Arkadaşlar 3/1 sayılı ticari tebliğ, 15 Nisan-31 Ağustos tarihleri arasında her türlü vasıta ile torik-palamut avcılığı yasaktır diyor. Boğaz çıkışındaki Filburnu dalyanı ise torik palamut tutmaya devam ediyor. Araştırma için tutuyorlarmış, ilginize. http://www.balikcilar.net/torik-ve-palamut-fil-burnu-dalyandan-goruntuler-27828.html www.balikcilar.net sitesinden alıntıdır.
Rivayete göre, toriklerin karada nasıl davranış sergileyeceğini gözlemek üzere de kamyonlara yükleyip gece götürüyorlarmış. Araştırma zor iş, gece gündüz yok.
Kurduranda kabahat Reis. O dalyanı bu mevsimde kurdururlarsa içine yumurtalı torik ve kofana gireceği belli. Bu balıkları bulan balıkçı esnafının da onları geri salmayacağını bilmek için alim olmaya gerek yok. Her ne kadar nostaljiye karşı büyük düşkünlüğüm olsa da, artık çağdışı olmuş bu balık tuzaklarına en azından gırgırlara uygulanan yasak dönemleri içerisinde bence izin verilmemelidir.
Ne kadar fesatsin Aret... Arastirma amaçliymis baksana. Palamut torik hazmi zor agir balik. Midede nasil hazmini kolaylastiririz arastirmasi olsa gerek. Hem palamut siskinlik yapacak, yaninda milli içecegimiz ayran sisirecek. Vatandas hazimsizlik çekmesin.
Esas Saroz Körfezindeki dalyanları b ir görseniz.Etrafında büyük orkinos sürüleri toıplanmış hemen kıyıya yakın ve millet hergün onlarca 50-100 kg ve üstü orkinosudalyanlardan aldıkları sardalyeyelerle yemleyip yakalıyorlar.Hemde kimi zaman bazı tekneler günde 3-4 tane dahi yakalayabiliyor.Yağma Hasanın Böreği Ülkemizin gerceği bu işte.Lanet olsun Sevgiler
İstanbul Boğazına bakamayan devlet, taaa Saros'a nasıl baksın. İnsaf yani, onlar da bilinçli olup tutmasınlar. Çıldırmak işten değil, dünyanın neresinde, hangi meslek erbabı, bizi denetleyin diye devletin kapısını aşındırır acaba?
Projenin amacı ne? Palamutlar Nerede? Projesi, değişik nedenlere bağlı olarak stokları yıpranan bu balık türünün sürdürülebilir avcılığını ve göç yollarının güncellenerek, türün devamlılığının koruma altına alınmasını hedefliyor. Proje vasıtasıyla Akdeniz ve Karadeniz ülkeleri arasında göç eden ve stokları bilinmeyen palamut balığının korunması için uluslar arası bir koruma anlayışı geliştirilmesi amaçlanıyor. Yeni bilgilere ulaşmak, sürdürülebilir avcılığa bilimsel katkıda bulunmak ve sadece avlayan değil, tüketenlere de bilgi aktarımında bulunulması hedefleniyor. 3 yıl içinde 4 bin 500 palamut markalanıp denize bırakılacak 3 yıl sürecek olan proje kapsamında her yıl bin 500 adet olmak üzere toplam 4 bin 500 palamut markalanıp denize bırakılacak. Boyu ölçülen balıkların üzerindeki markada, TÜDAVın irtibat bilgileri ve marka numarası yer alıyor. Bu balıkları bulan kişi, kurum ve balıkçılar TÜDAV ile irtibata geçmeleri durumunda sembolik hediyeler ile ödüllendirilecek. Palamutu siz de takip edebilirsiniz! Markalanan balıkların bulunması için bilgilendirici afiş ve broşürler hazırlanıp balıkçı birlik, kooperatif ve derneklerine dağıtılacak. Proje ile ilgili gelişmeleri öğrenmek, gelen bilgiler ışığında palamutların göç yollarını takip etmek isteyenler için ise projenin internet sitesi olan www. palamutlarnerede.org ziyaret edilebilecek. Gerçeklerin ortaya çıkması hedefleniyor Proje ile Akdeniz ve Karadenizdeki palamut balıklarının göç yolları güncellenecek, balığın ne zaman, hangi ülkenin sınırlarını dolaştığı ortaya çıkarılacak, kirlenme, iklim değişikliği ve aşırı avcılık sonucu stoklarındaki değişim tahmin edilmeye çalışılacak. Proje kapsamında ayrıca araştırma sonuçlarını kapsayan ve palamut balığını anlatan bir kitabın çıkarılması da planlanıyor. Bu balığın elde edilecek olan bilgilerin ışığında korunması ve sürdürülebilir avcılığı için ulusal ve uluslar arası birimlere av yasakları ve koruma tedbirlerinin bilimsel verilere göre konulması için dönünde tavsiyelerde de bulunulacak.