Merhaba Saygıdeğer Arkadaşlarım... Ülkemizde balık malzemeleri (marka ve model) son yıllarda arttı.. Oldukça geniş bir yelpaze var... Bu yelpazede kaliteli ürünleri bulmakda var, malzeme çöplüğünde boğulmakta... Ben 3.30-3.60-3.90 boylarında FAST yada ULTRA FAST aksiyonlu kamış arıyorum.. başka arkadaşlara da öneri olması açısından marka ve model önerilerinizi yazarsanız memnun olurum.. Katkısı olan herkese şimdiden teşekkür ederim.. en güzel dileklerimle...
Genelde sazan kamışları o boyda oluyor; eğer surf kamış bakıyorsanız bir parça daha uzunlara bakmanız gerekecek...
Saygıdeğer üstadım fast aksiyon olmak üzere önerilerinizi itinayla incelemek isterim.... en güzel dileklerimle..
Birkaç örnek kolayca sıralayabilirim; ancak avlanma şekliniz için sadece kamış aksiyonu yeterli olmıyabilir; başka parametreler de gerekli öneriler için... Ancak benim avlanma disiplinime uyan ürünleri marka olarak sıralayacak olur isek Daiwa ve Shimano üst düzey ürünleri ile Wega, Vercelli ve yakında piyasaya girecek olan Maver sıralanabilir hemen; ancak bunlar ya da bunların bulunabilen modelleri hep üst düzey ve oldukça da fiyatlı ürünler (bu kişiye göre değişebilir tabii...)...
Teşekkür ederim Haluk bey.. Avlanma şeklim genel olarak Makine; Penn Torque Braid ; berkley fireline braid 30 lb test leader; varivas 30-40 lb test... swivel; 80 lb test snap; 60-80 lb test vs..... Plug - lure ; 30-100 gr en güzel dileklerimle....
Pek anlamam ancak bu tekne işine benziyor ve bilhassa "surf" kamışlar ile ilgili değil gibi geldi bana; "shore jig" desem makina uygun değil; biraz daha açarsanız yardımcı olabilecek bilgiye sahip olanlar bulunacaktır sanırım...
Fast aksiyon tonla kamış var, fiyatı 20 ila 700 TL arası değişiyor. Net bir şey söylemek için, hangi amaçla düşünüldüğünü, atarını vs. bilmek lazım.
Merhaba Saygıdeğer Üstadım... Kıyıdan uzağa at-çek yapmak için istiyorum.. kullandığım malzemeler sıklıkla 30-100 gr arası... Fast aksiyon tonla kamış göremedim Güzel ülkemde.. Kamışların Üzerinde yazılanlara artık itibar etmiyorum.. (birkaç marka hariç) siz, haluk bey ve diğer arkadaşlar hem deyimleri hemde İstanbul da ( tüm malzemeciler ve büyük mağazalar İstanbulda) gördükleri ile rehber olabilirler diye düşündüm.. Ülkemde İstanbul boğazı avcılığı artık klavuz... Hepimiz boğaz avcılarının malzemelerini doğru sayar kullanır olduk... ( % 100 değil tabi) İstiyorum ki amaca uygun birşeyler almak istesem, İSTANBULA GİTMEDEN USTALARIM BANA GÜZEL ÜLKEMDEN HANGİ MALZEMEYİ ÖNERİRLER.... EN GÜZEL DİLEKLERİMLE...
Teşekkür ederim Üstadım.... Tekneden avlanmayı pek bilmiyorum.. Biraz korkuyorum desem ayıp olmaz.... Kıyıdan uzağa atıp çekmek için istiyorum... Kaşık ta kullandığım oluyor ancak shore jig için daha kısa kamışlar kullanıldığını (8-9 ft) biliyorum.... en güzel dileklerimle...
Fast aksiyon pek çok kamış var. Teknik olarak fast aksiyon, uçtan %20 kadar bir kısmın eğilmesi kabaca tarifiyle. Ucuz fason kamışlarda bile bu özellik görülebiliyor ki, galata köprüsünde bile bir sürü mevcut. Ama elbette surf niteliklerine haiz değil. O ağırlık klasmanında uygun fiyatlı ve piyasada bir ara en azından mevcut olmuş bir model, Ron Thomson Steelhead 3.90. Kullanımı vs. gayet rahat bir şey. Aslı varsa şurada varmış internet alışverişi için: http://www.kocaeliavmalzemeleri.com/index.php?route=product/product&product_id=178 Genede bir telefon edip sormakta sayısız hikmetler mevcut olacaktır. Lineaeffe'nin hispanica ve extreme cast'ları da bu klasmanda kamışlardı. Spider surf gibi yeni modelleri ise, middle - fast denebilecek, orta - hızlı kamışlar. Genede makul netice verirler. Ama tüm bu lineaeffe modelleri ve tahminen aşağıda eklenecek bir sürü model, 100gr üstü ağırlıklarda, boğaz akıntısına karşı savaşan cengaverler için anlamlı olacak sanıyorum. Şöyle düşün, traktörle gidiyorsan, teker sesini gelmesini çok önemsemezsin. Bu kamışlar ergonomide, dengede vs. çok iyi değil ama 150 gr kurşun atıp çekerken dengeden daha önemli şeyler oluyor elbette. Bu ağırlıklarla çalışacaksanız, ALBA STAR'In black sea diye bir modeli var, 4110 sanırım. Gayet iyi netice verecektir bence. En büyük sorun pembe olması. Tam değilse de, FAST - MIDDLE serisi bir kamış. Ama hafifliği vs. gayet iyi.
Teşekkür ederim saygıdeğer Üstadım... Fast Kamışın teknik anlamı konusunda hemfikiriz.. Özellikle PARÇALI KAMIŞ OLMASINI İSTERİM.. Malum neden parçalı kamış istediğimi tahmin ediyorsunuzdur.. 330cm, 360cm gibi uzunluklar benim bahsettiğim avlanma yöntemi için uygun olacağı kanısındayım.. Verdiğiniz link adresle görüştüm ve ürünün ellerinde olmadığını öğrendim.. Alba 4110 serisi 420 cm.. Eğer mümkünse 330 cm ya da 360 cm, İki- üç parçalı, FAST aksiyonu olan 150 gr a kadar atarlı bir kamış önerinize ihtiyacım var.. Türkiyede; birkaç markanın ürününü kullandım ama teknik anlamda "firmaların satarken söylediği gibi" olmadığını gördüm.. en güzel dileklerimle...
Bu şekilde bir tavsiye verebilmek için, kamışı iş başında görmek lazım. Piyasada satılan pek çok sırf kamış, fast değil, orta bile değil, baya baya slow aksiyon kamışlar. Boğazda çok tutulan kamışlarda genelde gene fast aksiyon değil, spider surf, turnafresh vs. gibi. İşin kötüsü, o tip kamışlar 80 gr. gibi ağırlıklarda çok hoyrat oluyor, iyice dengesizleşiyor. 4110'un 3.60 ve 3.90 modelleri var. Piyasada var diye hatırlıyorum, Kısık'a bir sormak lazım. Parçalı, şu boyda vs. pek mesele değilde, fast aksiyon olanı bulmak pek kolay değil. Eminim vardır piyasada. Velakin bakıp görimek gerekiyor. Testi basit, ucunu biri tutsun, kaldır yukarı, en uçtan bel veriyorsa budur. Ama hassasiyeti, dengesi, sağlamlığı vs. gibi hususlar ancak kullanımla belli olabiliyor.
Haddim olmayarak araya giriyorum alba 4110 http://www.albashop.com.tr/asp/listgroup.asp?group=020801001 için burdan bakabilirsiniz. Konuyu takip ediyorum bu arada
Saygıdeğer Üstadım çok teşekkür ederim.... yukarıda yazdıklarınız konusunda % 100 HEMFİKİRİM.. En güzel dileklerimle....
serdar abi alba bosporus aldım 4.20 bana hızlı aksiyonlu olduğunu söyledi satıcı.sen ne diyorsun kandırıldım mı.bu arada kamış ilginç 115 gramda esnemiyo bile
Kamisin max atari kursun takin ucuna. Yere 90 derece dikin yukari. Uçtan %20-25 egiliyorsa fast action, ortasindan egiliyorsa midle action, makina yatagina en yakin halkadan egilmeye basliyorsa slow action (parabolik) bir kamistir. Saticilar pek matahmis gibi her kamisa fast , hatta ultra fast , mega ultra teknotronik fast der. unutmayin ki fast action kamis uzaga erimde etkilidir lakin çekiste ve darbe emiliminde domates sirigindan hallicedir.
Shore Jig kamışlarının standardı sanırım 3 metre civarı; 2,96 metre falan genelde; bu konuda da fazla bilgim yok; bu tip kamışlarda görebildiğim bir-iki örnek göreceli olarak yüksek kaliteye dolayısıyla da yüksek sayılabilecek fiyata bulunabilir örnekler; mesela bir tane mevcut şu an ancak 30 gr.ı ne kadar mesafe atar bilemiyorum; daha doğrusu ürünün değerlerini bilmiyorum; elime aldığım için 100 gr.civarı ağırlıkları 100 metrelere rahatlıkla ulaştırabileceğini düşünüyorum ancak... Yalnız bildiğim kadarıyla Penn Torque bu iş için oldukça iri ve ağır; uzak atış için de pek uyumlu değil; belki farklı makinalardan bahsediyoruz... Aklımda kalırsa yarın sizin için bu kamışın değerlerini öğrenmeye çalışırım; bu tip bir kamışa genellikle New Saltiga 4500 veya Shimano'nun 5000'lik tarzı makinaları tercih ediliyor (marka model babında değil; büyüklük ve güçlülük açısından kıyaslayabilesiniz diye verilmiş örnekler...) Boğazda bizim av şeklimiz farklı ciddi ağırlıklar arkasına vobler uygulayıp atış yaptığımızdan ve atışlar mesafe gerektirdiğinden mecburen surf kamışlar ile uygulama yapıyoruz; burada sert akıntıları da gözardı etmemek gerek; 150 ile 250 gr. arasında ağırlıklar kullanılabiliyor yerine ve kişisine göre... Bu durumda sizin surf bir kamış seçmeniz doğru olur mu bilemiyorum???
Aslında amaç kıyıdan at-çek ise kaliteli ve tabii ki fiyat olarak da epey yüksek olan mesela 3,30 boyunda bir spin kamış işinzi görür gibi; ancak donanımınızın geri kalanını buna uydurmak gerek; yani daha aşağıya düşürmek gerek... Sanırım uygun ekipman ile o ağırlıklarda 50-100 metrelere ulaşılabilir gibi... At-çek açısından da takımı hafifletmek rahatlık ve kolaylık sağlayacaktır...