Turna Balığı`nın Avcılığı

Konu, 'Tatlı SU Balık Avcılığı' kısmında TheCloUd_Bursa16 tarafından paylaşıldı.

  1. TheCloUd_Bursa16

    TheCloUd_Bursa16 Özkan küçüK

    Yaş:
    32
    Mesajlar:
    403
    Şehir:
    Kestel/Bursa
    Favori Kamış:
    Remixon KING 50
    En İyi Avı:
    Turna 8 kg, 8 kg SazaN
    TURNA BALIĞI
    [​IMG]
    [​IMG]
    Dünyada Turna balığının birçok türü vardır. Bizde yaygın olarak avlanan Turna balığı ABD de Northern pike denilen balıktır(esox lucius). Birde Yurtdışında Musky denilen cins, Northern pike benzemekle beraber derisinin şekli farklıdır.

    Özellikleri

    Turna balığı iç sularımızda yaygın olan balıklardan biridir. Vucudu uzun, yandan basık sırt ve anal yüzgeci kuyruk yüzgecine çok yakındır. 15 seneden fazla yaşarlar. Bazıların yaşları 40 - 50 seneyi bile bulur.
    Turna balığı iç sulardaki en yırtıcı balıktır. her türlü balığı, kendi türünden balıkları, ördek, kaz, karabatak su sıçanı yılan gibi diğer hayvanlarıda avlar. Doymak bilmez, irice bir balığı yuttugunda midesinden yemek borusuna kadar alır, hatta ağzı açık bile kalır. Böyle durumlarda midedeki kısmı önce hazmeder, sonrada geri kalan kısımlar hazmedilir.
    Bir aylıkkken diğer balıklara saldırmaya başlar. 1 kg lık canlı ağırlık artışı için için gençken 3 – 5 kg yaşlılıkta 10 – 30 kg. yiyecek balığa ihtiyacı vardır.
    [​IMG]
    [​IMG]
    Bulunduğu yerler

    Ilık, durgun akış hızı fazla olmayan sularda yaşar. Turna, yerine sıkı olarak bağlı, sabit yerli bir balık olup, yumurtlama zamanı göç etmez. Renkleri yaşadıkları yere ve yaşa göre değişiklik gösterir. Otlu bölgelerdeki açık yeşil, acı su bölgelerindekiler sarımsı olur. yaşlandıkca kahve ve gri renk alır. Çoğunlukta altın sarısı renktedir.

    Üreme

    Erkekler 2 yaşlarında cinsi olgunluğa erer. Nadiren 1 yaşın sonundada ergenilğe ulaşanlar olur. Bu devrede boyları 25 – 35 cm civarındadır. Genel olarak erkekler 38 – 40 cm dişiler 40 – 42 cm cm. uzunlukta cinsi olgunluğa erişir. Yumurtlama ilkbahar devresindedir. 3 drc. den 8 drc. kadar sıcaklıklarda yumurtlar. Yumurtlama sığ, otlu bölgelerde gündüz saatlerinde gerçekleşir. Yumurtlama ortamında sürekli gezinirler. Normal zamanda her canlıya saldıran turna üreme sırasında diğer balıklara saldırmaz. Yumurtlayacak dişiyi birçok erkek takip eder. Dölleme sonrasında yumurtadan çıkan yavruların büyük bir kısmı çeşitli nedenlerle ölür.
    Turna yavrularaının ilk avlanma reaksiyonları 13 drc. drc. lik suda 9 gün sonra 20 drc.lik suda 6 gün sonra başlar. Bunlar avlarının üzerine S şeklinde kıvrılarak fırlar. ilk günlerde bu denemelerinde avı yakalma oranları % 30 ken 15. günden sonra % 80'e ulaşır. Su ısısı arttıkça avlanma oranı artar.
    [​IMG]
    Yem

    Turna genellikle hareketli her şeye saldırır. Ancak hava koşullarına, suyun berraklığına göre bazen yem seçtiğide olur. Turna için enideal yem SASİDİR. Sasiden sonra MEPSSgelir.Eğer takım çantanızda bu iki yemden çeşidiniz varsa başka yeme ihtiyaçınız yoktur.
    İdeal mepss ler söğüt yaprağı şeklinde yüzeyi balık sırtı
    beyaz holigram kağıtlı olanlar ve Yüzey kırmızı noktalı metalik
    renkte olanlardır. ( özelikle comet 4 numara)
    Mepss seçerken 3 no'dan başlayıp 5 no'ya kadar olanlardan yanınızda bulundurun. 5 nolu olanı otun az olduğu derin yerlerde kullanırken 3 numarayı derinliğin az olduğu otlu bölgelerde 4 numarayı ikisinin ortası yerlerde kullanırsınız.
    5 no fiyatının pahalı, ağırlığının fazla olması sizin için tercih
    nedeni olmasın. Bunlarla avlanabileceğiniz yerler yurdumuzda
    fazla yok, olta kutunuzda en fazla iki tane bulundurun. 4 ve 3 no lar bizim avlaklar için ideal dir,
    Sasi için ideal renkler aşağıdakiler olup benim tercihlerim, sırasıyla beyaz, gövdenin altı beyaz üstü siyah, gövde sarı üst koyu yeşil, gövde açık yeşil üst dikine çizgili koyu yeşil, gövde sarı üst kırmızı ve kırmızı'dır. daha başka renklerle avlayabilirsiniz ancak bu renkler en çok tercih ettiği renklerdir. Sasi seçerken mümkünse mister twister marka olanı seçin bu sasiler ufak bir harekette dahi kuyruğunu oynatabilmektedir. Boy olarak 6 cm likler bence 9 cm liklere göre daha iyi. Çünkü 9 cm liklere taktığınız kurşun ağırlık yemin sürekli dipten gelmesine neden oluyor, Küçük kurşun taksanız sasinin hem şekli bozuluyor hemde iğne tam olarak gövdeden çıkmıyor.
    [​IMG]
    [​IMG]
    TURNA AVCILIĞI

    Birçok turna avcısı bu balığın yaşadığı ortamda diğer balıkların nasıl olupta hayatlarını devam ettirebildiklerine şaşarlar, çünkü yenebilir ve/veya hareket eden her şeye saldırırlar. Hatta bazı büyük boy turna balıkları su yüzeyinde yüzen su kuşlarına saldırıp yerler. Bu çerçevede, turna balığının avlanması oldukça basittir diyebiliriz.
    Turna balığı, tatlısuların "yalnız kurdu" diye düşünebiliriz, ancak dikkat edilecek olursa, büyük bir turnanın yakalandığı yer ve civarında sıklıkla diğer iri veye aynı boy turnalar da oltamızı ziyaret eder. Bundan çıkartılabilecek sonuç, turnaların boylarına göre guruplar halinde bulunduklarıdır. Bu sonuca göre, "yalnız kurt" benzetmesi yerine "aslan ailesi" benzetmesi daha yerinde olur kanısındayım.

    Bu tip guruplaşmaların olduğu noktalara, turna avcılığı bakımından sıcak noktalar adını verebiliriz. Eğer turna avladıysanız, avlanma bölgenizde her zaman daha iyi av veren "sıcak noktaların" varlığını siz de saptamışsınızdır.
    Sıcak noktalar, aynı zamanda turna balığına yem olan canlıların da bol olarak bulundukları noktalardır. Buralarda, turna balığı genelde çok kısa süreli yoğun bir av verir, bu zamanın dışında doymuş olan turna balığını kandırmak oldukça fazla bilgi ve beceri gerektirir. Sıcak noktalarda temperatür ve barometrenin günlük optimumlarının oluştuğu zamanlar, turnanın mevsime bağlı gün içi aktivitelerinin tepe noktasını oluşturur ve bu çevrim günden güne değişiklik gösterir.
    Genellikle bu aktif zaman aralığı, bir saat kadar sürer. Sonbaharda bu aktif zaman bölünmüş olarak, sabahın ilk ışıkları ve akşam gün batımından kısa bir süre önce gerçekleşir. Kışın, suyun sıcaklığına bağlı olarak, aktivitesi düşen turna balığı, genelde kışın güneşli günlerinde tam gün ortasında aktiftir. Bu arada dikkat edilmesi gereken, gün ortası hesaplanırken güneşin doğması ile batması arasındakı zamanın ortasının bulunmasıdır. Yaz ayları ve ilkbaharda ise, bu zaman genelde öğleden sonra ve akşamüzeri arasında yer alır.
    Avlandığınız yeri ve mevsimsel özellikleri iyi tanıyorsanız, beklediğiniz sıcak noktada aktif zamanı yakalayabilirseniz, ödülü de fazlası ile alırsınız.
    Belirtmek gerekir ki, büyüme güdüsü ve rekabet yüzünden yavru turnalar bu tanımlar dışında kalırlar ve en umulmadık zamanlarda av verirler. Yeri gelmişken lütfen bir amatör avcı olarak kazara oltanıza gelmiş olan 700-750gr. ve altındaki yavruları zedelemeden geri salın, bırakın rekor boylar olarak sizlere geri gelsinler.
    [​IMG]
    [​IMG]

    TEKNİKLER
    Canlı yem, Ölü yem- çökertme, yüzdürme, çoklu çökertme.
    Sürtme, atıpçekme.
    [​IMG]
    [​IMG]

    KISA AV BİLGİLERİ

    TAKIM
    1.70m-2.40m dolu fiber, tümden yaylanabilir tip.

    MAKARA
    1:4 turlu, orta boy makara

    MİSİNA
    El oltası: Olta 0.60-0.80mm tercihan şeffaf yeşil
    Makara için: 0.30-0.45mm kahverengi min.20kg
    testli.

    İĞNE
    Bronz kaplama, halkalı, ekstra güçlü;
    Üçlü iğne için 10-6 Nr.
    Tek iğne için 2-1/0 Nr.

    YEM
    Canlı tatlısu balıkları, ölü tatlısu ve deniz balıkları
    Mepps, yapay yem, kaşık, iri Jigg
     
  2. TheCloUd_Bursa16

    TheCloUd_Bursa16 Özkan küçüK

    Yaş:
    32
    Mesajlar:
    403
    Şehir:
    Kestel/Bursa
    Favori Kamış:
    Remixon KING 50
    En İyi Avı:
    Turna 8 kg, 8 kg SazaN
    AV TEKNİKLERİ:
    Turna avcılığı, temel olarak sabit avlanma ve hareket halinde avlanma olarak ikiye ayrılır. Sabit avlanma sandal veya karadan belirli bir alanda avlanmak şeklinde olur. Hareketli avlanmada ise, tekne ile hareket halindeyken, sürtme, atıp-çekme veya yemli gezdirme şeklinde olur.

    1- HAREKETLI AVLANMA
    Her çeşit sürtme bu sınıfa girer. Sürtme için, çok çeşitli kaşık, seğirtme, mepps(döner) ve suni yemler vardır. Avlandığınız alan için bunlardan en uygununu deneme yanılma metodu ile seçmek zorundasınız, ama unutmayın ki, fazla süslü olanlar balığı kandırmaktan çok, avcıyı alışveriş için kandırmak üzere yapılmıştır.
    Hareketli avlanmada diğer bir yöntem ise, canlı veya ölü yemle yapılan sürtmedir. Bu tip avcılıkta, genellikle kaya balıkları iyi sonuç vermektedir, ama istavrit, kolyoz gibi deniz balıkları da kullanılabilir.
    2- SABİT AVLANMA
    Sabit avlanma; Dip yemlisi ölü yem çökertme canlı yem (şekil 6) şeklinde olur. Söz konusu yöntemlerden hangisi uygulanırsa uygulansın, eğer bir den fazla olta ile avlanılacaksa, oltalar arasında en az 10m mesafe bırakmak lazımdır.
    Özellikle, ölü yem kullanıldığında, eğer zemin müsaitse (atılan yemi örtecek yosun, balçık bulunmaması halinde) çevreye abartmadan yemleme yapmakta fayda vardır.
    Tutna sert bir balık olduğu için, özellikle kamışla avlanmalarda kakıç veya kepçeyi balığı sudan kesmek üzere hazır tutmak gerekir. Ayrıca büyük balıkların ağzından iğne çıkartmak için, yanınızda bir pense bulundurmakta fayda vardır. Turna canlı iken en kolay baş ve işaret parmakları vasıtası ile gözlerinden tutulur.

    3- DİP YEMLİSİ
    Dip yemlisinde, ölü yeme ağızdan sokulan beden, anus deliğinden çıkartılarak, fırdöndüye bağlanır. 3 lü iğne ağızda kalır, tercihan çelik beden kullanılırsa, bedenin balığa yerleştirilmesi daha kolay olur.
    Bu, eğer dip yapısı müsait ise, balık dipte yosunlar veya çamur ile örtülmeyecekse, özellikle kıyıdan uzak mesafelere atış içim ideal bedendir.
    Uygun olmayan zeminlerde, yem olan ölü balığa bir enjektör yardımı ile, karın boşluğuna hava pompalamak, yemin bir süre yüzmesini sağlar ve yemi görünür yapar.

    4- ÖLÜYEM
    Ölü yemli bedende, yemin bağlı olduğu köstek, fıdöndünün iskandile yakın olan halkasına bağlanır.
    Bu yöntem, orta mesafelerde ve özellikle su yüzüne kadar uzanan bitkilerin arasındaki boşluklarda iyi iş görür. Yem aynen dip yemlisinde olduğu gibi takılır.
    Köstek uzunluğunu mesafe (suya giriş açısı) ve ortam özelliklerine göre ayarlamak gerekir, ancak köstek boyu 30-34cm. den daha kısa tutulmaz.

    at-çek tekniğinden sonraki favori düzeneğimiz(genelde bunu kullanırız)
    [​IMG]
    [​IMG]
     
    Son düzenleme: 13 Ağustos 2008
  3. TheCloUd_Bursa16

    TheCloUd_Bursa16 Özkan küçüK

    Yaş:
    32
    Mesajlar:
    403
    Şehir:
    Kestel/Bursa
    Favori Kamış:
    Remixon KING 50
    En İyi Avı:
    Turna 8 kg, 8 kg SazaN
    Turna Balığı
    1)Sülük(Kara sülük)
    2)solucan
    3)kurbağa
    4)fare
    5)balık(ölü veya canlı)
    6)baharatlı sakatat(evde kendinizde hazırlayabilirsiniz)
    7)danaburnu ve yusufcuk böceği
    8)dalak(kanlı)
    9)et,bağırsak,tavuk derisi vb..
    10)suni yemler(kaşık,yapay balık,sassy,mr.twister,mepps...)
    Yayın balığı ile aynı yemleri paylaşır...

    [​IMG]
    [​IMG]
    _______________________________________________________________

    Limit:en az 40 cm. en fazla 10 adet
    _______________________________________________________________

    kaynaklar:cilginbalikci.com
    sinankurt.com
    benden eklentiler...
     
    Son düzenleme: 13 Ağustos 2008
  4. Conqueror

    Conqueror Ahmet Fatih Eryılmaz

    Yaş:
    43
    Mesajlar:
    10.402
    Şehir:
    Edirne / Kutlutaş
    Favori Kamış:
    Silstar at makara 50 lik , Silstar Bx makara 50 lik ,Silstar 2,70 m iki adet kamış
    En İyi Avı:
    100 gr israil sazanı
    Bilgiler için çok teşekkürler ,gerçekten çok faydalı bilgiler bundan böyle devam et doğru yoldasın kardeşim :)
     
  5. TheCloUd_Bursa16

    TheCloUd_Bursa16 Özkan küçüK

    Yaş:
    32
    Mesajlar:
    403
    Şehir:
    Kestel/Bursa
    Favori Kamış:
    Remixon KING 50
    En İyi Avı:
    Turna 8 kg, 8 kg SazaN
    sağol Ahmet abi...sizin gibi abilerim arkamda olduğu sürece durmadan devam etmeye hazırım:)
     
  6. rıfat yaman

    rıfat yaman RIFAT YAMAN

    Yaş:
    52
    Mesajlar:
    953
    Şehir:
    antalya
    Favori Kamış:
    alba star akina ve kamış
    En İyi Avı:
    yıl 1992 ankarada aynalı sazan 16.5 kilo
    aferim özkan yaşıtlarınada güzel örnek oluyorsun gerçekten amatör balıkçılık bu avını tanımak
     
  7. TheCloUd_Bursa16

    TheCloUd_Bursa16 Özkan küçüK

    Yaş:
    32
    Mesajlar:
    403
    Şehir:
    Kestel/Bursa
    Favori Kamış:
    Remixon KING 50
    En İyi Avı:
    Turna 8 kg, 8 kg SazaN
    teşekkürler Rıfat abi:)
     
  8. uzunköprülü umut

    uzunköprülü umut Umut ÖZER

    Mesajlar:
    672
    Şehir:
    edirne/uzunköprü
    Favori Kamış:
    3.00m alba kamış 60lık olta ve her türlü şamandıralı olta takımı
    En İyi Avı:
    10 cm tatlısu levreği
    paylaşım için teşkkürler ;)
     
  9. estergon_44

    estergon_44 mahmıt

    Yaş:
    45
    Mesajlar:
    121
    Şehir:
    kenya
    Favori Kamış:
    LINEAFFE 5-CURVE 4,20CM
    ellerine sağlık özkancım.bilgiler oldukça güzel.paylaşım için teşekkürler kardeşim...
     
  10. rockchy

    rockchy furkan aksakal

    Yaş:
    32
    Mesajlar:
    1.856
    Şehir:
    İzmir/Bornova
    En İyi Avı:
    25 cm sarıkanat
    eline sağlık kardeşim çok yararlı bi paylaşım olmuş