Arkadaşlar malesef bu tırıvırı hem sudaki canlıların hem de biz amatör avcıların başının belası. Güzel keyifli bir anı ve balığı kovalarken bir bakıyorsunuz malzemeniz suda kalmış bir tırıvırı parçasına takılmış. Çekiyorsunuz gelecek gibi değil. Uğraşıyorsunuz zaman kaybı. Canınız sıkılıyor ve en sonun da sinir stres arasında asılıp Allah ne verdiyse şansınızı deniyorsunuz ve çoğu zaman kaybeden oluyorsunuz. Sırf tırıvırı gibi suni ilişkenler olmasa da bazen bir dal parçası veya kaya kenarıda adeta keyfinize düşman oluyor. Bir amatör olarak hem kaybettiğim malzemenin maddi kısmına hem de daha doya doya kullanamadığım o canım rapalaların, kaşıkların ve sasilerin yitip gitmesine benim de canım çok sıkıldı. Hatta çevreye olan duyarlılığım suyun içinde gördüğüm bu tırıvırı illetini temizleme isteğimi de kamçıladı ve sonunda kendimce bir şey yapıp attım çantama. Defalarca faydalandım, hele tırıvırıdan kurtardığım iki yengecin kurtulduktan sonra suyun içinde önce birbirlerine kurtulmanın sevinci ile sarılıp sonra ayrı yönlere gidişini izlemek hala benim içimi titretir. İbrettir benim için. Resmi en son kısımda göreceksiniz zaten. Olay şu. Bir adet kasap kancası aldım 3YTL ye. Bu kancayı özellikle kasaplarda etlerin asılı olduğu kanca dersem hemen hepiniz daha rahat bileceksiniz. En üstte bu iki kancayı tutmaya yarayan ufak bükümü demir testeresi ile kesip attım. Böylece balık avında kullandığımız üçlü kancalar gibi takılıp dayanak yapması yerine ikili kanca haline getirdim. Takıldığı zaman bile bırakıp yeniden çektiğinizde rahatlıkla kurtarıyorsunuz. Arkasına da bildiğimiz çamaşır ipinden ekledim. Bütün mesele bu ipin uzunluğunu iyi ayarlamak. Ondan sonra ister takılan malzemenizi kurtarın, isterseniz gördüğünüz atıkları takıp çekin ya da suda kalmış malzemeleri toplayın! Bu kısım benim en sevdiklerimden Umarım hem çevreye hem de bütün balıkçı arkadaşlarıma yardımcı olmuşumdur. Bu arada hedefe atış yaparken ipin son ucunu mümkünse bileğinize ya da uygun bir yere tutturun. Böylece kanca ve ipide suya kaçırmamış olursunuz Hepinize selamlar, rasgele...
Rıfat kardeşim bende kıyıdan uzağa atıp dipten midye çıkarmak amacı ile aldığım ve ucuna 100 lük misina sarılı çarpmam var.Bu iş için 7 numara çarpma daha basit ve zahmetsiz.Ama dibe takılan takımı kurtarmak için bu sistem nasıl işleyecek.Yani o noktaya bu kanca sistemini atman ve takımı kurtarman bence çok zor.Nasıl o noktaya denk getireceksin.
Barış kardeşim ben bunu zaten çok uzak noktalara atış için kullanmıyorum. Hem dediğin gibi hedefi tutturmak ayrı bir maharet hem de diptekini söküp alabilmek ayrı bir şans. Bunu daha çok akarsularda ve baraj göllerinde kullanıyorum. Zaten o kadar uzak noktaya atış yapmak için her atışta bir sürü ipi yeniden düzenlemen gerekir. Ama suyun içinde görebildiğin mesafede ve özellikle tırıvırıyı sökmede başarılı şekilde kullanıyorum.
Dibe takılan oltamızın misinesine bu çapaya benzer aletin düğümünü atarsak, misine takılan yere kadar çapaya kılavuz olur. Takım kurtarmak için buna benzer ve hatta daha faydalı olabilecek aletler mevcut. Ama bu da doğru kullanılırsa iş görecektir bence.