Tekneyle Avcılıkta Nasıl Bir Lüfer Takımı Yapmalı

Konu, 'Olta Düzenekleri ve Yeni Sistemler' kısmında volex21 tarafından paylaşıldı.

1. volex21

volex21 Volkan

Favori Kamış:
    Okuma V System 2.40 Lineaeffe Spirit Surf 3.90 (fiyat performans 9/10)
    Favori Makine:
    Spro Red Arc 20'lik (Fiyat/Performans : 8/10)
    En İyi Avı:
    Levrek (57 cm - 2.100 gr ) Sargoz (700 GR kadar) Palamut (40 cm üzeri), Lüfer 40 cm, Çipura 950 gr
    Herkese merhaba. Evet sorum bu, başlıkta yazan. :)

Bizler lüfer zamanı (buralara göre) ekim, kasım aylarında 2-3 kere tekneyle Dikil'den lüfere de gidiyoruz. (Bulaşmadığımız bi balık yok. :D:D:D)

Dikili'de lüfer için kullanılan takım iki iğneli (iğneler bayağı iri palaları kurşunlu)
    bir takım kullanıyoruz. Herkes te bu takımı kullanıyor gördüğüm.
    Sardalyayı bütün olarak takıyoruz ve iğneler yardımıyla yatay durmasını sağlıyoruz.

Takımı suya indirip, dipten 1-2 kulaç yukarı kaldırıp bekliyoruz. Lüfer konusunda hiç deneyimim yok, bana gösterilen neyse onu yapıyorum lüfere gidince. Bir tane de yakaladım 30 cm kadar. (Buralarda pek küçüğü çıkmıyor zaten. Çıkınca 25 cm ve üstü çıkıyor. :) )

Sormak istediğim, bizim klasik olarak kullanmakta olduğumuz sistemden daha etkin teknikler var mı?
    Zargana yakalanıp, dolaştırılmasını okudum da grupla çıktığımızdan genele uyuyoruz veya tekne sahibine uyuyoruz. Zargana yakalamaya ve tekne arkasından gezdirmeye imkanım yok. :rolleyes:

Çapari kullanımı buralarda çok yaygın değil, kullanan da kolyoz yakalamakta kullanıyor genelde.

Lüfer için ava gidersek sizce klasik takımlarla mı deneyeyim veya bunu da mutlaka dene, bunun performansı daha iyidir dediğiniz bir takım, tarz, teknik vs. varmı?

Zaten çok fazla lüfer çıkan bir bölgede olmadığımdan etkinliği arttıracak ne gibi öneriler getirebilirsiniz?
    (Bu güne kadar ki en iyi lüfer avımız tekneden geceden, sabaha kadar 4 kişi 6 adet lüfer. :))

Teşekkür ederim. :)

2. skoylu

skoylu Serdar KÖYLÜ

Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Büyük beyaz; 7 mt. Güney Afrika Açıkları..
    Misinayı FC, yani %100 florokarbon misina ile değiştir.

3. volex21

volex21 Volkan

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    En İyi Avı:
    Levrek (57 cm - 2.100 gr ) Sargoz (700 GR kadar) Palamut (40 cm üzeri), Lüfer 40 cm, Çipura 950 gr
    Teşekkürler Serdar abi. Onu yapmak benim de aklımdaydı. Birçok yerde Fc misina tavsiyelerini okumuştum.

Bizim kullandığımız sistem en randımanlı sistemmidir acaba. İstanbullu avcı arkadaşlar daha iyi bilirler diye düşündüğümden açtım konuyu.

Çapari, iş yapar mı acaba diye de aklımda kalmadı değil.

4. ALİCO

ALİCO AliCo

Favori Kamış:
    D.A.M El oltası
    Favori Makine:
    0,33 beden FC
    En İyi Avı:
    Herhalde Toriklerdir. Kofanalarda olabilir.ispendek 13,8 kg, Kırlangıçlar.vs.vs.
    Volkan yapma bunu açma bu konuyu dememe kalmadan açmışsın bak.
    Etme gel vazgeç günlerce yazdıracaksın şimdi yandık....

5. volex21

volex21 Volkan

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    En İyi Avı:
    :laughing: :laughing: :laughing:

Valla kötü bi niyetim yok abi. :) Gerçekten lüfer konusunda bişey bilmiyorum. Bizim buralardan geçişleri de çok kısa sürüyor. Serhat abi ikidir lüfer zamanı gelsin falan diyor. Bizde takılacaz peşine mecburen.

Bari gidip, donmuşken sabahlara kadar teknede. Etkin bir şekilde, fark yaratacak takımlarla bişeyler tutmak istiyorum.

Sen bu işin üstadlarından olarak ne dersin, neler yapayım? Nasıl takımlarla avlanayım abi? Varmıdır bir önerin. Bildiğim kadarıyla sen zargana gezdiriyorsun daha çok. :)

6. skoylu

skoylu Serdar KÖYLÜ

Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Sizin oraların balıkları, boğazın lüferine benzemez.

Teknede çapa atmayın. Misinalarınız FC olsun. Ucundaki takımları daha iyileştirebilirsiniz ama pek fark yaratmaz.

Deneyebileceğin şeyler arasında, sardalyanın kılçığını çıkarmak olabilir.

Tamam, var bir şeyler yapılabilecek ama anlatması zor. Bir de ALiço üstadı sinirlendirmeyelim şimdi gene durumu var.

7. ALİCO

ALİCO AliCo

Favori Kamış:
    D.A.M El oltası
    Favori Makine:
    0,33 beden FC
    En İyi Avı:
    Herhalde Toriklerdir. Kofanalarda olabilir.ispendek 13,8 kg, Kırlangıçlar.vs.vs.
    Sardalya balığı bu işin mihenk taşıdır aslında lüferden daha çok sardalya tutmak uğraştırır lüfer zamanında sıkıntıdır genelde. yem varsa sorun yok

Eğer uzun olta ile dolaşacaksanız Sardalya üstüne tek iğne kullanacaksın. çift iğne balığın yüzmesini engeller ve çabuk öldürür. o yüzden kimseyede demem ama sana söylüyim KISA PALA iğne kullancaksın ağız açıklığı geniş olsunki ambarlasın rahat rahat birde gaga iğnesi lüfer de asıl olan tekne durmayacaksa dipten çok yukarı değil kurşun dibe oturacak ve ondan sonra hareket ile kalkacak yukarı. kısaca tekneyi fazla yürütmeyeceksin akışa bırakacaksın. bu hem zarganada hem de sardalyada oldukça iş yapar. sular fazla akıyorsa kurşun dahada ağır ve oturacak Ancak tek sıkıntı balık 1 kere verdumu tasma atman gerek atamazsan yem 2 parça alışınca tamamdır. kokladığını hissedecesin. yeme vurduğunu değil İşaret parmağın başka bir boyut kazanmalı. ondan sonra lüfer tutma sanatı başlı başına geliyor zaten. 2 iğne yerine tek iğne yap yem ölmesin yüzsün yeterli.

FC Sİ şusu busu ben anlamam balık merada varsa benım misinamı görse ne olur görmese ne olur o zaten direkt yeme atlayacaktır misinaya değil...

8. skoylu

skoylu Serdar KÖYLÜ

Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Balık misinanı görürse, o yemi yeme benzetemez.

9. volex21

volex21 Volkan

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    En İyi Avı:
    Misina olarak fırdöndü sonrasında takımda FC kullanacağım abi, burası kesin. Sardalyanın kılçığını çıkarmak derken ikiye bölerek kılçığı çıkarıp fleto olarak mı takmaktan bahsediyorsun tam anlayamadım, kusura bakma abi.

Sen, müsait olduğunda düşündüğün şeyleri yazarsan sevinirim abi.

Tekneyle çıkınca çapa atmıyoruz lüferde, hatırladığım kadarıyla. Gerçi geçen kış gitmedik ama bu kış büyük ihtimal gideceğiz.
    İlgine teşekkürler... :)

10. ALİCO

ALİCO AliCo

Favori Kamış:
    D.A.M El oltası
    Favori Makine:
    0,33 beden FC
    En İyi Avı:
    bu konuya artık yazmayacağım.

11. volex21

volex21 Volkan

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    En İyi Avı:
    Teşekkür ederim Alico abi. Sen zannedersem canlı sardalyayı düşündün. :eek:
    Nerde o şans, bahsettiğim ölü sardalya abi, istanbuldan gelme hatta çoğunlukla. (Bazen çok tazesini bile bulmak mümkün olmuyor)

Ölü sardalyayı bütün olarak arka arkaya duran iki iri (kurşunlu) iğneye takıyoruz abi.

Bundan daha etkini varmıdır veya daha etkin nasıl olur onu soruyorum açıkcası. :)

Mesela, Serdar abi FC Misina dedi. (Elde var bir:))

12. skoylu

skoylu Serdar KÖYLÜ

Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Yok, bir boruyu sardalyanın ağzından sokup, kılçığı boyunca yürütüp çıkarmak olayı. Bir zamanlar bir yerlerde anlatmıştım bunu. Dur bir bakayım, hah, burada işte:

http://www.balikavi.net/forum/showthread.php?t=29015

13. volex21

volex21 Volkan

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    En İyi Avı:
    Teşekkürler Serdar abi. Verdiğin linkin gelen cevaplar dahil hepsini okudum. :)
    Bu şekilde deneme yapmışsındır mutlaka, sonuçlar nasıldı merak ettim.
    Bir de böyle bir sistem tekneden aşağıya indirilip, yem balık nasıl yatay pozisyonda düzgün duracak pek kestiremedim.

Gerçi içine kurşun konulmasından da bahsedilmiş ama bence, genede tam düzgün duruş sağlanamaz gibi geldi. İnce bir hesaplama gerekmezmi yemin yüzen balık pozisyonunda durması için. :rolleyes: :confused:

Linkin bir diğer faydası da Aret'in şakşak yem tarifi oldu. :D

14. Cgrtn

Cgrtn Çağrı

Favori Kamış:
    Speedmaster Game Type 2.70 10-50
    Favori Makine:
    Shimano Exsence 4000S
    En İyi Avı:
    Ya sabır...
    Yapma Volkan Abi yapmaaaaa:D Lüferi burda sardalyadan ziyade zargana ile tutarlar tekneden uzun olta ile:) Derinliğe göre renk değişimi konusunda bir bilgim yok yalnizca ben bu sezon tuttuğum (alıkoyduğum ve saldığım) tüm balıkları, bildiğiniz cart sarı renkli(Hi-vis yellow) ip ile tuttum. Çok söylediydi burdaki abiler balık bakmaz, meraaadaki balık kaçar:D Belkide kaçtı bir kısmı ama bir kısmınıda yakaladım hatta saldım hatta ve hatta kaçırdım:D İstanbul-Beşiktaş ta bir tanıdık söylemişti(ne kadar doğru bilmiyorum denemedim) izmarit balığını da çok severmiş lüfer beyler:D

15. skoylu

skoylu Serdar KÖYLÜ

Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Sen zaten zoka, yani sapında kurşun olan takım kullanıyorsun. Dengeyi o sağlar. Kılçığını çıkarıp öyle takabilirsin sardalyayı.

Kılçığını çıkarırsan, balık daha iyi aksiyon yapar. Ha, verdiğiniz rakamlara filan bakınca bu ne kadar gereklidir tartışılır.

16. can akgün

can akgün CAN

Favori Kamış:
    SHIMANO CATANA CX SPINNING 240 M 10-30gr SHIMANO BEASTMASTER CX SURF TE 4.30 200gr
    Favori Makine:
    SHIMANO ULTEGRA CI4 10000 XSA SHIMANO EXAGE 4000 FC
    En İyi Avı:
    1580 gr sazan
  17. volex21

volex21 Volkan

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    En İyi Avı:
    Bişeye de bi faydan olsun be Çağrıcım. :D:D:D

Şu takım de, şöyle yapsan de, falan filan.... :D:D:D

Senin yazından misinanın pekte bi etkisi olmadığı gibi bi sonuç çıkmış. Ben gene de FC misina kullanacam, sanırım olumsuz bir etkisi olmaz. Olumlu etkisi olursa da buradan bilirtirim zaten. :) İzmariti avdan hemen önce tutmak lazım, o kadar zaman olmaz. Muhtemelen sardalya kullanırız.

Genelde baktığımda takım olarak bu takım kullanılıyor sanıyorum. Daha etkin takım önerisi gelmedi. Daha çok yemin durumu ile ilgili ve misina ile ilgili öneriler geldi. Çapari nasıl olur diye düşünmüştüm ama kimse çapariden bahsetmediğine göre sanırım tekneden kullanmak lüfer için pek randımanlı olmayacak gibi bir kanı oluşturdu bende.

Neyse, genelde levrek peşinde olacak olsakta birkaç av, lüfere de gitme ihtimalimizin yüksek olmasından dolayı hazırlık amacıyla açmıştım konuyu.

Katkın için teşekkürler... (Tekirdağ'da çok çıkıyordur aslında lüfer, tekneden hiç denemediniz mi?)

18. volex21

volex21 Volkan

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    En İyi Avı:
    Teşekkürler Serdar abi, rastgelsin...

19. can akgün

can akgün CAN

Favori Kamış:
    SHIMANO CATANA CX SPINNING 240 M 10-30gr SHIMANO BEASTMASTER CX SURF TE 4.30 200gr
    Favori Makine:
    SHIMANO ULTEGRA CI4 10000 XSA SHIMANO EXAGE 4000 FC
    En İyi Avı:
    1580 gr sazan
    Yem içinde balık her zaman farklı davranıyor.Geçen sene köprüden avlanıyorum yanımızda hamsi ve istavrit var.Hamsi balıkçıdan alma istavritler canlı kanlı.Fakat balık hamsiye daha fazla vurdu.

20. Cgrtn

Cgrtn Çağrı

Favori Kamış:
    Speedmaster Game Type 2.70 10-50
    Favori Makine:
    Shimano Exsence 4000S
    En İyi Avı:
    Ya sabır...
    Volkan Abicim tekneye ne gerek var buralarda kıyıda cirit atıyorlar:laughing: :laughing: Şaka bir yana (şaka değildi gerçekten kıyıda:p) misina hiç önemli değil çok aç bir balık daha doğrusu tam bir yırtıcı misinaydı sarıydı yeşildi umrunda değil:) Dediğim gibi abi uzun olta kullanıyorlar genelde Ali abi de belirtmiş. Ama benimde kafama takılan pancar motorlu bir teknede uzun oltanın uzunluğu ne olmalı? Rölantide gidiyorsun sonuçta ve altında pancar motoru:D Mazot kokusu eşliğinde inanılmaz bir ses idk