Değerli balık sevdalıları merhaba. 2012 yaz sezonunun başında 4.5 safter tekne aldım. Bütçem yetmediği için sezon boyunca tekneyi eski model 15 hp 2 zamanlı evinrude motor ile kayıtsız kullandım. Önümüzdeki sezon için 4 zamanlı 9.9 hp mercury motor almayı ve tekneyi gerekli tüm teçhizatı ile kayıt yaptırmayı planlıyorum. Tekneyi Selimpaşa'da haftasonları kullanıyorum.Döneceğim zamanda kıyıya çekip motoru alıyorum. Tekneyi indirmek için en az 3 kişiye ihtiyaç duyuyorum. Dolaysıyla yaz sezonu kapandığında tek başıma çıkabilmek ve daha pratik olabilmesi açısından birde 3.2 bot almayı düşünüyorum. Şimdi benim sizlere 3 sorum olacak: 1.Aynı motoru hem bot hem de tekne için kayıt ettirebilir miyim? Aynı seri numarasındaki motor 2 deniz aracındada kullanılıyor olması mümkünmüdür? 2. Motoru sıfır almayı düşünüyorum ancak fiyat zorluyor. Temiz bir motor bulabilirsem 2. el alabilirim. Şayet 2. el alırsam motorun üzerime devri için gerekli prosedür nedir? Ne gibi masraflarım olur? 3.Motoru öncelikle tekne kullanımı için alacağımdan uzun şaft alacağım. Bildiğim kadarıyla botların uzun şafta uyumlu aynaları olanlarıda mevcut. Ama hepsinde varmı emin değilim. Uzun şaft bir motor şişme botlarda kullanımı mümkünmüdür? Hepinize sağlıklı, keyifli ve bereketli avlar dilerim...
Merhabalar Emre BEy ; 1 - ) Kesinlikle HAYIR ... 2 - ) İkinci el motor almak ilk bakışta mantıklı geliyor fakat İnanın çok riskli bir durum.Tamamen kumar gibi birşey.Fiyatı uygun olanlar ya artık bitmiş oluyor ya da faturasız oluyor.Faturasız almak risk çünkü çalıntı olabilir.faturalı ve eli yüzü düzgün bir motor olunca da fiyatlar uçuyor.Neredeyse yenisi ile aynı fiyatı istiyorlar.Ben de aynı ikilemde kaldım.Tam 1.5 sene siteleri bakındım durdum ama bir türlü bulamadım düzgün birşey ve alternatif olarak şöyle bir yol izledim. Sıfır olarak 9.8 hp 2 zamanlı bir parsun motor aldım... En azından 2 sene garantisi var... ASıl sorunuza cevap ise şu : Mutlaka faturası olması gerekiyor 2.el alacağınız motorun.O fatura ile notere giderek Noterden Satışını alacaksınız motorun... Noter satışı yaklaşık 120 - 150 civarı tutar...Yanlız şuna dikkat edin alacağınız 2.el motor 2005 model ve üzeri ise sizden liman kaydı esnasında motorun CE bekgesini isteyeceklerdir.BU yüzden 2005 model üzeri bir motor alırsanız mutlaka CE belgesini isteyin...Satıcıda yoksa da firmadan bi şekilde temin edersiniz... 3 - ) Dediğim gibi hem tekneye hem motora kayıt olmuyor.Ama yok kardeşim illada kullanacam derseniz Tekneye kaydettirirsiniz bota da takar kullanırsın ama dediğim gibi sahil güvenlik yakalarsa sorun çıkarabilir. İşin garibi şu tek tekneye veya bota 2 motor kaydediliyor ama tek motor 2 tekneye kaydolmuyor idk Uzun şaft konusuna gelince bende aynı şekilde yaptım...MOtorumu uzun şaft aldım ve botun arka aynasını 12 cm yükseltecek bir aparat yaptım demirden... bu şekilde kullanıyorum.Hatta bu aparatların hazırları da satılıyor... İkinci bir alternatif ise dediğiniz gibi botu alırken uzun şafta uygun ayna yüksekliğinde almak...
Engin Bey yardımınız için teşekkür ederim. Motorun iki taşıtta birden kaydolmasının mümkün olmaması pek düşünmek istediğim bir durum değildi idk ama işi daha pratik hale getirebilmek için başka alternatif çözümler düşüneceğim.