tek tuşla ayarlanabilen mikro kalama ne demek özel bir kullanımı var mı yada faydası nedir bilen yada kullanan arkadaş varmı acaba
Hassas ayarlanabilen kalamadan bahsediyorlar sanırım; konuyu biraz daha açıp belki bir link verebilirseniz yardımcı olabiliriz sanırım...
makinaları inceliyordum makina özelliklerinde geciyor sıradan kullandığımız birşey mi yoksa makinada olan farklı bir özellik mi acaba
Lüzumsuz bir icat. Tamam, lüzumlu olabilir bazen ama, o bazen anı genelde hiç yaşanmaz. Böyle çok ince misina ile, hassas kamışla vs. gayet nazik, incitmeden yorup büyük balık tutmak için bir düzenek. Ama bu olmadan da aynısı gayet güzelce yapılabilir. Önemli olan kalamanın sağlamlığı, kilitlememesi, ısınıp şişmemesi, su görünce su koyvermemesi vs.vs. Özet geçersek, nazarı dikkate almamak gereken bir özellik. Detaya girersek, bir makinede (veya başka bir şeyde) anlamadığınız, neye yaradığını bilmediğiniz böyle antin kuntin şeyler varsa, ki hele başka mekinelerde olmayan, bunu hiç nazara almayın. Zira tahminen o özelliği hiç bir zaman kullanmayacaksınız. Kullanışlı, olmazsa olmaz bir şey olsa, zaten her makinede iyi kötü bir şekilde olabilir. Makinede niceliğe değil, niteliğe bakın. Yani 10 farklı türde kalama (veya bilya vs.) olması bir anlam ifade etmez, ama olan bir kalamanın (bilya vs.) sağlam bir şey olması çok anlam ifade eder.
Hangi model; hangi marka makina acaba??? Örneğin bu makinada... İçerideki düğme ile hassas ayar yaparken; dışarıdaki ile kaba yapıyorsunuz... Yani mesela iç düğme her tıkta 100 gr.lık baskı uyguluyor ise; dışarıdaki 3 kg. falan uyguluyor (bu temsili rakamlar örnek babında verildi; gerçek değerler değil)...
Bu sistem daha çok deparli avlarda kullaniliyor diye biliyorum. Baitrunner makinalarin komplike mekaniginden bikanlarin tercihi. Balik aldi depari yürüdü, kaba kaloma ile sertlestirip tasmalama, ince kaloma ile ayar verip baligi yormaya yönelik. Ben kullandigim makinalarda bu ilk hamleyi el freni ile hallediyorum. Gerekli mi? Zevk ve kullanim rahatligi meselesi. Bence gereksiz angarya.