Turna avcılığı için yaptığım yeni düzenekler…

Konu, 'Tatlı SU Balık Avcılığı' kısmında erols tarafından paylaşıldı.

1. erols

erols Erol Safak

Favori Kamış:
    Shimano Catana CX240M 10-30gr, Daiwa CrossFire CFS270MH 10-40gr
    Favori Makine:
    Mitchell Avocet II G4000F, Shimano Nexave 4000RB, Daiwa Laguna 3000-5Bi, Spro Passion 740
    Merhaba, arkadaşlar!
    Uzun zamandır sabırsızlıkla beklediğimiz Turna avı sezonu nihayet 1 Nisan itibarıyla açıldı. Bununla ilgili olarak Turna avında yıllardır severek kullandığım ve çok iyi sonuçlar aldığım bazı düzenekleri sizlerle hem yazılı hem görsel olarak paylaşmak istedim. Daha önceki yıllarda kullandığım düzeneklerin tamamını geçen sene bir arkadaşımla birlikte gittiğimiz en son turna avında kendisine hediye etmiştim ve bu sezon yenilerini yaptım…
    Bu düzenekler ‘Drachkovitch sistemi’ olarak bilinir ve ölü yem ile avlanırken yemlik ölü balığı takmak için kullanılır, adını da bu sistemi icat eden Rus asıllı Albert Drachkovtich’ten almıştır. Bu düzeneklerin çeşitliliği ve kullanım alanı oldukça geniştir ve neredeyse tüm avcı balıkların avcılığında başarıyla kullanılabilirler.

Düzeneklerin yapımı için kullandığım malzemeler:
    - 0,8 mm ve 0,5 mm paslanmaz çelik tel,
    - 0,2 mm bakır tel,
    - 5 ila 20 gr arası delikli (gezer) kurşunlar,
    - 3’lü ve 2’li iğneler (hedeflenen balığa göre farklı büyüklükte),
    - örgü ip misina,
    - 502 Japon yapıştırıcı,
    - paslanmaz çelik teli kesmek ve kıvırmak için çeşitli pensler…

Uploaded with ImageShack.us

İşte yaptığım düzeneklerden bazıları…

Bu tür düzenekleri, ölü yem balığı takarak at-çek yöntemiyle avlanırken kullanıyorum.
    Ölü yem balık düzeneğe şu şekilde takılıyor: ‘V’ şeklindeki ana gövde telini iki parmak arasında biraz sıkarak ucunu ölü balığın ağzına iyice sokup teli serbest bırakıyorum ve biraz daha içeriye itiyorum. Daha sonra iğneleri gergin olarak ve birini balığın sırt yüzgecinin hamen altına, diğerini de kuyruk yüzgecinin yanına saplıyorum ve yem hazır!

Bundan sonra 35-40 cm’lik bir çelik telin bir ucunu yemli düzeneğin halkasına, diğer ucunu da oltamın fırdöndülü klipsine takıyorum. Oltamı suya attıktan sonra önce yemin dibe inmesini bekliyorum. Sonra kamışın ucunu yukarıya doğru kaldırarak, yani tasmalayarak, yemin su zemininden havalanmasını sağlayıp makineyi 2-3 tur sarıyorum ve yemin yine dibe inmesini bekleyip aynı işlemi tekrarlıyorum…

Bu arada yemin çevresinde turna balığı varsa zaten hemen yeme atlıyor. Bu tekniği zemini temiz ve takılma ihtimali olmayan meralarda kullanıyorum.
    Eğer avlandığım meranın zemininde ot veya ağaç köklerinin varlığı nedeniyle takılma ihtimali varsa, oltamı suya attıktan sonra tamamen dibe inmesini beklemeden hemen sarmaya başlıyorum.
    Bu düzenek sadece tatlısuda değil, deniz levreği avında da çok iyi iş görüyor.

Yaptığım diğer bir tür düzenek ise şu şekilde…

Bu tür düzeneği ise yine ölü yem balığı takarak, fakat genelde beklemeli avlarda kullanıyorum (gezer kurşunlu dip olta takımı veya şamandıralı olta takımı ile. Bazen de çok sığ meralarda su üstü at-çek yaparak kullanıyorum). Resimde de gördüğünüz gibi düzeneğin ana gövdesinde kurşunlu çelik telin yerine ölü yem balığın karın boşluğu uzunluğunda ve ucu sivri bir ağaç çubuk kullanıyorum… Buradaki amaç ölü yem balığın su zemini üzerinde süzülmesini sağlamak, yani yemin dibe çökmesini engellemek.

Ölü yem balık bu düzeneğe şu şekilde takılıyor: Önce ucu sivri olan ağaç çubuğunu ölü balığın ağzından karın boşluğuna doğru iyice sokuyorum. Daha sonra diğer düzenekte olduğu gibi iğneleri gergin olarak ve birini balığın sırt yüzgecinin hemen altına, diğerini de kuyruk yüzgecinin yanına saplıyorum ve yem hazır!

Bu düzeneği dip olta takımıyla kullandığımda, makineden gelen misinaya bir tane 30-40 gr gezer kurşun geçiriyorum ve ardından küçük bir boncuk geçiriyorum (gezer kurşunun fırdöndülü klips bağına zarar vermemesi için) ve fırdöndülü klipsi bağlıyorum. Ölü yem balığını taktığım düzeneğe de 50-60 cm uzunluğunda sağlam bir örgü ip misina bağlıyorum ve bu misinanın diğer ucuna kasagözü düğümü yaparak fırdöndülü klipse takıp oltamı suya atıyorum…

Bu düzeneği şamandıralı olta takımında kullandığımda, makineden gelen misinaya 20 gr’lık şamandırayı geçirdikten sonra fırdöndülü klipsi bağlıyorum. Dip olta takımında olduğu gibi Ölü yem balığını taktığım düzeneğe de 50-60 cm uzunluğunda sağlam bir örgü ip misina bağlıyorum ve bu misinanın diğer ucuna kasagözü düğümü yaparak fırdöndülü klipse takıyorum. Normalde bu şekilde oltamı suya attığım zaman, yem balığını taktığım düzeneğin kaldırma gücü nedeniyle yem balık yavaş yavaş su yüzeyine doğru yükseliyor ve dengesiz duruyor. Bunu önlemek için, yani yem balığının suda istediğim derinlikte yatay bir vaziyette ve dengeli durabilmesi için düzeneğin hemen önüne 5 gr’lık bir kıstırma kurşun takıyorum ve oltamı suya atıyorum…

Arkadaşlar, konunun daha iyi anlaşılabilmesi için bazı resimleri kendi ellerimle çizmek zorunda kaldım, inşallah olmuştur… Umarım bu bilgiler konuyla ilgilenen arkadaşlar için yararlı olur.
    Hepinize bereketli avlar diliyorum, rastgele!

2. bahadir37

bahadir37 Bahadır Aydın

Favori Kamış:
    LINEAEFFE OYSTER CAST KAMIŞ 3.90
    Favori Makine:
    Okuma Distance Surf 60 makine
    eline sağlık abicim anlatımın hoş resimlerde güzel

3. alparslan07

alparslan07 izzet

Favori Kamış:
    (Okuma Salina SeaSpin 10-40g)(albastar hera 2811 2.70cm.30-60 gr)(ceboastur pantorga 100g 200g 4.20)
    Favori Makine:
    shimano sahara 3000 fd-spro passion fd 720 & 740-d.a.m 1137 840 quick slr spin 840 fd
    En İyi Avı:
    1430 gr levrek
    hakikaten çok güzel anlatım ellerine sağlık:)

4. fixahmet

fixahmet AHMET

Favori Kamış:
    Daiwa msp 270
    Favori Makine:
    Ryobi ecusima 4000vi
    En İyi Avı:
    sazan 5150 gr
    teşekkürler. çok güzel anlatım olmuş. gayet anlaşılır.

5. Huban

Huban Gökmen

Güzel anlatım olmuş benimde bir sorum olucak yardımcı olursanız sevinirim..

Turna için yapılan oltalarda çelik telin önemi nedir ? Turnanın misinayı koparmasından dolayımı çelik tel takıyoruz ?
    Birde çelik teli görmüyomu bu turnalar :)

6. Yakamoz

Yakamoz MUSTAFA

Favori Kamış:
    LINEAEFFE OYSTER CAST KAMIŞ 3.90
    Favori Makine:
    OKUMA TRAVERTINE TR55 MAKİNE
    En İyi Avı:
    DOSTLARIM
    Emeginiz ve paylaşımınız için teşekkürler Çok güzel çalışmalar olmuş devamının gelmesi dileğimle

7. cousteau

cousteau Hüseyin MISIR

Favori Kamış:
    Yabomax SURF 4.20
    Favori Makine:
    Shimano ActiveSURF 採用
    En İyi Avı:
    Torik, 2.5 kg.
    Çizimler harika gerçekten, bir balık avını resmeden bir çizgi roman yapsanız hayal dünyamıza hitabederdi.

8. ONDER38

ONDER38 ÖNDER

Teşekkürler.Gerçekten çizim ve anlatım çok güzel olmuş.

9. tarcan

tarcan ...

Favori Kamış:
    .
    Favori Makine:
    .
    En İyi Avı:
    Kefal 325 gram
    Erol abi süper olmuş Ellerine sağlık.

10. draftsman

draftsman ŞÜKRÜ

En İyi Avı:
    Tırıvırıcılar
    Ellerinize sağlık hocam.. Paylaşım için bu kadar uğraşmanız bile takdire değer..

11. KorkutAta

KorkutAta Muharrem

Favori Kamış:
    D.A.M FZ SPIN 215 CM
    Favori Makine:
    Okuma Flame 20
    En İyi Avı:
    sazan, 13,1 kg.; gökkuşağı alası, 2 kg.
    Elinize sağlık. Büyük emek vermişsiniz, sağolun, varolun!

12. hakan25088

hakan25088 Hakan

En İyi Avı:
    45 cm turna:)
    Ellerine sağlık hocam. bende böyle resimli bir anlatım arıyordum.çok güzel çalışma olmuş...

13. seyyah38

seyyah38 Hamza Doğan

Müthiş anlatım teşekkürler.
    ilk düzenekteki sıçramaları oltayı sararken sahte kendimi yapıyor, yoksa olta darbeleriyle bizmi yapıyoruz.

14. erols

erols Erol Safak

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    Mitchell Avocet II G4000F, Shimano Nexave 4000RB, Daiwa Laguna 3000-5Bi, Spro Passion 740
    Merhaba, Gökmen!
    Turna için yapılan oltalarda çelik telin önemi daha ziyade balığın misinayı koparmaması açısından öne çıkıyor. Turnanın ağzı büyük ve dişli olduğu için çoğu zaman yemi büsbütün kapar ve misina dişlerinin arasında kalır. Balığı çekerken, özellikle balık kıyıya yaklaştığında su yüzeyine çıkar ve sağa-sola çok sert kafa atar. İşte tam bu sırada, eğer normal misina kullandıysanız, dişlerinin arasındaki misinayı balık keser ve kaçar. Bu nedenle çelik tel kullanmakta yarar var...
    'Çelik teli turna görmüyor mu?' sorusuna gelince; Özellikle at-çek şeklinde yapılan avlarda çelik telin görünüp görünmemesi turna için pek de önemli değildir, çünkü turna daha ziyade hareket eden yeme odaklanmış durumdadır. Ancak yemli avlarda bence durum biraz daha farklı, çünkü burada yem sabit duruyor... Yemli avlarda ben genelde çelik tel yerine yeşil renkli, sağlam örgü ip misina kullanıyorum. Turna bu örgü misinayı da görüyor olabilir, ama en azından çelik tel gibi yemi kasmıyor ve yemin daha doğal durmasını ve daha cezp edici olmasını sağlıyor.

15. erols

erols Erol Safak

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    Hamza Bey, anlattığım bu düzenekte yem olarak sahte kullanmıyoruz, doğal ölü balığı düzeneğimize takarak yem olarak kullanıyoruz. (Yem olarak kullanabileceğimız balıklar; çapak, istavrit, izmarit v.s. gibi tatlısu veya deniz balıkları olabilir). Temini daha kolay olduğu için ben çoğu zaman pazardan istavrit alıp turna avında yem olarak kullanıyorum.
    Anlattığım ilk düzenekteki sıçramaları yemimiz kendisi yapmıyor. Bu sıçramaları olta darbeleriyle biz yaptırıyoruz, yani suya attığımız yem dibe çöktükten sonra kamışımızla sık sık tasmalama darbeleri yaparak yemimizi hareketlendiriyoruz...

16. İsmail TALAY

İsmail TALAY ismail talay

Favori Kamış:
    nereus 2817-210 spin
    Favori Makine:
    albastar double30
    En İyi Avı:
    minekop 4 kg 2006 (zıpkın)
    erol bey emeklerinize sağlık,

anlatımınız sayesinde, bir bir kişi ilk defa turna avına gitse bile ava aşina olacaktır.
    ayrıca kara kaleminiz takdire şayan.

17. Huban

Huban Gökmen

Çok teşekkür ederim abi, benimde aklımdan geçen sebepler buydu haklı çıktım..

18. b.k.3838

b.k.3838 BAŞARAN

Anlatım çok güzel teşekkürler

19. AKİF ÖZKAN

AKİF ÖZKAN AKİF ÖZKAN

Favori Kamış:
    Okuma salina spin2.40 ve bilumum kamış
    Favori Makine:
    yeteri kadarı
    En İyi Avı:
    Yeşil ırmak nehrinden bir torba dolusu tırıvırı
    Erol, fikir,anlatım,uygulama,paylaşım harika ellerine-yüreğine sağlık. Hayal gücümü genişlettin abicim sağolasın
    :)

20. balli

balli m.nuri akkaya

Favori Kamış:
    D.A.M Telespin 3 mt. 10/30gr.
    Favori Makine:
    Shimano Hyperloop 4000 RB
    En İyi Avı:
    11,7 Kg. Aynalı sazan
    Ellerinize sağlık.

Bu takımlarla gönlünüzdeki balıkları avlayıp, paylaşmanızı dilerim. Teşekkürler, selamlar.:)