Değerli arkadaşlar biz iki arkadaş. balıkçılığa merak saldık. 4-5 defadır kıyıdan balık avcılığına çıktık sonuç fiyasko oldu. ama en son tekne ile bir grupla açıldığımızda iki buçuk kilo balık ile döndük. ve bu bizim hoşumuza gitti. Kıyı balıkçılığı artık cazip gelmiyor. Onun için ikizmiz birleşip tekne yada bot almaya karar verdik.Fakat araştırmalarımıza göre. tekne nin: denizde gerekli belgeleri, kıyıda konaklaması. gbi sorunları varmış.. bizde hem aynı zamanda biraz hesaplı olduğu için bot almaya karar verdik. ama duyduğumuza göre . bot da denizde kolay ters gelebiliyormuş.. bu durum , her ne kadar çok kaliteli can yeleği taksak da ikimiz de yüzme bilmediğimiz için bizi tedirgin ediyor. Bu bakımdan hangi bot u (marka ve büyüklük olarak ta) tavsiye edersiniz.
*** can yeleği taksak da ikimiz de yüzme bilmediğimiz için bizi tedirgin ediyor *** herhangibir deniz aracı almadan evvel ilk önce yüzme öğrenseniz....
evet çok doğru ama.. bu çok uzun vadeli bir çözüm.. biz gerekirse çift can yeleği takmayı düşünüyoruz..Bu bakımdan hangi bot u (marka ve büyüklük olarak ta) tavsiye edersiniz.
Siz bence uzun çözümü tercih edin. Çok güzel yüzme kursları var (en azından istanbul için) oralara gidin. Uzun vadeli çözümmü önemli canınızmı? elbette canınız olduğuna göre siz uzun vadeli çözümü tercih edin. Balıklar kaçmıyor merek etmeyin 6-7 ay sonra istediğiniz şekilde tutarsınız. Önce can güvenliği.
cift can yelegide kurtarmaz sizi ustadim,guldurdunuz beni denize dusen kisiyi bekleyen en buyuk tehlike suyun soguklugudur,yuzme bilsenizde vucut isinizi cok uzun sure sicak tutamassiniz,10c deniz suyu sicakliginda denize dusen birisi yasi-saglikdurumuna gore 10-20saatten fazla hayatta kalamaz,soguk en buyuk dusmaninizdir.
illa bot tavsiyesi isterseniz; bir defa en az 3,20 - 3,60 boyunda olmalı. çok kaliteli olmalı. alüminyum veya ahşap katlanır taban olmalı ve de en önemlisi bu botu yüzdürecek 8-9 beygirlik kaliteli bir motorunuz olmalı. zira denizde kürekle olmaz. ve bu donanımın maliyeti nerden baksanız 1.600 tl bot, 2.500-3.000 tl motor eder sana 4.000-4.500.-tl. eğer bu kadar paranız varsa güzel avlar sizi bekliyor olabilir
O kadar sürer mi? 10 C suda, 1 saatten sonra sağ kalabilmiş olmanız mucizeden sayılabilir. Hipotermiyi önleyemezsiniz. Fakat, soğuk su için özel dalış giysisi içindeyseniz, bir hayli geciktirebilirsiniz. Bu giysilerde bir hayli pahalıdır, pek kimsede bulunmaz. Bazı su sıcaklıklarına göre, en iyi durumda (alkol almadınız, zayıf değilsiniz, elbiseleriniz uygun vs.) kurtarılmak için gereken maksimum süreler şöyledir: Donan su: 0.5 C -> 15 dk en fazla. 5 C -> 30 dk. 10 C -> 30 – 60 dakika 15 C -> 1 - 2 saat 20 C -> 2 - 3 saat 25 C -> 3 -6 saat Hipotermi yüzünden ölümlerin bir ilginç iyi tarafı vardır. Vücut ısısı düştüğü için, metabolizma geç bozulur. Bu yüzden hipotermiden ölmüş olanların diriltilmesi ilginç bir şekilde mümkündür. Bazı kalıcı hasarlar (bilhassa beyin hasarları) ve uzun süren zor tedaviler gerekse de, bu sürelerden daha fazla suda kalanların kurtulma umutları vardır. Kurtuldum diyebilmeniz için, bu sürelerden daha fazla suda kalmamalısınız. İkinici, maks gibi görünen süreler, sizin için çok şeyin bittiği sürelerdir. İlk yazılan düşük süreyi doldurunca, her geçen dakika bir şeylerinizi kaybetmeye başlarsınız. Büyük olan sürelere ancak uygun giysi, bünye ve çok disiplinli bir şekilde ısı koruma davranışları uygulayarak ulaşabilirsiniz.
Sene 1988 yer anadolu hisarı göksu deresinden çıkmışım körfeze doğru ilerliyorum. motor birden acı bir sesle birlikte istop etti. tamam. ne oldu şu bu derken. boşta makinayı tekrar çalıştırdım sorun yok demek pervanede bir durum var. aylardan şubat ve 12. günü hala aklımda o zamanda bir teknemiz var 7,30 boyunda kamaralı ancak pervane lumbozu yoktu pervaneye takılan birşeyi çözebilmek adına yapacak birşey yok. suya girilecek ve bakılacak. tamam bakalım bakalım soyundum. şubatta nerde mayo falan filan fazlaca magandavari külotla suya girilecek. girmeden denizden su alıyorum omuzlarıma falan fılan. resmen daha yukarıda dondum. deli gibi soğuk. suya kendimi bıraktım. şok olmuşum resmen teknenın üzerine kadar çıkabildim. ama donmuşum. bir daha diyorum giremiyorum ayağımı sokamıyoruım suya. bu kadar. olan olmuş dedim bıçakla beraber atladım. ama resmen ölmüşüm. vucut hareketlerım bıle normal değil. kestim halatı ben bile şaşırdım ama oldu. resmen donmuşum. tekneye son gayret ile attım kendimi. sıcakta durmamam lazım. soğukta biraz oturdum kamara duvarının içinde ama gerçekten acayıp bir durum o zamanlar pancar vardı allahtan bir kol attım çalıştı makına. ve onun sıcaklığıyla ısınmıştım. Daha sonraki teknelerımın hepsine daha yapılırken kromdan pervane lumbozu taktırdım hepsine ama. Önemli: Yapılması gereken Teknelerde pervane livarı olmak zorunda pervanenıze birşey takıldığında yukarıdan kesmek için. ve her zaman çok keskin bir bıçak ucu tırtıklı özellilkle bağ bıçakları bu iş için ideal. yoksa gerçekten zor durum zorki ne zor.....
Okurken ben Dondum Ali kaptan, İnşalah aynı durum ile bir daha denk gelmezsin ama Tecrübe başka bir şey. Aklıma gölde ilk Vurduğum Karabatak geldi, Şubat ayında 2. atışta vurduğum karabatak için göle girmeme Babam engel olmuştu Sende daha çok anılar vardır, Arada karala, Faydalanacak çok olur. Saygılar, Sevgiler.
Sevgili Hamit ağabey aklımda bile kalmamış serdar Hipotermi olayını yazmış aklıma geldi. bir dahamı bırrrrrrrr....
arkadaşım kusura bakma ama karadeniz fıkrası gibisin yüzme bilmeden açık denize hiç bir araçla çıkılmaz, çift yelek demişsin ? yelek hayat kurtarmaz, tedbir dir sadece, çok ıı yüzücüler dahi teknede yelek giyer, yelek yardımcı olur sana bir ıstenmeyen durum karşısında. bot veya tekne hiç farketmez, en ıyısı önce yüzme öğrenın sonra gereklı sertıfıkaları alın, motor ve kürek konusunda tecrube edının, ufak bır tekne yeterlı olacaktır size. üstelik öyle böyle değil açık denizde iyi bir yüzücü olmak gerekir arkadaşım.
Denizi şakamı zannediyoruz arkadaşlar. her zaman diyoruz denizde üzerinizde asla fazla giysi takım taklavat şu bu olmamalı. bizim giydiğimiz yağmurluklar bile sakıncalı çizmeler dahi siz yelerkten şundan bundan bahsedıyorsunuz. olmaz öyle şey önce tedbir yüzme bilmeden denizcilik olmaz. almayın arkadaşım birde sizin için üzülmeyelım burda. Şu an Denize resmen efelik yapıyorsunuz. ancak denizde hep efeler ölmüştür. B,z düşersek acaba tulumları çıkarma şansımız olurmu çizmelerı atabılırmıyız yuzmek için dıyoruz yoksa o elbiselerle birlikte ağırlık ne can yeleği bırakır nede başka birşey bunlar düşünülüyormu acaba?
Arkadaşlar bilgileriniz için teşekkürler. denizin şakaya gelmeyeceğini biz zaten bildiğimiz için, fazlasıyla tedbirli olacağız. açık deniz şöyle dursun, biz kıyıdan belki en fazla 25-30 metre uzaklaşabileceğiz ... Hatta ipin uzunluğuna göre (25-30 metre kendimizi iple) karaya bağlayacak bir yer bulacağız, öyle bağlı bir şekilde o kadar açılacağız.belki komik gelecek size ama. öyle yapmak zorundayız. Her havada çıkmayacağız, sakin ortamları bekleyeceğiz.Bu tedbirleri aldıktan sonra bizim öğrenmek istediğimiz kolay kolay ters gelmeyen ve kaliteli bot markası ve büyüklük olarak ne tavsiye edersiniz.. sanırım bu yakınlakta kürekler yeter bize...
arkadaşım, ne bot markası ne kalitesinden bahsediyorsun hala, eline dolu bir silah alarak rus ruleti oynamak üzeresin hala mı farkında değilsin, ama bir de şu var, can senin canın,hayat senin hayatın.... günün birinde biryerlerde boğularak öldüğün haberi gelirse, tüh laruz diye bir üye vardı 'bu arada ismini yazmadığından detay zaten bilemiyoruz' çok demiştik ama.... son söz olarak sadece şunu belirtebilirim ki,her kim ve veya kimler size bu durumunuzda bot markası,yorumu detayı verir ve sizi buna daha fazla motive ederse o veya onlar resmen azmettirici konumuna düşer, allah'ın selameti üzerinize olsun arkaşdaşım, ilgili linklere bakmanı taviye ederim, http://www.denizhaber.com.tr/deniz-kazalari/20091/eregli-bogulma-sisme-bot.html http://www.balikavi.net/forum/showthread.php?t=9172
dostum arkadaşlar doğru söylüyor, kesinlikle dikkate almalısın, yalnız ben san biraz bilgi vereyım, biz yaz başında 3,80 seamater Q ahşap tabanlı katlanabilir bir bot ve 9.8 tohatsu kıçtan takma motor ile birlikte sıfır takım aldık, takımdan çok çok memnunuz çok şiddetli havada dahi (kendimize güvendiğimizden çocukluğumuzdan bu yana denizde büyüdüğümüzden) motorun hızınıda kullanarak kıyıya guvenle ulastık,ve yuksek hızlarada ulasmamıza ragmen kesınlıkle alabora gıbı bır durum soz konusu degıldı cunku takımın bızımle bırlşıkte agırlıgı yaklasık 250-300 kg. civarı zannedersem, ama şu var arkadaslarında dedıgı gıbı ve tecrubelerımıze gore kesınlıkle kalıtelı ve guclu bır motor olmadan yane kurekle işiniz çok zor olur,cunku o botu kullanılır hale getırmenız yaklasık yarım saatınız alıyor canınız cıkıyor ve sonrasıdna bırde kurek dersenız ben asla katlanamam,kurma işi bittikten sonra motorda çalıştımı işin keyfı baska oluyor,ama bırde kurek olsa allah sabır versın derım, bırde tam balık keyfının ortasında hava patladımı (bi çok kez denk geldik) vay halınız bız motorla bıle zorlandık,sizi kureklerle hıc dusunemıyorum. benden tavsıye önce yüzmeyi bilmek gerek,sonra sıfır bir bot ve motor takımı ile çıkmak gerek DENİZ ŞAKAYA GELMEZ. SAYGILAR.
. Boğaç Hatırladın mı Marmarisi? Nasılda dalmıştım sulara .Ruşen abinin hafif hafif Tekel kokuları ,Benim ışık tertibatım? hey gidi günler hey...
laruz sanırım yanlış bir düşünce içerindesiniz Aşağıdaki başlığı bir kez okudum "Vah vah" dedim ve 1 dakika sonra unuttum. Peki ya Onların aileleri? Bak bu konu spekülasyona çok açık ama malesef Bizler yoruma çok açık değilliz. Bence problem yok ama Sen bir kez daha düşün. Ben en fazla 1 dakka Vah vah derim... "Tekneyle balığa çıkanlar lütfen dikkat.... ================================================================================ Buca'dan balık tutmak için Aliağa'ya gelen 4 amatör balıkçıdan ikisi kurtuldu, ikisi kayıp "
Bizim için hayati değer taşıyan çok kıymetli yazılarını okudum.. Doğma büyüme İzmir'li olduğum halde, bu yaşıma kadar yüzme işine bir türlü ısınamadım. Fakat bir tarafta balıkçılığın verdiği bir haz, bir taraftan da sizin yazdığınız gerçekçi yazılar kararsız kaldım.. Ben http://www.tekneyatmalzemeleri.net/pinfo.asp?pid=8799 http://www.albashop.com.tr/asp/show_stock.asp?product=CAN G 001 bu iki can yeleğini aynı anda kullanarak ve kıyıdan derin olup aynı zamanda yakın olan yerlerde ve iyi hava şartlarında çok fazla açılmadan avlanmayı tasarlıyorduk.. şimdi iyive kararsız kaldım....