Tırıvırı ile mücadelede 2. evre..!

Konu, 'Genel Konular' kısmında N@mık tarafından paylaşıldı.

Konu Durumu:
Daha fazla cevap için açık değil.
  1. N@mık

N@mık

Favori Kamış:
    Bilgi, Deneyim, Emek, Sabır ve Nasib
    En İyi Avı:
    Kocaman bir hayaldi kaçan
    "Bu oluşumu başlatan ve başından sonuna dek takip eden RASTGELE-DER Amatör Olta Balıkçıları Derneğine ayrıca teşekkür ederiz."

Demiştik..

RASTGELE-DER in fikrine ve çalışmalarına sahip çıkıp, sorgusuzca eylemlerinde nefer olmuştuk. Elimize yüreğimize sağlık.

Malzemecilere ulaştık afişlerimizi dağıtım bu sayede kendileriyle bu konuyu tekrar istişare edip fikir birliği yapmıştık. Kimisi kartvizitinin veya tabelasının balıkçılık platforumlarında yayınlanması için bizimle oldu kimileri de zaten bizimleydi.

Peki o zamandan bu yana dava da ne kadar ilerledik ve ne kadar kişiyi bunu kullanmaktan vazgeçirdik? Yoksa bizim bildiğimiz bizimle kaldı. Biz kendi kendimize mi gelin güvey olduk?

Peki..! Devamı?

Geçen zaman içinde Adanada 3 ayrı imalathane ve toptancının isimlerine ulaştım..! Hatta birisi günlük 5000 adet üretim kapasitesine sahip ve genelde doğu illerinde veya kasabalara ürün sevkiyatı yapıyor.

Asıl hammadde olan misina ağ rulo halinde uzak doğudan geliyor ve imalathaneye kesip ucuna bir kurşun bağlamak kalıyor. Yani evde bile yapılsa üretim sayısı günlük binleri buluyor.

Öncelikle resmi izinlerle gümrükten geçen bu misina ağın ithalatını nasıl engelleyebiliriz?

Peki bu ismi cismi adresi belirli olan imalathaneleri hangi güçle hangi beraberlikle nereye şikayet edip faaliyetlerini durdurabiliriz?

Unutmayın günlük 5000 ad. tek imalathanenin üretimi:eek:
    Unutmayın bu davada niyetimizin samimiyetini daha ciddi adımlarla gösterebilriz.;)

Varmısınız..? Sayın balıkçılık platformları..?

Son düzenleme: 5 Mayıs 2008
  2. smyrna

smyrna Sevil Kurtoğlu

Favori Kamış:
    olta
    En İyi Avı:
    olacak inşallah
    Uzun zamandır seni alkışlamamıştım, tebrikler bu işin peşini bırakmadığın için :)

3. carpe

carpe

Favori Kamış:
    olta, zıpkın
    En İyi Avı:
    3.7kg levrek 8kg sazan
    Araştırmaların için seni kutlarım Namık..

Ben daha önce kendi başıma rahatsız olduğum bazı konular hakkında sahil güvenlik,su ürünlerinden bazı öğretim üyeleri ve sahil güvenlikteki çevre mühendisi olan bir hanımla çeşitli görüşmeler yaptım.Sonunda vardığım sonuç bütün kurumlar iyi niyetle birşeyler yapmak istiyor fakat herhangi bir kurum birşey yapmaya kalksa diger bir kurum a takılıyor.
    Benim şahsi fikrim eğer ciddi bir adım atılmak isteniyorsa konuyla alakalı butun kurumları bu konuda uyandırmak ve hepbirlikte hareket etmelerini saglamak gerekiyor..

Netice olarak bugune kadar doğayla ilgili konularda kimi zaman hayati tehlike atlatmak pahasına kendi başıma yaptığım çabalara ,eğer buradan üzerime düşen bir katkı varsa bir yenisini memnuniyetle eklemek isterim..

4. Avciperdeci

Avciperdeci SeRDaR

Favori Kamış:
    El Oltası
    Namık abi, tırıvırı yapımında kullanılan malzemeden profesyonel balıkçıların ( örneğin Voiliciler) kullandığı ağlar yapılmakta. Ve bu malzemelerin ithalatı bakanlık izni alınarak gerçekleştirilmekte. İthalatı engellemenin yolu yok gibi ancak imalatçıları engellemenin yolları olabilir.

5. ozan

ozan Ozan

mesele aynen böyle. hangi alan olursan olsun kurumlar birbirinden habersiz bu sebeble aynı iş 5 kere yapılırken bazı işlerle kimse uğraşmıyor. koordinasyon sağlanması ile ilgili çalışılabilir.

6. simendifer

simendifer Sennur

Elbette varız ve kafamda da bir şeyler var ama buraya yazarsam ifşa olacak. O nedenle buraya yazmak istemiyorum.

Yalnız ithalatı engellemek zor ama denetimini sıkılaştırmalarını sağlayabiliriz belki. Bu gelen ürün, kime ne kadar gidiyor, o kişiler bunlarla ne yapıyor ve nereye satıyor. Bunlar kesinlikle denetlenmeli. İthalattan daha kötü bir şey var aslında, o da ihracat. Üretimi ve satışı yasak olmasına rağmen, ne yazık ki ülkemizde ihraç edilecek diyerek üretimi yapılıyor ve bunun tamamı ihraç edilmiyor. Bunun yanısıra, diğer ülkelerde de bunun kullanımı yasak ama denetim yok. Tırıvırılar doğu ülkelerine gidiyor. En büyük ihracat İran ve Irak'a yapılıyor. Bu ihraç işlemi yasal mı, kaçak mı orasını bilmiyorum ama ihracat yapılıyor. Dediğim gibi de, bunun tamamı ihraç edilmiyor ve ülkeye dağılıyor. Senin bahsettiğin yer gibi bende de adresler var üretim yapıldığına dair. Ve bunları ihbar etmek yerine başka şeyler var kafamda, ihbar işi ise sonra. Ama dediğim gibi burada anlatmak istemiyorum, ifşa oluyor ve nasıl oluyor bilmiyorum ama birilerine haber uçuveriyor. :mad:

Bir şey daha söylemek istiyorum, bu tırıvırı afiş asımları hala devam ediyor, yani elinizde afiş varsa lütfen asmaya devam edin. Ben şu ana kadar yapılan çalışmaları Ankara'ya gönderdim ama bundan sonrakiler de işimize yarayacak bilginiz olsun.

Afiş astığımız bazı bayiilerin ise, afişleri çıkardıklarını söylemek istiyorum. Bizzat gördüğüm gibi, bana gelen haberler de bu yönde. Örneğin Üsküdar Umt balıkçılık afişi çıkarmış durumda, Antalya Falez balıkçılık ve şu an aklıma gelmeyen ama daha sonra isimlerini bildirebileceğim, Antalya'daki birkaç yer daha. Bu yerlerde, Namık'ın ardından afişleri çıkarmışlar, ardından başka siteden arkadaşlarımız gitmiş ve gittiklerinde yeniden afiş asmışlar. Ama şu anda afişler yine sökülmüş müdür, yoksa yerinde midir bilemiyorum.

Biz şimdi bu işe, Namık'ın da dediği gibi kendimiz bir şeyler yaparak devam edebiliriz. Ben her türlü çalışmaya varım. Biz çalışırken, bir yandan da RASTGELE-DER, daha önce yapmış olduğumuz tırıvırı afiş asma işlemleriyle ve elimizdeki bir takım videolarla, KKGM'ye gidecek ve önlerine koyup, biz bunları yapıyoruz, peki siz ne yapıyorsunuz? Diyecek. KKGM'den fayda gelmezse, bu işi bakanlığa ve hatta başbakana, artık kime olursa, oraya kadar götürmeye kararlılar.

Kısacası, herkes bir şeyler yapsa, bu konuyla ilgili olarak ciddi bir ses çıkarabiliriz ve bu ses bize olumlu sonuç olarak geri dönebilir. Kısa bir vadeden söz etmiyorum elbette ama bir yerden başlanmazsa, uzun vadede de olmayacak. Afiş dağıtımı ile başladık madem, Namık'ın da dediği gibi konu soğumadan başka çalışmalarla devam etmek gerek. Bu arada, geniş çaplı bir çalışma düşünürsek eğer, Hakan'ın da dediği gibi, pek çok merciiyi aynı anda uyandırmalıyız ki, birbirlerine takılmasınlar. ;)

7. mallaca

mallaca Halil Barış Şengül

Favori Kamış:
    Makinalı kamış olta,her türlü el oltası,rapala
    En İyi Avı:
    Kiloluk mırmır,Kiloluk iskorpit
    Biz çalışırken, bir yandan da RASTGELE-DER, daha önce yapmış olduğumuz tırıvırı afiş asma işlemleriyle ve elimizdeki bir takım videolarla, KKGM'ye gidecek ve önlerine koyup, biz bunları yapıyoruz, peki siz ne yapıyorsunuz? Diyecek. KKGM'den fayda gelmezse, bu işi bakanlığa ve hatta başbakana, artık kime olursa, oraya kadar götürmeye kararlılar.
    Kısacası, herkes bir şeyler yapsa, bu konuyla ilgili olarak ciddi bir ses çıkarabiliriz ve bu ses bize olumlu sonuç olarak geri dönebilir.

Bu düşünceler gerçekten şahsıma büyük bir heves verdi.Sitede gerek yönetim gerekse amatör balıkçılığın manifestosunu öğrenmiş ustalardan görevlendirme bekliyoruz.Her ilde tırıvırı mücadele timi oluşturulabilir.Bu timlerin çalışma sonuçları ile daha organize sonuçlar çıkarılır diye düşünüyorum.

8. ozan

ozan Ozan

ben bilmem adanada hiç bulunmadım. :confused:

9. xDJx

xDJx Mehmet Kundak

Favori Kamış:
    Oltalarım
    En İyi Avı:
    El oltası ile Turna 7kg. sazan 6kg. yayın 7kg.Yılanbalığı 2.65kg.Alabalık 1.12kg.
    Bende malesef üzülerek bir duyumumu eklemek istiyorurum;
    Yaşadığım ilde bir satıcı ikazlarımı sağ olsun dikkate alıp güya bu illetin satışını bırakmış!!! amaaa arkadaş bir noktada sözde kendi zararınıda telafi için elindeki 4 çuval dolusu tırıvırıyı ve 2 çuval top misina ağı seyyar bir satıcı vasıtasıyla doğu illerine satılmak üzere yollamış gerekçe ise <Doğuda Tırıvırı Serbest>miş!!!
    Rast gele...

10. Suatreis

Suatreis

Çocukluğumda mahalle bakkallarından yaptığım alışverişleri özledim. Remzi Amca derdim bana püsküüt versene ehe he :D Dışardan al içerdekiler parayla derdi...rahmetli elden ayaktan düşene kadar o bakkalı işletti ve aramızdan kendiside ayrıldı o gaz yağı kokan bakkalıda. Meğerse o dışardaki püsküütleri eşi yaparmış tepside de hergün taze taza mahallenin çocukları yesin diye.

Şimdi burada gelipte, gıpta ettiğimiz özlediğimiz esnaflık anlayışını ve ahlakını aramak doğru olmaz. Sözüm aynı ahlaka özlemle işini yapan başımızın üzerinde yerleri olası, değerleri esnaflarıma değildir. Onlar zaten açıkça bir direniş içerisindedir. Olması gerektiği gibi "adam" dır.

Şimdi gidinde bir satış noktasından, ticari faaliyette bulunan mekandan ilaç içmek içim bir bardak su isteyin..100 istekten 80 i bedeli karşılığı ile bu hizmeti size sunar.

Bu durumda içerisinde bulunulan yaşam şartları altında bir ticaret erbabından kar/zarar dengesini bozarak fedakarlık yapması beklenmemelidir.

Bahsedilen kişi tırıvırı nın ne olduğunu bizden iyi biliyor. Belirli miktarda yatırım yapmış. Ve yaptığı yatırımdan hatır, vicdan ilkesine göre kayıba uğramak istemiyor. Çünkü vicdan ve bilinç onun umurunda değil. Hatır dersenizde verdiği malların bedelini alabilecek potansiyeli olan kimseler için geçerlidir.

Bu durumda, seyyar satıcılar aracılığı ile doğu bölgelerimize satış için gönderilen bahsekonu malları sorgulamak anlamsız kalıyor. Bu güne kadar verilen tahribat ortada, bu tahribat bir süre daha azalarak devam edecektir. Bunun adı göz yummak değildir. süreç içerisinde karşılaşılan yenileme ve iyileştirme faaliyetlerinin yol açabileceği telafi edilebilir kayıplardır.

11. Suatreis

Suatreis

Sustum ben tamam......:)

Konu Durumu:
Daha fazla cevap için açık değil.