Tekne İle Avda Mera Seçimi

Konu, 'Tekneden Balık Avcılığı' kısmında KANLIKAYA tarafından paylaşıldı.

  1. KANLIKAYA

    KANLIKAYA Alper

    Mesajlar:
    444
    Şehir:
    İZMİR
    Favori Kamış:
    D.A.M.
    Favori Makine:
    Okuma Safina SNa-25
    En İyi Avı:
    Yiyiciyim :)
    Merhaba arkadaşlar. Arkadaşımın 5 metrelik bi polyesteri var. Kısmetse balığa çıkacağız. İzmir Karaburun' da. Burda çoğu yer(denizde) saman. Tekne avında samanın üzerinde veya kum üzerinde durmanın bi avantajı var mı? Seçimimizi nasıl yapacağız, yapmalıyız? Teşekkür ederim.
     
  2. befalcon

    befalcon Sinan

    Mesajlar:
    1.694
    Şehir:
    Manisa
    Favori Kamış:
    Okuma V-System 2.70 10-40
    Favori Makine:
    Daiwa Megaforce 2500
    En İyi Avı:
    Dağ Alası 26 cm.,, Torik 3 kg
    Samanlıkların arasında ayna denilen küçük kumluk bölgeler iş yapar.
     
  3. greenpiiz

    greenpiiz ibrahim

    Yaş:
    39
    Mesajlar:
    194
    Şehir:
    izmir
    Favori Kamış:
    Mitchell Premier
    Favori Makine:
    Okuma Marshall
    En İyi Avı:
    15.460KG Trança
    Selam abi genelde iri dip balıkları taşlık yada kayalık dip yapılarında bulunuyor . Ben bunu çok inceledim . Kendımce sana biraz bilgi verebilirim . Yanlış isem düzeltilsin .

    Saman , yosun dip lerde genelde ot balıkları oluyor . Eger sığlıksa levrek ve kefalde olur .

    Ama tekneden avlanıcaksın sonuçta . O bölgeyi bilen birilerine danışabilirsiniz . Karaburun da bellı bır derınlıkten sonra saman yada yosun harıcınde mutlaka kayalık ve taşlık yerlerde var. 40 metre derınlık seyreden denızde bırden 30 metre olan kesımler vs taşlık , tepe veya kayalıktır . (rakamlar temsili)

    Taşlık döküntü yada kayalık bir dip yapısı bulursan bu yapıların uzerınde ; Karagöz , sargoz , cupra , ve aklına gelebılecek hemen hemen tum dıp balıklarını avlayabılırsın .

    Bu taşlık , döküntü yada kayalık dıplerın bıttıgı noktalarda ise ( bunu ancak balık bulucu ıle derınlıgı kontrol ederek anlayabılırsın misal taşın ustundeyken 30 metre hafıf ılerledın 40 metre ) Buralarda mercan , trança , sinarit vs gibi balıklar yapar.

    Kum üzerinde avcılık ise genelde sığ kesimler kum olur derınleştıkce bu kumluklar daha cok camur halını alır . Bazen balıklar taşlardan nedense camura kacıyor ancak bunu daha cok mercan balıgında gözlemleyebildim . Onun dışında camurdan pek randımanlı balık cektıgımızı hatırlamıyorum .

    Bölgenızın derınlık harıtasını netten bulabılırsenız daha faydalı olur dusuncesındeyım . Harıta uzerınde denızdekı yukseltılerın yerlerını bulup ava cıktıgınızda o cıvarlara gıtmenız daha verımlı bır av yapmanızı saglayacaktır. Yine bölgedeki yerel balıkçılar bu konuda sıze yardımcı olacaklardır .

    Bende Karaburun yarımadasının Ceşme kısmına bakan tarafında Gerence ' de avlanıyorum 2 senedir . 1 senem mera keşfetmekle geçti diyebilirim . Ancak bugun balıkların cinsine göre meralarım var . Gps yada balıkbulucum yok ancak ıkısıde derınlık ve merayı kolay bulmak konusunda onemlı cıhazlar .

    Ve o taraflarda bugunlerde güneş tam tepeye cıktıgı zaman saat 10.30 cıvarlarından 16.30 a kadar neredeyse balık vurmuyor. Yaz mevsiminde tekneden dip olta balıkçılığı öğlen saatlerinde boşuna zaman kaybı ve kendınızı yormak demek. İstisnalar olabilir tabii .

    Merak ettiğin birşeyler varsa bildigimce yardımcı olmaya calışırım . Rastgele..
     
  4. KANLIKAYA

    KANLIKAYA Alper

    Mesajlar:
    444
    Şehir:
    İZMİR
    Favori Kamış:
    D.A.M.
    Favori Makine:
    Okuma Safina SNa-25
    En İyi Avı:
    Yiyiciyim :)
    İbrahim çok güzel yazmışsın. Karaburun'da yerel balıkcılar ya ağ ile avlanırlar ya sırtı çekerler ya da "kupa" denilen bi balık avlarlar ki bu balık orta suda oluyor dipten av yapmazlar. Artık ben de deneye deneye bulacagım. Son bi sorum olacak; 2' li 3' lü klasik dip takımları mı kullanıyorsun tekneden avlarda? Yoksa gezer kurşunlu tek iğneli takım mı?
     
  5. KANLIKAYA

    KANLIKAYA Alper

    Mesajlar:
    444
    Şehir:
    İZMİR
    Favori Kamış:
    D.A.M.
    Favori Makine:
    Okuma Safina SNa-25
    En İyi Avı:
    Yiyiciyim :)
    Saolasın Sinan. Ben de oraları deneyeceğim mecburen çünkü balıkbulucumuz yok :)
     
  6. volex21

    volex21 Volkan

    Mesajlar:
    6.735
    Şehir:
    İzmir
    Favori Kamış:
    Okuma V System 2.40 Lineaeffe Spirit Surf 3.90 (fiyat performans 9/10)
    Favori Makine:
    Spro Red Arc 20'lik (Fiyat/Performans : 8/10)
    En İyi Avı:
    Levrek (57 cm - 2.100 gr ) Sargoz (700 GR kadar) Palamut (40 cm üzeri), Lüfer 40 cm, Çipura 950 gr
    Tekneden klasik 2-3 köstekli (hatta derin suda av yapacaksan 5-6 ) köstekli takımlar kullanılır Alper. Gezer kurşunlu takım kullanılmaz bildiğim kadarıyla.
     
  7. greenpiiz

    greenpiiz ibrahim

    Yaş:
    39
    Mesajlar:
    194
    Şehir:
    izmir
    Favori Kamış:
    Mitchell Premier
    Favori Makine:
    Okuma Marshall
    En İyi Avı:
    15.460KG Trança
    Volkan abi doğru söylüyor , tekneden dip avlarında genelde 3 lü köstekli klasik takım kullanırız . İğne seçimlerinde beyaz ve çapraz iğneler kullanmanı tavsiye edebilirim . Kurşun olarak 100 gram kullanıyorum genelde 40 - 50 metrelerde avlandıgım için . Orta su balıklarını yani kupa gopez istavrit vs. yakalamak için çapari idealdir .
     
  8. enginköp

    enginköp engin köprülü

    Mesajlar:
    322
    Şehir:
    izmir
    Tabiki avantajı var olmaz mı :)

    saman veya kumluk ya da daha derinler genelde balçık karışımı yerlerde av yapmaya kalkarsan dip balığından çok orta su balıklarını avlarsın... yani sizin o balıkçıların tutuyo dediğin kupa dedikleri gopez:) ha bide yamyamları unutmayalım :D Mandagöz :D sabah ve akşam suyunda mandagöz sardımı bıkarsın zaten 3lü , 5li çekersin:)
    Ama kırma taşlık , kayalık yerlere veya topuk dediğimiz yükseltiklere denk geldin mi tadından yenmez olur :D dip balıklarının çoğunu bulursun buralarda...

    Avlanacağın derinlik çok önemli tabi ...

    Şimdi gittin 50 60 metre derine ( veya 20 - 30 metre de hadi ) hadi bul bakalım aynalık yeri :D

    İşte bu yüzden tekne avlarında ya yöreyi iyi bilen birileri ile ava çıkıp merada noktaya tam oturacaksın , ya İbrahim Bey'in ( greenpiiz ) dediği gibi 1 sene nokta arayacaksın ya da güzel bi balık bulucu edinip dip yapısını bildiğin bölgeler de kum , yosun , kırma taş , kaya ayrımı yapabilecek kadar zaman geçirecek ve tecrübe kazanacaksın :thumb:
    Son şık en güzeli :D açılacaksın tekne ile bakacaksın en çok hangi bölgede tekne var , usulca sokulacaksın salaktan gözlem yapacaksın hangi balık çıkıyo diye :D:D:D baktın istediğin balık orada devam :)
    Ama tabi işi bilen balıkçı hiçbi zaman ne ses verir sana ne de görüntü :) balığı alır tekneye ne su sesi duyarsın ne de başka bişey ki , bilmeyen merayı öğrenmesin diye... yanaşır sorarsın usta nasıl av diye Hocam canlı yok aşağıda der :) livarı açsan halbuki taşacaktır livar ;)

    Bence sen daha bi güzel araştır Alper... karaburunda dip avı yapmazlar demişsin ama çok yanılıyosun... Karaburunun çipurası olsun , mercanı olsun , sinariti olsun yani dip balıkları meşhurdur !!!

    Yöre halkı özellikle balıkçının azından tık laf alamazsın... adam sana söleyipte yarın öbürgün balıkçı dolsun ister mi huzurlu yöresi? :thumb:
     
  9. enginköp

    enginköp engin köprülü

    Mesajlar:
    322
    Şehir:
    izmir
    Alper ;

    Volkan ve İbrahim'in dediği gibi 2 li 3 ü klasik oltalar kullanılıyor genelde...
    VOlkan'ın dediği gibi daha derinde isen 50 - 60 metrelerde 4 - 5 iğne daha kolay oluyor.zaten oltayı at çek çok zaman kaybı o yüzden iğne sayısını arttırınca daha uzun süre bekleyip 2li 3 lü alabiliyorsun yeri geldiğinde balığı...
    Hırsızlı takımı öneririm... 3 lü takıma mesela en alta hırsız bir iğne ekle.
    ben mesela 3 iğneye sülünez , hırsıza sardalye veya mamun takıyorum...o iğne tabana yattığı için çok avcı oluyor.

    Gezer kurşun tek iğneli takım daha çok kıyı avlarında özellikle çipura takımı olarak kullanılıyor... takıyorsun ucuna madya , yengeç tarzı sert yemi... direk güdümlü füze misali yani :D hedefe odaklı ;)

    Bi tavsiye benden sana ve denemeyen arkadaşlara... tekneden av yapacaksan bedeni mutlaka örgü misinadan yap... fırdöndüden sonrasını yani takım gövdesi ve kolları da FC misinadan yap ve gör aradaki farkı :)
    İnan 50 - 60 metre derinde balığın kuyruğu deyse hissediyosun mrsparkle O misal yani :D çok hassas oluyo takım gövde de esneme payı kalmadığı için ; attığın tasma direk takıma yönelmiş oluyor...

    Son olarakta kullandığın iğneyi iyi seç !!! dandik iğneleri defalarca tasmalasan da almıyor balığı çoğu zaman... ama kaliteli bir iğne ile av şansın çok artıyor...

    Bu iğneyi bi dene derim ... GAMAKATSU HOOK LS-3120N
    [​IMG]
     
  10. KANLIKAYA

    KANLIKAYA Alper

    Mesajlar:
    444
    Şehir:
    İZMİR
    Favori Kamış:
    D.A.M.
    Favori Makine:
    Okuma Safina SNa-25
    En İyi Avı:
    Yiyiciyim :)
    Teşekkür ederim Engin. :)