Tasarının adı: Türkçe Yasası'na Destek Tasarının amacı: 1. Mecliste bekletilmekte olan Türkçe Yasası'nın çıkartılmasına yönelik, milletvekillerimize destek amacı ile kamuoyu oluşturmak. 2. Yasanın çıkması ile birlikte; yabancı dille eğitim, tabelalarda yabancı sözcük kullanımı, ticarî ürünlere yabancı ad verme gibi Türkçemizi bozan eylemleri engelleyecek yasal güvenceyi sağlamak. Tasarının söylemi: * Türkçe Yasası'na evet diyen, milletinin geleceğini garanti altına alır. Hedefler: 1. Türkçe Yasası'na destek amacıyla kamuoyu oluşturma adına e-imza çalışmasını başlatmak 2. Mecliste konu ile ilgili lobi faaliyeti yürütmek 3. Türkçe Yasası'na destek amacıyla halktan imza toplamak 4. Çalışmalarımız sonrasında mecliste kurulacak olası bir komisyona ziyaret düzenleyip destekte bulunmak Ayrıntılar: Türkçe yasasının kabulünden sonra: * Levha, tabela ve ürünlerde öncelikle Türkçe kullanılacak. * Türkçe dışı dil kullananlar reklâm vergisini 4 kat daha fazla ödeyecek. * İlan, reklâm ve tanıtım öncelikle Türkçe yapılacak. * Türkçe adlarımızla dünya pazarlarına açılacağız. * Ticarî kuruluşların ad ve unvanları, mal, ürün ve hizmet adlarıyla kısaltmaları Türkçe olacak. * Toplu iş sözleşmelerinde yabancı kelimelere yer verilmeyecek. * Radyo ve televizyonda sunuculuk yapanlar Sunuculuk Belgesi Kurulu'ndan belge almak zorunda kalacak. Bizler bu yasa tekliflerini desteklemekle birlikte bu yasaların, Türkçemizin iç ve dış etkilerden korunmasını, bir bilim dili olarak dünya dilleri arasında ilk sırayı almasını ve Türk Dünyası'nda kültürel birlikteliğin sağlanmasında temel unsur olan dil birliğini sağlaması için yeterli içeriğe sahip olmadığına inanıyoruz. Bu yüzden bu yasa tekliflerinin, çok daha kapsamlı bir Türkçe Yasası'nın sadece bir kaç bölümünü oluşturabileceği görüşündeyiz. İçeriğin genişletilmesi konusunda milletvekillerimizi, TDK'yi, sadece Türkçe üzerine faaliyet gösteren Türkcan, Dil Derneği gibi sivil toplum kuruluşlarını ve lise - üniversitelerdeki Türkçe topluluklarını duyarlılığa çağırıyoruz. Ekler: Türk Anayasasında yürürlükteki maddeler Fransa'da Fransızcayı korumaya yönelik yasa Fahri Keskin - Eskişehir Milletvekili 2/498 : Yabancı Dil Öğretimine İlişkin Kanun Teklifi 2/490: Türkçe'nin Kullanımı ve Korunması Yasası Teklifi Mevlüt Akgün - Karaman Milletvekili 2/496 : Türkçenin Kullanılmasına ve Yabancı Dil Öğretimine İlişkin Kanun Teklifi İlerleme raporu: 1. E-imza sistemi kuruldu. Şu anda 18.000'i geçmiş durumda. 2. İstanbul'da AKP yetkililerine ziyaret düzenledik. Beyaz Masa'lar aracılığı ile taleplerimizi ilettik. 3. Aydın'da Türkçe Yasası İçin İmza Kampanyası! 4. Mecliste tabelalar konusunda yasa teklifi yapıldı! 5. Meclis Türkçe Komisyonu'na ziyaret düzenlemek üzere dosya hazırlığı içerisindeyiz. Komisyon'dan bir milletvekili ile bağlantı kurduk. İki hafta içerisinde ziyaret düzenlenecek. Siz de imzalayın!
dilimizde, yabancı kelimelerden kurtulalımda fakat bunu önce kendimiz başlatmalıyız bence..Çünkü sitede av yapan arkadaşlara dikkat ediyom hep TEam kelimesini kullanıyolar..
Turkce'nin korunmasi yolunda yabanci dille egitimin kaldirilmasini ulkemiz ve insani icin cok gereksiz, dunyayla birlesmemiz konusunda kisitlayici , butun dunya platformlarinda insanimizin temsili acisindan buyuk dezavantaj olarak goruyorum.Kendim 3 dil konusurum.Bu dilleri ogrenmek benim Turkce'mi kisitlamak soyle dursun , aslinda ilerletmistir.Bence en onemli konu insanlarin duzgun bir egitimle dillerine sahip cikarak , dogru kullanmaya ozen gostermesidir. Tabalalarin ve spikerler uzerine duzenlemeleri ornek olmalari acisindan anliyorum ancak yabanci dille egitimin kaldirilmasini cok gereksiz buluyorum. Saygilar
Ben de imzaladım. Vatandaşın talebleri göz önünde tutulacaksa Memleketim,Milletim ve Dilim için seve seve.