Tekne için Makine Tavsiyesi

Konu, 'Makineler' kısmında KANLIKAYA tarafından paylaşıldı.

1. KANLIKAYA

KANLIKAYA Alper

Favori Kamış:
    D.A.M.
    Favori Makine:
    Okuma Safina SNa-25
    En İyi Avı:
    Yiyiciyim :)
    Merhaba arkadaşlar, ustalar. :) Uzun zamandan sonra gene aranızdayım. Sizden kıymetli bilgilerinizi ve görüşlerinizi sunmanızı rica ediyorum.
    Teknede kullanılmak üzere, en az 60 kafa, 250 gram kurşunla kullanabileceğim, genelde 100-110 metreden takımı ve balığı( mercan ) çekmek de zorlanmayacağım mümkünse uygun fiyatlı bir makine tavsiye eder misiniz? Eğer mümkünse uygun bir bot kamışı da yazabilisiniz. Şimdiden teşekkür ederim. Saygılar. reeling

2. skoylu

skoylu Serdar KÖYLÜ

Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Büyük beyaz; 7 mt. Güney Afrika Açıkları..
    Biraz yobazlık gibi olacak ama, bulabilirseniz Daiwa emblem pro veya spod'u tavsiye ederim. Şöyle ki, "almış bi makine, önüne gelene tavsiye ediyor, gök görmemişin makinesi olmuş" gibi oluyor biraz.

Buradaki espri şu. 100m derinden 250gr kurşunu çekmek cidden bir mesele. Özellikle sar, sar bitmiyor olayı bildiğimiz bir olay. Ve dahası makineyi avcısından daha çok zorluyor. Bu alet ise, gayet sağlam, dayanıklı, yükte bel vermiyor. Ama daha güzeli bir turda 100 kusur santimi sarıp geçiyor. Böyle dipten bir şey çekerken iflahınız kesilmiyor.

Bu şekilde sarım hızı yüksek, kolu yük bindirmeyen, dayanıklı ve bu fiyata bir makine piyasada pek fazla yok, hatta benim bildiğim hiç yok.

Fiyatı ise göreceli bir kavram. Bu konforu verecek başka bir makineyi kaç paraya alabiliriz, düşünülmesi gereken bu. Saltiga veya stella gibi makineler belki bu kadar konforlu olsada -ki değiller: sarım hızı düşük- fiyatları 4-5 misli.

3. furunotr

furunotr Haluk

Son paragrafa kadar yorum yapmayacağım; zaten Stella ve Saltiga'nın ne derece konforlu ya da konforsuz olduğunu iyi kötü pekçok kişi biliyor...

Sorun şu ki hem Saltiga'nın; hem Stella'nın 1 metre üzeri saran makinaları mevcut; Saltiga'da "H"; Stella'da "HG veya XG" olanlara bakılırsa ciddi bir sarım miktarı olduğu görülecek...

4. skoylu

skoylu Serdar KÖYLÜ

Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Evet, katalogtan bakarsan, öyle. Mesela 14000SWXG bir turda 130 kusur santim sarar ki, ciddi bir rakamdır.

Ama şu atlanır, atlanmış. Bunlar surf kafa değil. 100m misina dibe inince, kafanın çapı ciddi şekilde azalmış olur ve sarım miktarı da paralel olarak ciddi azalır.

Dahası, bahsedilen şeyin fiyatına bir bakarsan, birisi (Emblem) 500-600 TL arası TR'de mevcutken, diğeri 2500 lira ve de 6 kuruş. Bunuda bir hesaba katmak lazım di mi?

5. KANLIKAYA

KANLIKAYA Alper

Favori Kamış:
    D.A.M.
    Favori Makine:
    Okuma Safina SNa-25
    En İyi Avı:
    Teşekkür ederim ustalar :) Ama bu fiyatlar beni aşar. :(

6. furunotr

furunotr Haluk

100 metre dibe inince 130 saran bir makina olsun da 125 cm. sarsın; ne farkeder; her halükarda belki de elindeki makinadan fazla saracak...

Fiyat meselesine gelince zaten burada ben fiyat konusuna değinmiyorum; o apayrı bir konu...

Ancak şu var; bir makina ne kadar çok sarıyor ise torku o kadar düşecek; yani sarmak daha zorlaşacak; devir düşüp sarım miktarı azalınca bunun tam aksi olacak ve orantılı olarak sarım kolaylaşak...

Şimdi Emblem yük bindikçe kolay sarıyor diyeceksin biliyorum; ancak bu benim mantığıma aykırı bir durum; elbet fizik kanunlarına da...

7. furunotr

furunotr Haluk

Zaten bu makinaları önermiyorum; sadece Serdar yok olmaz v.s. demiş; olmaz dediğinin olabileceğinden bahsediyorum; zaten bu tür işler için bu tip pahalı makinalar almak pek anlamlı değil; tabii kimsenin zevkine bir şey diyemem; tercih meselesi sonuçta...

8. senol777

senol777 ŞENOL

Ben tekne için penn spinfisher v 7500 aldım hem 350 tl 6500 de var 290 tl hem yemlik hemde lig için uygun mükemmel güçlü bir makina tavsiye ederim

9. skoylu

skoylu Serdar KÖYLÜ

Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Şimdi bu mükemmelse, millet nasıl bir gerzek, dangalak, moron ve ahmak ki, 2500 TL verip mesela stella veya saltiga filan alıyor? Nedir bu şapşal beyinsizlerin zoru ki, 350 TL'ye mükemmel makine alabilecekken kaç katı para veriyor?

Bir şeye mükemmel diyorsan, mükemmel olmalı. Yani, herşeyi tamam, noksansız, daha ötesi olmayan bir şey olmalı. Eğer bahsettiğin şey, böyle değilse, o zaman buna mükemmel demek abes olacaktır. Ama daha kötüsü, öyle olmayan bir şeyi mükemmel diye tanıtmak, kişileri yanlış yönlendirmek olacaktır.

Elbette mükemmel olmaması, bahse konu PENN makinenin gayet güzel, o fiyata alınabilecek en iyi aletlerden biri olduğu gerçeğini değiştirmiyor. Fakat mükemmel mi, değil elbette. Emblem'de mükemmel değil aynı şekilde.

Bir şeyi ne olduğundan büyük göstermeye, nede olmadığı kadar küçük göstermeye lüksümüz yok.

10. skoylu

skoylu Serdar KÖYLÜ

Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Sizin mantığınızı biliyoruz, öğrendik yıllardır bu forumlarda vs. Bu mantıkla siz devri zamanında düyanın yuvarlak olamayacağını, dönüyor olamayacağını da söylüyordunuz. Öyle ya, dünya yuvarlak olsa üstündekiler dökülürdü, dönüyor olsa, sabah kalkınca yastık ayak tarafımıza gelirdi di mi?

Ama senin o ortaçağdan kalma safsata bulaşmış mantığın yüzünden gelişmemiş olan aklın, ortadaki bazı şeyleri göremiyor elbette. Tork dediğin şeyin iki dişlinin oranından daha fazla bir sürü şey tarafından belirlendiği gibi mesela. İnsan algısının mutlak değil, göreceli olduğu gibi mesela.

Bu nedenle sana o mevzunun fizik açısından izahını yapmaya uğraşmayacağım sevgili abim, boşa zaman israfı olur. Ama sen ve diğer meraklılar için bir iki not düşeyim.

Makinede harcadığın kuvvet, aslolarak yerçekimi ve sürtünmeye karşı verdiğin bir mücadeledir. Yerçekimi sabit bir şey. Ama sürtünme, bir katsayıya tabidir. Katsayı nedir? Katsayı, adı üstünde, katlayan, yani çarpan bir değerdir.

Sürtünme katsayısı, uygulanan yüke göre değişir. Yani yük arttıkça bu katlayan değer de artar. O nedenle, bir arabayı 100km hızda götürmek için 50 beygir motor yeterken, 400km hızla götürmek için 1000 beygir ancak işe yarar. Hız sadece 4 kat artarken, gereken güç 20 kat artmıştır. Çünkü sürtünme, ki arabayı durmaya zorlayan güç sadece budur, yük ve hız arttıkça artar.

Eğer senin elindeki makine, yüksek devir ve yük altında dahi minimum sürtünme sağlayabiliyorsa, ağır kurşun, balık vs. olsa dahi, devri yüksek olsa dahi, sana hissettirmez, yağ gibi, kolayca sarar çıkarırsın.

Bunlar dediğim gibi senin için yazılmış şeyler değil, anlamaya çalışma, sende bu sikleti tartacak terazi yok aziz ve muhterem abim.

Ama sana kolayca yapabileceğin bir şey söyleyebilirim. Kafanı o şimanov çamurundan çıkar, güzel bir makine al, gör bak ne kadar haklıymışım. Görmenin elbette somut bir faydası yok. Asıl fayda, şu fani dünyada kalan günlerimizi daha konforlu bir makine geçirmek olacaktır sadece.

11. skoylu

skoylu Serdar KÖYLÜ

Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Biz bildiğimizi söyleyelim de. Eğer mümkünse, biraz bütçeyi zorlayıp, 500 - 600 TL gibi bir fiyata çıkmaya çalışın derim. Emin olun çekeceğiniz bel ağrısına bakınca, bu parayı verip kurtulduğunuza değecektir.

Daha ucuz alternatifler var aslında. Ama türkiye'de bulunmuyor pek. İyisinden bir çıkrık makina bu işler için çok daha iyi netice verir. Bakılacak anahta kelime multiplier'dir. Bu tür çıkrıklar 1:2, 1:3 gibi düşük devirli olurlar. Kasaları büyük, kolları nispeten uzunca olur.

12. senol777

senol777 ŞENOL

Serdar bey selamlar benim uzun zamandır iyi bir makina araştırıp aldığım geçen hafta deneyip bana göre hem fiat hem kalite hem jig dahil bir çok alanda kullanılabilecek belkide yuksek fiyatlara satılan bir çok makinaya lada basedebilecek bir bir makinaya mükemmel dememi eleştiriyorsunuz saltigadan örnek veriyorsunuz her makinanın kullanım alanı farklı 100 tl den 4000 tl ye kadar makina var makina tavsiyesi isteyen arkadas bütçesi belli daima emblem beni aşar diyorken benim önerdiğim penn spinfisher v 7500 ben kullanan biri olarak mükemmel diyorum bence siz bu isi çok biliyor olabilirsiniz ama şunu unutmayınız ki herkesin kendine göre bildiği birşeyler vardır selamlar

13. skoylu

skoylu Serdar KÖYLÜ

Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Şenol, dikkatini çekerim. Senin makineni eleştirmiyorum. Bilakis, bencede o fiyata alınabilecek en iyi makinelerden biri. Bak, aynen söylemişim mi bunu?

Ama bu makine mükemmel filan değil. Çünkü bunu söylediğin zaman, karşındakinin gözünde canlanacak olan mükemmel, eksiksiz, kusursuz, her şeyi olabilecek en iyi olan bir şey.

Ve bu makine öyle bir makine değil. Eğer buna mükemmel diyeceksen, bundan bir iyisine ne diyeceksin?

14. skoylu

skoylu Serdar KÖYLÜ

Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Şimdi yukardaki lafları ettik, altını doldurmak lazım tabi ki. Penn Spinfisher SSV 7500 neden mükemmel değil?

Öncelikle, ağırlığı 810 gr en az, tahminen 830 gramı da geçiyor, bir tartmak lazım. Çok ağır, onu taşımak bile bir yük en başta.

Bu modellerin rotor frenleri sorun çıkarabiliyor. Sebebi de biraz karışık. ama genelde görülen sorun şu:

http://www.youtube.com/watch?v=CVDdOuSOXQQ

Bu da geri dönüşün kaçırmasına sebep olabiliyor. 9500/10500 modellerinde bu yüzden bir ilave geri dönüş emniyeti daha koydular.

Makarayı yukarı aşağı hareket ettiren dişli pek kifayetsiz. Bu da yüke binince makinenin ağrılaşmasına, zor sarmasına sebep oluyor. Birde sarımı pek düzgün değil.

Ben şimdi bunlara bakıp, bu makineye kötü demem. Ha, 250 gr kurşun 100m'den çekilecekse, bu makine bence bir tercih değil. Ama bu "bence" başkası için böyle olmayabilir. Fakat, bu kadar belli sorunlar varken, buna mükemmel demek, biraz insafsızlık olmuyor mu? Makine iyi mi, evet, iyi, fiyatına göre gayet iyi. Ama eksikleri sorunları vs. var mükemmel olmaktan çok uzak.

15. furunotr

furunotr Haluk

Tabi... Tabii... Eminim muhakkak öyledir...

Sanırım sürtünme v.s.den bahsediyorsun; çok uzun okumadım... Eğer Saltiga ve Stella'nın sürtünme katsayısı bahsettiğin kadar yüksek ise; daha alt seviye makinalarda sürtünme ne haddedir düşünmek bile istemiyorum...

Eli bırakıp ayakla falan çevirmeye çalışacağız desene...

16. furunotr

furunotr Haluk

Olayın felsefi boyutuna bakacak olursak bu makinaya mükemmel de diyebiliriz tabii ki...

Yani bu makina bu arkadaşın beklentilerini tamamen karşılıyor ise onun için mükemmeldir; değil mi??? Tadında bir felsefik mantık yürütülebilir haliyle...:D :D :D

17. senol777

senol777 ŞENOL

Serdar bey mükemmel derken tekneden av için gerek drag gücü gerekse penn markasının güvenirliği yolda bırakacak bir makina olmadığı için söyledim tabiki eksikleri muhakkak vardır tekneyle avdayken bazı arkadaslar 40.50 tl makinalarla bile balik tuttuklarını görünce benim kullandığım penn makinanın epey kaliteli bir makina olduğunun kanaatine vardım kullanıncada çok hoşuma gitti muhakkak iyisinden iyisi vardır yoksa sizin dediklerinde katılıyorum tabiki tekneden ne kadar büyük balik yakalayabiliriz en fazla kiloluk cupra veya benzeri balıklar sanırım ayrıca makinanın çekerim 36 lbs olarak belirtiliyor buda sanırım 15 kg tekabül ediyor yani benim demek istediğim mükemmel derken o fiyata tekneden av için bizi üzmeyecek kaliteli bir makina olduğunu okuma veya çok methedilen ryobi ecusisima gibi makinalardan çok daha iyi olduğunu saygılar

18. skoylu

skoylu Serdar KÖYLÜ

Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Olabilir ve gerçekten de bakış noktasına göre öyledir de.

Ama bu noktada, mükemmel demek karşıdakileri yanıltıcı olur.

Makinenin en son sorun çıkaracak yeri, drag, yani kalaması. Başka sorunları var. Ama fiyatına bakıyoruz, bu fiyata daha iyisini beklemek haksızlık olur. Daha iyisi makineler var, hem penn hatta mesela, ama fiyat?

Biraz abartarak, şöyle bir örnek vereyim, neye itiraz ettiğime dair. Eleman galata köprüsünde 2 saat dikilmiş, bir tabak istavrit tutmuş. Yorum: "Muhteşem..."

Eh, abimiz 3 saat güreşmiş, şunu yakalamış, o zaman bu ava ne diyeceğiz:

19. KANLIKAYA

KANLIKAYA Alper

Favori Kamış:
    D.A.M.
    Favori Makine:
    Okuma Safina SNa-25
    En İyi Avı:
    Uygun fiyatlı bi makine sanırım yok :(