Arkadaşlar; Kısa bir süre önce tohatsu 2 zamanlı 9,9 bg motor ve 4.50 mt. safter tekne aldım. Çok fazla kullanma fırsatı bulamadım daha. Bu tekne ve motorla ilgili yorumlarınız nedir, herhangi bir problem yaşar mıyım acaba? Hazırlıklı olmakta fayda var diye düşündüm. Cevaplarınız için şimdiden teşekkür ederim.
Hayırlı olsun. Motorunuz gayet güzel. Servislerin söylediğine göre piyasadan kalkan jhonson ve evinrudenin muadili olarak çıkarılmış bir motor. Kalitesinde yana endişeniz olmasın. Sandalda fena değil. Çok açılmadığınız sürece size yetecektir. Ancak boğaz gibi bir suda kullanılması mümkün değil elbette. Çıkmadan mutlaka ama mutlaka hava tahminlerine özellikle rüzgar durumuna bakınız.
Aslında almadan önce sorsan daha iyi olur du Şimdi ne diyelim sana olan olmuş artık Tohatsu duyduğuma göre SAS komandolarının kullandığı bir marka diye biliyorum.Fakat servis sıkıntısı olduğunuda duymuştum.İleride 2 zamanlı motorlarında yasaklanacağı ile ilgili bir şeyler kulağıma geldi.Dedim ya bunlar sadece kulağıma gelenlre.Allah kazasız belasız kullanmak nasip etsin.Bir de fotolarını koysaydın daha bir güzel olurdu.
Boğaza çıkmayı düşünmüyorum. Cesaret edemem öyle birşeye. Silivri ve civarlarında kullanıcam tekneyi. Gönlümden 15 bg geçmişti ama vergi muafiyeti dolayısıyla 9,9 bg tercih ettim. İşimi görecektir umarım.
2 zamanlılar yasaklansa bile üretiminin yasaklanacağını düşünüyorum. Mevcut kullanıcılara motorları çöpe atın diyemezler. Belki arabalarda olduğu gibi bir teşvik uygulayabilirler 4 zamanlı bir motorla değiştirmek için. Fotoğraflarımıda bir kaç gün içinde koyabilirim herhalde. Teknenin fotoğrafını çekemedim daha. Ne yazık ki hafta sonları kullanabiliyorum sadece.
Yeni kanunla vergi muafiyetini kaldırdılar. Artık beygir gücü farketmiyor. Yine de 9.9 un üstünde ADB ehliyeti istediklerinden iyi bir seçim sizinkisi. 15 ile 9.9 arasındaki fark neredeyse yok gibidir. En iyisini yapmışsınız ama 4 zamanlı olsaydı yakıt için iyi olurdu. Hem teknenin hem de motorun faturalarını ve ce belgelerini vakit geçirmeden liman başkanlığına ibraz ederek ÖTB nizi alın. Yarın ne olacağı belli olmuyor.
4 zamanlıyı ağırlığından dolayı tercih etmedim. Taşıması zor olur diye düşündüm. Vergi muafiyeti kaldırıldı derken artık 9,9 bg motorlar da mı vergiye tabi?
Güle güle kullanın O kadar parayı verdikten sonra, kendinizin ve etrafınızdakilerin can ve mal güvenliği açısından can yeleği, yangın söndürücü, ilk yardım çantası v.b. malzemelerinizi tamamlamanızı öneririm. Tekne ve motor sıfır olduğuna göre ÖTB yi almış olduğunuzu varsayıyorum. Almadıysanız ilk işiniz bence bu olmalı. Tekne, diğer muadillerine göre su kesimi yüksek olduğu için hoşuma gitmişti. Tohatsu motor Türk piyasasında fazla bir geçmişe sahip değil, zaman geçtikçe daha oturaklı bir imaj oluşturacaktır. Sadece daha öncede konusu olan " rodaj " sürecinde üreticinin önerilerine harfiyen uymanızı öneririm.
http://www.balikavi.net/forum/showthread.php?t=25951 Yukarıdaki linkte konuyla ilgili bilgiler bar. Artık MTV yok. Boya göre harçlandırma var. 5.99 m ye kadar harçtan muafiyet var.
Öncelikle hayırlı olsun. Aynı tekneden bendede var. Yanlız motor olarak 25 lik 4 zamanlı suziki var.Ve bu tekneye benim motor ufak gidiyor çünkü tekne biraz ağır . Teknenin avı aslında çok güzel. Teknenin Derin olmasıda bence hoş.Deniz güzelken tekne hareket halinde güzel. Ama Safterin bu model teknesindeki en büyük sıkıntı çırpıntılı denizde teknenin içerisine su çırpıtması. Teknede hareket halindeyken sürekli ıslaksınız. Ve inanın bu ıslatma yüzünden tekneyi satılığa çıkardım. Fiberi değiştiricem. Keşke saha önce sorsaydınız.
selam aynı teknenin 3,50 metre sini kullandım memnun kalmadım tekne sağa sola çok sapma yapıyor hakimiyet zorlaşıyor bir kaç ay önce bir tanıdık 4,75 metre modelini aldı 35 evinrude taktı ondada aynı problem oldu şimdi sattı bursa malı mursan firmasının 4,80 liberty modelini aldı çok memnun
Öncelikle önerileriniz için teşekkür ederim. Rodaj süresince kullanma klavuzunda 1/25 oranında yağ kullanılması gerektiği belirtiliyor. 10 saatlik kullanım sonunda ise bu oranı 1/50 ye düşürmem belirtilmiş. Fakat 1/25 lik oranda yağ kullanmam motoru çok boğuyor. Hem çok duman atıyor hem de motor soğukken çalıştırmam zor oluyor. Galiba 10 saati beklemedem benzindeki yağ oranını azaltıcam. Motor için de çok büyük bir sorun olacağını zannetmiyorum.
Tamam o zaman. Üzüldüm ben de verdi ödeyecem diye. Keşke daha önceden haberim olsaydı 15 bg. alırdım. Acaba 9,9 - 15 arasında performans ve yakıt bakımından nasıl farklar var?
%10 luk bir fark ancak vardır. Eğer benzinciden aldığınız yağları kullanıyorsanız duman işi normaldir. Servisce önerilen yağları kullanınız. Onlar fazla duman atmıyor. Ben Yamahanın marin iki zamanlılar için ürettği yağı kullanıyorum. Benzinciden alınan yağlı benzinle iki kat duman farkı var. Siz rodajı bitirmete çalışın bence.
Umarım ben de aynı sorunları yaşamam. Tekne hafif olduğu için dalgadan etkilenecektir tabii ki. Bunu da göz önünde bulundurmakta fayda var. İlginiz için teşekkür ederim.
Kullandığım yağın markası Johnson-Evinrude TCW-3. Motoru alırken eşentiyon olarak yanında 1 lt. vermişlerdi. Orjinal yağı olduğunu söylediler. Ben de geçen 4 lt. daha aldım. Fiyatı da piyasadaki diğer yağlara göre pahalı gibi. Yağı değiştirmeme gerek yoktur umarım.
Çoğu gitmiş azı kalmış. Rodaj bitene kadar sabredin ve yağ oranını düşürmeyin. Unutmayınki bundan sonraki uzun kullanım ömründe alacağınız performans, rodaj süresince göstereceğiniz itina ile doğru orantılıdır. Normal kullanıma geçtiğinizde servisinizede danışarak 97 oktan benzine geçebilirsiniz. Performansı bir ölçüde arttırıyor. Motor soğukken kolay çalışma için şunu denemenizi öneririm. Ben kendi motorumda kesin sonuç aldım. Kullanım kılavuzunda yazılı bilmem nekadar gaz verin, jigleyi çekin v.b. önerileri unutun. Benzin hortumu üzerindeki pompayı iyice sıkılaşana kadar sıkın, gaz kolunu sadece " start " konumuna ( yada onu belirleyen çizgiye kadar ) getirin ve bırakın, asla ileri-geri yaparak silindirleri benzine boğmayın. Sonra asılın bakalım ipe ! Sonucu bizlerede bildiriseniz sevinirim.
Önerinizi dikkate alıcam. Zaten fazla bir süre de kalmadı rodajın tamamlanmasına. Biraz daha sabrederim artık. Bujilerin yağlanıp motorun durmasından korktum açıkçası. 97 oktan kurşunsuz benzin kullanmak benim de aklıma geldi ama motor için uygun olup olmadığına emin olamadım. 95 oktan biraz daha ekonomik. Herhalde onu tercih ederim yine. İlginiz için çok teşekkür ederim.