Tekne Tavsiyesi

Konu, 'Tekne Donanımı ve Bakımı' kısmında lynyrd_skynyrd tarafından paylaşıldı.

1. lynyrd_skynyrd

lynyrd_skynyrd Soner_SAĞ

Arkadaşlar Selam,
    Genelde balık için kullanabileceğim ama yılda 1 yada 2 kere istanbuldan ayvalığa gidebileceğim bir tekne düşünüyorum. Merak ettiğim konu 4.5m lik yarım kamaralı dıştan takma bir motorla ( dümenden kontrollü ) bu kadar uzun mesafe gidilebilirmi.Bu mesafe için öneriniz neler olur.Fiber bir tekne risklimi olur? Bu konuda tecrübeli arkadaşlardan bilgi rica ediyorum. (böyle bir yolculuk için ADB yeterli olur diye düşünüyorum )

Son düzenleme: 10 Temmuz 2011
  2. merkury33

merkury33 HASAN

Favori Kamış:
    tahta, el oltası
    Favori Makine:
    mercury90
    abi bence o yolu kaptan bile gitmez, ha giden varsa ben bilmiyorum, karışmaz, helal olsun

3. volkan07

volkan07 Volkan

En İyi Avı:
    Doğaya iade ufaklıklar
    az önce google earth'den ölçtüm cetvel uygulaması ile, yaklaşık 400 kilometre yol yapmanız gerekiyor deniz üzerinde. az bir rakam değil, hatta mola vermeden çekilecek bir rakamda değil. fakat uygun ekipmanla, uygun şartları kollayarak yapılmayacak bir işte değil, tabi birde iyi bir tecrübe.

bu durumu en iyi şu örnek açıklar sanırım;
    http://www.kaslagit.com/ (6 metre kayıkla Atlas Okyanusu'nu kürekle geçen ilk Türk) :)

12-13 metre yelkenliyle 1 veya 2 kişi okyanus aşırı dünya turu yapan birçok insan olduğunu zaten biliyoruz.

hal böyle olunca, uygun hava şartlarında kıyıdan çok uzaklaşmadan, denizin durumunu sürekli takip ederek, hava bozduğunda sığınabileceğimiz yerleri önceden belirleyerek, yani lafın kısası herşeyi iyi eleyip dokuyarak, yapılabilecek bir iş. fakat işin kağıt üzerindeki yükümlülükleri nelerdir bilmiyorum, sahil güvenlik veya liman ne der, hangi teçhizatlar evraklar zorunlu olur vs. bu konuda bilgim pek yok.

bu boylarda bir balıkçı/gezi kayığıyla tek solukta en uzun kaç mil yapılır, yada yapıldı, tekne sahibi, tecrübeli kişiler konuya iştirak ederlerse çok daha güzel bir konu olacağını düşünüyorum.

4. mufi

mufi Muvaffak İŞMEN

Favori Kamış:
    kıyı balıkçılıgı standart malzeme oltakamışı ve makine
    Favori Makine:
    Daiwa GS 9
    En İyi Avı:
    her av iyidir yeterki usule uygun olsun
    sevgili volkan bu ölçümü yaparken istanbul bogazından çanakkaleye dik bir mesafemi aldın..öyle iise

o rotayı ancak yolcu gemileri çizer :))

ufak tekneler ile güvenlik açısından kıyıya yakın seyir yapılırsa çok daha fazla tutar yol..

gitmeye gidilir macera arayan serüvenci ruh gider..kıyılarda koylarda mola vererek gidilir..ama kaç gün sürer bilemem..yakıt ve gıda su ikmali için mutlaka kıyılara ugramak gerekecektir..

5. lynyrd_skynyrd

lynyrd_skynyrd Soner_SAĞ

Benim de tam olarak düşündüğüm kıyı şeridini izleyerek sık sık mola verebileceğim bir güzergah. Tedirgin eden konu teknenin boyutundan ziyade fiber teknenin cok fazla salınması ( agirlik açisindan ) ve en cok motorun bu yükü kaldiramayacağı gibi konular. Olumlu öneriler alirsam tekne aksesuardan daha çok tekne ekipmanlarının ( Telsiz, GPS, yedek akü gibi ) teminine daha fazla bütçe ayırmayi düşünüyorum. Kıyı şeridinden gideceğim için bir çok mera bulacağımdan eminim. Çeşitli alanlarda balık tutmanın zevkinide almak cabası olacak. Bu yolcuğu yaz aylarında yapmak hava durumunda doğabilecek riskleri azaltacaktır. Meteroloji verileri VHF den almayi düşünüyorum. Navtex gibi profesyonel çözümler çok pahalıya geliyor veya bu konudada önerileriniz varsa programımı değiştirebilirim.

volkan07 verdiğin link tam bana göre haberler var. Sık kullanılanlara ekledim :)

Önerilerini dikkatle izliyorum. Teşekkür ederim.

6. mufi

mufi Muvaffak İŞMEN

Favori Kamış:
    kıyı balıkçılıgı standart malzeme oltakamışı ve makine
    Favori Makine:
    Daiwa GS 9
    En İyi Avı:
    her av iyidir yeterki usule uygun olsun
    Soner kardeş , bu çok uzun ve eziyetli bir macera. sıcak ve tuz yol boyunca insanı haşlar ..

bilemiyorum ? sen deniz adamımısın , yani hayatı hep sahillerde geçen her hafta 2 defa denizde olan , düşen kalkan , batan çıkan biri isen !

deneyebilirsin

ama masa başından kalkıp şapkayı takıp güneş yagı ile yaglanıp yallah denize dersen .. olmaz.. sana abi tavsiyesi . dayanma gücünü zorlama..

bu yola dayanacak insanların teninden belli olur balıkçıdır , derisi kavruktur..yanıktır.. yalınayak gezer limanda..kirli paslı bir şort giymiştir üstü çıplaktır..elleri ayakları nasırlıdır..

ve muhtemelen de arkasından merak edecek kimsesi de yoktur

umarım bana kızmasın..kendine iyi bak kardeşim..

7. lynyrd_skynyrd

lynyrd_skynyrd Soner_SAĞ

Muvaffak abi anlatmak istediğini çok iyi anlıyorum. Son 5 sene dışında denizle hep içiçeydim. Son yıllarda her 3-4 günü geçen tatillerde şehirlerarasi pedal çeviriyorum. Kıyıda olmanın denizde olma arasında çok farklı oldugunu biliyorum. Geçmişte 2 kere havanın patlamasıyla denizde yaşadığım kötü tecrübenin dışında denizde yaşadığım maceralar temiz geçti:) Aslında egede bazen meltem günlerce sürebiliyor 6-7 kuvvetinde bir meltem dönüşü çok zora sokabilir diye düşünüyorum.

8. utatuka

utatuka Utku A.

Favori Kamış:
    kamışım kırık
    En İyi Avı:
    istavrit... 15 gram
    Adamlar üçbuçuk metre tekne ile atlantiki geçiyorlar!

Ama onlarınki tabut... Üzerinden dalga geçse bile...tekne su üstünde giden bir deniz altı gibi tasarlanmış...yani açık bir yeri yok.!

Hava güzel olduğunda da teknenin üstünde oturuyorsun...Bi ara fotosunu yollarım.

Ben de kayığımı denizden... Büyükadadan Bodruma getirecektim!
    Balıkçılar seni vururuz dediler...
    Daha rahat bir ölüm olurmuş!
    Zaten kayık da daha bitmedi!

Ben de attım kamyonun tepesine getirdim.

Bitirince onunla tüm Gökovayı gezeceğim.
    Bu arada bu güne kadar hep ufak yelkenli kullandım ve devirmediğim tekne kalmadı!

Kış bitince de buradan güney sınırına gideceğim...ordan atacağım kamyonun tepesine ve doğru karadeniz sınırı...ordan büyükadada balıkçı abilerimi görmeye...ordan da bodruuum!

bi de bunlardan önce Cos adası buraya çok yakın...oraya gideceğim kayıkla...

Bu arada pasaportu bırak...benim bir kimliğim bile yok!

hahaha!

Asla dötbuçukluk bi tekne ile bu yolculuğu yapmanı önermem!
    Köpek balıkları ile dolu olan bir yere atlamak daha rahat öldürür...

Ben yapıcaaam...bu bir iddia değil...sadece yapıcam!

9. volkan07

volkan07 Volkan

En İyi Avı:
    Doğaya iade ufaklıklar

ağabey fotoğrafta görülen sarı çizgi, ölçmek için çizdiğim rota. 428km'lik bir mesafe çıktı. ilk çizdiğimde biraz daha kaba çizmiştim 380km çıkmıştı. özellikle istanbul tekirdağ arası görülen hatta kıyıya olan mesafe yaklaşık 3km, fakat güvenlik açısından kıyıya 300 metreye kadar yakın gitmek daha uygun olur. onun dışında yunan adasına yakın gidip sahil güvenlikle muhattap olmama açısından yunan adasını geçip bir miktar kıyıdan devam edip, ayvalığa doğru 12 km'lik dik bir iniş yapıyoruz, en çok açıldığımız nokta burası. şimdi; kıyıya ortalama 300 metre yakınlıkta seyir yapacağımızı düşünürsek, arada limanlara girip çıktığımızı, merak ettiğimiz yerlere uğradığımızı düşünürsek bu yolculuk net 500km olur(mutabıkmıyız:)).

10. volkan07

volkan07 Volkan

En İyi Avı:
    Doğaya iade ufaklıklar
    marka olarak değilde,sadece şekil olarak bir fikir vermesi açısından;

şu tarz http://www.safter.com.tr/?sayfa=urunler&sub=detay&id=26 (5mt)

veya şu tarz http://www.tacarboat.com/turkce/balikci6_50m_v2.htm (6.5mt)

bir tekne ile pekde sıkıntı çekmeden yapılabilir gözüküyor.

fakat 4,5 metre arkasında da 9.9 beygir'lik bir motor olan standart bir keyifçi kayığıyla olacağını sanmıyorum. herşeyden önce tepen açık, sürekli rüzgar,güneş yemek bile mahvediyor adamı(motorsikletten biliyorum:))

ha birde tekne firmalarına baktığımız zaman 4,5 metrelerde pek yarım kamara özelliği yok, olan bile eşya koymak için yapılmış gibi görünüyor. yağmur yağsa içine sığınabilmek, veya ağırlık çökünce bikaç saat kestirebilicek kadarda bir kamara lazım :)

11. YABAN

YABAN RECEP YABAN

Favori Kamış:
    MAKARA
    Favori Makine:
    okuma salina 3 16000
    En İyi Avı:
    Sinarit 12.290 gr
    büyük risk !!!

maceracı ruhunu asla kaybetmemeni isterim.ancak yapacağın yol çok uzun üstelik tehlikeli.çanakkale boğazı tankerler dev gemiler bozcaada çanakkale arası akıntılar.birden ve kuvvetle patlayan lodoslar hmm.bu iş için en az 5.50 mt yarım kamara tam donanımlı bir tekne.bunun yanı sıra adf den denizcilik belgeside olması gerekiyor aksi takdirde sahil güvenlik seni karaya alır ve macera biter! en az 40-60 hp 4 zamanlı bir motor önerim kesinlikle honda az yakar çok kaçar cinsten:)).en az 2 adet 25 ltlik yedek depolar.zaman sorunu yoksa gidilebilir.ama 20-30 hp motorlarla denemek bile korkutucu sebebi rüzgar patladığında kıyıya uçman için sana itiş gücü lazım açık denizden gelen dalga yetişirse 2 kat benzin ve efor sarf edersinki buda seni fena yorar.yinede kararlıysan deneyimlerini yaz meraktayım dostum . . .