Merhaba youtubede gezinirken ilgimi çeken bir videoyu paylaşmak istiyorum bilenler bilir;bilmeyenlerinde bilgisine [YOUTUBE]pTtyt0ssLzM&feature=related[/YOUTUBE]
Abi bu ne böyle tutanlar bile korkudan yaklaşamıyorlar yanına ama zargana olduğu belli herhalinden ancak bukadar büyüdüklerini bilmiyordum...
hevesinizi kırmak istemem ama, bu gerçekten zargana (belone belone) değil. Ama zurna balığı hiç değil, yani scomberesox saurus asla değil. Bu, tazı balığı. Yani houndfish. Türkçe bir adı yok ve Türkiye'de yaşamaz. Pasifiğe özgündür, kızıldenizde nadiren görünür ve balonlardan örnek alıp akdenize gelmesini iştiyakla beklediğimiz türlerdendir. Bunun türü, Tylosurus crocodilus. Tazı balığı 1.5m kadar boya, 10kg ağırlığa ulaşabilirken, zargana 90 cm ve bir kaç kiloya ancak ulaşır. Velakin tazı balığı daha az fosfor vs. içerir, eti daha yağlıdır, zarganada yağ genellikle içyağı şeklinde iken, bunda kaslar arasına yayılmıştır. Bu sebeple zarganadan daha güzel ama daha dayanıksız bir eti vardır, lüfer yemi yapmak için uygun değildir. Ve genelde tıpkı bizim lüfercilerin yaptığı gibi, gece lamba yakıp kepçeyle "süzülür" tekneden. Lüfer yemi olmakta pek iyi olmadığı için, çok matah bir şey değildir, çünkü zarganadan lezzetli olsa da, lüfer gibi enfes değildir.
siz öyle diyorsanız öyledir serdar bey, ayrıca koku alma duyu organı hususundaki muhalefetinizede bir anlam veremedim.
Dediğim gibi, balonları takip edip süveyş'ten geçip gelmeleri mümkündür. Ama bu onların akdenize ait bir balık olmadığı gerçeğini değiştirmez. Elbette, takip edip derken, balonları kovalayıp değil, balonlardan sonra manasını kastediyoruz.
Bu balık ZARGANA'nın ta kendisi, burada zarganaya benzemeyen hiçbir yeri yok, biz balıkları küçük yakaladığımız için alışmışız kalem zargoşlara bu balık demek kurtulmuş ve büyümüş maşallah, hedefim bu bundan sonra mrsparkle
Bir kaç fark var gerçi. Ama asıl fark boyutlarda. Kolyoz ile uskumru, tombik ile palamut nasıl farklıysa, bunlar arasında da öyle farklar mevcut.