Türkiye'nin balık tüketim karnesi açıklandı 19 Aralık 2013 / 10:07 DTO İzmir Başkanı Yusuf Öztürk, Yunanistan'da 27, İtalya'da 25, Japonya'da 70, İzlanda'da 90 kilogram balık tüketildiğini, Türkiye'de bu rakamın 8 kilogram olduğunu söyledi. İMEAK Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Öztürk yıllık kişi başı balık tüketiminin komşu Yunanistan'da 27, İtalya'da 25, Japonya'da 70, İzlanda'da 90 kilogram olduğunu açıklayarak Türkiye'de bu rakamın 8 kilogram olduğunu söyledi. Sektörün geleceği ve toplum sağlığı açısından önümüzdeki yıllarda bu rakamın en az 15 kg. çıkarılması gerektiğini vurgulayan Öztürk, çocuklarda özellikle bebeklik çağından itibaren balık tüketimine önem verilmesi gerektiğini belirtti. "Sağlıklı bir besin olan balık sofralardan eksik edilmemelidir" diyen Öztürk, balığın özellikle fosfor ve mineral açısından zengin olduğu için okul çağlarındaki çocukların kemik gelişimine de katkı sağladığını, bu nedenle haftada iki kez balık tüketilmesi gerektiğini anlattı. Türkiye'de, enerji ve protein ihtiyacının daha çok tahıl ve kırmızı et tüketiminden sağlandığını kaydeden Öztürk, "Ülkemizde enerji ihtiyacının yüzde 52'si tahıl ürünleri, yüzde 4'ü et ürünlerinden, protein ihtiyacının ise yüzde 55'i tahıl, yüzde 10'u et ürünlerinden karşılanıyor. Balık neredeyse beslenmede hiç yer almıyor. Beslenme alışkanlıklarımızın değiştirilmesi ve sofralarımızda balığa daha fazla yer verilmesi gerekiyor. Özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde tüketim yok denecek kadar az. Bu bölgelerimizde tüketim bir kilonun altında. Tüketimin artırılması için çok daha fazla tanıtımların yapılması gerekiyor" diye konuştu. virahaber.com
ben bu konuda şanslıyım kızım daha 2.5 yaşında ama tek başına yarım kilo istavrit yiyor inşallah bıkmaz ama kesinlikle çocukların balık yemesei gerekiyor bu bir gerçek
8 kg iken bile tutacak balık yokken 25 kg olsa 1-2 seneye teknelerin bile avlayacağı balık kalmaz herhalde ironi
Bunun başlıca sebebi ,denizlerimizin halka kapalı olması,balıkçılarımızın bilinçsiz avlanması,ve sonun da balık fiyatlarının pahallı omasıdır.Aynı şekilde et içinde geçerlidir.Besiciyi koruyacağım,diye sen et ithalatı yapmazsan,bu gün Avrupalı ki kişi başına geliri daha yüksektir,bizim yediğimiz eti o yarı fiyata yer.Bir rus eti bir Avrupalının yarı fiyatına yer. Haa bize ne kalır,et yerine soya karışımlı etler ve aklınıza gelebilecek her türlü hile ete girer.Ki eti ucuza mal etmek için...İşte durum bundan ibarettir.Balığa dönecek olursak ,denizle haşır neşir olan toplumlar balık tüketir .Özetle balık ve et bu halkın mahrum olduğu gıdadır..Şu andaki fiyatlara bak..hamsi kilosu 15 tl,,et kilosu ortalama 40 tl ona göre düşünmek gerekir...
Bu durumun en büyük sebebi nüfus yoğunluğudur, diğer sebeplerin temelinde de hep nüfus yoğunluğu vardır. Maalesef, bakabileceği kadar değil de yapabileceği kadar çocuk yapan büyüklerimiz yüzünden aç ve sefil bi ülke haline geldik, kaynakları tükettik ya da tükenme aşamasına getirdik. Denizlerimizdeki balıklar yetmiyor ki, o ülkelerin kişi başı tükettiği kadar tüketelim. Nüfusumuz adamların nüfusunun 8-10 katı hihi banghead banghead
Araplar bile bizden fazla balık tükettiklerini biliyormuydunuz...Gittim ve gördüm ,balık sofralarında çok önemli bir gıda.Devlet et ve balıktan vergi almaması gerekir .Bunlar halkın temel gıda maddeleridir.
HEM HAK VAR HEMDE YOK...... SEVGİLİ KARDEŞLERİM YORUMLARINIZI OKUYORUM BAZEN TEBESSÜM ETSEMDE BAZEN ÜZÜLÜYORUM....GEÇTİĞİMİZ GÜNLERDE SİTEYE YÜKLENEN BİR YORUMDA AVLANMADA UFAK BALIĞIN ORANININ %15 E ÇEKİLDİĞİ YAZIYORDU HATIRLADINIZ DEĞİLMİ.....?....BEN ÜSKÜDAR KUZGUNCUKLUYUM ANCAK İSTANNBULDAN KAÇTIM 9 YILDAN FAZLA OLDU GEMLİK KÜÇÜKKUMLADAYIM....TEZGAHLARDAKİ ÇİNAKOP BALIK DEĞİL 9 YAŞIMDA ELİME OLTA ALDIM DENİZ BENİM YAŞAMIMIN ODAĞI...TUTTUM İNCELEDİM ARAŞTIRDIM....YERİ GELDİ GIRGIRCILARLA KAVGA DA YAPTIM....79 DAN BU YANA DA SARI AVLANMA BELGEM VAR....ŞİMDİ ADAM TEKNE YAPIYOR KREDİ KOLAY ...DONATIYOR BELGEYİ ALMIŞ TEKNEYİ KAYDEDİYOR...YILLIK YAKITTA ÖTV SİZ KISMI 2.5TL....NE BULURSA SARIP TUTUYOR BAKMIYOR UFAK YADA BÜYÜK....YASA DÜZENLEMEDE ONDAN YANA KOLAYLIK VE BOŞLUK VAR ÇOK İYİ BİLİYOR ...PERU HAMSİ DE DÜNYA LİDERİ BİR KAÇ YIL EVVEL YILLIK 9 MİLYON TON İDİ TUTTUĞU MİKTAR...SEZONU BELLİ ,KURALLARI BELLİ....VE ADAMLAR OKYANUS KIYISINDA OLDUKLARI HALDE KAÇAMAK DAVRANMADAN KURALLARA UYUP TUTUYORLAR..ŞİMDİKİ RAKAMI BİLMİYORUM...AMA BU HIZ VE KAÇAKLIKLA YURDUMDA HAMSİNİN TÜKENMESİNİN ÇOK UZUN ZAMAN ALMAYACAĞIDA ORTADA....GEÇEN GÜN ADAM YAKMIŞ LAMBALARI SANKİ STADYUM AYDINLANMAKTA.....ARADIM SG Yİ SORU ÜSTĞÜNE SORU SABRIM TAŞTI BEN 60 A MERDİVEN DAYAMIŞIM AHRETTEMİYİM TERBİYESİZ...ATTI SİGORTAQLARIM AĞZIMA GELENİ SAYDIM(O ANDAN YARIM SAAT SONRA PARMAĞIMI KIRDIM)NEYSE MOTOR SESİNİ DUYDUM BOTUN IŞIKLAR SÖNDÜ....KAÇAK ÇOK HER ŞEKİLDE.....YUNANİSTAN YILLARDIR KATI KURALLAR KOYDU TAAA 73-74LERDEN BU YANA ACIMADAN GÖMÜYOR ..AMA KIYILAR BALIK DOLU...ONA RAĞMEN YİNEDE KAFALI TAŞ BALIKLARI BURADAN GİTMEKTE....KONU ÇOK UZUN VE SIKINTILI.....ACIMASIZ OLMADAN KATI KURALLAR KOYMADAN BİZ ....HİÇ KUSURA BAKMAYIN AMA ....NAH ...BALIK YERİZ....SEVGİLERİMLE......idk idk idk
Bu rakamlara göre aslında bizde Yunanistan'dan fazla balık tüketiliyor. Tabii bizim nüfusumuz 75 milyon, Yunanistan'ınki 15 milyon. Kişi başı bizim 4 katımızı yeyip toplamda bizden az tüketiyorlar. Biz de bu nüfusa balık yetiştireceğiz diye çinekop, yaprak, kıraça ne varsa toplayıp yakın zamanda tamamen çiftlik ve ithal balığa mahkum kalacağız. Maalesef toplumu yönetenler nüfus artışını destekleyen söylem ve politikalarını sürdürüyor. Cumhuriyeti kurduğumuzda nüfusumuz bunun 5te biriydi. Bu hızda çoğalırsak 100 sene sonra 300-400 milyonluk bir ülke olacağız demektir. Bu nüfusa ne balık dayanır, ne de diğer doğal kaynaklar. Nüfus artışını destekleyenler gelecek nesilleri, açlık, sefalet, savaş ve daha bir çok felakete mahkum ettiklerinin maalesef farkında değiller. Modern ve çağdaş toplumlar her şeyi planladıkları gibi nüfuslarını da planlayıp kontrol altında tutmaktadırlar.
Yapsınlar en az 3 çocuk. Ne kadar adam, o kadar yolunacak adam demektir. Bakanların aç gözlerini doyurmak ne mümkün. Balık da neymiş!
Bu rakamlar sanırım balık hallerine giren kayıt altına alınmış balık rakamları. oysaki limit altı/üstü kaçak yollarla vergisiz,komisyonsuz, hale uğramadan direk yolla tüketiciye veya direk satıcıya giden tonlarca balık olduğuna eminim. hale giren balık sayısını TCnüfusuna bölerlerse bu kg çok bile çıkmış, kaçak yollarla satıln balık miktarı eminim ki kayıt altında satılan balık miktarının çok çok üstündedir.
Toplumumuzun IQ'su ile ilgili bir durum. Akıllı insan deniz ürünü yiyor. Ama biz el-kaide militanları ile iç içeyiz. Onlar insan ciğeri yiyor!!!