amonyak sürün yoksa üzerine biri küçük abdest döksün...şişkinlik çoksa doktora tehlikeli sonuçları olabilir
Zehir Danışma: O 800 314 79 00 (ücretsiz telefon) dayanabildiğin kadar sıcak suda tutulacak , sıcak su zehir molekülünü bozar.. ama mutlaka saglık kuruluşuna gidilecek allerjik bünlerede agır tepki verebilir..
Şuanda Hastaneye götürüyorlar abi Umarım bişi olmaz ya büyük balık tuttum diye sevinmiş direk asılmış balığa :S
Çok eskiden ben de dikenine parmağım değmişti. ufak boyuttaydı. 8-10 cm önce kızarıklık sonra şişme sonra amonyak dökünce zamanla düzeldi. ama zamanında müdahale çok önemli benim de o günden beri amonyak çantamdadır.
Geçmiş olsun Murat inşaallah sağlıkla kalır.. Sırtındaki ve solungaçlarında mevcut dikenlerden kesinlikle uzak durmak lazımdır.(Öldükten sonra bile) Bu balık ile temas edildiğinde , en yakındaki sağlık kuruluşuna kadar ilk müdahele olarak dikenlerin değdiği bölgeye maksimum sıcak su ile temas sağlanmalıdır. Sıcak su uygulaması kısmen de olsa ağrıyı azaltır ve balığın zehirinin protein yapısını bozar... Latince adı ''Trachinus Draco" olan ve hemen hemen bütün denizlerimizde yaşayan bu zehirli balıktan bütün balıkçı arkadaşların sakınması lazım ama bende dahil çoğumuz başımıza gelmeden maalesef bazı tehlikelerden bi haberiz. Boyu 18-20 cm ebatlarında dır. Nadiren de olsa 40 cm boyuna ulaştığıda görülmüştür..Denizin dibinde hareketsiz olarak durur ve avına karşı son derece hızlıdır. Tekrar geçmiş olsun.
İlk olarak geçmiş olsun. Benim elimi sokar adı verdiğimiz bir balık sokmuştu, ayıklarken balığın kılçığı buz kırıkları arasında kalmış elime batmıştı. Sıcak suda beklettim elimi bir 10 dakika kadar, ağrısı hafifledi. Daha sonra baktım ağrı hala var amonyak bulamadığım için küçük abdest uygulamasına gittim mecbur. Fakat 2 3 gün ağrısı sürdü üzerine bastırdıkça. Ve o kısmın derisi soyulmuştu. Bünye ile alakalı bir şey olabilir. Mutlaka bir sağlık kuruluşuna gidin derim, ilk tedavi olarak amonyak sürülmelidir.
Maalesef balık Murat Abimi SOktu arkadaşlar ben onun kardeşiyim hesabına girerek yazıyorum şuan hastanede sanırım bakım yapıyorlar bayaa bi zehirliymiş balık
geçmiş olsun. sıcak kompres - amonyak tatbiki ( üzerine işeyin en basit amonyak erişimi ) ve akabinde en yakın sağlık kuruluşu.
geçmiş olsun büyük geçmiş olsun trakonya haikaten fenadır hatta iskorpit dikeninin bile yanında daha hafif kaldığını duymuştum.. hastaneye gitmekle iyi yapmışsınız umarım kısa sürede iyileşir tekrar geçmiş olsun..
geçmiş olsun acil şifalar dilerim bu tragonya zehiri konusunda tedavi yöntemiyle ilgili bana göre çelişkiler var sağlıkçı ve doktor arkadaşlar genelde soğuk ve buz uygulanmasını forumlarımızdaki arkadaşlarımız ve büyüklerimiz sıçak su ve amonyak uygulanmasını öneriyorlar doğal olarakta ikilemde kalıyoruz, acaba hangisi doğru diye bu uygulamaların neden ve nasıl olacağını bilimsel olarak açıklayabilecek bir üye arkadaşımız olursa bizlerde ikilemde kalmayıp kesin olarak o uygulamayı yaparız. benim fikrimi söyleyecek olursam soğuk daha iyi bir uygulama gibi geliyor hem şişliğin oluşmasını önler hemde damarların daralmasını sağlayarak kan dolaşımını ve zehrin daha çabuk yayılmasını önler gibi geliyor. bu konuyu uzman bir arkadaşımız bilimsel bir yolla cevaplarsa bizler içinde çok iyi olur.
çok çok gecmıs olsun yeşilkoy de oturdugunuzu yazmışsınız ımzanıza eger abınız bugun ordaysa onla bile konusmus olabilirm.Florya-Yesilkoy hattnda saat 17 den 19 a kadar en az 3 kisiyi uyardım yemin ediyorum tınlamadılar.Bir tanesı bu balıgı 5 yasındakı oglunun elıne verdı diyorum aman abim yapmayın etmeyın KARISMA bana lafı bende napıyım en fazla uyarabiliyorm cok dıkkat etmeli boyle balıklara
1,5 ay önce beni de çarpmıştı.. Olabildiğince sıcak suda 15 dk. bekletip balık tutmaya kaldığım yerden devam ettim.. Önemli olan vakit kaybetmeden sıcak suyu da ya da amonyağı uygulamak.. parmaklardan birine dikeni batsa 30 sn. sonra yanındaki parmak uyuşuyor ki elle balık avuçlanmak suretiyle çarpımda iş daha da zor..
Kesin tedavi yöntemi sıcak su dur.. Balık zehiri aynı zamanda kendi proteini olduğu için 40 - 45 derece üstü sıcaklık proteinin dağılmasına ve etkisini yitirmesine neden olacağı için sıcak suya tutularak balığın zehirinin (yani proteininin) etkisi yok edilir.. İnsan vücudunda da ateş 40 dereceye çıktığında titremeler oluşmasının sebebi budur.. Ancak bu sefer vücut ısısının yüksekliği kendi vücudumuzdaki proteinlerin etkisini yok ettiği için doğal olarak üşümeye ve titremeye başlarız, ateş (vücut ısımız) düşürülmezse de daha kötü sonuçlar ortaya çıkabilir.. Ölüme kadar da yolu vardır.. Balık çarpmasında soğuk tedavi de İnsan vücudunda ateşin yükseldiği zaman uygulanan sıcak tedavi (yorgan, battaniye v.s. gibi) de yanlıştır..