Test: Hangi Makine Daha Uzağa Atıyor?

Konu, 'Makineler' kısmında adx tarafından paylaşıldı.

1. adx

adx Adil

Favori Kamış:
    Vega Potenza Supercore, Olympic Graphiteleader Argento Compatto
    Favori Makine:
    Daiwa Certate 3012H, Daiwa Emblem Pro 5500, Daiwa Tournament Surf 45QD (Favorim, ama bende yok)
    En İyi Avı:
    En iyi avı kaç kilo mu? Şaka mı bu? Çinekop, çinekop. Herhalde 70-100 gram arasıdır :-)
    Test: Hangi Surf Makine Daha Uzağa Atıyor?

Bir forumda gördüğüm bir karşılaştırmayı çevirdim, aktarmak istedim.
    Aslında 2008'den kalma çok eski bir gönderi, ama ben bulunca sevindim; böyle somut veriler her zaman bulunmuyor.

Bu karşılaştırma kafanın boyutlarının ne kadar önemli olduğunu gösteriyor. Ama testi yapan kişi kafanın genişliğinden çok yüksekliğinin etkili olduğunu iddia ediyor. 35mm’lik kafa yüksekliği olan Daiwa’larda hep 45 mm'den daha iyi sonuçlar almış. Ben bundan emin değilim, bence fark iki makinenin makara çapı arasındaki 1 cm'lik ciddi farktan kaynaklanıyordur.
    Bir de sarım tekniğinde Shimano'nun daha küçük adım aralıklarıyla sardığını, bunun da fark ettiğini söylemiş. Bundan da emin değilim.
    Sebep ne olursa olsun sonuçlar bunlar...

(Bu arada olayı hangisi daha iyi diyerek Daiwa ile Shimano rekabetine çekeceklere not: ben Daiwa'cıyım ve muhtemelen yine de magseal olan bir tane alacağım)

Karşılaştırılan Makineler:
    1) Daiwa Tournament Basia 45QD, Kafa #5, 240 m 12 lb mono kapasiteli
    2) Shimano Aero Technium MGS 10000XSA..402 m 12 lb mono kapasiteli

Test Ortamı:
    • İp: Her ikisinde 20lb Power Pro ip ile 65 lb Power Pro shock leader kullanıldı.
    • Atış tekniği: Hepsinde aynı atış tekniği kullanıldı (Hatteras cast).
    • Kurşun: 227 gr ağırlığında yumurta biçimli kurşunla atış yapıldı.
    • Kamış: Aynı marka aynı model kamış kullanıldı. Ama yine de kamışlar arasında 1 cm’lik bir fark ya da diğer yüzüklerden çıkan bir fark olmasın diye her bir takımla 3’er atış yapıldıktan sonra kamışlar değiştirildi, her bir makine diğer kamışa takıldı.
    • Atışlar 32 derece sıcaklıkta, nemli havada, arkadan 5mph rüzgarda yapıldı

Daiwa Tournament Basia 45QD
    • Kafa Yüksekliği=45mm
    • Kafa yarıçapı (Kafa dudağından ölçüm): 66mm
    • Ağırlık: 495gr
    • 410 cm Breakway HDX kamış kullanıldı.

Shimano Aero Technium MGS 10000XSA
    • Kafa yüksekliği: 35mm
    • Kafa yarıçapı (Kafa dudağından ölçüm): 76mm
    • Ağırlık 495 gr
    • 409 cm Breakway HDX kamış kullanıldı.

1.Atış
    Daiwa 128 m
    Shimano 134 m

2.Atış
    Daiwa 130 m
    Shimano 136 m

3.Atış
    Daiwa 131 m
    Shimano 137 m

Kamışlar karşılıklı değiştirildikten sonra yeniden atış yapıldı.

1.Atış
    Daiwa 134 m
    Shimano 140 m

2.Atış
    Daiwa 140 m
    Shimano 144 m

3.Atış
    Daiwa 130 m
    Shimano 144 m

Testi yapan kişinin orijinal gönderisini okumak isteyenler şuraya bakabilir. (Ben ölçüleri metrik sisteme çevirerek aktardım)
    http://www.stripersonline.com/surftalk/topic/232855-daiwa-tournament-basia-45qd-vs-shimano-aero-technium-mgs-10000xsa/

2. roy

roy roy

Favori Kamış:
    Ron Thompson heavy telecoast, daiwa crossfire,lineaeffe extreme,Pezon&Michel Rafale pro pike
    Favori Makine:
    Daiwa tournement entoh 5500, Mitchell compact gold 7000 , Okuma Razor 65, Daiwa procaster A 4000
    Testte de görüldügü üzere makina kafasina fazla takilmaya gerek yok. Is kamista bitiyor

3. adx

adx Adil

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    Daiwa Certate 3012H, Daiwa Emblem Pro 5500, Daiwa Tournament Surf 45QD (Favorim, ama bende yok)
    En İyi Avı:
    En iyi avı kaç kilo mu? Şaka mı bu? Çinekop, çinekop. Herhalde 70-100 gram arasıdır :-)
    Fark az geldi galiba.
    Bence fark varsa zaten bu kadar vardır; hatta bu bile çok gibi geldi bana; 20-30 metre olacak değil sonuçta.

Olay maalesef kamışta bitmiyor, ama evet, olay kamışla başlıyor.
    En önemlisi atış tekniği ve kamış. Ardından makine ve ip.

Bunlar hep çok konuşulan şeyler, ama çoğunlukla somut veriden çok rakamlara dökülmemiş tecrübe var.
    Mesela bendeki makinenin üzerinde ince ip var, yedek kafasının üzerinde kalın ip var. Hangisiyle daha uzağa atabildiğimi biliyorum, bariz bir fark var; ama ölçmeye kalkmadım.

Bu örnekte sağolsun birileri ölçmüş de koymuş, çok araştırdığım sıralarda bunu görmüş olmak isterdim.

4. KARAHANLI07

KARAHANLI07 Metin Özgür Doğan

Favori Kamış:
    OKUMA-SHİMANO-D.A.M
    Favori Makine:
    OKUMA-SHİMANO-D.A.M
    En İyi Avı:
    dostlarım
    Abi işlev olarak shimano kalite olarak daiwa derim :)

5. shadowpane

shadowpane Hakan

Favori Kamış:
    Shimano Antares/Vengeance/SuperAero Lineaffe_Spider Surf Okuma_VSystem/hellios/x-safina
    Favori Makine:
    Daiwa_Entoh/Ballistic Shimano_Aernos/KİSU/BULL'S AlbaStar.Pasha 60
    En İyi Avı:
    Yayın/Turna/Alabalık Eşkina/Levrek/Palamut/Lüfer/Kalkan
    süper paylaşım teşekkürler,

6. İnan01

İnan01 İnan Köse

Favori Kamış:
    Daiwa Crosscast 2.59 28-84 / Major Craft Skyroad 2.44 7-23
    Favori Makine:
    Shimano Twinpower HG 4000 / Shimano Stradic Ci4 3000
    En İyi Avı:
    Balık
    Çok teşekkürler paylaşım için :thumb:

7. balli

balli m.nuri akkaya

Favori Kamış:
    D.A.M Telespin 3 mt. 10/30gr.
    Favori Makine:
    Shimano Hyperloop 4000 RB
    En İyi Avı:
    11,7 Kg. Aynalı sazan
    Atış Testi?

Bir atış testin sağlıklı ve ölçülebilir sonuçlar vermesi için atışın gerçekleşmesini sağlayan "unsur"a bakmak lazımdır ve maalesef buradaki unsur insandır.

Her atışı aynı nitelikte, aynı stille, aynı kuvvetle ve daha birçok faktörün birleşimiyle yapmak gerekir ki elde edilen sonuçları kıyas etme imkanı olsun. Aynı kişi aynı takımla bile üst üste aynı atışı hiçbir zaman yapamaz. En yoğunlaşmış, işinin zirvesinde profesyonel bir atıcı da olsa bu mümkün değildir. (mesela okçuluk, cirit ve gülle atma sporlarındaki sporcuların durumu) Ama bu unsur, mekanik/otomatik veya çok hassas elektronik bir düzenek ise yani atışların standart olması sağlanabiliyor ise gerçek bir test olabilir. En azından gerçeğe daha yakın sonuçlar elde edilme imkanı olur.idk

8. adx

adx Adil

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    En İyi Avı:
    Her biriyle birer atış yapıldığında haklısınız.

Ama sizin sözünü ettiğiniz sorunları gidermek için tek atışla yetinmeyip çok sayıda atış yaparak yapılan atışların makul bir grafik çıkartıp çıkartmadığına bakmak bir çözümdür.
    Testi yapan da öyle yapmış.

Sonuçlar muğlak değil;
    -6 atışın hiçbirinde Daiwa'yla daha uzağa atamamış.
    -Genelde atışlarda Daiwa ile Shimano arasındaki fark birbirine yakın çıkmış.
    -Sadece son atışta istatistikçilerin ifadesiyle "standart sapma" dediği şey fazla olmuş, ama onda da Shimano daha uzağa atmış. Onun dışında ben bir sorun görmedim. Bence bir fikir veriyor.
    O yüzden makul bir örnekleme sayılabilir.

Ama buradan iki makine arasındaki erim farkını yüzdelerle ifade edip daha kesin konuşmak için elbette çok daha fazla sayıda atış yapmak gerekir.
    Ya da dediğiniz gibi belki mekanik bir düzenek.