Tekne alacak arkadaşların 7 ile 10 m arası

Konu, 'Kıyıdan Balık Avcılığı' kısmında Sunarust tarafından paylaşıldı.

  1. Sunarust

    Sunarust Sunar ustaahmetoğlu

    Mesajlar:
    5
    Şehir:
    İstanbul
    Merhaba;

    Öncelikle bu öğrenmek isteyeceğim bilgileri detaylı olarak anlatabilirseniz sevinirim.

    Çocukluğum dan beri hayalim olan tekne merakını şu sıralar gerçekleştirmeye çok yaklaştım, fakat bu hep bir hayal üzerine kurulu olduğu için pek bir araştırma yapmam nasip olmadı. İlerisi diye düşündüğüm için çokta üsteleyemedim araştırmalarımı, aşağıda yazacaklarım belki sizin için çok basit ve saçma sorular gelebilir fakat hiç bir teknik detay bilmediğimi söylemek istiyorum. O yüzden kafamda soru işaretleri oluşmadan ilk buradan kayıt olarak profesyonel insanlardan tecrübe edenilmiş bilgileri almak istedim. Şimdiden sorularım için kusura bakmayın.

    Konuya gelmek gerekirse; ben bir tekne almak istiyorum. Ama bu tekne ufak bir tekne şeklinde olmasını istemiyorum. Nedeni ise deniz le bütün olmayı o kadar çok seviyorum ki. O yüzden yeri geldiğinde sadece balık için değil kısa tatillerde yapmak istiyorum.
    Almak istediğim tekne 9.5 yada 10m boyutlarında olmadı gerekli diye düşünüyorum. Ailem kalabalık olduğu için herkesi içeride bulundurmak istiyorum ve aynı Zaman'da balık avı işinde çok sevdiğimiz için ( her yaz buluştuğumuzda kesinlikle kiralık balık avı kayıkları ile balığa çıkarız ve hafta sonları da tatlı su kıyı avlanması yaparız). Büyük tekne istememin sebebi İstanbul'da oturduğum için yazları senelik iznin dışında hafta sonları Ada'lara tekne ile gidip demirleyip günlerimi orada geçirmek istiyorum. Bunun için öncelikle;

    Bu tür hem amatör avlanma ve adaya gidip denizde konaklama için ne tür belgeler almalıyım?

    Nasıl bir tekne almalıyım? Ahşap - fiber -kompozit

    Alacağım teknede ne tür özelliklere dikkat etmeliyim?

    Hangi marka motor , kaç beygirlik, dizel mi benzin mi, çift Zaman mı 4 zamanlımı, ve sıfır mı ikinci el mi almalıyım?

    Teknemi ikinci el alınması mantıklı ise nelere dikkat etmeliyim?

    Sıfır alırsam çok büyük bir fark oluşur mu? ( sıfır alımda sonuçta içerisini istediğin gibi dizayn edebiliyorsun. İkinci el araçlara tadilat yapmaktansa)

    Arkasına bot taşıması için aparat yaptırmam gerekli mi? Yada o şekilde olan ikinci el teknelere mi bakmam gerekli.

    Motoryat şekilde mi ? Yoksa sıradan gezi tekneleri tarzında mı düşğnmeliyim. ( benim kafamda düşğndüğüm ekte koyacağım tekne tarzları için beğenim var fakat bu Ekteki tekneler benim adaya gidiş gelişim de aorun teşkil eder mi? Motoryata göre daha mı riskli olur)

    Almak istediğim tekne ile haşır neşir olduktan sonra şehir dışı gezilerine de gitmek istiyorum. ( Ege Karadeniz gibi) bu tekne tarzları uygun mudur?

    Aklıma kurcalayan sorulardan birisi kıyılara yakın gitmek istediğim de kayalık olup olmadığını ( malum tecrübesiz bir kaptan adayıyım) görebilmek adına hangi cihazları kullanmamı önerirsiniz.

    Minimum 8 maximum 9,5 10 m bir tekne aldığımı var sayarsam bunun alt bölümüne iki kamara bir mutfak ve birde banyo tuvalet sığdırabilmem mümkün olabilir mi?

    Şehirler arası seyahat yapmam mümkün bu tekneler İle bunun içinde bir belge gerekli mi ?

    Balık sonarı için ne tür birşey önerirsiniz? ( alınırsa iyi bişey olsun ) ve nereye Nasıl takılmalı ?

    Almak istediğim veya alacağım teknede hız tutkunu bir özelliğe sahip değilim. Tercihim az yakıt tüketimi olan bir seviye olması. Bu ekonomik olması için Nasıl bir motor seçimi yapmalıyım? Eğer motoryat olacak ise tavsiyeniz güçlü ve yakıt tüketimi fazla olan bir motor mu kullanmak zorundayım.

    Boğaz da kullanım için uygun mudur bu bahsettiğim tekneler?

    Bu büyüklük teki tekneyi Marine yada limana mı bağlamak zorundayım yoksa Pendik'te kıyıda bağlı bir şekilde durabilir mi? Ve bunlar içim Nasıl bir yol izlemeliyim? Ne tür evrak ve belge sahibi olmalıyım?

    Tekne içinde maximum kaç kişi binebilmesi sınırı nedir? Bınu neye göre belirliyoruz kamara ve koltuk sayısına göre mi yoksa tekne boyutuna göre mi belirleniyor?

    Yatak sayısı kadar kişi ile mi denizde konaklayabiliyorum ? Örneğin büyük adaya Demir'le diğim de teknemde 7 kişilik yatak var ise 9 kişi yada 10 kişi kalması mümkün mü?

    Başka şehirlere çıkma durumum uygun ise? Bu tekneler ile oradaki liman yada marinelere günü birlik yada 1 yada 2 gün bağlama şansım olabiliyor mu?

    Şehirler arası yolculuk yapmak istenildiğinde telsiz ehliyetli gerekli mi? ( Türkiye içerisinde dolaşım olacaktır)

    Eğer şehirler arası yolculuğu elverişli bir tekne değil ise alacaklarım bu maximum 9.5 m olan tekneyi römork ile taşımam mümkün müdür? O boyut için bir römork var Mıdır?

    Çekici aracım 2016 ford ranger 4*2 bu römork çekici için uygunmudur.

    Römork lar için bir belge yada Nasıl bir resmi yol izlemeliyim?

    Aracıma Çekici yaptırmam gerekli bınun için Nasıl bir yol izlemeliyim?

    Ahşap olursa tekne ne kadar sürede kaldırıp bakımı zehrini yapmalıyım? Fiber olursa ne kadar sürede en sağlıklı bakım yapmış olurum?

    Görmüş olduğum bazı teknelerde güneş enerji panelleri sayesinde elektrik kullanımına şahit oldum. Bu özellik mantıklı bir özellik mildir? Yararı değecek kadar varmı ? Ücretine. Tavsiye edermisiniz?

    Elimde olan jetski yi teknede gittiğim yere taşımak için bir bölüm yada aparat yada vinç türü birşey mümkün müdür?

    Bu tarz bir tekne için ödeyeceğim vergi türü nedir? Lüks sınıfa mı giriyor ve yeni yapılmış bir tekne için ödeyeceğim fiyat. Ve eski yapım olan ikinci el bir tekne için ödeyeceğim fiyat nedir?

    Römork için önerdiğiniz yerler yada markalar var Mıdır?

    Tekne yakıtı için nerelerden dolum yapmam gerekli? Yada dolumu Nasıl yapmalıyım ? ( 100 lt yada 200 lt yakıt tankını benzin istasyonlarından doldurmak sorunlu bir durum)

    Aklıma gelen sorular bunlar. Konuşmalar açıldıkça benim unuttuklarımı diğer yorumlarda olduğu gibi siz iletiyorsunuz zaten. Bu kadar çok soru sorduğum için tüm okuyuculardan özür diliyorum, ama eminim ki benim gibi hayali olupta bilgi eksiğimi çok olan insan vardır. Bu yazımız sayesinde bir çok kişi baştan sona bilgi açışından rahatlayacaktır. Şimdiden cevaplarınız için çok teşekkür ederim.

    Aşağıda eklediğim resimdeki tekneler beğendiğim ve almak istediğim teknelerdir. Yukarıda yazdığım isteklerime uygun olanları sol üst , sol orta, sol alt ,san üst be sağ alt olarak niteleyebilirsiniz.
     

    Ekli Dosyalar:

  2. Querorz

    Querorz Fatih

    Mesajlar:
    866
    Şehir:
    Gaziantep
    Ben akşam yardımcı olmaya çalışacağım eve geçince. Yalnız her bir sorunun 1 sayfalık cevabı çıkar detaya girmeye kalksak :D
     
  3. Sunarust

    Sunarust Sunar ustaahmetoğlu

    Mesajlar:
    5
    Şehir:
    İstanbul
    Yazacağınız bilgiler ben ve benim gibi daha önceden hiç bir fikri olmayan kişiler için tamamen örnek bir metin ve yazı olacaktır. Bu bilgiler ışığında net olarak fikir sahibi olup artık karar durumuna geleceğiz. O yüzden elinizden geldiği kadar bilgi verebilirseniz sevinirim. Şimdiden teşşekkürler
     
  4. Querorz

    Querorz Fatih

    Mesajlar:
    866
    Şehir:
    Gaziantep
    Sunar Bey öncelikle belirtmek isterim ki sizin almak istediğiniz kadar büyük bir teknem yok. 5.50 metrelik kabinli fiber bir teknem var. Fakat aylarca araştırma yaptım ve sorularınızın pek çoğunu cevaplayabilirim diye umuyorum, fakat yanlış bir bilgi verirsem, üstadlar lütfen mazur görün.

    Bütçenizden bahsetmemişsiniz. Bütçenizi bilsek daha faydalı olabilirdik belki.

    Ahşap ve fiber teknelere yılda 1 kere zehirli vurulur. Bu konuda ahşap bir dezavantaj yaratmaz fakat ahşapın uzun ömürlülüğü açısından bir kaç yılda bir verniklenmesi gerekir. Bunun haricinde ahşapın fibere göre bir dezavantajı olmadığını biliyorum.

    Eğer sağlam bir referansı varsa kesinlikle ikinci el tekne alın. Çünkü 2 senelik 2. el bir tekne , sıfır teknenin yarı fiyatında oluyor. Üstelik tekneyi sıfır aldığınızda bir sürü liman kaydı işlemi varken satış olduğunda daha az işle uğraşıyorsunuz. Fakat hiç tanımadığınız ve referansı da olmayan birinden tekne almazdım ben. Motor olayı çok riskli. Canınızı emanet edeceksiniz sonuçta. Ve bunlar otomobil motoru gibi değil. Yani arızalar çok daha sık görülüyor tekne motorlarında. O yüzden bu konuda seçim size kalmış.


    Eklediğiniz görsellerdeki teknelerde hep içten takma motorlar var. İçten takma motorlar konusunda çok bilgi sahibi değilim fakat söylenecek bir kaç şey var burada da. Teknenin gövde tipi alacağınız motorun büyüklüğünü etkileyen en önemli faktördür. Mesela meşhur Rota Fisher 660 teknesine bakalım. Deplasman tipi dediğimiz bir gövdeye sahiptir. Çok denizci bir teknedir fakat bu tekneye 50 beygir motor da taksanız 150 beygir de motor taksanız hızını değiştiremezsiniz. 10-11 knotun üzerine çıkmayacaktır gövdesi sebebiyle. Bu tekneyle planing de yapamazsınız zaten. Planing dediğimiz olay teknenin su üzerinde uçar pozisyona geçmesine denir. 1 tonluk planinge uygun gövdede bir tekne almak istiyorsunuz diyelim. İşte bu tekneye gidip 50 beygir motor takarsanız sizi rezil eder. Çünkü planing yapamazsanız dalgada sizi mahveder. Böyle bir tekneye 100-150 beygirlik bir motor gerekecektir. Tabi 30-40 knotları görürsünüz.

    Peki hangisini seçeceksiniz? Seçim size kalmış. Kötü havalarda çıkacaksanız ve hız sizin için önemli değilse planing bir tekneye ihtiyaç yok demektir. Fakat Marmara gibi dalgasız bir denizde kullanacaksanız bence hıza önem verin.

    Türk insanı garip biraz. 200 bin liralık bir tekne alırken acımaz fakat bu tekne biraz fazla yakarsa canı sıkılır :) . Gösterdiğiniz bu teknelerde yakıt tüketimi canınızı biraz yakacaktır. Benim 750 kiloluk teknem 2-4 havada kilometre başı yarım litre benzin tüketiyor. İçten takma motorlar daha az tüketir fakat 10 metrelik, 2 tonluk bir teknenin kilometreye 1 litreden aşağı yakacağını sanmam. Adaya gidip gelmeniz bir kaç yüz liranıza patlayacaktır.

    8 metrelik bir tekneye 2 kamara sığmaz. Fakat 10 metrelik bir tekne genişliğine de bağlı olarak buna imkan verebilir. Sahibinden'de baya bir zaman geçirmenizi tavsiye ederim.

    Yakıt konusunda soru sormuşsunuz. Deplasman tipi bir tekne alırsanız daha ufak bir motorla kullanacaksınız fakat bu, hızınız yavaş olacağından , bu tekne daha az tüketecek demek değildir. Her teknenin huyu farklıdır. Sormanız lazım. Verilere göz atmanız lazım.

    Bu teknelerle şehirler arası gezileri rahatça yaparsınız. Bir belgeye ihtiyacınız da yok.


    Sonar konusu önemli. Fakat avlanacağınız bölgelerde derinlik 50-60 metreyi geçmeyecekse çok iyi bir sonar almanıza gerek yok. Fakat derin suya gidecekseniz hem iyi bir sonar hem de ekstra olarak en az 1000-1500 liralık iyi bir transducer almanız gerekiyor. Yurtdışından getirtebilirseniz Garmin alın. Yarı fiyatına alırsınız Türkiye'dekinin. Ayrıca 200 liralık bir harita kartıyla kullanabilirsiniz. Oysa diğer markalarda orjinal kart almanız lazım. Bu da 1000 liralık bir masraf demektir. Sonarlar derinliği gösterirler. Kayalık alana geldiğinizde bunu anlarsınız. Fakat birden bire çok dik bir kayaya denk gelirseniz siz sonarda bunu farkedene kadar tekneyi çarparsınız. Bunu önceden bilmenizin pek bir yolu yok. Fakat İstanbul çevresinde böyle bir sıkıntınız olmayacaktır tahmin ediyorum.

    Transducer kıç aynaya bağlanır. Olabildiğince ortaya koyulur fakat pervane suyunun hizasında olmaması gerekir. Transducerin alt bitiş noktası tam teknenin alt bitiş noktasında olmalıdır. Daha sonra sorarsanız detaylı anlatırım.

    Şu linkten yıllık harç tutarlarını görebilirsiniz. Her yıl ödemeniz gerekiyor.

    http://www.ahsyat.com/Tc_Ozel_Tekneler


    Kamara konusunda bir şey söyleyeceğim. Ben çok inat edip kamaralı bir tekne aldım. Oysa kamarasız ve çok daha avantajlı bir sürü model vardı. İlla gidip kabinlisini aldım. Pişman mıyım? Evet. Yazın kamarada yatmak gibi bir şansınız yok. İçerisi fırın gibi oluyor. Hele gündüz kafanızı bile sokamazsınız içeri :) . Bir süre sonra kamara balık eşyalarıyla dolup taşıyor zaten. 6-7 metrelik bir teknede kamara tavsiye etmem. Ama 10 metrede keyifli olacaktır.

    Cevaplamadığım sorular olduğunun farkındayım. Cevaplarını bilmiyorum maalesef.
     
  5. Querorz

    Querorz Fatih

    Mesajlar:
    866
    Şehir:
    Gaziantep
    Bu arada ilk soruyu atlamışım. 9.9 hp ve 5 metre üstü bir tekneyi kullanabilmek için Amatör Denizci Belgesi almanız gerekiyor. Yazılı bir sınavla kolayca alırsınız. Başka bir şey gerekmez. Teknenin belgeleri de tamamsa Türkiye sınırlarında istediğiniz yere gidip istediğiniz kadar konaklayabilirsiniz.
     
  6. Sunarust

    Sunarust Sunar ustaahmetoğlu

    Mesajlar:
    5
    Şehir:
    İstanbul
    Bütçem sahibinden de araştırdığım kadarı ile minimum 39.000 ile 100.000 arasında bir fiyat gözüküyor ama genelde en genci 8 senelik tekneler mevcut 2 yıllık tekneler 200.000 geçiyor. Kendim yapmaya kaldırsam çok mu pahalı olur.

    Benim için gerçekten hız önemli değil. Fatih bey; ben tamamen keyif için istiyorum. Sakin sakin yavaş yavaş gitmekten daha zevk alıyorum. Motor konusunda da kulaktan duyma bilgilerle bişeyler duymuştum orada bana. Düşük motor her zaman daha az yakar diye birşeyler söylemişlerdi ama tabiki de 10 m lik bir tekne de 20 hp motor olamaz dediğiniz gibi 110 ve yukarısı diyorlar genelde. Peki dıştan takma motorlarda 4 zamanlı özellikler var ve bunşar daha az yakıyormuş. İçten takma motorlarda böyle durumlar söz konusu mu ? Yani içten takma motorlarda böyle bir özellikler mevcut mu ? Bir arkadaşımın fiber 14 m lik motoryatı var içinde de iki tane 240 hp motor var. En som ki denememizde saate 32 mil hızla gidildiğinde 75 80 e yakın litre mazot yakmıştı. Saate 12 mil hızla gidildiğinde 35 40 litre yakıyor. Ama Çok hızlı bir gidiş sağlıyor. Benim zevkim de yavaş kullanımdan yana. Zaten sorularımdan bir diğerinde ise bu 10 m boyutundaki bir tekne karadan aracıma römork takarak götürebileceğim kuralı olabiliyorsa yada mümkün ise. Motorun gücü çok önemli değil. Ama römork ile götüremeyeceğim bir boyutta ise mecburen şehirler arasında seyahat için denizden gidileceği için motor çok önemli.

    Bu arada çevremde güvenebileceğim bir ikinci el tekne maalesef bulunmamakta, o yüzden 2.el çok uygun fakat güvenilir liği tartışılır.

    Tukandım kaldım şu an da bir kaç ay içerisinde alıp istediğim renk düzeninde iç ve dış bakımlarını yapıp şubat mart gibi denize indirmek istiyorum. O yüzden nası yapsam bilmiyorum.
     
  7. Querorz

    Querorz Fatih

    Mesajlar:
    866
    Şehir:
    Gaziantep
    Sunar Bey, öncelikle 1 soruyu daha atlamışım. Onu cevaplandırayım. Ford ranger 4x4'ün römork çekme kapasitesi 750 kg(frensiz römork) ve 3500 kg(frenli römork) . Diyelim ki 4x2'nin de çekme kapasitesi aynı. Eğer 1-2 km çekme yapacaksanız frensiz römorkla bile çekersiniz 1-2 tonluk bir tekneyi yavaş yavaş fakat uzun yolda olmaz. Belki çekerken hissetmezsiniz bir problem fakat 2 tonluk bir tekne taşırken araç fren tutmaz. Ölüme kısa yol bilet almış olursunuz. Frenli römorklar çok pahalı.

    Bu boy bir tekneyi karadan götürüp getirmek neredeyse imkansız. Benim teknem motoruyla 750 KG geliyor. Ben tekneyi sürekli tatlı su avlaklarıma götürmek için aldım fakat 1 kere bile cesaret edemedim. Taşıması ve indir bindiri çok sıkıntı. Aslında şartlar müsait olsa 10 dakikalık iş fakat o kadar çok sıkıntı çıkıyor ki. Şartlar neden müsait değil? Doğru düzgün indirme rampası yok burada. Bir de römorklar çok kısa ömürlü.

    Bir kere 2 tonluk teknenin römorkunu arabaya takıp çıkarmak çok zor. Sonra römork zamanla paslanıyor. Altta tutan lastiklerin sürekli ayarı bozuluyor. Lastikler yırtılıyor. Tekne römorkta sürekli sallanıyor. Bazen römorkun çamurluğuna çarpıyor. 2 kere römorkun ön tekerleğini açık unuttum. Giderken paramparça oldu. Sıkıntıların ucu bucağı yok. Size garanti veririm römorka sürekli indir bindir yaparsanız canınızdan bezersiniz. Ha, "ben 20 milyarlık baba bir römork alırım" diyorsanız bilemem.

    Teknenin işi bitmez... Römorka bir de çeki demiri lazım. O çeki demirini aldığınızda projesini yaptıracaksınız. Sonra muayeneye sokacaksınız arabayı. Sonra emniyete gideceksiniz. Orada ruhsata işleyecekler.

    Bu arada römork ve teknenin toplam ağırlığı 750 KG'yi geçerse ona özel bir belge ve ehliyet almanız filan gerekiyor diye biliyorum. Fakat Türkiye'de bu konuda denetim yok. Sıkıntı yaşayacağınızı düşünmesem de ben yine de not düşeyim.

    Eğer bağlayacak bir limanınız ya da marinanız yoksa sakın 1 ton üzerinde bir tekne satın almayın.


    Bana bunları çok söylediler ama dinlemedim kimseyi. Pişmanım. Ben de size söyleyeyim. Ben sizin yerinizde olsam önce gider temiz, ikinci el bir Rota 660 alır binerim. Şu anda teknelerle ilgili pek bilginiz yok. Gidip 100 bin lirayı yatıracaksınız ve çok pişman olacaksınız. Rota 660 düşünürseniz Face'de grup var. Orada referanslı tekne alabiliriz. 40-50 bin gibi paralara. 1-2 sene kullanırsınız. Kendinize güvendiğinizde satarsınız. Rota'da zarar da etmezsiniz.

    İçten takma motorlar hakkında hiç bilgim yok fakat dıştan takma motorlarda zaten 2 zamanlı motor kalmadı. Hepsi 4 zamanlı. 4 zamanlı daha az yakar ama daha pahalıdır. Bakımları da daha pahalı yanılmıyorsam.

    Amerika'da öğrendiğim şey şuydu: Büyük motor , az yakıt sarfiyatı. Çünkü büyük motorda düşük devirde gitme lüksünüz var. Tabi bu iddianın da bir sınırı olmalı. Gidip de 5 metrelik tekneye 300 beygir motor alırsanız yakıt tasarrufu yapmayı umamazsınız. Fakat her modelin bir optimumu vardır. Mesela benim teknemde 100 beygir motor var. İyi ki 70 almadım diyorum. 70 alsam planinge geçemeyecekti ve planinge geçemezseniz tekne yakıtı içer.


    Sahip olduğunuz bütçeyle sıfır tekne alamayacağınız aşikar. Az önce paylaştığınız fotoğraflardan sağ üsttekine baktım. 60 bin tl olan. Ben olsam düşünürdüm. Gerçi biraz eskiymiş. Bence bakmaya devam edin. 100 bin liraya 2010 model kız gibi bir tekne alırsınız.
     
  8. Sunarust

    Sunarust Sunar ustaahmetoğlu

    Mesajlar:
    5
    Şehir:
    İstanbul
    Çok teşekkür ederim Fatih bey bilgilendirmeleriniz için. Karadan götürmede sıkıntı yaşarsam şayet o yüzden römork olayına gitmek istedim nedeni ise kendim İstanbul'da ikamet etmekteyim İzmir dikili de yazlığım bulunmakta. Eğer denizden gidemeyeceksem römork ile götürmek istiyorum ki yazın boşa durmasını istemem çğnkü en iyi Zaman yaz dönemi. 1,5 aydır sürekli bakıyorum gakat bir türlü iyi bir tekne bulamadım. Tuzla Pendik Marina'ları da gezdim hepsi yaşlı. Benimde aşağıdaki fotodan sağ üst olan hoşuma gitti hatta almak istediğim tekne o şekilde istiyorum. Bana fiber motoryat lardan daha güzel ve hoş geliyor.

    Ailemde toplamda 8 kişi olduğu için bu tarz bir tekne benim için ideal diye düşünüyorum. Bahar dönemi ve yaz döneminin başında ailem ile Marmara açıklarına hafta sonları kaçamak için kullanmak istiyorum. Ayrıca aşırı tutkunu olduğum balık Sevda'mı da aynı Zaman'da ilerletmek istiyorum. Rota ya da baktım fakat küçük bit yekne olduğu için İstanbul içi çıkamayacağım aynı Zaman da da uzun yol imkansız gibi gözüküyor onlarla .

    Küçük bir tekne ile hevesimi gidermeyeceğim için çok zor durumdayım. Babamın da aynı Zaman'da hayali idi fakat işlerinden Zaman kalmıyordı. Şu an için de yaş geçtiği için hevesi kaçtı siz alın benden geçti tarzından bir durumda. O yüzden derinleöesine araştırıp en iyisi ve sonraları için en uygunu ne ise onu almak istiyorum. Yakıtta sonuç ta önemli benim içim seyir hallinde olucam teknem ile. Oda çok düşündürüyor beni, hala kararsızım ama çok istekliyim.

    Bu arada sormak istediğim bi soru daha var rota modelleri balık avı çıkıldığında kaç kişi maximum bulunabiliyor ve geme aynı şekilde Ada'lara gitmem mümkün mü o tür tekneler ile
     
  9. Querorz

    Querorz Fatih

    Mesajlar:
    866
    Şehir:
    Gaziantep
    Sunar Bey, römorkla yavaş yavaş İzmir'e kıyıdan yılda 1 kere getirip götürebilirsiniz fakat bu boy bir tekne için frenli römorka ihtiyacınız var dediğim gibi. O da 10-15 bin lira civarıdır tahminimce. Dolayısıyla bütçenizi aşacağını tahmin ediyorum bu masrafın.

    Denizden Dikili 400 km mesafe. Teknenizin 15 knot süratla gideceğini varsayarsak 15 saatte varırsınız. Tabi yakıt masrafı oldukça can yakıcı olacaktır. Herhalde tek sefer 1000-1200 liradan aşağı düşmez. Bu arada tekneyi Dikili'ye götürmek ya da oradan getirmek için güzel havayı beklemeniz lazım. Ege Denizi berbat, malum. İş günleriniz esnek değilse icabında iyi hava için 1 hafta beklemeniz gerekebilir. Bu durumda işinizden olursunuz. Açıkcası 10 metrelik bir tekneyi 2 şehirde birden kullanmak bana biraz hayal gibi görünüyor sizin durumunuz için. Açık konuşayım. Kendimden bildiğim için yazıyorum bunu. Tekneyi İzmir'e götürme olayını 1 sene yapıp 2. sene vazgeçeceğinizi düşünüyorum. :)

    İyi bir römork yine en mantıklısı gibi ama çok para. Tabi hayalinizi biraz küçültüp 1 tonluk bir tekne alırsanız frensiz römorkla da idare edersiniz umarım. 4x4 Amarok'la 750 kiloluk tekneyi rahatlıkla çekiyorum. Frenlerde biraz kayıyor sadece ama ciddi bir durum yok. Çok basmamak ve öndeki araçla ciddi takip mesafesi bırakmak lazım. Tabi 2 tonluk bir tekneyi bu önlemlerle de çekmeye kalkmayın ! ! ! Durma mesafesi herhalde 3-4 katına çıkar. Hele fren esnasında yan yaparsanız, merkezkaç kuvvetiyle römork size taklalar attıracaktır.


    Bir rotada 3-4 kişi arkaya oturur rahatlıkla. Bir kişi tekneyi kullanır. Bir de sandalye ekleyebilirsiniz içeri. Tabi konforlu olarak avlanmak için toplam 4 kişiden fazlası iyi olmaz.
     
  10. Sunarust

    Sunarust Sunar ustaahmetoğlu

    Mesajlar:
    5
    Şehir:
    İstanbul
    Teşekkür ederim Fatih bey verdiğiniz bilgiler için; dediğiniz şekilde 2 türlü kullanım zor gözüküyor. Frenli römork ta dediğiniz gibi bütçeyi aşıyor. İstanbul isçi kullanım mantıklı gözükecek sanırım.

    Bu bi kaç kere gördüğüm için sorma gereği duyuyorum hatta geçen gün tekne bakmak için Ayvalık Marina'yla gittiğimde orada bir kamyon kasasına yüklüyorlardı tekneyi Bodrum'a götüreceklermiş. Böyle birşey le götürmek mümkün müdür aizce yoksa. Tekne için çok zararlı bir durum mu söz konusu olur böyle nakliye taşımada.

    Deniz'den Zaman'ı tuttursak bile bir gidişimiz 1200 tl yi geçiyorsa nakliye kamyonları daha ucuza getirir diye düşünüyorum.
     
  11. Querorz

    Querorz Fatih

    Mesajlar:
    866
    Şehir:
    Gaziantep
    Rica ederim.

    Nakliyeye kamyonuyla bitmez iş. Tekneyi önce limanda nakliye kamyonuna vinçle yükleyeceksiniz. Sonra da İstanbul'da yine vinçle suya indireceksiniz. Yani sırf vinç masrafınız yılda 1000 liradan aşağı olmaz.

    10 metrelik tekne nakliye kamyonuna sığmaz zaten. 10 metrelik tekne kamyon kadar zaten :D . Tıra da sığmaz. Belki çift römorklu tırlarla olabilir. Çekiciyle götürmeniz en mantıklısı. Ama sıradan bir çekiciye uzunluk olarak sığmaz zaten.

    [​IMG]

    Şu gördüğünüz araç en fazla 6.5 metre uzunluğunda. Bilmem anlatabiliyor muyum?

    Tank taşıyan çekiciler olur ya. Öyle bir şeye ihtiyacınız var. Getir götür yıllık size 5-10 bin liraya patlar bu iş.

    Sizin yerinizde olsam ya sadece İstanbul'da kullanmaya razı olur ya da en fazla 7 metrelik bir tekne alır ufak çaplı da olsa keyfime bakar, yazları da taşımasını yapardım römorkla(Not: Yine eziyetsiz olmayacaktır).

    Türkiye'de yaşıyoruz. Hayal kurmak bile parayla. Ne hayallerim vardı 1 sene önce. Şimdi 5 metrelik tekneyle balığa çıkmaktan fazlasını yapamıyorum.