Merhaba. Benim bi sorum olacak; diyelim ki tekne ile sırtı çekiyoruz, misinamız da kasnakta sarılı, yani elle tutuyoruz kamış yok, balık yakalandıktan sonra ne yapmamız lazım? Örneğin levreği veya deniz turnasını veya sinavriti nasıl çekeriz? Teşekkür ederim.
Alper önce bir yakala da, çekmesi kolay Bu soruna en iyi Orhan amca cevap verir. Pratikte deneyimim olmasa da teoride bişeyler aklımda kaldı. Balığı genelde ada çevrelerinde arayacaksınız sanırım. Kıt tecrübelerime göre oralarda rastlama imkanı daha fazla. Çok derinde olmayacaksınız, dip kayalık olabilir büyük ihtimal. Balık vurdu, yakaladın diyelim. Önce tekneyi biraz açığa alıyoruz ki balık taş altı yapmasın. Sonra balığı tartıyoruz el yordamıyla. Balık iri ve güçlü bir direnç gösteriyorsa balığa yol veriyoruz. Orhan amca bazen 200 metre kadar yol verdiğini yazmıştı yanlış anımsamıyorsam. Sonra balığın olduğu yöne doğru tekneyi yan çevirip kepçeyi elimize alıyoruz. Balık yeterince yorulup, direnci kırılınca çekmeye başlıyoruz ve teknenin yanına getirince kepçeliyoruz. Doğru öğrenmişmiyim Orhan amca? En deneyimsiz benim, bilgi vermeye çalışmam biraz komik kaçtı ama bilgilerimi sorgulamak açısından yazdım biraz da. Sen gene de Orhan amcanın cevabını bekle Alper, rastgelsin...
Sanırım direk çekilemeyecek kadar büyük bir balığın gelmesi durumunu soruyorsun. Ustalar daha iyi cevaplayacaklardır tabii ama yapılması gereken şey önce balığı bir tartmak, eğer kullandığımız takımı riske atacak kadar iri ve çılgın bir balık gibiyse misinayı çok sıkmadan tutarak dikkatli şekilde çekmek. Eğer misinada gerilim fazlaca artmaya başlarsa tetikte olmak, kopma sınırından önce elle kalama vermek lazım. Mümkünse boş misina bırakmak yerine parmakların arasından kaydırmak suretiyle biraz direnç sağlanmalı ki balık daha çabuk yorulsun. Ama tabii misinanın bu akış sırasında parmakları kesmeyecek şekilde önlem almak şart. Balık aniden fişeklediğinde ciddi kesikler açabilir elde, dikkatli olmalı, uygun tarzda eldiven ya da parmaklıklar kullanılmalı. Misina karışmayacak şekilde yere toplanmalı, kasnak bir yere sıkışık değil serbestçe yerde durmalı. Balık tekneye yaklaştığında ani fişeklemelere karşı daha da dikkatli olunmalı. Genelde ilk anda balık iyi oturduysa ve misinayı tutan eller tecrübeliyse tekneye kadar çekmekte sıkıntı yoktur. Ama teknenin dibine kadar getirip sonra kaçırdığımız torikler de çok olmuştur.