Arkadaşlar merhaba.. Aşagıdaki resimdeki 4,5 mt fiber tekne ve 9,9 kısa şaft johnson motorun degeri aşagı yukarı nedir? http://img268.imageshack.us/my.php?image=sany0112t.jpg http://img268.imageshack.us/my.php?image=sany0114.jpg http://img268.imageshack.us/my.php?image=sany0113i.jpg http://img268.imageshack.us/my.php?image=sany0115j.jpg
ÖTB si yoksa ki muhtemelen yoktur Tekne 1000-1500 TL, Motor 1000-1500 TL Civarı eder. ÖTB si varsa komple 3000-3500 edebilir.
ÖZEL TEKNE BELGESİ Yani arabalardaki ruhsat gibi birşey. Bu belge yoksa zaten almayınız. Sahil güvenlik bu belge yoksa aynı ruhsatsız arabalardaki gibi bağlayıp hurdaya çıkarır. Bu belge artık ikinci el teknelere çıkarılamıyor.
bu belgeyi almak zorunlumu.yoksa belli standartlardaki sandallar için zorunlu değilmi.açıklıya bilirmisiniz bu özel tekne belgesini.bende tekne almayı düşünüom.
4 m ve üstündeki her tür şişme botlar ile 2.5 m ve üstündeki ahşap fiver saç farketmez motorlu yada motorsuz farketmez ÖTB gerekiyor. Aksi taktirde SGK kontrollerde bağlayıp hurdaya çıkarıyor. İkinci el tekne alacaksanız sakın olaki ÖTB siz tekne almayın. Sonradan bu belgeyi çıkaramazsınız. Sıfır tekne alırken de ÖTB çıkartmak için teknenin değerinin %18 KDV + %16 ÖTV sı + 250 TL vs masraf kadar ÖTB Belgesi masrafı yapıyorsunuz. Aklınızda bulunsun.
benim düşüncem yeni yasanın beklenmesi yönünde. bilindiği üzere yeni yasada düzenlenecek olan durum 4.90 a kadar teknelerde ötb şartı aranmayacak olması.böylece çok uygun tekneler alınabilir.ayrıca fiber taban botlar ve yüksek güçlü makineler de alınabilir.örneğin 25 hp ile 3.50 bir fiber taban bot 6 metrelik 40 50 hp gücündeki fiber teknelerle aynı sürati yapacağından direksiyonlu bir fiber bot alınması mantıklı olabilir. hatta sıfırdan üreticiye direksiyon remote kontrollu ve oturaklı bir bot yaptırılabilir.(direksiyon sistemi hidrolik olursa ki 5 metre civarı teknelerde hidroliktir 1000 lira sadece hidrolik masrafı vardır.hidrolik masrafı botlarda olmayacagı için 350 400 lira civarı direksiyon sistemi ile spiral teller ve 200 lira civarı da remote sistemi için gerekecektir.(hidrolik takılmayacak zaten takılsada maliyet sadece hidrolikle 1000 lira artıyor) fakat botlarda hidrolik direksiyon yoktur.zaten hidrolik çubuğu 1 metreden uzundur bota koyulması sorun çıkartacaktır ki ben bugune kadar hidrolik direksiyon sistemi olan bot görmedim toplam maliyet 2500 lira civarında olacaktır. birde pazarlık sonucu 1000 (1500 lr.temiz) liraya ikinci el bir 25 lik motor ayarlandığında insanın değmeyin keyfine.90 ların ikinci yarısından kalma 25 lik motorlar 2000 lira civarında.(ki sahibinden de yazanlara bakmayın 70 lerden kalma motorlara 90 lar yazıyorlar.internetten araştırma ile yeni olup olmadığı ve modeli rahatlıkla öğrenilebilir)eğer sıfır motor olsun isterseniz karaköyde sordum 15 hp 4 zamanlı motorlar 2500 dolar civarı..indirim de herhalde yapacaklardır.
Böle bir yasanın tasarlandıgını bilmiyordum.. inşallah ötv kalkarda 2. el tekne ve motor sahibi olabiliriz.