Değerli üyeler Forumlardaki tatlısu balığı avı katılımlarının artmakta olduğunu sevinerek izlemekteyim. Herzaman alternatif bir av olarak tavsiye ettiğim bu av şeklinde,denizlere nazaran,hemen herzaman,daha iri balık yakalamak mümkün olmaktadır. Ayrıca yurdumuzun tamamı ele alındığında,kanımca tatlısu avı ile uğraşan kesimin daha fazla olabileceğide var sayılmalıdır. Bilinçli,sportif,doğayla bütünleşerek yapılan bu avın kişilere verdiği haz bence çoğu zaman deniz avına nazaran fazladır. Bazı üyelerin hiç denemediği bu avı hiçolmazsa deneme mahiyetinde yapmalarını tavsiye etmekteyim. Evet,coğu tatlısu balıkların tadı sizin damak tadınıza uymayabilir.Ama inanınızki,layıkıyla tutulan yerde pişirilen bu balıkların tadı sizlerinde hoşunuza gidecektir. Esasen artık yakala,bırak disiplininin yurdumuzdada uygulanması bir şekilde başlamış bulunmakta ve duyarlı her avcınında,en azından başlangıç mahiyetinde tatlısuda bunu gerçekleştirmesi, örnek bir davranış olacaktır. İlişikte sizlere bu seneki Turna balığı avlarımda kullanmayı amaçladığım sahtelerimin bir kısmınun resimlerini yolluyorum. Dikkat edilirse sahtelerdeki belirgin renkler,yeşil,turuncu,sarımsı renklerdir. Ben turna balığının bu renkleri sevdiğine inanıyorum. İlişikteki sahteler maket balıkları içermektedir.Bilahare sizlere sassy silikonlar,sair silikonlar,kaşıklar ve spinnerler gibi kandırıcılarımında bazılarının resimlerini sunacağım. Aşağıdakiler ise favorilerim. Aralarında Savagear,İma Skimmer,Yo-zuri Tobimaru gibi sahteler var. Özellikle Savagear firmasının ürünleri tamamen Turna için üretilmiş sahtelerdir ve sularımızdada gayet iyi çalışmaktADIRLAR Sevgi ve saygımla kalınız
vedat abi dikkat ettim çoğu fosforlu neden bulanık suda daha iyimi iş yapıyor biz amatör olduğumuz için kaşık türleri we silikon kullanıyorum
Vedat amca verdiğin güzel bilgiler için çok teşekkür ederim. Bildiğin gibi ben tatlı su avcısı değilim. (Tuzlu su avcısı olduğum da şüpheli ya neyse ) Şu an sıfır bilgiyle karşındayım ve soracağım soru ve önerilerim abes kaçmaz umarım. Sahte resimlerini iş yerinden göremiyorum evden bakacağım. Bazı sahte önerilerin çok ilginç geldi. Skimmer ve tobimaru gibi. (daha çok tuzlu su da görmeye alıştığım sahteler) Son zamanlarda yapılan tatlı su avlarından özellikle turna ve kasna ebatları açısından ilgimi çekmiş olup, denemek ve yakalamayı istediğim bir av olmuştur. Mesela benim gibi hiç bilgisi olmayanlar için; ayrı başlıklar hakkında bilgi vermen mümkün olabilir mi? Kulaktan dolma bilgilerle bişeyler yapmak istemiyorum. Örnek olarak; KASNA HAKKINDA Nerelerde bulunur (nokta olarak değil, daha çok iç anadolu da küçük göletlerde gibi) Ne yer? Avlanma zamanı ne zamandır? Hangi yöntemlerle avlanır? Sahte tavsiyesi? Yem tavsiyesi? Sahte hangi yöntemle çekilir (levrekte wtd, yavaş çekim gibi yöntemler var; tatlı su da da varmı?) Yine turna için böyle bir bilgi deposu oluştursan benim gibiler için tam bir el kitabı hüviyetinde olur. Hep daha fazlasını bekliyorum, belki bana kızıyorsun ama yalan yanlış bilgilerle, yalan yanlış yöntemlerle avlanmak istemediğimden. Belki bu bilgileri ayrı ayrı yerlerde çok uğraşarak bulabilirim ama derli toplu bir üst konu niteliğinde bulunması benim gibiler için çok değerli olacaktır. Belki bu sene tatlısu avı yapmayacağım ama ilk fırsatta denemek istiyorum. Bizler için verdiğin emekleri görüyor, takdir ediyor ve ellerinden öpüyorum. Sevgilerimle...
Bizde Savager ürünlerinden aldık Kemal abi 3 çeşidinden aldı, bende 2 çeşit kaşık tan aldım turuncu rengi karışık, müsait olduğumuzda deneme yapacağız. Ben kendi adıma tuttuğum balıkları geri salacağım
Vedat ağabey, turnanın sevdiği renkler konusunda seninle hemfikiriz (bak bunu tarihe kaydetmek lazım. İkimizin hemfikir olduğu konular da varmış demekki. ) Ben de aynı senin gibi, turna için kırmızı-yeşil ve sarı kombinasyonlarını tercih ediyorum. Kimi saplantı, kimi de sabit fikirlilik olarak değerlendirebilir belki ama, turna için bu renkler dışında pek sahte de denemedim. Bunu da, bu renklerin turna için daha cezbedici olduğu konusundaki katı inancıma bağlıyorum.
Değerli abilerim arkadaşlarım şuana kadar tuttuğum en büyük turnaları hep sabaha karşı saat 5 gibi ve tesadüf olabilir belki fosforlu beyaz sahteeyle aldım. Tabi ozamanlar bilinçsiz bir takım kullanıyordum şimdi hatırlamıyorum ama aynı oltayla hem turnaya hem sazana hem yayına gidiyodum. 3 metre bi kamışım ve 65lik makinam vardı. Bilinçsizdim ama çok sayıda büyük balık yakaladım. Hatta turnadaki boy limitini bile bilmezdim ama bana hep 45cm üstü balıklar geldi. Acemi şansı. Şimdide iyi bir takım toplamaya çalışıyorum araştırma içerisindeyim.
Sevgili Bulut Bu sahteler gayet göz alıcı renklere sahip olsalarda,fosforlu değiller.Yani karanlıkta parlamıyorlar. Sular özellikle bu aylarda bulanık,bu renklerin görünürlülükleri fazla.Ancak ben bunlarla daha berrak sulardada randıman alıyorum. Kaşık ve silikon konusuna bilahere gireceğim. Sevgiler
Sağol sevgili Okan. Ben takriben 40 senedir sahte kolleksiyonu yapıyor gibiyim.İntizamlı birisi olsaydım gayet iyi olurdu.Arada biryerlerden öylesine sahteler çıkıyorki resmen unutmuşum. Sonucta topla sahte sayım sanırım 2000 adede yaklaşmıştır. Sevgiler
Bence sabah saatlerinde daha açık renk, yani görünürlülüğü daha fazla olanlar bir miktar daha iyi iş yapar. Ben hayatımın turnasını sabahın erken saatlerinde,Ankara Eymir gölünde 1mayıs 1970 tarihinde gümüş rengi klasik kaşıkla tutmuştum Boyu tahmini 120 gr üstüydü,ağılığını bilmiyorum. Sevgiler
Sevgili Volkan Senin levrek atçeğine daha meraklı olduğunu zaten bilmekteyim.Tatlısu atçek avı,bir avcıyı levrek atçeğine en iyi hazırlayan,bu tür av disiplinini tamamen sindirerek sonuçta hem denizde ve hemde tatlısuda becerikli ve netice alan bir avcı konumuna gelmesini kısa zamanda sağlayan bir av şeklidir. Zira gün boyunca,randımanlı bir günde,örneğin kasna avında,25-30 balık vuruşu alabilir,bunların çoğunu yakalayabilir,uğraşır,boğuşur,yorar,dışarı salimen alırkende,bir levrek atçeğinde en yetenekli avcı seviyesine erebilirsin. Lütfen sende,diğer kardeşlerimde bana uzun sorular sorduğunuzda,benim kızacağımı falan sanmayınız. Aksine sevinirim,cevaplamayı vazife addederim,elimden geldiğince detaylı anlatırım. Bu sayedede sorduğunuz konuyu en iyi şekilde öğreneceğinize inanıırım. Bazı sahtelerin tatlısudada,deniz kadar iş göreceği b ilinmektedir. Örneğin Skimmerler hem tatlısu ve hemde deniz için üretilmişlerdir ve ambalajlarının üstündede bu ayrım yazar. Şekilleri aynııdır,ağırlıkları nerdeyse aynııdır,ancak renklerinde ve suyun kaldırma gücüne cevapta değişiklikleri vardır. Esasen gagalı sahtelerde önemli olmaz ama bazı su üstü gagasız sahtelerde tatlısu ve deniz suyunun kaldırma gücü değişik olduğundan,tuzlu suda güzelce su üstünde kalan bir sahte,tatlısuda hafif batabilir ve aksiyonunda bozulma olabilir. Resimdeki skimmerler tatlısu için olanlartdandır ve özellikle deikine çift cizgileri olanı Terkos gölünde hemen her kandırıcıdan daha fazla balık almaktadır. Ön taraftaki savagear ise iddialı avlarımda hep bana açık ara balık aldırmıştır. Kasna konusunda şayet zamanında yazdığım konuları okursan önemli bilgiler elde edersin. Elbette o günden bugüne özellikle kullandığım bazı sahtelerde değişiklikler olmuştur,bunları içeren ikinci bir kasna konusu açacağım. Bulunduğu yerler konusunda ise net olarak söyleyebileceğim husus,bu balığın yurdumuzdaki hemen her akarsuda bulunduğu yönündedir. Sevgimle kal
İyi ettiniz sevgili Murat.Savagear'ın bazı kaşık ve spinnerleri gayet iyiçalışmaktadırlar. Bence en alt resimde en öndeki sahtedende edinin harika balık almaktadır.Onun ayrıca truncu rengi olanındanda vardır oda gayet iyi çalışmaktadır. Örnek olması açısından turna salma resim ve videolarını bizlerle paylaşmanı dilerim. Sevgiler
Cici kızım Bu forumdan kimler geldi,kimler geçti gitti.Bak ben halende buradayım ve elimden geldiğincede paylaşımlarda bulunuyorum. Şayet özde hemfikir olmasaydık,herhalde halende burada olmazdımm. , Hergün titizlikle bakıyorum. Mevcut tüm forumları üst,üste topla,hepsi birden bir Balıkavı.net etmemektedir. BU durum esasen herşeyi ortaya koymaktadır. Birgün tekrar gelirsen seni yeni cennetime turnaya götüreceğim. Pazartesi günü İstanbula geliyorum. Sevgimle kal
vedat abi kolleksiyonun ciddi derecede temiz duruyor. burdan şunu görüyorum malzemeye bakmak onu korumak insanı en sonunda malzeme çöplüğüne değil kullanılabilir bir malzeme kolleksiyonuna sahip ediyor demekki. abi bende volkan gibi kasna merakındayım açıkçası deniz balığına tipi daha çok benziyordiye benim merakım turnayı canlı görmediğim için bir fikrim yok. sanırım volakn da okuyunca katılabilir bu fikre. sen geçen tıkandı baba konusunda atla gel ciddiyim falan diye bir şey yazmıştın sanırım bana volkanıda alıp kursa hazırım fikrime katılır herhalde. saygılar,sevgiler.
Yazdıkların için teşekkürler Vedat ağabey. Umarım bu iltifatları gerçekten hak ediyoruzdur. Zira platform olarak buranın "en" olmak anlamında bir iddiası olmadığından, biraz mahcubiyet duydum. Elbette yine oralara geleceğiz. İnşallah senin de dediğin gibi turna zamanına denk gelir de güzel bir av yaparız. Pazartesi günü gelip dönecek misin? Yoksa biraz kalacak mısın? Zira ben balık avı için Cuma gecesinden yola çıkıp, Pazartesi gecesi döneceğim (malum 23 Nisan, P.tesi tatil.) Şayet kalacaksan, nerdeysen seni görmeye gelirim.
Vedat ağabey, Sezon açılalı 2 haftadan fazla bir süre olmasına rağmen, geçtiğimiz senelere nazaran bu disiplini benimseyen arkadaşlarımızın sayısı gittikçe artıyor. Geçtiğimiz son 2 yıla kadar yemli surf tarzının dışına hiç çıkmamış biri olarak, at-çek'te raglou ile başlayan, maket balıklarla devam eden denemelerim neticesinde, o hafif ve ince takımda, balığın yakalanma anında, kamıştaki ağırlaşmanın verdiği haz ile bu disipline olan tutkum, surf'e oranla iki kat artmış durumda. Haliyle, deniz veya tatlı su olarak, bu disiplin ile avlanabilecek balıklara olan ilgimde artıyor. Fotoğraflardan Turna için en iyi iş yapacak desen ve renkleri anlamak gayet mümkün. Tabi bunda, yıllardır emek vererek deneme ve yanılma ile oluşturduğunuz koleksiyonun önemini unutmamak gerek. Meraklısı için takım çantasında eksik olanları tamamlamak için iyi bir fırsat. Tatlı su maceram, küçükken gölcükte attığım bir-iki olta ve o zamanlar ismini ve cismini bile hatırlayamayacağım birkaç balıkla sınırlı. O yüzden öncelikle bu balıkları yakından araştırıp, tanıyıp, öyle dahil olmak istiyorum. Yakın gelecekte, kendi bölgemdeki verimli tatlı su avlaklarını araştırmaya koyulacağım. Özellikle Kasna, birinci önceliğim. Bakalım bulabilecek miyim Selam ve sevgiler.
Sevgili Kahya Resimlerdeki sahtelerin önemli kısmı bu seneki avlarımda kullanmayı planladığım,ancak istihbaratlarım sonucunda verimlerinden emin hale geldiğim sahtelerdir. Bende hemen her sahtenin bir yedeği vardır.Resim çekerkende daha az kullanılmış olanları seçmeye çalıştım. Arabama,üstüme başıma pek bakmasamda takımlarıma iyi bakarım. Tatlısu avına ilgi duymaya başladığını görünce çok sevindim. Benimle kasna avlamaya İstanbuldan,hatta Ankaradan muhtelif kardeşlerim gelmişlerdir. Son gelen Yıldıray kardeşim olağanüstü keyf almış,gayet iirilerini tutmuş ve İstanbula dönerkende artık kasnacı olduğunu,avından denizden daha fazla zevk aldığını söylemiştir. Kaldıki Yıldıray kardeşim bence İstanbul Boğazının en önde gelen kıyı balıkcısıdır. Vokanda ilgi duyduğuna göre bir plan yaparda gelirsenizhakikaten çok sevinirim.Hem denizdede şansımızı deneriz. Sevgimle kal
Sevgili Kızım Yazdıklarım iltifat değil,inceleyip,inandığım samimi kanaatlerimdir. Elbette mütevazi olmak bir meziyettir.Ancak doğru temeller ve doğru uygulanan kaideler,bu tabii sonucu doğurmuştur. Ben hemen her foruma buradakine benzer katılımlarda senelerce bulundum. ancak sonuç benim açımdan nerdeyse hüsran olmuştur. Forumumuzda anılmamış olsada illaki sen son nahoş durumların hepsini biliyorsundur. İşte ben illaki bu durumu yaratanlardan hesap sormak üzere İstanbula gideceğim. Karşıma çıkabilme medeni cesaretlerini gösterebileceklerini hiç sanmıyorum ama şansımı deneyeceğim. Sanırım 5 gün kadar kalır ,belkide oradan havanın müsait olmasıyla orantılı olarakta Kabatepeye muhtemelen Tekirdağa geçer balığa çıkarım. BU süre zarfında görüşmek bana mutluluk verir.Telefonum sende var sanıyorum.Ama tekrar yazayım;0536 546 88 16 Genelde Üsküdarda olurum. Sevgi ve saygımla kal