Tekne Hakkında Bir Kaç Soru

Konu, 'Tekne Donanımı ve Bakımı' kısmında mehmetozaslan tarafından paylaşıldı.

1. mehmetozaslan

mehmetozaslan Mehmet Özarslan

Selamlar İsmim Mehmet Özarslan Antalya Manavgattayım,

Asılında kara avcılığına merakım var ama forumlardan okuyup deniz avına merak sardım. 3 aydır araştırıyorum teknemi yoksa botmu diye en son arasıra hanım çoluk çocuğunda geleceğini düşünerek teknede karar kıldım. 2006 model 4,5 mt fiber 25 bg 2 zamanlı Yamaha motoru olan bir tekne aldım daha suya sokmadım gerçi ama sonuçta kapının önünde duruyor.

Kafama takılanlar

1 - kapalı bir yerim olmadığı için tekne evin önünde boş bir arsada duruyor motoru söktüm depoda motorun dik konumdamı olması lazım yatay olarakta yumuşak bir şeyin üzerine bırakabilirimiyim.

2 - Arabalar gibi bunlarada kasko yaptırabiliyormuyuz.

3 - Motor 25 beygir olunca ADB için müracaatımı yaptım 22 ocakta sınav varmış ADB yi alana kadar deniz çıkmamalımıyım. Müraacatıma ilşkin belgeleri alsam yanıma 1 ay kadar idare edermi beni

4 - Aldığım arkadaş Vergi dairesine 6 ayda bir vergi ödediğini söyledi ama benim okuduğum kadarıyle 5 metreden yüksek teknelere vergi var bu tekneyi vergiden düşürmek için nereye başvurmamız gerekiyor.

Umarım sorularımla sizleri boşyere meşgul etmem şimdiden teşekkürler. Rastgele

2. 56562

56562 xxx xxxxx

Merhaba, öncelikle tekneniz hayırlı olsun. Deniz demek yeni bir dünya demektir. Size bu yeni dünyada keyifli seyirler dilerim. Sorularınıza gelince;

1 - kapalı bir yerim olmadığı için tekne evin önünde boş bir arsada duruyor motoru söktüm depoda motorun dik konumdamı olması lazım yatay olarakta yumuşak bir şeyin üzerine bırakabilirimiyim.

Motor iki zamanlı olduğu için bırakabilirsiniz. Dikkat etmeniz gereken konu motorun kuyruk kısmının, kafa kısımından daha yukarıda kalmamasıdır. Eğer böyle kalırsa soğutma sisteminde kalan su, motor içerisine kaçarak ciddi hasarlara yol açabilir. makineniz 4 zamanlı olsaydı sadece üzerinde işaretlenmiş tarafı üste kalmak şartı ile yan yatırabilecektiniz. Genel uygulama özellikle uzun süre saklanacaksa dik durmasıdır.

Bu konu oldukça zor. Özellikle marina v.b. sağlam yerlerde durmayan tekneler için sigorta şirketleri inanaılmaz nazlanıyor.

3 - Motor 25 beygir olunca ADB için müracaatımı yaptım 22 ocakta sınav varmış ADB yi alana kadar deniz çıkmamalımıyım. Müraacatıma ilşkin belgeleri alsam yanıma 1 ay kadar idare edermi beni.

Bence o zamana kadar bekleyin. Yılbaşı itibarı ile denetimler çok sıklaşacakmış. Eğer yakalanırsanız 500 TL civarı bir ceza ödemek zorunda kalacaksınız.

4 - Aldığım arkadaş Vergi dairesine 6 ayda bir vergi ödediğini söyledi ama benim okuduğum kadarıyle 5 metreden yüksek teknelere vergi var bu tekneyi vergiden düşürmek için nereye başvurmamız gerekiyor.

Artık o usül değişti. Hemen teknenin " özel tekne belgesinin " çıkartıldığı yada bulunduğunuz yere en yakın liman başkanlığına başvurarak " bağlama kütüğü " kayıt işlemlerini yaptırın ( bu işleme ilişkin detaylar sitede mevcut veya www.denizcilik.gov.tr ) Yeni uygulamada harç için tekne boyu esas alındığından siz muaf olacaksınız.

Son düzenleme: 24 Aralık 2009
  3. ozan

ozan Ozan

yatık bırakırsan şanzıman yağını motora doğru akıtırsın buda motoru bigün olmasa bigün yer. motor dik duracak.

her hafta moturu çalınan teknesi kaybolan bunca adam varken sigorta yaptırmak biraz zor.

3 - Motor 25 beygir olunca ADB için müracaatımı yaptım 22 ocakta sınav varmış ADB yi alana kadar deniz çıkmamalımıyım. Müraacatıma ilşkin belgeleri alsam yanıma 1 ay kadar idare edermi beni.

sahil güvenlik görebileceğin en sert trafik polisnden serttir. 3 sene bişey sormaz sordumu tam sorar. denk gelmez bana diyorsan sen bilirsin. benim belgeyi yanlışlıkla lanayaya göndermişler ordan gelene kadar bile çıkmadım denize.

kaydı üstüne alırken zaten düşecekler vergiden.

hayırlı olsun balığınız bol olsun. şimdi bunca cevaptan sonra madem kara avcılığı var. bu çulluklar nerede diye sorsam özel mesajla cevap yazarmısın;) :D :D

4. mehmetozaslan

Hakan Bey ve Ozan Bey cevaplarınız için çok teşekkür ederim.

Ozan Bey valla çullukları bizde halen bekliyoruz havalar soğumadan Antalya tarafına uğramıyorlar uğrayan bir kaç kuşu da zaten bulmak ayrı bir dert yer olarak neredesiniz bilmiyorum ama yakınsanız gideriz hem çulluğa hem denize selamlar

5. Süheyl Başak

Süheyl Başak Süheyl Başak

En İyi Avı:
    Torik 3-4 kilo
    Mehmet Bey Kardeşim,
    Bence motorunu dik konumda muhafaza et ve ayrıca mademki uzun müddet kullanmıyacaksın bujilerini de çıkar ve temizle. Karbüratörde hiç benzin kalmadığına emin ol bunun en kestirme yolu motoru çalıştırarak benzinin bitmesini sağlamaktır. Sakın olaki kıyıda çalıştırırken motorun kuyruk kısmını bir su haznesine veya motorların özel su devirdaim aparatı bağlamadan çalıştırma. Eğer 2-3 ay kıyıda kalacaksa o zaman bujı deliklerinden silindirlere kışlama yağı püskıürt. Bu yağ deniz malzemesi satılan yerlerde ve motorcularda bulunmaktadır.
    Selamlar,
    Süheyl Başak

6. erdinc

erdinc erdinç allı

Favori Makine:
    shakespeare
    Hayırlı olsun güle güle kullan arkadaşım.

7. mehmetozaslan

Süheyl Abi uyarıların için çok teşekkürler Saygılar

8. mehmetozaslan

Teşekkürler Erdinç Bey Selamlar Saygılar