gecede balık yoğunluğuna bağlı olrak 2-3 tur atarak yaparlar. Bunu sadece bir gırgır filosunun yaptığını düşünürsek, kuzey egede babakaleden tutup çanakkkale il sınırın bitişine kadar olan limanlarda birsürü gırgır gemisi var. Tahmini bir limanda 3 gırgır, 3de trol gemisi çıktığını düşünürsek vah kuzey egenin haline. O lamba kayıklarının sayısıda aynı oranda artar. Denizdeki görüntülerini görmenizi ve daha sonrada o balık oradan çıkarmı diye tekrar düşünmenizi isterim. Ayrıca bir bilgi daha vereyim Kuzey ege diye tarif edilen yerler 3 noktadır. Bunlardan 1.si Saroz Körfezi, 2.si Çanakkale boğazı girişi ve adalar çevresi 3.sü Edremit Körfezi .Son baharda balık Çanakkale boğazıdan çıktığında bu 3 yerde uğrar
Aynen katılıyorum doğuda deniz ürünlerinin olmadığı iller var. Çarşıya pazara çıktığınızda tezgah da balık bulamazsınız. Çogunluğu tatlı su balığı sazan yada ithal somon gelir. Denize dökeceklerine Türkiyenin her yerinde pazar yartıp satmaya çalışsalar, satamıyorlarsa bu sene karadenizli balıkçılar kovparatifinin yaptığı gibi güney doğuda halka balığı dağıtsalar. Hem israf olmaz hemde balıkla tanışamayanlar için yeni pazar açılır. Gerçekten memeleketimde deniz balığını bilmeyenler okadar çok ki, hem hayret ediyorum hemde kızıyorum.
Dün bu haberi kanal D de seyrettim ve tüylerim diken diken oldu, anlayamıyorum bunun bir kısıtlaması falan yokmu,gözgöre göre katliam yapılıyor
http://www.balikavi.net/forum/showthread.php?t=37936 Bence bu konuyuda okuduğunuzda basit bir matamatikle olayı çözmüş olursunuz . Elin gavuru yazmış. Eminim belirtilen sayı daha fazladır
Yazmış evet. İstanbul'da 10.000 kıyı balıkçısı avlanıyor her biri 1 kilo balık yakalasa günde 10 ton eder diyor. Tek bir teknenin günde 37 ton balık yakaladığı yerde, kıyı balıkçılarının yakaladıkları 10 ton balık ne kadar da önemli değil mi?
-faaliyete geçicek bir eylem yok son 4 aydır hep şikayet, şu oluyor bu oluyor diye ama inanın kimse samimi değil(3-5 kişi haric)..Bu konu bile sadece tartışılır o kadar...
Benim için önemli, hobi olarak yapanları bu 10,000 kişişnin içinden çıkardığında bu olta balıkçılığını ticari olarak yapanlar nekdar. bence 10 ton da az bi rakam değil. Okadar da küçümsenmemeli. Benim sözüm oltayla balık tutup temiz hava ve spor için yapana değil. Aynı şeyi bende yapıyorum. Çıkıyorum sabahın karanlığında, sabahtan 10,00 kadar olta sallıyorum ama bunu bilinçli yapıyorum. Bence sorgulanması gereken 10 ton yada 37 ton değil. Az bir sayımı her ikisi içinde? Değil. Ama ağların gözleri yakalanılan balığın boyu, oltacı nekadar balığı geri salıyor. Bence bunlarda 10 ton ve 37 tonun içinde olanlar. Birde her oltacı 1kg tutup gidiyormu.? 10 ton çok masum fazlasıda olabilir.Dediğim gibi ben tutulan balığın sayısından ve ağırlığından ziyade alıkonulan balıkların byüklüğüne dikkat çekmek isterim