Merhabalar, Hemen hemen her hafta sonu balık tutmak için teknemle boğaza çıkıyorum. Çoğunlukla çapari ile avlandığım için hafif bir makine arıyorum. Malum boğazda dip akıntısı çok yüksek. Bu sebeple 400 gr. kurşun kullandığımız dahi oluyor ancak çoğunlukla 200 gr. kurşun yetiyor. Daha önceleri tatlı suda avlandığım için Fox Stratos FS7000 makinem var. Bu makinenin misina toplama hızından, sararken yormamasından çok memnunum ancak çok ağır bir makine.. Bir kaç tane de ıvır zıvır markalarda ufak makinelerim var ama onlar da misina sararken çok yoruyor ve derin suda misinayı toplamam çok uzun sürüyor. Yeni bir makina almak istiyorum ancak dişli değerleri vb. hakkında hiç bir bilgim yok. Hatta çıkrık makine mi almalıyım spin makine mi karar veremiyorum. Uzun lafın kısası hafif ve hızlı bir makine için yardımınızı bekliyorum.
serkan bey merhaba. bende sizin sorunlarınıza benzer sorunlarla ilgili bir başlık açmıştım.saolsun arkadaşlar ilgilendiler ve aşağıda linkini verdiğim okuma markayı tavsiye ettiler.bu makinayı kime sorduysam olumlu cevaplar aldım.. ama daha sonra ilersinide düşünerek ben çıkrık aldım vede çok memnunum ...her iki linkide ekliyorum.umarım faydası olur.. http://www.balikavi.net/forum/showthread.php?t=38591 http://www.balikavi.net/forum/showthread.php?t=38921
Feridun Bey, Verdiğiniz linkleri ve makineleri inceledim.Ancak sanki iki makinenin de turu istediğim kadar yüksek değil. Bu konuyu açtıktan sonra araştırmaya devam ettim ve yanlış anlamadıysam tur sayısı ne kadar yüksekse sardığı misina o kadar uzun oluyor. Yani 4.5:1 tur bir makine 6.3:1 bir makineden daha az misina sarıyor. Tabi bu konuda yanılıyor da olabilirim. Ben bir sitede aşağıdaki özelliklerde bir makine buldum. İşime yarayıp yaramayağı konusunda fikirlerinizi bekliyorum. Yardımınız için teşekkür ederim. Rear drag fishing reel. - 7 B.B. system incl. OWC; - Long cast alu spool; - 2 Graphite spear spool; - Balanced Rotor; - 6.3:1 High speed gear ratio - 0,18-160m Line Cap. - +2 graphite match extra spool Makine ağırlığına dair bir bilgi verilmemiş ancak total paket ağırlığı olarak 0,60 kg girilmiş.
Serkan Bey, merhaba. Tespitiniz doğrudur,turdaki devir oranı arttıkça sardığı misina uzunluğu artar, ancak aynı ağırlığı çekmek için daha fazla güç harcamak gerekecektir. Arabaların şanzıman sistemi gibi. Ben de aynı şekilde kullanmak üzere salina 2 10000 aldım, bir kaç kere de kullandım, ancak daha ziyade jigging için uygun olduğunu düşündüğüm bu makina ile rahat edemedim. Çünkü sarma kolu bence normal kullanım için uzun olduğundan bilek kulanarak değil kol kullanarak sarım yapılabiliyor. Bu nedenle değiştirerek, kolu salina2'ye göre daha kısa olan VS 65'i aldım, henüz deneme fırsatım olmadı ama, içime daha çok sindi, daha rahat kullanacağım gibi geliyor. Rastgele.
Serkan bey ben derin su avlarında çıkrık tipi makinalar kullanmaktayım balığı çekme bakımından oldukça rahat makinaların devir oranları eğer küçükse 4.5 gibi bunlar hakan beyinde dediği gibi güçlü makinalardır ağrlık durumuna gelince 70 veya 80 lik sizin istediğiniz gibi makinalar 600 gr civarindadır çıkrık tipi makinalar kullanımı çok rahattır kıyıdan atçek yapamazsın bilgin olsun ama tekne avlarında ben yıllardır kullanıyorum sana önericeğim markalarda banaks 50, lineaffe bunları incelemeni isterim rastgele
arkadaşların dediği gibi tur sayısı arttıkça derinden çekmek daha çabuk oluyor ama 0.5 kg lık bir balık 60 mt.den çekerken kolunuzu kopartır.hele birde 1-2 kg yakalarsanız oltayı bırakıp elle çekmek zorunda kalırsınız.. ilk başta bende sizin hatanıza düştüm ve çok zahmet çektim.at çek yapmayacaksanız kesinlikle çıkrık tavsiye ederim
Tavsiyenize uyarak çıkrık makine araştırdım. Alışkın olmadığım için ucuz bir başlangıç yapayım dedim. Aşağıda baktığım iki model var. Uygun mudur? Okuma Magda Pro MA-45 4.0:1 Devir oranlı. 0,45 mm misinadan 450 metre sarım. Anında duruş sistemi. 2 inox bilye. Tıkırtı düğmesi. Misina sarım klavuzu ve misina derinlik sayaçlı çıkrık makine LINEAEFFE GCT ALUMINYUM ÇIKRIK MAKİNE 3,8;1 Devir oranı, 0,50=330 metre miaina sarımı. tek çelik bilyalı 520 gram ağırlığında çıkrık makine. 0.18mm/260m - 0.25mm/140m misina kapasitesi
boğazda ben ryoby ecusuma 6000 vi kullanıyorum çok memnunum hem hafif hem rahat. bende bir abimizin tavsiyesi üzerine almıştım. genelde el oltası kullanırım ama bazen kamışa geçtiğimde ryobi de güzel bir makina. 8000 vi si de olabilir.