Hafta sonu at çek ile alabalık avı için gittiğim tokat merkeze yakın yeşilırmak ta 7-sinden 70 ine herkezin elinde bir Tırıvırı ırmağın neresine gittiysem karşıma çıkıyorlar. ve herkezin elinde 1 tane de değil adam atıyor tırıvırıyı suya takılıyor ikincisini atıyor o da takılıyor üçüncüsünü atıyor. lanet olsun insan ne keyif bırakıyorlar ne bir şey. zaten ırmaktada balık popilasyonu iyice azalmış ne olacak bu işin sonu bilmiyorum.banghead
Bu işin tek çözümü bilinçli insanların bilinçsizleri seve seve de olsa bilinçlendirmesidir. Gittin avlağa baktın kanuna uygunsuz davranış var yetkili birimlere sessiz sedasız haber verirsin başlarsın beklemeye. yetkililer üzerlerine düşen görevi yaparsalar sorun yok ama yapmazsalar yapana kadar mücadeleye devam. Sonuç olarak işin çözümü bu işin bilincindeki avcılar, doğa severlerin sessiz kalmamasında. Biz yani amatör olta balıkçıları ne kadar sessiz kalırsak avlaklarımız çapulcular tarafından o derecede fazla talan edilecek.
Bu tırıvırı nerede imal ediliyor? Suyun başı neden kesilmiyor? Yasaklayın imalatını, yok ithal geliyorsa gümrükten nasıl geçiyor? Basarsın bir av bayini bunu satarken, sonra yukarı doğru gidersin.. Bu iş kaynağından kurutulmadıkça çözülmeyecek..
Ben benzer durumlarda yaptığım uyarılarda insanların birçoğunun tırıvırının zararlarından habersiz olduğunu ve 'insan'olanların izahatı dinleyince hemen o an bu işten vazgeçtiğini gördüm.Tahminim 10 kişiden 5'i,uygun bir dille açıklama yapıca bu işten vazgeçecektir.Diğerleri için ise ihbar etmek son derece mübah bir yöntemdir.Onurlu mücadelenizi bir an önce başlatmanızı ve bu konuyla alakalı gelişmeleri bizlerle paylaşmanızı rica ederim.
Bence bir misyon gurubu kuralım anlatalım tırıvırının zararlarını,anlamadı sağeline tırıvırıyı sol eline de elma şekerini verip ağır ağır misyoner...diliyle anlayana kadar tekrar anlatalım,kısaca anlayana kadar mokok :lock1:Buralarda yokki tırıvırı atan merağımı alayım biraz ..
Bir zamanlar çok meşhurdu havalı korna herkez takardı arabasına muzik çalanından inek sesine kadar.. ve yasaktı aslında .. lakin yurda girmesi de gayet kolaydı.. dükkanlarda satılırdı.. deve ile boynu arasındaki ilişki..
Doğru da Muvavaffak Bey, o havalı kornalar sadece şehir içinde yasaktı. Uzun yolda bütün ağır vasıtalar serbestçe kullanıyordu. Oysa bu tırıvırı her yerde yasak, serbest bir yanı olsa ona dayanarak sokuyorlar gümrükten diyeceğim ama yok işte.
selam değerli arkadaşlar bazı şeyler sadece batıda yasak.(o da tartışılırda).ben doğuda kaldığım dönemde gördüm atatürk barajına sadece tırıvırı atıyorlar ve her dükkanda tezgahın en önünde boy boy ebatlarda görebilrisiniz. ben iç anadoluda bir ilde malzemeciye zarf attım yok yasak falan dedi.dedim yav ben yabancı değilim falan değince dükkanın arkasından getirdi. yani bunun imalatının yada ülkemize girişinin yasaklanması lazım.yani suyun başının kesilmesi lazım.
evet bende katılıyorum arkadaşa tırıvırı tam bir baş belası.lütfen gördüğümüz BOHÇACIları uyaralım yoksa zeytinin dediği gibi balık popülasyonu gittikçe azalıyor..bu arada herkese selam aranıza yeni katıldım.
Daha bu sabah uçakta; hostes adama inişe geçiyoruz koltuğunuzu dik konuma getirin tepsinizi kapatın diye uyardı, adam gayet rahat yok böyle iyi diyor. Beyefendi iniş sırasında lütfen kurallara uyun diye tekrar uyardı, yav ben şimdi bu koltuğu kaldırmazsam uçak mı düşecek, sanane, başladı tuhaf tuhaf tepkilere. kardeşim işini doğru yapıp kurallara uymanı isteyene de saygı yok ki? zeytinyağı gibi üstte hep insanlar. sen tırıvırı yasak diye anlat istediğin kadar, en fazla sen gidene kadar atmaz. çünkü geldiği yaşa kadar o zararın farkında değil ki? öyle alışmış. Ya bugün kara avcısıyım diyen adam, harç pul vergi ödemeden av teskeresi alamıyor, yasak zamanı vurduğu hayvan başına inanılmaz cezalar alıyor, ayı vurmanın cezası 18.000 tl. orman koruma bir taraftan jandarma bir taraftan denetim yapıyor. Kara avcısı ya açık arazide ya orman içinde yani öyle kolay bulunacak yerde de gezmiyor. Ama adam yinede korkuyor neden ceza çok yüksek. Sen denizde gölde avlanıyorsun, adam eliyle koymuş gibi ensene çökecek istese. Tatlısu avcıları, her gidişinizde aynı sapaktan aynı yoldan gidilmiyor mu göllere ırmaklara? tam da o geçiş noktasında arama yapılsa da limit boyu altı, limit sayısı üstü balık çıkartanların ensesine çökülse, attığı oltayı sudan çıkartıp iğne sayısına bakana rastladınız mı hiç? gerçekten bu kadar mı zor bu işi kontrol edebilmek?, Dükkanında kayıtsız mermi satmaya nasıl korkuyorsa tırıvırı satmaya da korkmasın bayi? eğitimle düzelecek, sabır gösterelim, biz üstümüze düşeni yapalım denmemeli artık. çok ciddi cezalar gelmeli. Dünkü maça bakın. federasyon bir talimatla stad kapatma cezalarında kadınları stada almadı mı? emin olun o bayanları stada üst aramasıyla almak, 46.000 ücretsiz bileti dağımak, 46.000 tane bayanı kontrol altında tutabilmek için bayan sayısı fazla bir emniyet gücü oluşturmak vesaire.. balıkçılık için yapılacaklardan çok daha fazla bir emek gerektirdi. yani demek istediğim üst yönetimin aldığı kararı uygulayıcılar mecburen yerine getirecek. Gölbaşına balık limitlerinin yer aldığı koca tabelayı asıp da tabelanın dibinde hala bir parmak sazanı alıkoyabiliyorsa balıkçı, onu gören hiçbir balıkçı o tabelaya riayet etmez. yasakmı? evet yasak. sen bu yasağı deldiysen anında müdahaleyle cezanı ödemelisin...
24/09/2011 yani dün bende, Tokat'a gitnişken bir iki atçek yapayım dedim baktım birileride balık tutuyor yanlarına gideyim dedim ellerinnde tırıvırılar suyu adeta tarıyorlar takılan suda kalıyor.Benim anlamadığım bu insancıklar kendileri akıl etmiyorlar mı? suda kalan bu tırıvırı bütün su canlılarına mezar oluyor
Bu işin iyi niyeti kötü niyeti olmaz, hemen arayın abi 156'yı gelsinler kessinler cezasını, unutmayalım ki ceza kesilen adam bunu yediremeyip bir daha bu şekilde katliam yapmayacaktır. En azından 2-3 kişiye de anlatıp dolaylı olarak yavaş yavaş bu illeti kullanmamayı başkaları da öğrenmiş olacaktır. Yapılan öneriler çok güzel de ülkede denetim mekanizması bırakmadılar ki sağolasıcalar.
bence balık avı malzemesi satan her işyerine .tırıvırının zararları kullanmanın cezasını içeren uyarı levhası bulundurma zorunluluğu getirilmeli. her işyerine sigara içmek yasaktır cezası şubu diye yazı var.balıkçılarda da bu tür bir uyarı olmalı.
Ben 10 kişiden 10'u desem abartma olmaz sanıyorum. Bugüne kadar tırıvırı lanettir deyip ikna edemediğim tek bir kişi oldu. Ama ikna ettiklerimin sayısını hatırlamıyorum şahsen.