Geçen sene ülkemiz sularında yakalanan balıkların yüzde 57 si hamsi,yüzde 21 ise sardalya ,geri kalanıda diğer balıklardan oluşuyor.Avlanma bölgeleri ise yüzde 76 ile karadeniz başı çekiyor.İkinci sırada marmara ve akabinde ege var...Bu na göre yurdumuzda 3 çeşit balık var .Hamsi,sardalaya.istavrit.Yani anlayacağınız balık çeşidi yönünden fakiriz gibi geliyor bana....
aslında değiliz karadeniz marmara ege akdeniz... çok fazla ve ekonomik değeri olan balık var ama avlana avlana kalmamış artık. kirlilikte çok büyük bir etken tabi. eskiden marmarada orkinoslar mercanlar çipuralar levrekler kırlangıçlar ve daha neler neler varmış. şimdi kazara bir tane orkinos tutulsa flaş haber değeri taşıyor. hamsi istavrit sardalya hala toplu sürüler halinde gezebilecek kadar var bundan dolayıda en fazla onlara yöneliyorlar. bakalım onlarda bitince ne olacak...
Peki balık üretim çiftliklerinde devlet eliyle bu çeşitler üretilerek doğaya kazandırılamaz mı? Göllere salınan sazan, kefal yayın gibi mesela?
malesef şuan için çok zor. birincisi çok büyük yatırım gerektiren bir yöntem balık üretimi. ikincisi üretilen balıkların doğal ortama uyum süreci var. yemlenme alışkanlıkları sindirim sistemlerindeki değişim oksijen değişimi hareketlerindeki artış vs. ama uyum sağlasalar bile avlanmamaları lazım. tonlarca balık kazalar sonucu kaçıyor kafeslerden ama balıkçı ağlarına takılıyor. üstelik her çeşir balıkta üretilemiyor. örneğin lüfer. üstelik bu balıkların genetiğiylede oynanıyor. üreme koşulları yemlenme biçileri ve daha bir sürü büyük sorun. şöylede bir gerçek var. ben bu sene üniversite sınavına gireceğim ve büyük bir aksilik olmazsa seneye su ürünleri mühendisliğinde okuyo olacağım. ve bu meslek geleceğin mesleği. denizlerdeki kirlilik fazla ve bilinçsiz avlarla tükenen balık türleri bu mesleğin önünü açacak. zaten 3 tarafı denizlerle çevrili olan ve birde iç denizi olan bir ülkede hala adının bile duyulmamış olması ne kadar bilinçsiz olduğumuzun bir göstergesi. benim tahminlerimce bundan bir 10 yıl kadar sonra balık ihtiyacının çok ama çok büyük bölümü çiftliklerden sağlanacak. belki o zaman bu konu üzerine daha detaylı ve sağlıklı çalışmalar yürütülebilir.