Tuhaf balon davranışları

Konu, 'Denizdeki Canlılar' kısmında bambul tarafından paylaşıldı.

1. bambul

bambul Noyan Ekici

Favori Kamış:
    sopa, el oltası
    En İyi Avı:
    Orkinos 5 kg, kalamar 1100g
    Biliyoruz ki kocaman oldular, yemli yapmak artık hayal, duran rapalaya bile atlıyorlar, kıyıdan at-çeke 4 kiloluk geliyor, salatalık verince yiyorlar, vb.

Ama geçen maceramda bana değişik gelen davranışlarda bulundular. Belki bilim insanları ve balonseverler için işe yarar:

Rapalaya atlayan balonu çekerken, takılan 1,5 - 2 kiloluk balonun ardında iki üç tane daha o boy ve daha iri balonu gördük. Takılanı takip ediyorlar ama saldırmıyorlardı.

Seçil tuttuğumuz balona faça atarken, diğerleri botun etrafında hemen yüzeyde dönmeye başladılar. Tıpkı filmlerdeki köpekbalıkları gibi. Sayıları da artmıştı. Ben ki gözükarayımdır, izlerken korktum!

Ama bir tuhaflık vardı sanki. Yakındaki birine kepçenin sapıyla hücum ettim, demir suya çarptı ama bizimki sanki hiç birşey olmamış gibi korkusuzca yüzmeye devam ediyordu, refleksleri yokmuş gibi. Filmlerde zombiler olur ya kahramanımız kurşunları boşaltır bu aynen yürümeye devam eder, işte öyle.

Kepçenin kendisiyle alayım bakalım ne yapacak dedim. Kepçeyi daldırdım, poşeti alır gibi yüzen balonu aldım. Hiç debelenmedi, kırt diye torun kalın ipini yedi, suya düştü dönmeye devam.

Bu arada, maket bıçağını yiyen balonu suya attık (Sevgili Hüseyin Alp sayesinde atmamak gerektiğini de artık biliyorum) ve içinden binlerce talaşa benzer şeyler fırladı suyu kapladı. (Yumurtalarıydı galiba) Balon dibe çökereken dönüp duranlar hiçi hızlanmadan, yavaş yavaş ona doğru yüzdüler. Biz de yeni balonlara doğru sırtıya devam ettik.

2. Conqueror

Conqueror Ahmet Fatih Eryılmaz

Favori Kamış:
    Silstar at makara 50 lik , Silstar Bx makara 50 lik ,Silstar 2,70 m iki adet kamış
    En İyi Avı:
    100 gr israil sazanı
    Paylaşım için teşekkürler Noyan abi ,bu balonlarla sonumuz ne olacak acaba :confused: abi bunlar insana saldırırmı ? Saldırırsada zarar verebilirmi ? biliyorum belki saçma oldu ama bu balıklar hakkında pek fazla bir bilgim yok

Son düzenleme: 28 Haziran 2008
  3. wolfalone

wolfalone SERDAR

Favori Kamış:
    AlbaStar Morlion kamış,Banax SX 2000 Makine
    En İyi Avı:
    İznik sazanı 5,5 kg Turna 3 kg
    Balon balıkları hakkında hiç bilgim yok ama yazılanları takip ediyorum da prena gibi balıklar ne bulurlarsa saldırıyorlar galiba

4. PACO

PACO Umut DEMİR

Yanılmıyorsam,İşçi arıların kraliçe arıyı koruması gibi birşey anlattığınız...ilginç :)

5. bambul

bambul Noyan Ekici

Favori Kamış:
    sopa, el oltası
    En İyi Avı:
    Bence şu an besin bulabildikleri sürece saldırmazlar. Ama ne zaman gırgırlarla birlikte balıkları kazıyacaklar, o zaman niye saldırmasın? Ya da adaptasyon yeteneğiyle Ege'yi istila edecekler. O zaman da Pamir'im hem izmarit yerine balon tutar, hem de Nadir Abi'ye söz verdiği kiloluk balıkla tanışmış olur :)

6. Conqueror

Favori Kamış:
    Silstar at makara 50 lik , Silstar Bx makara 50 lik ,Silstar 2,70 m iki adet kamış
    En İyi Avı:
    100 gr israil sazanı
    Bilgi için teşekkürler Noyan abi ,bu balıklar yeniyor diyor bazı çevreler ,bazılarıda toksin maddesi var ,yenmesi sakınca<lı diyor aslında bunlar bir yense etide lezettli olsa ne iş yapar be

7. bambul

bambul Noyan Ekici

Favori Kamış:
    sopa, el oltası
    En İyi Avı:
    Evet Serdar, favori yemleri de misina ve fırdöndü :)

8. bambul

bambul Noyan Ekici

Favori Kamış:
    sopa, el oltası
    En İyi Avı:
    Fatih'im eti harbiden lezzetli.

9. arzu_ipek

arzu_ipek Arzu

Favori Kamış:
    BEYNİM
    En İyi Avı:
    TASUCU
    Ewet okudum arkadaşım enteresan
    tam tarih veremiyorum ama balonlarla alakalı arastırmaya yavas yavas baslıyoruz,ne diyebilirim kiiii

10. Conqueror

Favori Kamış:
    En İyi Avı:
    100 gr israil sazanı
    Abi sakatlara gelmeyelim o zaman bu balonları yiyelim abi ,bende yenmiyor diye ekonomik değeri yok diye bi işe yaramadıklarını düşünmüştüm ,eti lezzetliyse gönder abi tutarsanız banada

11. seckint

seckint Seçkin

Favori Kamış:
    4.20 surf kamış
    Favori Makine:
    okuma synex
    En İyi Avı:
    3,5 kg Martı
    Eti tetrodotoksin (TTX) ihtiva ettiğinden kas felci yaparak nefes darlığı yaratabilmekte, dolaşım yetmezliğine bağlı ölümle sonuçlanabilen zehirlenme yaratabilmektedir. Tür beslenme zincirinin üstünde yer aldığından bulunduğu ortamda diğer değerli türleri de yok etmektedir. Özellikle ülkemiz karasularına sonradan giren balığın karasularımızda doğal düşmanı bulunmamakta ve ileriki dönemler için ciddi bir tehlike olacağı beklenmektedir.

kaynak wikipedia

12. yolgezer

yolgezer Volkan DENİZ

Favori Kamış:
    LINEAEFFE TURNAFRESH
    Favori Makine:
    OKUMA POWER LINER PL 865
    En İyi Avı:
    turna-3 kg.(uluabat gölü)
    peki bu balığı tutanlar ne yapsın...
    tuttuklarını denize salmayacaklarına göre kıyıda mı bıraksın...
    bu seferde günah olmaz mı...

13. hasan_BASRİ

hasan_BASRİ Hasan Basri

Favori Kamış:
    ıtalyan surf 3.90cm banax makına
    En İyi Avı:
    Av olsun bana yeter
    ver bı kedı karnını dopyursun sende vesıle ol o gunku rıskına:Dkedının du a edersana:D:D

14. KaraKurt

KaraKurt Fatih

Favori Kamış:
    Olta ve Sabırrrr
    En İyi Avı:
    Kötü av yok :)
    Bundan sonra zaten balığa falan gitmicez izmarit mercan hava civa doğru özel balon takımları yıpı balona çıkacaz :D

15. fakirbalıkçı

fakirbalıkçı Necmi Özgül

Favori Kamış:
    mitchell privilage
    Favori Makine:
    shekspire
    En İyi Avı:
    Çarşı dostluğu
    KARAMAN Tarım İl Müdürü Hikmet Doğru, ülkemizde son dönemde tüketimi artan balon balığının yaz aylarında üreme döneminde salgıladığı zehir yüzünden tüketilmemesi gerektiğini söyledi. Doğru, "Bu balığın üreme dönemi sonunda, kış aylarında yenmesi gerekir" diye konuştu.

Kızıldeniz'den Süveyş Kanalı yoluyla Akdeniz'e göç eden `Lagocephalus sceleratus' denilen balon balığının üreme döneminde zehir salgıladığı belirtildi. Karaman Tarım İl Müdürü Hikmet Doğru, şunları söyledi:

"Küresel ısınmanın da etkisiyle sıcaklık oranı artan Kızıldeniz'den Süveyş kanalını geçerek Akdeniz'e göç eden 65 balık türü ve su canlısı bulunuyor. Bu türler arasında, kurbağa ya da kirpi balığı da denilen Tetraodontidae familyasındaki 6 tür balon balığı da yer alıyor. Yapılan araştırmalar balon balığının 6 türünün de Akdeniz ve Eğe kıyılarında arttığını göstermektedir. Balon balığı özellikle yaz aylarında Antalya kıyılarında yoğun olarak avlanmaktadır. Ölümlere ve felce neden olabilen bu türün fiyatının ucuz olması nedeniyle tüketiminin artmıştır, İsrail'de bu balıkların yumurtlama döneminde tüketilmesinden kaynaklı ölümler meydana gelmiştir, Türkiye'de de bu balıktan yiyen kedilerde ölümler görülmüştür. Az kılçıklı ve lezzetli bir balık olan balon balığının üreme döneminin sona ermesinin ardından kış aylarında tüketilmesi gerekmektedir."

16. mallaca

mallaca Halil Barış Şengül

Favori Kamış:
    Makinalı kamış olta,her türlü el oltası,rapala
    En İyi Avı:
    Kiloluk mırmır,Kiloluk iskorpit
    Geleceğimizi hiç defa güzel bulmuyorum.Piranha gibi olacak bu işin sonu.

17. geneben

geneben Aşkın

Favori Kamış:
    olta
    En İyi Avı:
    Deniz turnası 70 cm 900 gr.
    Bu balon balıklarının bir doğal düşmanı olmalı bunun ne olduğunu bulmak lazım onlarıda sularımıza ithal edelim :D Balonları bitirince sonrada onlarla uğraşırız :D:D

18. ganyeto

ganyeto Ufuk

Favori Kamış:
    Surf Kamış ve Makinalar.
    En İyi Avı:
    Zıpkınla Rus Kefali. Kolum kadar Birşeydi :)
    Bildiğimden yazmıyorum ama ister yaradılışa inanın ister evrime doğa çok dengeli diye düşünüyorum.

Adını hala hatırlayamadığım biryerde çok saldırgan ve çok gürültülü öten bir kuşun bu sebeplerden mütevellit neslini tükettikleri için malum yeri fareler basmıştı. Çünkü o kul fareyle besleniyormuş. Kaş yaparken göz çıkarmayalım nesillerini tüketeceğiz diye?

Gerçi bu balık bizim denizlerimize sonradan geldi ama...

19. OxDaTiTy

OxDaTiTy Burç

Favori Kamış:
    Çatal :) Arasırada misina, kanca, kurşun birkaç düğüm...
    En İyi Avı:
    Kefal, Çupra, Karakulak, Mırmır...
    bence bu balıkları özellikle yaz aylarında bol avlamak lazım!!! madem yumurtlama dönemi avlayıp yumurtlamalarını engelleyelim.

ayrıca kesinlikle tekrar suya atılmamalı. Bu balığı yiyen bir balık yok! yani kendi hariç yoktur.

O sebeple öldürüp dahi suya attığımız her balon balığı diğer balonları beslemekten başka bişey değildir.

Bu balığın tercih ettiği su sıcaklığı akdenizde oluştu. yavaş yavaş 1-2 derece sonra egede de olacak ama sanırım marmara ve karadeniz için daha çok erken...

Ama bu balıkları marmara ve karadeniz sularına adapte olabilirler ise başımız çok belada demektir...

hamsi bile hayal olur!!!

şu dönemde yunanistan ile ortaklaşa bir çalışma yapılabilir çünkü egede her iki ülke içinde balıkçılık önemli... bu ortak sorunumuz bence!!!