Tekneyi kıyıya bağlama

Konu, 'Tekne Donanımı ve Bakımı' kısmında KEFALKIRAN tarafından paylaşıldı.

  1. KEFALKIRAN

    KEFALKIRAN Murat Doğan

    Mesajlar:
    245
    Şehir:
    İstanbul
    Favori Kamış:
    Olta
    En İyi Avı:
    Dülger
    Arkadaşlar yaz için hazırlıklara başladım. Kısmetse satın aldığım teknem de yakın zamanda ulaşacak. Ben de bana lazım olacak malzemelerin listesini hazırlıyorum. Bu noktada merak ettiğim bazı sorular var. Deneyimli arkadaşlar fikir verirse sevinirim.

    İlk olarak tekneyi yazlık bölgede kıyıda dubaya bağlayacağım. Yalnız sistemin kıyıdan çekerek tekneyi kıyıya yanaştırabileceğim şekilde olmasını istiyorum. Bu düzeneğin adı nedir ve nasıl yapmalıyım, kaç metre halat almalıyım. Başkaca hangi ekipmanlar gerekir?

    İkinci olarak çıpaya ne kadar uzunlukta bir halat almalıyım ve bu halatın kalınlığı ne olmalı? (Tekne 3.5 metre)

    Bu malzemeleri en uygun nereden temin edebilirim? (Şu an İstanbul'dayım)
     
  2. can akgün

    can akgün CAN

    Mesajlar:
    1.660
    Şehir:
    İSTANBUL-BAKIRKÖY
    Favori Kamış:
    SHIMANO CATANA CX SPINNING 240 M 10-30gr SHIMANO BEASTMASTER CX SURF TE 4.30 200gr
    Favori Makine:
    SHIMANO ULTEGRA CI4 10000 XSA SHIMANO EXAGE 4000 FC
    En İyi Avı:
    1580 gr sazan
    Tüm tekne malzemelerini karaköy civarında bulursun .Fakat tekneyi dubada bırakmak için ağır tonoz atmalısınız.Yani hem burundan hemde kıçtan tekneyi sabitlemelisiniz.Kıyıya çekecekseniz böyle birşeye gerek yok zaten.
     
  3. KEFALKIRAN

    KEFALKIRAN Murat Doğan

    Mesajlar:
    245
    Şehir:
    İstanbul
    Favori Kamış:
    Olta
    En İyi Avı:
    Dülger
    Hızlı cevabınız için teşekkürler. Kıyıya çekmekten kastettiğim şey şu. Tekne suda kalacak. Dediğiniz gibi ağır bir tonoza bağlı olacak ama ben bineceğim zaman kıyıdan asılacağım halata tekne kıyıya gelecek, ben bineceğim. Yani ben tekneye gitmeyeceğim, o bana gelecek. Bu sistem nasıl yapılıyor, onu merak ediyorum..
     
  4. can akgün

    can akgün CAN

    Mesajlar:
    1.660
    Şehir:
    İSTANBUL-BAKIRKÖY
    Favori Kamış:
    SHIMANO CATANA CX SPINNING 240 M 10-30gr SHIMANO BEASTMASTER CX SURF TE 4.30 200gr
    Favori Makine:
    SHIMANO ULTEGRA CI4 10000 XSA SHIMANO EXAGE 4000 FC
    En İyi Avı:
    1580 gr sazan
    O bölgede teknesini bağlayanlardan daha iyi bilgi edinebilirsiniz bence.Malesef bu konuda pek bilgim yok idk idk idk :)
     
  5. KEFALKIRAN

    KEFALKIRAN Murat Doğan

    Mesajlar:
    245
    Şehir:
    İstanbul
    Favori Kamış:
    Olta
    En İyi Avı:
    Dülger
    teşekkür ederim, sağolun.
     
  6. uFuK-28

    uFuK-28 Ufuk

    Mesajlar:
    295
    Şehir:
    Giresun
    En İyi Avı:
    72 cm levrek
    Anladığım kadarı ilen tekneden inildiğinde tekne kıyıdan (kabaca söylüyorum) 3 metre gibi denize açılsın istiyorsun. Eğer öyle ise lastik düzeneği yapman lazım yani uyduracaksın. Ben öyle yaptım (benimki şişme bot). Ayrıyetten özel deniz için lastik halatlar satılıyor biraz pahalı ama..
     
  7. bluefinjack

    bluefinjack hüseyin

    Mesajlar:
    127
    Şehir:
    istanbul
    Favori Kamış:
    -
    Favori Makine:
    -
    En İyi Avı:
    48 kilo-eşim
    düşündüğünüz sistem için tonoz şamandırasına bağlı yelken makarası kullanabilirsiniz
     
  8. mehmetsahin

    mehmetsahin mehmet şahin

    Yaş:
    57
    Mesajlar:
    97
    Şehir:
    istanbul
    En İyi Avı:
    Levrek 14 kg
    Çanakkale'den selamlar

    Eğer tekneyi tonozlamayı düşündüğünüz yerde başka tekne yok ise yada balıkçıların gidiş geliş güzergahı üzerinde değil ise varegele sistemi kurabilirsiniz.Bunun için öncelikle olmazsa olmaz çok sağlam bir tonoz atmanızı öneririm. Çünkü her sene sağlam atılmamış tonozlar yüzünden bir dünya tekne sahile vurarak parçalanmaktadır.Akabinde tonoz şamandırasının boşta kalan halkasından sahile kadar çift katlı bir sağlam naylon halat uzatacaksınız ve bunu sabitleyeceğiniz bir kazık çakacaksınız sahile...Bu naylon halat üzerine şamandıranın üst deliğinden geçmeyen ve bir sustalı kancanın takılabileceği bir düğüm atacaksınız..Teknenizede bu düğüme takmak için fazla uzun olmayan bir halat vede ucunda dağcıların kullandığı sustalı kanca hazırlayacaksınız.Böylelikle işiniz bitip balıktan sahile döndüğünüzde tekneniz sustalı kancasını çift katlı naylon halattaki düğüme geçirecek ve düğümü şamandıraya gelene kadar ipi kaydıracaksınız..Böylelikle teknenizde şamandraya kadar gitmiş olacak...Yanlız bu sistemin tek kötü tarafı eğer tekneniz ile sahil arasında kalan kısmından tekneler gelip geçecek ise bu halata takılma ihtimali olabilir...(Sistemi gözünüzde canlandırmanız için birbirine yakın apartmanlar arasında kadınlar çamaşır asmak için kullanırlar çamaşırı astıkça ipi çekerler ve astıkları çamaşırda uzaklaşmış olur.Kuruduğundada tersini yaparlar toplarlar)
     
  9. KEFALKIRAN

    KEFALKIRAN Murat Doğan

    Mesajlar:
    245
    Şehir:
    İstanbul
    Favori Kamış:
    Olta
    En İyi Avı:
    Dülger
    herkese cevaplar için çok teşekkür ederim. Mehmet bey tam dediğiniz sistem sanırım aklımdaki. Sanırım diyorum çünküyazınızdaki bir kaç yeri tam anlayamadım. Daha net olması için bir görsel hazırlayıp akşam yatarken aklıma gelen :) sistemi çizmeye çalışacağım. Mantıklı mıdır, işe yarar mı diye yine size danışacağım..
     
  10. mehmetsahin

    mehmetsahin mehmet şahin

    Yaş:
    57
    Mesajlar:
    97
    Şehir:
    istanbul
    En İyi Avı:
    Levrek 14 kg
    Tekrar selamlar

    Murat kardeşim;Öncelikle umarım yazlığın bulunduğu yer fazla rüzgar alan yada daha doğrusu dalga alan bir yer değildir.Bazıları kolaylık olsun diye tekneyi yakına tonozlarlar ve bu mevki dalgaların kırılma noktasına denk gelir ki işte o zaman attığın tonoz sağlam olsa da tekne çok kamçılama yapacağı için genellikle koç boynuzlarının olduğu yerden fiberi patlatır yada koç boynuzunu kırar,tonoz sağlam değilse de hepsini beraber alır götürür.Bu sebeple tonoz atma mevkini iyi hesaplamanı öncelikle öneririm.Akabinde eğer tekne 4.50 ve civarı bir fiber tekne ise iki adet 15 kg lık çapa ve bunlara bağşayacağın 5-7 metre arası mümkün olduğunca kalın zincir işini görecektir.çapaları genelde gelen dalgaya aksi istikamette V şekil oluşturacak şekilde atlmalısınzincirleri şamandıra halatına bir fırdöndü ile bağlamanda fayda var çünkü tekne döndükçe çapa zincirlerini döndürmemesi için...Şamandra ile zincirler arası bağlayacağın halatı iyisinden yük çeker seçmende fayda var ve mesafesi yüzey ile dip arasında olan mesafe kadar olmalıdır..Tonoz atma işlemini tamamladıktan sonra sıra geldi varageleye....Şamandra yüksüz halde iken şamandra ile sahile çakacağın halkalı kazık arasındaki mesafeden 2 metre fazla naylon halatı kestikten sonra halatın bir ucunu şamandıranın suüstünde kalan mapasından geçirerek sahile taşıdıktan sonra iki ucu birbirine düğümleyeceksin ve çok fazla gergin olmayacak şekilde sahildeki kazığa bağlayacaksın...Sonrasında şamandıranın yanına giderek şamandıraya en yakın yerden bu halata sustalı kanca geçirmek içinbir kasalı düğüm atacaksın.Yanlız bu düğümün önemi şamandıranın üst mapasından geçmiyecek kadar şişkin olmalıdır.Bu düzeni kurunca teknendeki parimaya paslanmaz bir dağcı kancası(sustalı) takacaksın..tekneni bağlarken mesafen1.5 metreyi geçmesin...İşlemler tamamalandığında sen ve tekne sahilde iken kurmuş olduğun bu düzeneği halatını kazıktan kurtardıktan sonra çiftli halatın şamandrada düğümlü kısmını kendine çekerken altta kalanı bırakarak kanca takma düğümünü kendine çekip tekneni bu düğüme kancaladıktan sonra ilk yaptığın işi tersine yaparak tekneyi şamandıraya kadar çekeceksin ce çekme işlemi sonunda da varagele ipini sahildeki kazığa bağlayarak tekneyi sabitlemiş olacaksın...Umarım bu sefer kafanda soru bırakmamışımdır....
     
  11. KEFALKIRAN

    KEFALKIRAN Murat Doğan

    Mesajlar:
    245
    Şehir:
    İstanbul
    Favori Kamış:
    Olta
    En İyi Avı:
    Dülger
    Mehmet abi yazdıklarını dikkatle okudum. İlk defa teknem olacak ve gerçekten acemiyim. Sorularımla sizi sıkıyorsam peşinen özür dilerim.

    Fiber tekne 3.5 metrelik bir tekne ve çok dalga alan bir bölge değil. Altınoluk ve Küçükkuyu arasındaki bir bölge. Başkaca tekneler de şu anda bağlı ama benim dediğim sistemle yapmıyorlar. Suya girip halatları çözüp kıyıya getiriyorlar. Ben özellikle sabah suyunda satt 5 veya 5:30 gibi çıkmayı düşündüğümden o saatte buz gibi suya girmem böbreklerimden dolayı mümkün değil. O yüzden çare arıyorum.

    Aşağıya bir çizim yaptım. Bu çizimdeki 1 numaralı halat tekne ile kıyıdaki kazık arasında sabit bir halat. 2 numaralı halat da tekne şamandıra ve tekne arasındaki halat. Ben şöyle düşünmüştüm.

    Tekneyi yerine göndermek için tekne kıyıdayken 1 nolu halatı kazıkla arasına bağlayacağım.

    2 nolu halatın kıyıda teknenin gideceği mesafe kadar bir payı daha var diye düşünün. Tekne yerine gidince fazlalığı kilitleyip kıyıda bırakacağım. Tekneyi kıyıya çekmek istediğimde o kilidi açıp fazlalık halatı serbest bırakacağım ve 1 nolu halata asılıp tekneyi kıyıya çekeceğim.

    Bilemiyorum aklımdakini anlatabildim mi ve bu anlattığım mantıklı mı? Ne dersiniz?

    [​IMG]

    Sanırım bu da aynı mantıkla oluyor ve daha az karışık :)

    [​IMG]
     
  12. mehmetsahin

    mehmetsahin mehmet şahin

    Yaş:
    57
    Mesajlar:
    97
    Şehir:
    istanbul
    En İyi Avı:
    Levrek 14 kg
    hayırlı sabahlar:)))

    Sevgili kardeşim;2. resim nispeten daha doğru olmakla birlikte yanlış olan şey halatın kıç kısma bağlı oluşu,,,Şimdi o resimden tekneyi çıkart ve sahil ile şamandra arasındaki halatı düşün...Bu ikili görünen halatın tek koluna tam şamandranın dibinden düğüm atacaksın ve düğümün kasası dışarda kalacak...Ama bu düğüm şamandranın üstte kalan mapasından geçmeyecek kadar büyüklükte olacak ve sen bu düğümde kalan kasaya teknenin baş tarafından ucunda sustalı kanca bulunan 1 yada1.5 mt uzunluğunda bir halatı geçireceksin ve tekneni böylelikle ikili halata bağlamış olacaksın...Bu ikili halatın teknen sahilde iken teknenin bağlı olduğunu değil de ötekini çektiğinde teknen şamandraya doğru kaymaya başlar tekne açıktayken de tersini yaptığında kıyıya gelir...(ben de senin için resim çizmeye çalıştım ama bu gavur icadı aleti pek iyi kullanamadığımdan vazgeçtim.>:)))))
     
  13. KEFALKIRAN

    KEFALKIRAN Murat Doğan

    Mesajlar:
    245
    Şehir:
    İstanbul
    Favori Kamış:
    Olta
    En İyi Avı:
    Dülger
    Abi sana çok teşekkür ederim. İnan şimdi herşey daha net. Dediklerin üzerine çizimi değiştirdim. Bu tamam sanırım. Değil mi abi?

    Bir de bu halat sıkıntı yaşamamam için kaçlık olmalı?

    [​IMG]
     
  14. mehmetsahin

    mehmetsahin mehmet şahin

    Yaş:
    57
    Mesajlar:
    97
    Şehir:
    istanbul
    En İyi Avı:
    Levrek 14 kg
    son çalışmam :))

    [​IMG]

    kısaca anlatmak istediğim bu ... eğer halatı ince kullanırsan düğüm şamanda mapasından geçmesin diye düğümün önüne bi tane balıkçı ağı mantarı takabilirsin.
     
  15. KEFALKIRAN

    KEFALKIRAN Murat Doğan

    Mesajlar:
    245
    Şehir:
    İstanbul
    Favori Kamış:
    Olta
    En İyi Avı:
    Dülger
    Çok çok teşekkür ederim tekrar. Zahmet verdim. Ama artık net bir şekilde anlamış oldum. Şu an tekneyi değil ama kısmetse gideceğim günü iple çekiyorum :)
     
  16. mehmetsahin

    mehmetsahin mehmet şahin

    Yaş:
    57
    Mesajlar:
    97
    Şehir:
    istanbul
    En İyi Avı:
    Levrek 14 kg
    Cnm kadeşim:))))))

    Saatlerdir hanımla nasıl çizeriz diye bu aleti kurcalayıp duruyorduk.:))))))))Şunu daha önce yollasan ne olurdu....:)))))))))))))))Halatın kalibresi konusunda ise işim sağlam olsun diyorsan çağı 1 cm olan vede fiyatı da pahalı olmayan mavili beyazlı naylon halatlat satılıyor tekne malzemesi satan bayilerde hertürlü işini görür...Ama ilk başta anlattığımı unutma teknen ile sahil arasından özellikle gece tekne geçme ihtimali varsa bu halata dolanırlar haberin olsun...
     
  17. KEFALKIRAN

    KEFALKIRAN Murat Doğan

    Mesajlar:
    245
    Şehir:
    İstanbul
    Favori Kamış:
    Olta
    En İyi Avı:
    Dülger
    Sağol abi, çok zahmet verdim gerçekten. Hakkını helal et. Gece tekne geçme vs ihtimali yok abi. Sadece yüzen insanlar var. Büyük ihtimalle yaramazlar iplere asılıp çeşitli oyunlar bulurlar kendilerine. Başka da birşey olmaz sanırım.
     
  18. mehmetsahin

    mehmetsahin mehmet şahin

    Yaş:
    57
    Mesajlar:
    97
    Şehir:
    istanbul
    En İyi Avı:
    Levrek 14 kg
    Merhaba..:))

    Sevgili kardeşim;umarım yardımcı olabilmişimdir...Teknen hayırlı uğurlu olsun,iyigünlerde kazasız belasız kullanmanı dilerim.Rastgelsin her daim arkası bol gelsin...Kal sağlıcakla...:))
     
  19. Mustafa Coşkun

    Mustafa Coşkun Mustafa Coşkun Çerçi

    Yaş:
    45
    Mesajlar:
    1
    Merhabalar forumda yeniyim , resimleri açamadım, rica etsem , bana 05364102468 e whatsap dan yollayabilirmisiniz teşekkür ederim