Değerli site dostları; Baktım ki artık kıyıdan balık tutmak beni yeterince tatmin etmiyor, Borçta harçta olsa krediyle de olsa bir tekne almaya karar verdim.. Gerekli prosedür konusunda ne çok şey yazılmış sitede, vallahi yazanların ellerine sağlık baya bilgi sahibi oldum. İnternet üzerinden tekneler içinde araştırma yaptım ve gidip görmelere de başladım. 3-5 tane üzerinde düşndüğüm tekne var, bugün yarın onlardan birine karar vereceğim.. Vereceğim vermesine de ben yaklaşık 30 senedir ciddi bir balık tutma, motor kullanma amaçlı tekne üzerine çıkmadım. daha öncelerinde zaman zaman kendi teknemle olmasada boğazda büyüdüğümüzden, arkadaşlarımızın, abilerimizin tekneleri ile uzun olta, zargana toplama, gece lüxle lüfer, voli ağı gibi tecrübelerimiz oldu ciddi anlamda.. Ama neredeyse 25-30 senedir sadece kıyıdan tatmin ettik hobimizi.. Şimdi ne istiyorsun bu kadar laf niye diye soracaksınız.. E kardeşler.. azcık yenilikleri öğrenmem, unuttuklarımı hatırlamam ve yeniden kendi başıma çıkabilecek hale gelmem gerek.. Bu aşamada teknesinde bana staj gördürebilecek dostlar bulabilirsem çok mutlu olacağım, gecesi gündüzü, sıcağı soğuğu, yağmuru fark etmez.. Dümen tutmak, kepçe kullanmak yol verip boşa almak vs vs gibi veya sadece izlemek için miçoya ihtiyacı olan varsa msn adresimden veya özel mesjla haber verirlerse çok memnun olacağım.. Vallahi sizleri rahatsız edecek yada aksatacak bişey yapmam izci sözü.. Şimdiden Çok teşekkürler arkadaşlar.. He bu arada unutmuşum kışın zaten kıyıdan balığa çıkarken kullandığım çizmeli tulum ve yağmurluklarım mevcut.. Tam teşekkül gelirim Hepinize hayırlı bayramlar...
Tayfun Bey, Tekne almaktan bahsediyorsunuz. Ama nasıl bir tekne, takriben boyu ne olacak, kamaralımı, yoksa açıkmı, nerelerde balığa çıkacaksın, sadece balık içinmi yoksa balık ve gezi içinmi, nerelere gitmek istiyorsun, yalnız kışın mı yoksa hem kış hemde yazmı kullanacaksın, bu konularda biraz bilgi verirsen sana yardımcı olan olacaktır. Selamlar Süheyl Başak
ilginize teşekkürler süheyl bey.. tekne için zaten araştırma yaptım ve dediğm gibi elimdeki 3-5 alternatiften birini alacağım büyük ihtimal. içlerinde kamaralı olanıda var düz olanıda.. ortalama 6 - 7,5 metre arasında tekneler bunlar.. Önemli olan şu; Sezon başlamışken tekne geldiğinde hazır ve antremanlı olabilmek .. Bu yüzden dir ki bir kaç sefer balığa çıkmak istedim yeri müsait olan arkadaşlarla..
merhaba simdiden hayirlisi olsun hocam birde amatör denizci belgesi v.s lazim bunlar varmi ? birde tekne alirken aman belgesi (tanialto ötb ) olmasina dikkat edin ve satici yok derse sahiplik belgesi ile halledersin derse inanmayin cünkü sahiplik belgesi ile gecerli olmasi icin en az 6 senelik olmasi gerek birde bu ötb icin satis artik noterde yapilmyior sanirsam direk liman baskanligina gidilior bu konuda iyi arastirma yapmaniz tavsiye ederim ki sonradan basiniz agrimasin ( 2.el tekneler icin gecerli) tekrardan hayirli olsun
Uyarılarına teşekkürler.. Mutlaka dikkate alacağım ve mümkün olduğunca sağlam yapmaya çalışacağım işimi.. Alacağım teknenin motoru 9.99 u geçerse tabiki bir sınava gireceğiz.. araştırmalarımı geçmeyenler üzerinde yoğunlaştırmaya çalışıyorum. Ama olduki çok beğendik mecburen sınav.. Belgelerine gelince zaten ilk işim siteden ve diğer kaynaklardan bu gereksinimleri araştırmak oldu.. yetinmedim liman başkanlığına da telefon ettim.. Ama Yinede bi aksilik çıkarmı? Çıkar.. Bu konuda yarın yeniden liman başkanlığı ile ayrıntılı görüşeceğim..İlk görüşmedeki en önemli sorum, "bu teknenin ve motorun hiç belgesi kağıdı yoksa ne şekilde hareket etmeliyim" olmuştu. Onlarda çok bilgili değil, kafaları karışık (belkide ramazandan dolayı idi) tekrar benzer sorularla arayıp yanıt arayacağım..Ama ilk hedefim tabi ki belgeleri tam tekne almak.Zaten tüm bayramı tekneleri dolaşmakla geçirdim.. bazılarını ben beğenmedim, bazıları da benim paramı beğenmedi Alır almaz zaten buraya yazıp tecrübesi olanlardan (olabilirse pratikte) görsel yardım almaya çalışmak ve bol miktarda tek başıma çıkıp antreman yapmak..İyice tekneden ve kendimden emin olmadan (öğretecek olanlar hariç) kimseyi tekneye bindirmeye cesaret edemem.
Tayfun bey selamlar, Siz kuş besleyenler tarafından tanınan ve takip edilen birisiniz. Hatırlatmak isterim ki adb ye ihtiyaç duymamak için tekne boyunun da 4 m. yi geçmemesi gerekiyor.
Teşekkür ederim fatih kardeşim.. Bilgi paylaşıldığında değerlidir kanarya konusunda bildiklerimden başkalarıda faydalanıyorsa ne mutlu bana.. Yanılıyorsam düzeltsin arkadaşlar ama bildiğim ve okuduklarımdan anladığım kadarı ile; Teknede ki metre ölçümündeki kayıt vergiye tabii olup olmamakla ilgilidr ADB de önemli kriter motor gücüdür.. sırf bu sebepledir ki ADB gerekmesin diye bir çok motor 10 beygir gücü değil de 9.9 beygir güçlü olarak kayıtlanmaktadır. ADF nin sitesinde ise bu konuyla ilgili metre cinsinden bir ölçü geçmemekte ve sadece; 04. ADB ile hangi tekneleri kullanabilirim? C) Motor BG 10 ve daha fazla olan özel tekneleri ve Turizm mevzuatı uyarınca belgelendirilmiş, ticari faaliyette bulunmaksızın gezi ve sportif amaçlı olarak mürettebatsız (bare-boat) kiralanan ticari yatları kiracı sıfatıyla kullanabilirsiniz. Motor BG 10’dan az olan özel tekneleri kullanmak için ADB gerekmez. Denilmektedir..Ama yinede aklıma bir kurt düşürdün açıp konuşacağım
Değerli arkadaşlar ; ADB gerek olmayan durumlar ; Motor BG 10'dan az olan bir Özel Tekneyi kullanan kişilerde, sadece kürekle yürütülen motorsuz tekneleri, kano ve kayaklar ile su sporlarında faaliyeti olan derneklere ve bunların üst kuruluşlarına ait veya tahsis edilmiş olmak şartıyla, ulusal ve uluslararası yarış sınıfı (kürek sporu tekneleri ile Optimist, Laser, Fin 420, 470, Pirat, Dragon, Wind Surf gibi yelken sporu tekenleri) spor amaçlı tekneleri kullananlarda herhangi bir yeterlik belgesi Aranmaz ADB ye gerek olan durumlar ; Motor BG 10 ve daha fazla olan bir Özel Tekneyi kullanan kişide en az Amatör Denizci Belgesi veya Gemici Yeterlik Belgesi aranır. Ticari kayıtlı olup, Turizm Bakanlığından Yat İşletme Belgesi almış firmaların mürettebatsız (bare boat) kiraya verdikleri tekneleri kiracı sıfatıyla kullanan kişilerde en az Amatör Denizci Belgesi aranır.
aydınlatıcı bilgiler için çok teşekkürler.. Bende ADF yi aradım ve teyit ettirdim.. motorun gücü 10 BG altında olmak kaydıyla, ve başka kurum tarafından başka belge aranmıyorsa, teknenin boyu önemli değil, belge gerkmiyor.. yani 5-6-7-8 metre olan teknelerdeki motor 9.9 sa ADB ihtiyacı yok..Ama olsa iyi olmaz mı.. tabiki çok iyi olur.. çünkü belge almak için çalışılan sorular yararlı ve bazende hayat kurtarıcı olabilir.
Yanlış bilgilendirme için çok özür dilerim. Bende bu sebepten dolayı adb almak için araştırma yapıyordum. Artık gerek kalmayacak. Tayfun bey, tekneniz şimdiden hayırlı olsun. İnşaallah bol bol balık tutmak nasip olur. Allah kazadan beladan korusun.
Tayfun hocam çok haklısın bu konuda, ben de tekne almaya karar verdim ve tekne kullanmayı öğrenmeden tekneyi almak kısmet oldu, tekne barınakta bağlı duruyor... ADB almaya çalışıyorum şimdi... ))
Tekneyi alıp kullanmayı geliştirdikten sonra burada yazacağım, "Tekne almak isteyenlere teknede pratik bilgiler verilir ve gösterilir.. " Biz acemiliğimizi zor yoldan atacağız ama bari yeni alacaklara katkımız olsun
Nihayet... Nihayet bugün sabah zehirlisini yapıp tekneyi suya indirdik.. Üst boyasına ve iç bakımına şu aşamada çok zaman ayırmıyacağım ve 2 ay kadar böyle kullanacağım, daha sonra kıyıya alıp tam bir bakımdan ve boyadan geçireceğim işallah.. P.tesiden itibarende malzeme listesinden başlıyacağım bakalım ne kadarını alabileceğim.. Askari masrafla azami sonucu almak lazım çünkü fazla açılamıyacağım (bu günlerde açılım moda ama ben yinede ayağımı yorganıma göre uzatayım....
Tayfun abi yeni teknen hayırlı olsun. istoçta malzame alabileceğin bir çok yer mevcut..Eee bunda sonra güzel raporlarını bekliyor olacağız..
Teşekkürler arkadaşlar, Bugün istanbul boğaz çevresinde oturanlar havayı görmüşlerdir, Teknenin yalpasını test etmek için iyi bir zamandı.. Bol yağmur, kabaca dalga ve rüzgar vardı.. Test sürüşüne çıktım.... Tamda tahmin ettiğim gibi kamaranın havalesi rüzgar ve dalgada olumsuz etki yapıyor ama çok büyük engel değil. Teknenin yağmurluğu iyi.. O fındık büyüklüğündeymiş gibi suya ve tepeme vuran damlalardan beni gayet güzel korudu..Fakata süzülen sular muşamba giymemiş olduğumdan oturduğum yeri ıslattı Velhasıl..Çok rüzgar ve dalga olmazsa hiç problemsiz balığa çıkabileceğim.. Yalnız teknede bir problem fark ettim..Bunu gidermenin yöntemlerini düşünüyorum fikirleri olacak arkadaşların düşüncelerini paylaşmalarınıda rica ediyorum.. Problem şu, teknenin palası falan düzgün olmasına rağmen kullanım esnasında tekne hep sağa dönme eğiliminde, yani dümen kolunu bıraktığınızda hafif hafif sağa doğru dönüyor.. Bu sorun küçük görünsede uzun oltada büyük sorun tekil edecek benim için..Danıştığım bir kaç kişi dümen kolunun tekneye bağlandığı yeri, vidalarını söküp hafifçe öne veya arkaya taşıyarak busorunun halledilebileceğini söyledi.. Bu düşünceye ne dersiniz, veya başka öneriniz ne olabilir..