Arkadaşlar, Herkese selamlar! Benim bir konuda yardımınıza ihtiyacım var. 6.15 boyunda 1.80 eninde 6.5Hp su soğutmalı benzinli Albin motorlu bir teknem var. Sorunum şu: Teknem yarım gazdan sonra yeterli hız almıyor. Yarım gazda ne giderse tam gazda da öyle gidiyor sadece bağırıyor. Rölantide ,hızlanışta, sert havaya karşı gidişte bir zorlanma yok. 8-10 saat çalışsada bir sorun yok. Pervane biraz yosunlanınca hiç gitmiyor. Acaba pervaneyle ilgili bir sorun olabilirmi? Yardımlarınızı bekliyorum. Şimdiden teşekkürler.
Tekne olayından çok anlamasamda sorunun pervanede olduğu açıkça ortada. Teknesi olan arkadaşlar yardımcı olacaklardır.
Tekrar Merhaba..! Bu arada teknem içten takma motorlu şanzımanlıdır. Teknem de resimdekidir.. Yardımlarınız ve yorumlarınız için teşekkürler.
Yasin Bey, 6,15 Boya sahip ahşap bir tekne için 6,5 Hp benzinli bir motorun yeterli gelmeyeceğini düşünüyorum. Tekneniz ahşap olması nedeniyle tahminimce 600 Kg. civarı bir ağırlıkta olmalı. Bu ağırlıkta bir tekneyi 6,5 Hp ve benzinli bir makine ancak hareket ettirebilir. Diğer konu içten yanmalı motorların max. tork değerine en yüksek devirde değil, daha orta devir değerlerinde çıkmalarıdır. Herhangibir arabanın teknik bilgilerini incelerseniz max. tork değerinin hep orta devirlerde alındığını görebilirsiniz. Dolayısıyla sizin yarım gazdan sonra motora yüklenmelerinizde hissedilebilir bir güç ve hız artışı getirmemektedir. Makineniz dizel olsa, benzinliye göre tork avantajınız olacağından şikayetiniz daha düşük seviyede kalabilirdi. Önemli bir noktada makinenizin şu andaki performansıdır. Eğer makineniz doğal aşınmalar sonucu kompresyon kaybına başlamışsa ( bunu en kolay yağ konulan kapağı açarak anlayabilirsiniz. Makine çalışırken yağ kapağını açıp bakın, eğer su buharına benzer basınçı bir hava çıkışı görüyorsanız yıpranma ciddi değerlere ulaşmış olabilir ) katalog değeri olan 6,5 Hp gücü bile alamıyorsunuzdur. Pervanenin temiz tutulmasıda oldukça önemli bir konudur. Teknenizi kıyıya aldığınız bir anda pervaneyi kontrol edip eğrilik v.s. varmı diye bakın. Pervane zehirlisi adı verilen kimyasalı uygularsanız daha uzun süreler kekamoz, midye v.s. musallat olmadan pervaneyi kullanabilirsiniz. Verdiğiniz bilgiler doğrultusunda şimdilik bu kadar yardımcı olabiliyorum. Sorununuzu biran önce aşabilmeniz dileklerimle.
ahşap tekne Sayın Balıkçı 34 , Sizin tekneniz ahşap balıkçı teknesi yani "deplasman tipi tekne" . Suyun altında kalan kısmı hacmen ve yüzey alanı olarak fazla. Sürat tekneleri gibi "V" şekilli tekne tabanına sahip değil. O yüzden belli bir max. gövde hızı vardır. Yani siz gaza iki kat bastığınızda tekne 2 kat hızlanmaz çünkü suyun direnci çok artar. Ayrıca sizin motor 6,5 hp ise o tekneye hız yaptırmak için çokta yüksek değil. Eğer 15 bg falan olsaydı belki tatminkar hızlanma elde edilebilirdi ama oda 2-3 kat değil bir kat mil fazla şekilde olurdu kanaatindeyim. Bu max. hızı hesaplamak için gemi inşaatında belirli formüller var fakat şu anda bulamıyorum. Madem sert havada bile bir problem yaşamıyorsunuz benim kaanatim motor yada şanzımanda bir sorun olmadığı yönünde.
Şimdi cepten 6,90 ahşap teknesi olan bir balıkçı arkadaşımla konuştum . Pervanesi kaçırıyor olabilir dedi. Pervane kanatlarının eğimi "pitch açısı" kontrol edilmeli der kendisi.
İlginiz için teşekkürler. Motorla ilgili sorun yok. Çünkü yeri geliyor 8-10 saat lüfere dolaşıyoruz. Çapariye sırtı çekiyoruz. Rolanti olduğu için hararet bile yükseltmiyor. En sert havada bile kıyılıyoruz. Sorun yarım gazdan sonra bile hız azbile yükselmiyor..Yine de teşekkürler...
Hakan Bey, Selamlar. Öncelikle verdiğiniz bilgiler ve yardımlarınız için teşekkürler. Motorum marin tipi su soğutmalı, şanzımanlı ve volantı iri olduğundan dolayı bu boydaki teknelere uygun diye açıklıyor tekneciler. Tabiki daha da büyük motor olması iyi ancak olumsuz tarafları rolantisi çok hızlı oluyor ve yakıtı fazla tüketiyor. Bunu diğer tekne kullanıcılarında şahit olduğumdan biliyorum. Motorun rolantisi ve yakıtından memnunum açıkçası. sadece yarın gazda neyse ondan sonra da aynı, sorun bu. Tabiki de yarım gazdan sonra iki kat daha hız beklemiyorum. Ama hiç artış yok sadece yakıtı tüketmesi artıyor. Randıman olarak kompresyon olarak ta sorun olduğunu düşünmüyorum açıkçası.. Özellikle rolantide de bu kendini belli ederdi herhalde. Birde ağustos sıcaklarında gezdiğimizde hemen kendini belli ederdi herhalde. Teknem kıyıda şu anda uygun bir pervaneci bulduğum ilk anda baktıracağım. İlginize ve bilgilerinize teşekkürler.
Raşit Bey , Selamlar. Öncelikle ilginize teşekkürler. Burda ki bir kaç eski balıkçıyla görüştüğümde pervane de sorun olabileceğinden bahsetti. Artık yapılacak tek şey iyi bir pervane ustası bulmak... Arayışlara başladım.