Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) açıkladığı su ürünleri verileri geçen yıl toplamda 315 636,5 ton deniz balığının avlandığını ortaya koymuş bu verilere göre ; 1. Hamsi - 163 981,9 ton 2. Palamut-Torik - 35 764,2 ton 3. Sardalya - 28 248,0 ton 4. İstavrit(Kraça)- 24 625,3 ton 5. Çaça - 12 091,7 ton 6. Lüfer - 7 389,5 ton 7. Mezgit - 7 367,1 ton 8. İstavrit (Karagöz) - 6 320,7 ton 9. Kefal - 4 010,4 ton 10. Tekir - 3 766,7 ton 11. Barbunya - 2 453,1 ton 12. Kolyoz - 2 182,7 ton 13. Tirsi - 1 699,3 ton 14. Yazılı Orkinoz - 1 644,7 ton 15. Kupez - 1 421,9 ton 16.Mercan - 1 091,0 ton 17. Gümüş - 935,5 ton 18. Çipura - 917,7 ton 19. Tombik - 907,2 ton 20. İzmarit - 903,2 ton 21. Bakalorya-Berlam 892,5 ton 22. Dil-Pisi - 818,8 ton 23. Orkinoz - 535,5 ton 24.Levrek - 424,0 ton 25.İskorpit - 367,3 ton belki lazım olur diye yayınladım saygılarımla arkadaşlar..
inşallah abim iyi geçer onun sebebi bence kıyıdan ticari avcılık yapamıyorlar ya o sebepten dolayı düşük iyi ki de düşük
Şimdi açıklanan veriler 2012 rakamları. Bakalım 2013 nasıl gerçekleşecek. -2011 yılında 228bin ton olan hamsi miktarı geçen yıl 163bine düştü. Az zamanda bile avlanan balığın yarısını oluşturan hamsinin endüstri için ne kadar önemli olduğunu bir kez daha görüyoruz. Ayrıca denizdeki avcı balıklara yem olması bakımından da çok önemli. Çok iyi korunması gereken bir tür. 2005'te 138bin ton avı gerçekleşen hamsi o tarihten sonra en kötü ikinci sezonun yaşadı. Bu balığın azlığı veya çokluğu palamutla tam olarak ters orantılı. 2005 yılında geçen yıl olduğu gibi palamut bolluğu vardı. Palamuta bakıyoruz, 2012'de35bin ton avlanmış. Önceki yıllarda 10binin bile altında. 2005'te ise tam 70 bin ton palamut çıkmış. Ve herkesin merak ettiği lüfer. Rakam gerçekten çok ümit verici. Önceki yıl 3bin tona düşen lüfer bu yıl 7bine çıkmış ve 6 yıl sonra ilk kez ibreyi yukarıya çevirmiş. Alınan tedbirler işe yaramış gözüküyor.
Bu sayıları en az 7 ile çarpmak lazım.Bir çökertme dalyan sezonda ortalama 25-30 ton yumurtalı levrek tutuyor,çeşme yarımadasında dalyan sayısı 200 ün üzerinde ve hepsi kayıt dışı.
Luferin cm'si dustugunden kilogrami artmistir, (Cinekop sarikanata lufer der oldu herkez) Ki zaten burada verilmis degerlerin gercekle pek baglantisi oldugunu sanmiyorum, Gecen sene 1.5 ton Sirf ben tuttum lufer Saka bir yana madalyonun obur yuzu farkli emin olun.
Abi verdiğiniz tabloda eksiklik olabilir, bu seneki mezuniyet tez konum Su Ürünleri Avcılığının Türkiye Ekonomisine Etkisi idi. Tam tabloya ulaşmak isteyenler şu link ile kontrol edebilirler tüm balık türlerinin hangi bölgede kaç ton avlandığını görebilirler . http://rapor.tuik.gov.tr/reports/rw...mat=html&p_dil=1&ENVID=hayvancilikkurumsalEnv Farklı aramalar yapmak isteyenler de bu link ile istedikleri taramayı istedikleri yıla veya türe göre yapabilirler. http://tuikapp.tuik.gov.tr/balikcilikdagitimapp/balikcilik.zul
http://rapor.tuik.gov.tr/reports/rws...likkurumsalEnv Linkde akdenizde levrek 32 ton görünüyor yanlışlık olmuş olabilir mi acaba?
palamut yakalamayı hiç denememiştim bu sezon denemek istiyorum,kıyıdan çapari ile palamut avı yapan varmı aranızda
Ellerine sağlık abim bu daha açıklayıcı olmuş ancak şunuda belirtmek gerek bu veriler yasal olanları kapsıyor yani bohçacı ticaretini göstermiyor bunların üzerine 5-10 ton daha eklemek gerektigini düşünüyorum ayrıca bu bahse konu 5-10 tonluk balıgın gelişimini tamamlamamış limit altı olduğunu da düşünürsek bu agırlıgın 20-25 tonu bulabilecegi de muhtemeldir kaçak avlanmaya adam gibi bir dur diyen çıkmadı bu gidişle çıkmazda (( balıklar tutulduktan sonra ceza yazılıyor ve tutulan balıklarda maalesef ölüyor bunun önüne nasıl geçilir arkadaşlar buna nasıl bir çare bulunur hayvan hakları federasyonları vs bu işe el atabilirmi çünkü cezalar pekde caydırıcı degil sanırım ki halen devam ediyorlar
Abi Mersin için konuşayım birlikte avlandığım yaşça büyük abiler liman içine ağ atanları, veya çok sığ sulara neredeyse kayalıkların 2.5 3 metre kadar önüne ağ atanları sürekli şikayet ediyorlardı. Sonuç: ağı toplamaya gelen tekne, ağın başında birisini görünce ağ onun değilmiş gibi yoluna devam ediyor. Ağa harcadıkları malzeme kaliteli değil ve başlarını da bunun için ağrıtmıyorlar. Yeni bir ağı (ticari avcılık yapan küçük teknelerden bahsediyorum) galiba 60 70 tl ye yaptırıyorlarmış (kulaktan dolma bilgi). Yakalansalar dahi caydırıcı cezalar almıyorlar ki devam ediyorlar. Kullanılmayan plajları açıktan çevirerek topluyorlar resmen katliam yapıyorlar. Ama malesef cezaların caydırıcı olmaması, ticari olarak bu işle uğraşanların da işine gerekli saygıyı göstermemesi balık popülasyonunu azaltıyor.