sevgili arkadaşlar,öncelikle tekne ile avcılıkta,en önemli kaidenin,tecrübelerimden sonra, sesizlik olduğuna karara verdim.araştırmalarımda ve aldığım notlarda,kullandığımız elektrikli motor ile benzinli motor arasında büyük bir performans farkı olduğunu,tesbit ettim.her ne kadar elektrikli motorlar la hareket kabiliyetiniz büyük sularda kısıtlı ise de sessiz olması gerçekten büyük farklılık yaratmakta,zaten içme suyu sağlayan göletlerde de benzinli motor kullanımı yasak.bu sessizliğe ek olarak tekne içinde sesiz olmak gerçekten birdiğer önemli husus tur diye düşünüyorum,bunları esas aldıktan sonra ,şu kaidelerle balıkçılığımızı yapabiliriz. TEKNE SEÇİMİ-öncelikle tekne seçimi,elektrikli motor ve rapala aksiyonu açısından düşünürsek,belli bir hız ile gitmek zorunda olduğunuz için,küçük olacaktır mecburen,3-5 metre bu tip teknelere de 2 veya 3 kişi binmeniz mümkün olduğu kadar az kişi ile bu balıkçılığı yapmanız doğru seçim olacaktır,ben 3-4 metrelik tekneleri ve iki kişi balığa çıkmayı her zaman tercih ederim. KAMIŞLAR-genel anlamda kamış sayısı 3 kamışı geçmemelidir,bunun fazlası büyük bir balık vurduğunda diğer kamışları toplamak zorunda kalacağınız için,size sorun olacaktır.motorcu bir kamış kullanmak zorundadır bu kamış 1.80-2.10 boylarında olabilir,kısa olması hareket kabiliyetinizi arttıtır,yön konumu açısından da sorun yaratmaz,ama diğer kenarlardaki kamışlar,2.40 ve 270 boylarında olmalıdır,daha kısa olması,dönüşlerde arkadan gelen rapalaya takılmasına neden olabilir,teknenin su girdabının içine girmesine neden olabilir,uzun olması; teknede büyük bir balık taktırdığınızda onu tekneye yanaştırmakta ve kepçeye almakta sizi zorlayabilir.genel anlamda helezonik yapıda dolgu yani stıck kamışlar kullanmanızı tavsiye ederim.bu kamışlar size hem dolgu kamışlara göre biraz daha hafiflik,hem esneklik aynı zamanda da sağlamlık açısından istediğinizi verecektir.esnek kamışların kullanılması avantaj sağlayacaktır,bazen balık saldırdığında rapalaya takılmayabilir sert kamışlarda bir ikinci vuruşu alamayabilirsiniz ,ama balık, esnek bir kamışta,kamışı anlamayabilir,tekrar yemi kovalayabilir, ve tekrar yeminize saldırabilir,bunu da çok defa yaşamışımdır. kamış seçimi tutmak istedğiniz balığa göre seçilebilir ama gittiğiniz yerde örnek olarak;hem turna hem yayın hemde sudak varsa,kullandığınız yeme her balık gelebilir ve bu tarz bir balıkçılık hedefliyorsanız,ortalama atarlarda kamış seçimini yapabilirsiniz.ama eğer yayın balığına ağırlık verecekseniz,zaten sadece kamış değil yemlerin boyutlarını ve misinanızı da değiştirmeniz gerekecektir,sistem değişeceğinden dolayı diğer balıkları tutmak dan uzaklaşacaksınız,neyi hedeflediğiniz çok önemlidir.ben her zaman ortalama sistemler ile çalışıyorum genelde gittiğim avlaklarda bu üç balık ta oluyor ve 20-40 40-80gr atarlı kamışları tercih ediyorum. KULLANILAN TAKIM-kullandığınız takım;mutlaka braid olmalıdır,bu ürünler balığının dişlerine düz şekilde gelmediği sürece balığın koparamayacağı ürünlerdir.örgü yapısı bunun için yapılmıştır,köstek 50ile100cm arasında olabilir,kalınlığı en az 30 olmalıdır,herne kadar bu tip arkadan gelen darbelere dayanıklı olsada belirli inceliklerde kopan lifler olabileceği için braid zayıflayabilir,takımınızda mutlaka fırdöndü kullanmanız gerekmektedir,kullandığınız fırdöndüler mümkün olduğu kadar küçük olmalıdır.rapalalarda;biri rapalanın ucunda diğeri kösteğin başında olması yeterlidir,ancak döner kaşıklarda durum farklıdır,mutlaka 1 tane daha kullanmanız gerekir bu bile yeterli olmayacak misinanız yine burulacaktır,tekneden devamlı olarak kaşık çekmek her ne kadar sorunlu olsada,bu üç balığında,rapala ve silikona karşı çok daha fazla ilgisini çektiği bir gerçektir.rapalalarda hareketli rapalaları tercih etmeniz yararınıza olacaktır. SUDAK-sudak balığı genel anlamda kaşıklara daha fazla ilgi göstermesi ile beraber,kırmızı başlı rapalalara rağbet ediyor silikona vuruşu zayıf. TURNA-turna genelde kaşık ve silikona rağbet gösteriyor,firmaların ayrıca birçok turna kaşığı mevcut bunlarda size değişik açılımlar kazandırabilir. YAYIN-yayın genelde önce rapala ve kaşığa reğbet etmekte,bununla beraber yayın avcılığında rapala boyları10cm nin mutlaka üzerinde olmalı ana beden de sağlam çekerli braid kullanılması tavsiyem,dolgun yemleri tercih ettiğini söyleyebilirim. KEPÇE KULLANIMI-tekne avcılığında kepçeler kesinlikle misina kepçeleri tavsiye ederim takımlarınınız rapalalarınızın,takılmasını önler,avınızı kepçeye sokarken dengenizi kaybetmemenize,heyecan yapmamaya dikkat edin ve mutlaka can yeleği giyin. avcılığınız bittikten sonra misinalarınızın düzelmesi için bir kurşun bağlayıp takımı salıp düzleyin ve mutlaka misinanaızın özelliğini yitirip yitirmediğini kontrol edin değiştirmeniz gerekebilir, özellikle kaşık atılan takımlarda.
Sevgili Bılent Emek vererek,tecrübelerini yansıtmışsın.Dikkatlice okudum. Konu tatlısu olunca maalesef ilgide olmuyor.Bu durum benimde icimde yaradır.Senelerce tatlısuyuda anlattım.Bu alternatif avın inceliklerini,ruhunu kişiye kazandırdıklarını bütün detaylarıyla ortaya koymağa calıştım. Alabildiğimiz mesafe maalesef sınırlı kalmıştır. Sana tavsiyem cabalarına devam etme yönünde olacaktır. Teşekkürlerimi sunarken iyi ve av dolu günler diliyorum.
Arkadaşımıza teşekkür ederim, benim için gayet değerli bir çalışma. Söyledikleri bilgilerin bir kısmına haizdim. Tatlısularımızda tekne veya bot tarzı araçlarla avcılık hem maddi imkanlar dahilinde hem de avlağın doğal ya da baraj gölü olmasına bağlı olarak yapılabiliyor. Kenardan atçek yöntemi ile avcılığın bence on katından daha fazla zevk veriyor sırtı avclığı. Hele hele botun üzerindeyken ortalama 50 metreden bir alabalık çekiyorsanız bu inanılmaz zevk size sunulan muhteşem bir şova dönüyor alabalığın su üstünde attığı taklalarla. İmkanı olupta deneyebilen herkesin çok hoşuna gideceğinden eminim. Bu konuda da deniz avcılarına gıpta etmiyor değilim tabii. Bu tür yapılan avlarda can yeleği elbette işin olmazsa olmazı. Ekibinizin tecrübesi ve malzemelerin kalitesi işi daha da güzel kılıyor. Ancak lütfen rica ediyorum bu zevki tatmak isteyen arkadaşlarımız üç kuruşluk can güvenliği bulunmayan botlarla sakın açılmasınlar. En azından bence botun ahşap tabanı ya da benzer malzemesi olanlar tercih edilmeli. Muhakkak hava şartları öğrenilerek avın tatlılığına kapılıp suyun,rüzgarın ve havanın değişen şartları gözardı edilmemeli, kürekler her şartta yanımızda olmalı. Yeni sezonda bizde tekrar açılacağımız günleri sabırsızlıkla bekliyoruz.Herkese rasgele..