Ticari değeri olan Kırma İsrail Sazanı

Konu, 'Tatlısudaki Canlılar' kısmında serdar43 tarafından paylaşıldı.

1. serdar43

serdar43

Favori Kamış:
    Orta kalite kamış.
    En İyi Avı:
    Levrek- 1,750 gr
    Yaklaşık 1.5 ay önce balık pazarında gördüğüm israil sazanına benzeyen ancak 1 kg kadar gelen bu yeni türün bu işin ticaretini yapan balıkçılar tarafından en cok satılan tatlı su balığı olduğunu duyunca önce şaşırdım. Bilindiği üzere israil sazanı çok kılçıklı ve tatsız eti olan ve en büyüğü benim gördüğüm 300-400 gr gelen mendebur bir balıktır ve tüm oltacilarında korkulu rüyası haline gelen bu balığın nasıl olurda bu şekilde satıldığını merak ederek sorduğumda aldığım cevapta bir okadar şaşırtıcı geldi. Pullu sazanın yumurtası ve israil sazanın elle sağılarak yapılan suni döllemeyle bu türün ortaya çıktığını söyleyen balıkcı arkadaş bu türün (Adınada tutulduğu barajda meke koymuşlar) en çok sattıkları balık olduğunu ve cabuk geliştiği ve dayanıklı olduğundan üretimininde kolay olduğunu söyledi. Merakıma dayanamayarak bende gecen hafta 2 kg alıp tadına bakmak istedim. Böyle güzel bir sazan tadı inanın hiç görmedim.Balık yağlı ama kılçıkları bir hayli az ve tavada yapılırsa muhteşem bir tadı var. Bununda ispatı zaten balık pazarında alanlar sayısından belli oluyor. Şu anda Eşkişehir (Porsuk) barajında üretilen ve oltacı arkadaşlarında büyük bir zevkle yakaladığı bu balığın israil sazanlarınında sonunu getireceği söyleniyor. Ancak yinede pullu ve aynalı sazanlar içinde büyük bir tehlike arz ediyor. Tabi şahsi fikrim burda artık israil sazanından başka balık çıkmayan göl ve barajlarada bunlardan atılsa en azından hem olta zevkini hemde tadı açısından pullu sazandan daha iyi olması olta ile avlanan arkadaşlar için çok iyi olacak..
    Yorumlar size ait fotolarına bakın pullu sazan gibi bıyıklı değil ancak israil sazanı gibi ufak değil ve sırt yüzgeçleride farklı tadınıda inşallah bakınca karar verirsiniz..

2. denizci_kaptan

denizci_kaptan Sami

Posuk barajından çıkan sazandan bende yedim 2. kg lik bir balıktı.kılçıksız ve çupraya benzer bir tadı vardı. çok hafifti. Eğer bu o balıksa çiftlik çuprasının pabucunu dama atar:)

3. eozsoyeri

eozsoyeri Erdem Özsoyeri

Bu balıkların aynısından ,İstanbul'da Sazlıbosna barajında da var.Orada da önceden sazan varken israil lerle kırılması sonucu oluşmuş,söylediğiniz gibi 1-2 kg oluyor.Yalnız zannediyorum ki bu türler kısır oluyorlar..

4. serkanbey78

serkanbey78 serkan

Favori Kamış:
    3 adet olta (üzerindeki terimleri çözemedim)
    En İyi Avı:
    13 cm istavrit
    güzel bir bilgilendirme teşekkürler. istanbulda ben bu balığı nerede bulabilirim nerden alabilirim. bazen yollarda araçların arkasında bazı balıkçılar satıyor bunları yada işportada. bu o balıkmı acaba.

5. serdar43

serdar43

Favori Kamış:
    Orta kalite kamış.
    En İyi Avı:
    Levrek- 1,750 gr
    Seninki ya tutarsa misali olmus :) ama tutarsada aynalı sazan gibi pulsuz tadıda bunlar gibi olursa mükemmel olur

Sonuna kadar katılıyorum çiftliklerin tadına 10 basar..

Kısır oldukları hakkında bilgi alamadım ancak bu balıklar suni döllemeyle üretilmiş ve devam ediliyor üretimine.
    Asıl ben teşekkür ederim ancak bu balıkların heryerde satılacağını sanmıyorum eğer varsaki kesinlikle alırken dikkat edin. Eti çok sert değil o yüzden çabuk bozuluyor. Çok dayanıklı balıklar pazara gelene kadar yaşıyolar hatta akşam saatlerine kadar canlı kalıyorlar...

6. avcı22

avcı22 Mesut Turan

Favori Kamış:
    olta
    En İyi Avı:
    yayın 3.4 kilo
    Bu sazan türünden Edirne'deki barajlarda çok var.Biz burada İsrail Sazanı diyoruz.Dediğiniz gibi eti lezzetli.200-300 gr kadar büyüyenlere biz burda Bulgar Sazanı diyoruz.

7. deppik

deppik onur karabıyık

En İyi Avı:
    5,6kg sazan.. :)
    bu balıklardan çanakkale/ayvacıkta bilaller göletinde çıkıyor..eti çok lezzetli ve kılçıkları az.. israil sazanına göre daha hemde çk daha iyi ama keşke attığımız oltanın ucundan bunlar değilde aynalı çıksa...:rolleyes: galiba kötünün iyisini seçiyoruz artık..

8. teachmania

teachmania Fatih

Favori Kamış:
    Lineaeffe Dıscovery 400cm Surf Kamış
    merhaba serdar bey.. porsuktan çıkan yeni sazan türüyle ilgili mesajınızı okudum.. ben de Kütahya Altıntaş'ta oturuyorum.. resmini verdiğiniz balığı buranın pazarında da gördüm sanırım. küçük oldukları için kılçıktan yenmez diye düşünüp almaya yanaşmadım hiç.. bu hafta alıp denemeyi düşünüyorum. verdiğiniz bilgi için teşekkür ederim. sayenizde farklı bir lezzet tatmış olcaz..
    Porsuk barajında olta avı yapılmıyor diye biliyordum.. o yüzden gitmeyi düşünmedim hiç.. bizim burda dereden şamadıralı takımla tatlı su kefali avlamaya çalışıyorum.. porsuk barajı konusunda bilgi verebilirseniz sevinirim. çok balık çıkıyor mu? kıyıdan avlanılabiliyor mu? yem olarak ne kullanıyorsunuz?

9. nejat vardar

nejat vardar nejat vardar

Porsukn barajında balık tutmadım. Ama barajdan arkadaşım 17 kg levrek getirdi ve kırmızı şarapla pişirdim. ''ben hayatta tatlı su balığı yemem '' diyenler anında piranha gibi yok ettiler pişirdiğim balığı.

10. esabi

esabi SENIOR MEMBER

Favori Kamış:
    reklama gerek yok
    Favori Makine:
    favori kamışım bölümünde yazıyor
    En İyi Avı:
    pulu imzamda
    abi ben bunu yemem dedikten sonra kılçıkları bile yalayanları çok gördüm:D :D :D
    önemli olan o balığın usta elinden geçmesidir:) :)

11. teachmania

teachmania Fatih

Favori Kamış:
    Lineaeffe Dıscovery 400cm Surf Kamış
    cevabınız için teşekkürler nejat bey. kütahyaya yeni geldiğim için fazla yer bilmiyorum. porsuk barajını forumlardan araştırdığımda daha çok olumsuz şeyler okudum. balık yok falan diyorlardı. barajda balık tutuluyor olmasına sevindim.. sezon açılınca gitmeyi düşünüyorum..

12. nejat vardar

nejat vardar nejat vardar

Resimdeki balıklar halis İsrail Sazanı. Haziran sonuna kadar, yani sular çok ısınmadan yakalananlar yağlı ve lezzetli oluyor,doğru. Ancak diğer balıkların yumurtalarını yediği ve onlara çoğalma şansı bırakmadığı için zararlı bir balık. İsrail Sazanı'nın pek çok türü var. Ben 1,5-2 kg (tartamadım) kadar olanını yakalıyorum. Yaz aylarında yakaladıklarınızı temizlemeden (canlı bile olur) buzdolabında 2 gün bekletirsen iyi olur. Kılçıklarını elle toplayabilirsin. Eti de sıkılaşır.;)