Tekne Tavsiyesi

Konu, 'Motorlar' kısmında oltadaçipura tarafından paylaşıldı.

1. oltadaçipura

oltadaçipura kemal

2. aybasan

aybasan AYDIN

Favori Kamış:
    olta
    En İyi Avı:
    Peygamber balığı 1.5 kg
    link bozuk

3. oltadaçipura

oltadaçipura kemal

4. aybasan

aybasan AYDIN

Favori Kamış:
    olta
    En İyi Avı:
    Peygamber balığı 1.5 kg
    Ben olsam tercih etmezdim.Öncelikle konsollu bir model bence gerek yok hem yerden kayba sebep oluyor hemde gereksiz yere fiyatın yüksek olmasına sebep oluyor:kullanım olarakda konsolsuz olandan çokda aman aman bir fark yaratmayacaktır bu ölçüdeki bir tekne için.
    ...Ayrıca motoru istediğin zaman söküp eve depoya kilere vs güvenli bir yere koyma imkanın olmayacak eğer kapalı bir garajın yoksa..Diğer türlü evin önünde bile dursa uçururlar moturu kaşla göz arasında...
    ..Ayrıca suya indirip çıkarmaktada zorluk yaşatacaktır ilerde bakım yapmak istediğinde ters çevirip bakımını kendin yapman bile zor olacak.

...Bnece yine bu boylarda konsolsuz ve 9.9 yada 15 bg motorlu bir fiber alman daha mantıklı her açıdan daha pratik motoruda 2 dakikada söker güvenli bir yere koyarsın üstelik 7.000 tl civarına rahat bulursun. aynı işe yarayacak ozaman aradaki 9.000 tl yi neye vereceksin?..hadi kamaralı yarım kamaralı vs olsa tamam diyeceğim..Birde unutmadan bunu çekmek için arabaya çeki demiri taktırmak ve bunuda ruhsata işletmek gerekiyor buda az para değil CE belgeli vs olması gerekiyorki yaklaşık 1500-2000 tlyide bunun için gözden çıkar .şimdilik aklıma gelenler bunlar :)

5. aybasan

aybasan AYDIN

Favori Kamış:
    olta
    En İyi Avı:
    Peygamber balığı 1.5 kg
    Bu arada aklıma gelmişken yazayım işyerimden bir arkadaş geçen yıl aldıgı teknesini satma niyetindeydi bildiğim kadarıyla 2010 model 10bg honda motor 4.80 yada 4.90 olsa gerek tekneydi çeki arabasıda vardı birde gümüldürde dere içinde beton attırıp iskele yaptırmışlardı yani istenirse bağlama yeride var ne fiyat istiyor vs ayrıntıları çok bilmiyorum ama düşünürsen oda hala satma niyetindeyse cebini veririm arar konuşursun yada ayrıntıları fiyatı falan öğrenir buradan yazarım sana işi nedeniyle(kamu hastanesi) pek kullanamıyor gidemiyor çünkü

6. dusty

dusty Tuncer Yılmaz

Favori Kamış:
    Standard (Germina)
    Favori Makine:
    Rilex Rex 64
    Kemal Bey baştan söyleyeyim ben duayen ya da üstad değilim , naçizane görüşlerim var ki bunlar hatalı olabilir , onları burada paylaşacağım.

Bana göre o tekneye 20 HP motor ya yetersiz gelecektir ya da ucu ucuna yetecektir. Tahminime göre o tekne 300 -320 kg civarı. 4 kişi bineceksiniz , eşyanız ve motorun ağırlığı da eklenince yük epeyce artar.

Dalgaya karşı öyle ya da böyle yol alırsınız ama hep dalgaya karşı seyir yapamazsınız. Benim kanaatime göre en tehlikeli dalgayı arkadan almak sonra da bordadan almaktır.

Arkadan alınan dalgada en güvenli seyir hızı o anki dalga hızıdır. işte motor gücü burada gereklidir. Eğer o 20 HP motor dalga hızına yetişemezsa biraz sıkıntı yaşayabilirsiniz.
    Motor tekne ne olursa olsun can yelekleriniz kaliteli ve yanınızda olsun.

Mecburen zig-zag şeklinde dalgayı bordadan çapraza alarak ilerleyeceksiniz.
    Bu sefer de bordadan dalga aldığınız için dalganın tekneye etki alanını arttıracaksınız. Başka bir deyişle gene motor gücü gerekecek. Hangi dalgada neler olacak bunu güvenli bir şekilde sınamak lazım. Tabi bunlar teknenin yapısı ile de ilgili. Ben en az 30 tercihen 40 HP motor tercih etme yoluna giderdim , tabi ki tekne üreticisi bu motor güçlerine izin veriyorsa.

Eğer tekne böyle bir motor takılmaya uygun değilse , kesinlikle açıklara gitmezdim.
    Can yelekleriniz kaliteli ve yanınızda olsun.

7. oltadaçipura

oltadaçipura kemal

Teşekkürler düşüncelerinizi aklımın bir köşesine yazdım. Ama benim garajım var ve çeki demirim ruhsata işli olarak mevcut, konsollu bir tekne tercih etmeyi düşünüyorum ve 2-3 haftada bir balığa yazlarıda gezi amaçlı kullanmayı düşünüyorum.

8. oltadaçipura

oltadaçipura kemal

Teşekkür ederim. Uyarılarınızı dikkatte alacağım. Bu tekne 10-40 beygir diyor sitesinde( http://makmarine.gr/en/ 455 DPA 465cm 280kg) 20 mercury yeterli gelmez mi sizce. Birde bu motor gücüyle hız oranı her motorda ve teknede aynı değil diye biliyorum. Bunla ilgili görüşlerinizi de paylaşırsanız sevinirim.

9. dusty

dusty Tuncer Yılmaz

Favori Kamış:
    Standard (Germina)
    Favori Makine:
    Rilex Rex 64
    Burada tam olarak ne sormak istediğinizi anlamadım.
    Motor max devirde 20 BG üretecektir. Bu gücü tekneye pervane vasıtasıyla aktaracaktır.

Pervanenin yapısı (pitch) tekne üzerindeki hızda ve güçte etkilidir.
    Aynı motor ve aynı pervaneyi değişik ağırlık ve tipteki teknelere uygularsanız farklı tepkiler olacaktır. Plane kalkan tekneler ve deplasman tipi tekneler yapı olarak farklı.

4 zamanlı bir honda ile 4 zamanlı bir mercury /yamaha/suzuki vs arasında güç farkı yok denecek kadar azdır.Aynı kabul edilir.

Aynı güçteki 2 zamanlı bir motor 4 zamanlıdan daha fazla güç üretir.
    2 zamanlıda 2 zamanın bir tanesi iştir.
    4 zamanlıda 4 zamanın 1 tanesi iştir.

Ama bu 50 % fazla üretir anlamına gelmiyor.

20 BG az bir güç değil. Yetebilir de , ama bence emniyetli değil. Bana göre idare eder çizgisinin biraz altında. Zira siz 4 kişi avlanacaksınız.

280 kg tekne+55 kg motor + 4x 75 kg insanlar + 30 kg eşya ve ıvır zıvır =665 kg yük. Az değil.

Siz gene de bu tekneyi benzer yükle bir sınayın. O zaman daha sağlıklı kanaatiniz olur.

10. oltadaçipura

oltadaçipura kemal

Çok teşekkür ederim soruyu yazamasam da siz cevabı vermişsiniz. 4x75 kg ise çok güldürdü beni :) Demek istediğinizi anladım. Motor yeterli değil.

11. oltadaçipura

oltadaçipura kemal

12. onat

onat turhan onat

Her iki tür tekne kullanan birisi olarak konsollu tekneyi tercih etmenizi öneririm.Tekneniz geniş ve ağır olsun.

13. dusty

dusty Tuncer Yılmaz

Favori Kamış:
    Standard (Germina)
    Favori Makine:
    Rilex Rex 64
    Kemal Bey ,
    Ben tekneden hiç anlamam. Botum var. Botlar konusunda az buçuk bir şey bilirim. Ama burada teknelerden anlayan insanlar var , umuyorum ki size yardımcı olacaklardır.

Motora gelince;
    bu bir evinrude e-tec . Bu motor 2 zamanlıdır. E-tec 2 zamanlının performansına ve 4 zamanlının yakıt ekonomisine sahiptir.

Evinrude eski johnson üreticisidir.
    Ben arkada 2 tane olmadığı sürece e-tec tercih etmem.
    Nedenlerini açıklamayacağım. Firmayı elinde kesin ıspat olmadığı sürece karalamak doğru değildir.

Benim elimde de kesin kanıt yok. Bu motoru kullanmışlığım da yok.

Ama hoşuma gitmeyen kesin olan bir şey var. Youtube'a evinrude150 vs yamaha150 yazın ve izleyin. Konuşmaları da dikkate alın.

Mercury optimax'ını göstererek evinrude için "rude -awakening" yayımlamıştı. Kaldırılmadıysa nette bulunabilir.

14. onat

onat turhan onat

Tekne iyi. Zaten Enma tekneler kendini kanıtlamış ürünlerdir. Motorda her zaman sıfır veya 2010 üstü model peşine düşmenizi öneririm.Hedefiniz honda veya suzuki olsun. (50 Hp altındaki Mercury ler japon üretimi değildir bildiğim. )Evinrude den uzak durun.Arıza oranlarının yüksek olduğunu söylüyor servisler.
    Alırken römorklu olması avantajdır. Sıradan alt seri bir romork 1000 tl den başlar.

15. oltadaçipura

oltadaçipura kemal

Teşekkür ederim.

16. oltadaçipura

oltadaçipura kemal

Teşekkür ederim.