tekne avında ve kıyıdan at çekte kullanmak için makina ve kamış yardımı

Konu, 'Takım Çantası' kısmında çekirge tarafından paylaşıldı.

1. çekirge

çekirge MEHMET KÜÇÜKER

sevgili vedat abime özelden sormuştum ama genelden sormamı istediği için böyle bir başlık açtım mesajımı aynen yazıyorum
    büyük harfle yazdığım içinde şimdiden özür dilerim,herhangi bir maksadım yok sadece dnk gelmiş

SEVGİLİ VEDAT ABİM
    BEN BU İŞE YENİ BAŞLAYAN BİR KARDEŞİNİZİM,NEREDEYSE HER SİTEYE ÜYEYİM VE MÜMKÜN OLDUĞUNCA BİLGİMİ ARTTIRMAK İSTİYORUM,DAHA ÖNCE AMATÖR BALIK AVI SİTESİNDE SİZE TAKIMINIZI SORMUŞTUM KAMIŞ İÇİN DAİWA JP 40 MAKİNA İÇİNDE SHİMANO BİOMASTER XT 14000 DEMİŞTİNİZ AMA MALESEF ONLARI TÜRKİYEDEKİ SİTELERDE BULAMADIM HELE KAMIŞI HİÇBİRYERDE BULAMADIM.
    OKUDUKLARIMDAN ANLADIĞIM KADARIYLA SİZ ÇOK FAZLA MARKA ÖNERMİYORSUNUZ AMA BEN YİNEDE ÖZELDEN YAZMAMA İSTİNADEN SİZE SORMAK İSTİYORUM ÇÜNKÜ BİR DEFA ALMAK VE YAVAŞ YAVAŞ ALMAK İSTİYORUM
    SORULARIM ŞUNLAR
    1.TEKNE İÇİN KAMIŞ VE MAKİNA ÖNERİNİZ
    2.AT ÇEK VE KIYI İÇİN MAKİNA VE KAMIŞ ÖNERİLERİNİZ
    VE BUNLARDA KULLANACAĞIM MİSİNALAR
    SORULARI CEVAPLAMAKTAN ÇEKİNMEDİĞİNİZ VE BİZE BİRŞEYLER ÖĞRETMEK İÇİN ÇABALADIĞINIZ İÇİN TEŞEKKÜR EDERİM

2. esref surek

esref surek eşref sürek

Favori Kamış:
    tekne ile olta balıkçılığı
    En İyi Avı:
    7 kiloluk sinarit
    Mehmet kardeş bende teknede kamış ile avlanıyorum kullandığım takımlar çapari için alba starın 2305 serisi 100 300 atarlı 2.10 kamışı makinada 60 veya 65 lik normal makina yemli avlarda yine aynı serinin 1.35 lik kamışını veya alba starın libertid iki parçalı 160 lık modelini kullanıyorum 1.35 liğe çıkrık tipi alba starın bir makinası bağlı ama dah kuvvetli balıklarda kullanmak istiyorsan pelikanın 80 lb lik 1.65 lik çift taraflı makara sistemi olan kamışa iyi bir çıkrık makina bağlayıp kullana bilirsin yukarıda bahsettiğim malzemeler öyle pahalı şeyler değildir ben yıllardır kullanıyorum hiç bir sorun yaşamadım kıyı balıkçılığı yapmadığım için bilgi veremiyeceğim büyük balıklı avların olsun rastgele

3. Vedat Abayoğlu

Vedat Abayoğlu Vedat Abayoglu

Favori Kamış:
    Shimano Game ARC
    Favori Makine:
    Okuma V system
    En İyi Avı:
    Sarıkuyruk
    Sevgili Kardeşim Fahri
    Elbette bazı konuları actığımda yada bazı av raporlarımı sunmada en başta güttüğüm gaye siz hevesli genclere bir nebzede olsa faydalı olabilmektir.Bu tip sorulara ayrıntılı cevap vermekten büyük haz duymamın yanısıra tekrar belirtmeliyimki,asla bana zahmet olmaz,külfet olmaz.
    Sorunu genelden sormanı istememdeki diğer sebep ise katılacak diğer kardeşlerimizinde bu konuda önemli olacağını varsaydığım önerileri olacağıdır.
    Şİmdi sırasıyla sorduklarını cevaplıyorum.
    1)Tekne icin kamış önerirken esas olarak olayı iki yönlü düşünmek lazımdır.Şöyleki;Tekne ile avda yemli av yapılabilir vede sırtı avı yapılabilir.Yemli avda durağan avlanıldığından daha ziyade aksiyonu düşük esnek kamışlar kullanılmalıdır.Bu kamışlar kısa olmalı tercihan boyu 1,50 civarında bulunmalıdır.Bu sayede balık alınırken tekne icindeki hareketlerde kolaylık sağlanır,partnerlerinine carpmasından sakınmak kolay olur,kepce kullanılması gereken yerlerde balığa erişilmeside kolay olur.
    Hernekadar pahalıları varsada benim şu anda daha ziyade kullandığım,Siverstar'ın Safari 135 cm'lik kamışıdır.Ucuz fiyatı estetik görünüşü,balığı kendi,kendine dahi tasmalama kabiliyetinden memnunum.Ayrıca Remixonun benzer kalitede ve işlevde ucuz ama kaliteli kamışlarıda vardır.Elbette ben bu tür avda başka kamışlarda kullanıyorum.Daha ziyade derin sularda daha ağır kurşun kullandığımda daha sertce yani aksiyonu daha yüksek,ağır kurşunu veya büyük balığı cekerken cok eğilmeyen kısa kamışlarda kullanmaktayım.
    İş sırtı avına gelince demin bahsettiğim derin su avında kullandığım daha aksiyonu yüksek kolayca eğilmeyen Boat Kamışları kullanmaktayım.Senin yapacağın iş kamış satın alırken ilkönce daha esneğini dediğim markada secmen,sonrasında sırtı icin bizzat kendinin elinde deniyerek daha sertce,daha zorca egilen bir diğerini,markası ne olursa olsun secmendir.Benim icin elbette bir dolu marka ve kod numarası sıralamak kolaydır.Ancak bunlar sadece kafa karıştırmaya yarayabilir.Boyu ise benzer uzunlukta olabilir.
    İş levrek sırtısına gelince aşağıda önereceğim tip atcek kamışını bu gaye icin kullanabilirsin.
    2)Kıyı Atceğinde favorim birkac marka vardır.Ancak önerim Kısık Mağazalarında bulabileceğin Sheakespeare Ugly Stick kamışlardır.
    Bunları Kısık mağazalarında bulabilirsin.Burada ilave edeceğim bilgi ise şunlardır.
    Bilindiği gibi kamışların üzerlerinde aksiyon değerleri yazar.Yani kullanılacak ağırlığı tam manasıyla mümkün olan en uzağa atma kapasitesi.Bunlar casting Weight olarakta gecer.Bunların değerleri atcekte kullanılması amaclanan sahtelerin ağırlığıyla orantılı olarak 5-10 gr,10-30 gr veyahut 15-40 gr gibi değerlere sahiptir.Suyun,hedeflenen balığın cinsi,havanın rüzgarlı olması veyahut daha derinde uzakta olmasına uygun olarak secilecek sahtelerin ağırlığı işte bu kamış üzerinde belirtilen değerlerin sınırları icinde kalmalıdır.Şayet bu noktaya dikkat edilirse daha randımanlı atış ve av sağlanacaktır.Elbette ideal olanı her üc değerde kamışa sahip olmaktır.Ancak orta değerde bir tanesinede sahip olmak başlangıc icin yeterli sayılabilir.
    Boyları ise bence avcının fiziğinle doğru orantılı olmalıdır.Kamışların bazıları avcının eline tam oturur.Onunla daha zevkle ve isabetle ve uzun süreli bu tür avda,hafifliğide hesaba katarsak daha az yorularak avlanılabilinir.Bahsi gecen uzunluk bence 1,80 cm ile 2,70 arasındaki değerlerde olmalıdır.
    Ugly Stick biraz maliyetli gelebilirse bu kere Virax Firar mağazalarından temin edilecek,Ugly Sticklerle aynı görünüşe ve aksiyona sahip Pelisyick kamışlar uygundur.
    Şayet kıyıdan yemli av yapılacaksa tercihan 3,90 veya 4,20 hafif surf kamışlar uygun olacaktır.Bu sayede yem istenilen uzaklığa erer.Bu konuda Partnerimiz Cengişz Balıkcılığın Lineaffelerini öneririm.
    Şayet daha uzağa daha ağır kurşunla avlanılmak isteniyorsa,yani Boğaz capari avı veya ağırlık kullanılarak (100 ila 15o gr)yapılacak rapala avında daha atarı yüksek(100-200 gr gibi)kamışlar kullanılmalıdır.Bu tiptede Lİneaffeleri öneririm.Zira Shimano,İtallicana gibi marka kamışların fiyatları oldukca pahalıdır.Pİyasada yaygın markası olmayan bir sürü surf kamış vardır.Ancak bunlar en azından bilenen marka olmadıklarından bir kaza anında kırılma,fujilerinin(halkalarının)değiştirilmesi gibi sorunlar karşıısında orijinal olarak değiştirilmeleri pekde mümkün olmayabilir.Oysa Lİneaffelerde bu hizmet yerine getirilmektedir.
    3)Kullanılacak misinalara gelince;Şimdilerde hem cok ince 0,08 mm 0,20 mm arası görünmediğide iddia edilen bazı yeni tür misinalarda ortaya cıkmıştır.Bunları en kısa zamanda deniyeceğim.Olay hakikaten dendiği gibiyse bence en ideali bu olacaktır.
    Ben son yemli dip balığı avlarımda kullandığım misinalarımın resimlerini yolladım.Ayrıca etkinliklerinide anlattım.Daha bir hafta evvelinin konusudur.Lütfen bu konuyu oku.
    İş sırtı avına gelince pek kalın olmayan 0,20 mm ayrıca pekde pahalı olmayan herhangibir marka ip misina kullanmaktayım.Ancak ucuna beş kulac kadar tasm Flourocarbon misina eklemekteyim.Tercih ettiğim markalar ise Yozuri Mirage
    Tubertini Gorilla yada Berkley Vanish'tir.Bunlar pahalı misinalardır.Ancak bahsettiğim gibi makaraya tümüyle sarılmalarına gerek yoktur sadece birkac kulac yeterli ek olarak ip misinanın önüne fırdöndü marifetiyle baağlanacaklardır.Bazende Yo-zuri Hybrid yarı FC kullanıyorum.
    Atcek kıyı avında ise şu andaki favorimde yemli dip avında kullandığım Berkley Fireline Crystal 0,08 mm misinadır.Ancak defaetle bahsettiğim üzere sadece Palomar düğümü ile baağlanması gerekmektedir.
    Levrek sırtısında kamışlardan 2,70 cm olanı daha ideal olacaktır.Zira bu şekilde sahte levrek icin daha ehven sularda gelebilecektir.Bu şekil kamışı kıyı atceğindede kullanabilrsin.Ancak levrek sırtısında kalaması gayet hassas ayarlanmış makarada mümkün olan en ince misinayı (0,20 mm bile olabilir)kullanman avında başarı oranını hayli yükseltecektir.
    Aklıma gelenler şimdilik bunlardır.Şayet anlaşılmayan bir bölüm yada ilave soruların varsa bekliyorum.
    Sevgiyle kal

4. çekirge

çekirge MEHMET KÜÇÜKER

teşekkür

Vedat abicim harikasınız,yılların birikimiyle harika bir iş çıkarmışsınız,bence kitap niteliğinde bilgiler verdiniz çok teşekkür ederim,bir de ricam bu kamışlara uygun makinalarıda yine ayrıntılı olarak yazarmısınız.