Bir arkadaşımın teknesi var fakat tur teknelerinden yani hem hızlı gidiyor hemde açıktan gidiyor. ben amatör çabalarım ile palamut ve lambuka yakaladım. ama artık daha büyüklerini yakalamak istiyorum. birincisi torik, orkinos yada daha büyük balıklar için ne yapmalıyım ? sahte daha derinden mi gelmeli ? çünkü hep palamut geliyor ( 1 kilonun üstü balık hiç gelmedi ) 1)Sahte için ne kullanmalıyım ? 2) ağırlık ne kadar olmalı ? 3) eğer birden fazla ağırlık kullanılacaksa kaç metre arayla olmalı ? 4) bunun için en uygun misina hangisidir ? 5) büyük balık için kullanılan sahtelerin özellikleri nasıl olmalı ? 6) Akya nın özellikle dikkatini çeken bir sahte var mı ? 7) Akya için sahte derinliği ne olmalı ? amatör olduğum için açıklamlarınızı ona göre yaparsanız sevinirim şimdiden teşekkürler.
Reha kardeşim nereden avlanacağınızı belirtirseniz sanırım o yöredeki arkadaşlar daha yardımcı olabilirler
öncelikle derinde avlanıyorsan jig denemeleri yapmanda yarar var tuttugun balıkları incelediğimiz zaman attıgın sahteler en fazla yüzeyden 4 metre aşagı olduğunu söylüyor agır rapala sualtında hareket edecek rapala ayarlıyabilirsin kendine kalamar subye de bulabilirsen o dedigin büyük balıkları tabii uygun bir merada tutabilme ihtimalin yüksek şimdiden rasgele kardeşim..
tek avlanma şeklim bu : ) " Bir arkadaşımın teknesi var fakat tur teknelerinden yani hem hızlı gidiyor hemde açıktan gidiyor" yani başka türlü bir av yapmıyorum...
Bu iş kurşunla olmaz. Diver denen daldiricilar var. Onlardan temin etmelisin. Orkinos için yemin köpürcük çikarmasi lazim. Yakaladigin palamutun başindan ayirmadan her iki tarafini fileto yap. Yani şakşak yem. Sonra her ikitarfida boyuna 5-7 şeride ayir. Uygun bir igne takip, hizlica çek.
Tur teknesi ile heleki insanlar varken balık avlaman zor.. zira senin için tekne hızını değiştirmez.. ancak en arkada oturup çıktık kamışı ve makinesi ile 15-20 cm bir yalancı balık takarsan belki yüzeyden bişi gelir..o da iri balık olursa fena yöklenir kamışı biryerlerde sabitlemen lazım..balıgı çekmek için tekne durmak zorunda kalırsa misafirler mızmızlanabilir.. bu işi en iyisi bagımsız yapman..
tekne istediğim zaman durur . Arkadaşım zaten. palamut yakalayınca duruyor. benim merak ettiğim büyük rapalaya ( rapala husk ,magnum) yüzeyden iri balık vurur mu ? ayrıca gagaları oldukça büyük kurşuna gerek olur mu ?
son olarak kesin bir yanıt almak istediğim bir konu var : orkinos , baraküda , torik gibi balıklar 8 km hızla giden bir teknede + suyun 3 metre altından gelen 14 - 16 cm bir rapalaya yetişebilir mi ? yada bu koşullar karşısında bu tür balıkların tepkisi nedir ?
Orkinosa senin teknen yetişebilir mi? Sürat teknesi dahi olsan geçerli bu soru. Torik'te pek geri kalmaz ondan. Barrakuda için bir şey diyemem. Zira o uzun yüzücü değildir. yüksek hız yapamaz, yapsada çok uzun süre devam etmez. Orkinos için bir cevap vermeden önce sen, 70-80 km sürat yaptıklarını ve bu sürati de gün boyu devam ettirebildiklerini not düşeyim de..
EEE Adalar civarı tutulan orkinoslar 6-7 metre tekneler. zıpkını vur diye nara atanlar. 300 kg-780 kg arası balıklar. en son balık 8,5 saat üstüne alındı.... hatta bir balık 780 olan 14 saatte çıkartıldı yukarı...
6-7 metre teknenin hiç şansı yok orkinosta Alır gider onu... Orkinos işi ustalık kadar cesaret, azim filanda ister. Kolay değildir. Ama orkinos denecek kadar orkinos kaldı mı ki, öyle ergin boyları artık bulunuyor mu, bilmiyorum hiç. Bu arada boğaz/marmarayı ara sıra ziyaret ediyorlar. Duyumlarını alıyoruz.
Serdar benım dediğim mevzuu gerçek bir olaydır tamamen tekne 7 metre üzerinde bu tekneyle tutuldu sorma ben bile irkildim. hatta en son bağlı olduğu yerde oturak tahtası diycem dahada enteresan olacak.
Zamanında tuttuk onlardan bolca. Sonra Japonlar geldi, aşırı av yasak olmasına rağmen döviz gelecek diye göz yumuldu, denizin de dibine kibrit suyu döküldü. Koca bir torik yakalayıp yem yapıyorsun, ötesini siz hesap edin artık. Biz tekneye alamazdık. Vincimiz filan yok ki. Bir keserimiz vardı, kafaya bir indirirdik; sonra yedekler yanımıza dönerdik eve.